понедељак, 31. децембар 2012.

Piletina sa 40 češnjeva belog luka i 40 glavica ljutike/aljme

                                               

                                                           Volim jela koja su u saftu


Sastojci:

1 kg piletine ( može cela kokoš ili samo batkovi sa zabatkom )
40 češnjeva belog luka ( meni je trebalo 4 glavice )
40 glavica ljutike/aljme
1 manja vezica peršuna
150 ml belog vina
350 ml pilećeg temeljca
3 pune kašike brašna
naribana limunova korica i sok
po 1/4 kašičice ili po ukusu biber vegeta mix,ljuta paprika mix,vegeta Natur

Priprema:

Oprati piletinu, očistiti od viška masnoće i iseći na komade.

U jednu zdelu sipati brašno,i od svakog začina po malo i sve to dobro promešati.

U veću i dublju šerpu sipati ulje i pustiti da se polako zagreva.

Svaki komad piletine, koji ste prethodno osušili uvaljati u brašno samo da prekrije piletinu i  stavljati u šerpu u zagrejano ulje, kožica da je okrenuta prema gore,pržiti dok vam blago ne porumeni,poklopljeno.Okrenuti drugu stranu,propržiti i sa te strane i stavliti u šerpicu sa poklopcem. Ja sam moju piletinu pržila iz dva puta i koristila sam samo batkove sa zabatcima.

Piletina sa 40 glavice ljutike i 40 čena belog luka 002

Dok se piletina prži vi oljuštite luk i beli luk i operite i odvojte listove peršuna od drškica.Isečite drškice a listove sitno naseckajte.

U ulje, u koje ste pržili piletinu, dodajte cele češnjeve belog luka, cele glavičice ljutike/aljme i drškice od peršuna.Przite,povremeno promešajte dok vam ne zamiriše.

Piletina sa 40 glavice ljutike i 40 čena belog luka 001

Dodati belo vino i sve dobro izgrebite sa dna drvenom kašikom,dodati pileći temeljac, ako ga nemate,dodajte  vodu u kojoj ste otopili jednu pileću kocku za supu,dodajte sve začine po vašem ukusu, limunovu koricu i sok i vratiti piletinu u šerpu. Pustite da provri,smanjiti temperaturu,poklopiti i krčkati pola sata,povremeno protresite šerpu. Posle pola sata otklopite i krčkajte još 10-15 minuta ili dok vam se sos ne počne polako da zgušnjava.Meso treba da ostane u sosu,nemojte previše da ga ukuvate Probajte  i po potrebi dodajte još soli i bibera.

Piletina sa 40 glavice ljutike i 40 čena belog luka 003

Posuti sa sitno seckanim peršunom i poslužiti toplo sa kuvanim krompirom ili šta vi volite.
Pietina spremljena na ovaj način je veoma ukusna i meka. Nemojte skidati kožicu sa piletine, ako je ne jedete ( kao ja ) skinite je kasnije.

Prijatno!!!!

недеља, 30. децембар 2012.

Švarcvald rolat

                        Ako volite Švarcvald tortu ili kolače sa višnjama, volećete i ovaj rolat.



Sastojci za biskvit:
 
6 jaja
120 g brašna
120 g šećera
prstohvat soli
1 kašičica vaniline esencije ili vanila paste
25 g prosejanog kakaoa
 
    Sastojci za fil:

150 g oceđenih višanja
2 kesice vanilinog šećera
2 kašike višnjevače
300 ml slatke pavlake
100 g mascarpone sira

    i još:

50 g rendane čokolade

 Priprema:

Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti sa prstohvatom soli i ostaviti na stranu. Žumanca umutiti sa postepenim dodavanjem šećera i vanile. Kad su žumanca dobro umućena, sa spatulom sjediniti belanca sa žumancima. Preko toga prosejati brašno i kakao i sve sjediniti veoma nežno, sa spatulom.

Pleh,veličine 30cm X 40cm ili sličnih veličina postaviti papirom za pečenje i izliti smesu u pleh. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 12 minuta, bez otvaranja rerne. Pečeni rolat istresti na vlažnu krpu ( ili po želji, možete posuti suvu krpom sitnim šećerom ) pažljivo odlepiti papir sa rolata i umotati i ostaviti da se rolat ohladi. ( da bi vam rolat imao više krugova uvek motati kraći stranu u rolat, umesto duže ) Višnje dobro ocediti ( ako koristite iz kompota ili zamrznute koje ste prethodno odmrzli )pomešati sa vanilinim šećerom i višnjevačom.

Dok se rolat hladi umutii mascarpone sira sa 1 kašičicom šećera u prahu, dodati slatku pavlaku i sve zajedno umutiti. Ohlađeni rolat odmotati, premazati sa dve trćine fila. Višnje poređati na početku rolata u dva tri reda i sve zajedno umotati.

Premazati sa ostatkom fila i ukrasiti rendanom čokoladom i višnjama. Ostaviti nekoliko sati u frižider, iseći na parčiće i poslužiti.

Po želji možete izostaviti mascarpone sira ali onda dodati kesicu učvršćivača za šlag.

Prijatno!!!!

Švarcvald rolat

субота, 29. децембар 2012.

Lenja pita na drugačiji način

Lenja pita se obićno pravi sa mnogo debljim testom, ovo je vrlo tanko...vrlo slično američkoj piti sa jabukama.  


                                          


Satojci za testo:
 
400 g oštrog brašna
300 g hladnog putera
50 g šećera
1 kašika votke
2 pune kašike kisele pavlake
2 žumanca

  Sastojci za nadev:

60 g šećera
1 kašičica cimeta
2 kesice vanilinog šećera
limunov sok
50 g suvog grožđa
100 do 150 g džema od šipaka ili kajsija
1 kg jabuka

Priprema:

Prosejati brašno i dodati mu puter,isečen na listiće i utrljati brašno u puter dok ne dobijete mrvičastu smesu.

Dodati žumanca,sećer,kiselu pavlaku i kašiku votke i umesiti glatko i po malo lepljivo testo. Podeliti na dve lopte ( svaka je oko 440 g ), zaviti ih u najlon i ostaviti u frižider, najmanje dva sata.

Dok se testo odmara u frižideru, napraviti nadev. Jabuke očistiti i narezati na tanje listiće i poprskati ih limunovim sokom. U veću šerpu staviti jabuke, šećer, vanilin šećer,cimet i suvo grožđe i izdinstati jabuke dok ne omekšaju ali pazite da vam se ne raspadnu.

Uzeti jednu loptu iz frižidera,pobrašniti blago radnu površinu i rastanjiti testo u pravougaonik, pomažući se sa po malo brašna, u pravougaonik oko 24cm X 38cm ili sličnih veličina. Vatrostalnu posudu ( iste veličine ) podmazati i pobrašniti ( ja koristim sprej za pečenje ) i preneti rastanjeno testo. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 15 minuta.

Po želji,možete napraviti u manjem plehu i onda će vam testo biti deblje.

Izvaditi polupečeno testo, premazati sa džemom i preko džema raspodeliti fil od jabuka. Drugi deo testa rastanjiti na isti način kao i prvi deo, staviti preko testa,izbosti malo sa viljuškom i vratiti u rernu i peći još 30 minuta ili dok vam ne porumeni.

Pečenu toplu pitu iseći na kocke i posuti sa prah šećerom i poslužiti kad se malo ohladi.

Prijatno!!!!

петак, 28. децембар 2012.

Baklava

Svako ima svoju omiljenu baklavu, ja ih imam nekoliko i podjednako svaku jednu volim… ovaj recept sam isprobala od moje drage prijateljice i svakom bih ga preporučila.

                               Pa da krenemo….



Sastojci:

500 g kora za baklavu
300 g mlevenih oraha
300 g seckanih oraha
100 g mrvica
100 g suvog grožđa
150 ml ulja
100 g otopljenog putera

Sastojci za agdu:

500 g šećera
500 ml vode
1 limun isečen na kolutove
sok od limuna
1 kesica vanilinog šećera


Priprema:

Prvo skuvati agdu.

U šerpici staviti vodu. šećer, limunov sok, kolutove limuna  i vanilu i pustiti da provri i kad provri kuvati dok se šećer i voda ne ukuva da dobijete gust sirup. Ja sirup uvek pravim više jer volim da mi je baklava  sočna.Ostaviti da se ohladi.

U pleh u kome ćete praviti baklavu staviti jednu koru, poprskati je sa uljem, staviti drugu preko i nju poprskati sa uljem i tako uraditi sa prve 6 kore i onda staviti smesu od obe vrste oraha,suvog grožđa i mrvica, koje ste prethodno izmešali….ja sam imala tačno 24 kore u pakovanju i podelila sam ih na 4 dela tako što sam na prvi deo stavila 6 kora pa sam stavila trećinu smese od oraha i prezla, drugi red ponovo 6 kora, svaku koru poprskati sa uljem pa preko staviti drugu trećinu mešavine oraha i preko njih opet 6 kora,koje svaku trebate poprskati sa uljem, i na kraju staviti zadnji deo mešavine oraha. Završiti sa preostalih 6 kora koje ćete poprskati sa uljem.

Složenu baklavu iseći po želji na kocke ili ramboide,preliti je sa otopljenim puterom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 250*C i čim stavite složenu baklavu smanjiti temperaturu na 180*C i peći dok vam fino ne porumeni.

Toplu baklavu preliti sa hladnim sirupom i ostaviti preko noći da se dobro ohladi i upije sav sirup.

Jasnina baklava 004

Uživati u njoj sledećeg dana ( ako izdržite tako dugo da je ne probate ).

Prijatno!!!!

Jasnina baklava 005

четвртак, 27. децембар 2012.

Neobični čaj od jabuke

          Prehlade nam svakodnevno kucaju na vrata, evo jednog čaja koji nam može bar malo pomoći.



Sastojci: 
6 čena belog luka
2 jabuke,grubo narezane
50 g šećera
1 štapić cimeta prepolovljenog
1 kašika soka od limuna
2 – 3 zrnca kardamoma
nekoliko kriški limuna
po ukusu meda
1.5 l vode ( ili po želji manje )
Priprema:
Beli luk usitniti u avanu ili kroz presicu za luk
Pripremljeni beli luk, očišćene i narezane jabuke, šećer, kardamom, izlomljen štapić cimeta i sok od limuna staviti u osrednju šerpu i naliti sa 1.5 l vode.
Pustite da provri na osrednjo, jačoj temperaturi i kuvati dok jabuke fino ne omekšaju.
Pripremljen čaj procediti i poslužiti sa kriškama limuna, kuvanim kriškama jabuka i po želji dodati još meda.
Ovaj neobični čaj poslužiti topli.
Prijatno!!!!!
Neobičan čaj od jabuke 003

среда, 26. децембар 2012.

Čorba od mirođije

                         Kao što već znate, mi čorbe i supe obožavamo i evo još jedne…a biće ih još
                  

                                        
Sastojci:

1 manja glavica crnog luka ili ljutike
beli deo praziluka
1 veća veza mirođije
1 žumance
200 ml kisele pavlake
nekoliko kašika maslinovog ulja
kašika brašna
kašičica crvene mlevene paprike
na vrh noža mlevene ljute paprike
po ukusu biber, so,vegeta
1 l temeljca ili vode

Priprema:

Mirođiju oprati i listiće sitno iseckati. U veću šerpu na nekoliko kašika maslinovog ulja ispržiti sitno iseckan crni luk/ljutiku i praziluk, pazeći da vam ne izgori. Dodati kašiku brašna i upržiti da blago porumeni.

U isprženu zapršku dodati sitno isečenu mirođiju, kašičicu mlevene paprike i na vrh noža mlevenu ljutu papriku ( po želji je možete i izostaviti ),naliti sa litar temeljca ili čiste mlake vode i kuvati oko 15 do 20 minuta.Dodati začine po želji.

Skuvanu čorbu izmrviti sa štapnim mikserom, a posebno umutiti sa žicom za mućenje 1 žumance sa kiselom pavlakom i dodati u vruću čorbu, sve ponovo sjediniti sa štapnim mikserom.

Po ukusu možete propržiti kockice hleba sa puterom i sitno seckanu slaninicu propržiti da vam bude hrskava i poslužiti sa toplom čorbom.

Prijatno!!!!!

уторак, 25. децембар 2012.

Srećan Božić!!!!

        Svima Vama, koji danas slavite ovaj svetli i blagoslovljeni praznik, Hristovog rođenja, neka Vam je
    
                                                           Srečan Božić!!!!





субота, 22. децембар 2012.

Šarena mađarica

Savršen kolač, za mene više torta nego kolač, vredi svaku minutu koju sam provela u kuhinji radeći je. Količine su ogromne jer je i ovo ogroman kolač/torta, i pogodna je za slavlja ili veća porodična okupljanja.


Sastojci za kore:

900 g    brašna (pola oštrog pola mekog)
10 g    ili manje praška za pecivo
3    belanceta + pola kašičice soli
300 g    šećera u prahu
300 g    omekšalog putera
300 ml    punomasne kisele pavlake
2 kašike    ruma
2 kašičice    tečne vanile
za polovinu testa 1 kašika ruma i 30 g gorkog kakao praha
    
Za kremu:

2.4 l    mleka
400 g    šećera
200 g    škrobnog brašna (gustina)
200 g    oštrog brašna
2 kašičice    tečne vanile
4 kašike    ruma
400 g    putera
150 g    bele čokolade
150 g    tamne čokolade + 1 kašika gorkog kakao praha

Za glazuru:

200 g    tamne čokolade
1 kašičica    tečne vanile
7 kašika ulja ili
200 ml slatke pavlake
bela čokolada (za ukrašavanje odozgo, nije obavezno

Priprema:

Penasto umutiti puter sobne temperature sa belancima i solju.

Kada dobijete glatku i sjanu kremu dodavati, malo po malo sećera i dalje mutiti, dodati kiselu pavlaku, rum i vanilu, sve to dobro umutiti pa dodavati po malo brašno. Sve dobro umesiti.

Testo podeliti na pola, pa u jednu polovinu dodati gorki kakao i kašiku ruma.

mađarica

Možete testo ostaviti u frižider na sat vremena, a i ne morate. Ja sam ga odmah tanjila.

Svaku polovinu podeliti na 4 podjednaka dela, napraviti lopte.

Svaku loptu rukom napraviti jedan pravougaonik, pa na silikonskoj podlozi ili papiru za pečenje (imaćete malo problema sa papirom jer se stalno pomera) ili na blago pobrašnjenoj radnoj površini početi da tanjite testo sa oklagijom. Ovo testo je jako fino i izgleda kao jedna najlepša svila, koja se veoma lako rastanji, možete ga rastanjiti čak do 30cm x 40cm.

mađarica

Rernu uključiti na 180°C i rastanjenu koru pomoću oklagije, na kojoj ste je obmotali, preneti na prevrnuti kalup. Pre prenošenja kore na kalup odrezati joj višak, da bi ste imali lepu pravougaonu koru. Ja sam moju pekla na plehu koji ima samo jednu ivicu, druge stranice su bez ikakvih ivica (cookie sheet) i kora je bila na silikonskom podmetaču.

Svaku koru peći 6 minuta, moja rerna je sa ventilatorom, čim vidite da su stranice počele da rumene gotove su.

Pečene kore ređati jednu na drugu bele na bele, posebno, tamne na tamne, koje prekrijete nekim drugim plehom tako da su vam sve ravne.

Na kraju, kada su vam sve kore pečene, podignuti lim i ostaviti ih da se ohlade.

ZA KREMU:

Uzeti veću šerpu pa sipati litar i 750 ml mleka, staviti šećer u mleko i pustite da provri.

U ostatak hladnog mleka izmutiti žicom za mućenje brašno, skrobno brašno i dodati tečnu vanilu i pazite da dobro razmutite brašno da vam ne ostanu grudvice.

Sipati ovo u kipuće mleko i skuvati gustu kremu.

U toplu kremu dodati puter isečen na manje komade i rum, mešati dok vam se sve ne sjedini.

Kremu podeliti na dva dela u jedan deo staviti belu čokoladu u drugu tamnu i kašiku kakaa, sve to mešati  dok vam se čokolada ne otopi.

mađarica

Belu kremu podeliti u 4 činijice, pa ih prekriti prozirnom folijom i pritisnuti foliju na kremu, da vam se ne stvori korica na kremi, to isto uraditi i sa braon kremom.

Početi sa braon korom i braon kremom, koju ćete staviti na neki poslužavnik, onda bela kora i bela krema, svaki put kada stavite novu koru, sa oklagijom pažljivo preci preko nje, tako ćete kremu ravnomerno rasporediti svuda po kori ispod.

Završit ćete sa belom korom i belom kremom.

Takvu je stavite preko noći u frižider, nemate potrebe ništa stavljati preko,korice su dovoljne tanke da će fino upiti kremicu.

Sutra napraviti glazuru.

Otopiti čokoladu na pari zajedno sa vanilom i uljem, preliti preko bele kreme (u slučaju da vam bela krema nije ravna, uzmite providnu foliju, stavite preko kreme i preći oklagijom da je poravnate) kašikom poravnati glazuru i lupkati sa tacnom da vam se glazura poravna. ( Umesto ulja i vanile možete koristiti slatku pavlaku )
Ostaviti ponovo u frižider za nekoliko sati i rezati je po želji i ako želite možete je ukrasiti sa belom čokoladom ili samo ostaviti tako kako jeste.

Veoma je važno da u testo stavite puter ne margarin, u kreme možete pola pola, i da su vam svi sastojci sobne tempertature.

mađarica
mađarica

Originalni recept je odavde

Prijatno!!!!

петак, 21. децембар 2012.

Zapečeni krompir s jajima

Za sve vas, koji nemate puno vremena, evo jednog finog i brzog ručka



Sastojci:

6 velikih krompira
6 šnita slanine
6 jaja
60 g putera
po ukusu so,biber
malo seckanog peršuna

Priprema:

Oljuštiti krompire i spustiti ih u slanu ključalu vodu i kuvati ih 5 minuta. Ocediti ih i osušiti,zaviti svaki krompir u šnitu slanine i naređati u pleh,koji ste postavili papirom za pečenje i peći ih oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 175*C ili čak i kraće.

Skinuti ispečenu slaninu sa krompira i pažljivo ih izdubiti sa kašičicom,posoliti i pobiberiti i u svaki staviti po malo putera. Pazite da napravite dovoljno veliko udubljenje da može da stane jaje. Razbiti po jedno presno jaje, posoliti vrlo malo po ukusu i pobiberite i vratite u rernu i peći dok se jaje ne ispeče, oko 5 minuta.( Po želji slaninicu izmrviti i staviti na dno izdubljenog krompira ili posuti preko krompira i jaja )

Poslužiti tople sa salatom po vašem izboru.

punjeni krompir sa jajetom 009 

Prijatno!!!!!

четвртак, 20. децембар 2012.

Alfajores ili ti naše vanilice

Ovo je ništa drugo nego li naše vanilice. Juče,Veselinka i ja ( moja prijateljica ),pričamo o kolačima i dođosmo i na temu vanilice, ja ih ne volim a onda mi Ves reče imam ja recept od prijateljice u koji ide skrobno brašno/gustin  i one su najbolje vanilice. Onda joj ja rekoh za ovaj recept alfajores, koji nije ništa drugo, do naše vanilice i isto se pravi sa dodatkom skrobnog brašna. Pa Ves,evo i taj recept, a ti kad imaš vremena postavi svoj recept.

Sastojci:

175 g skrobnog brašna/gustina
150 g brašna
4 g prašak za pecivo
prstohvat soli
120 g putera
2 žumanca
100 g šećera
1 kašika vaniline esencije
dulche de leche ili bilo koji kiselkasti džem
prah šećera za posipanje

Priprema:

U manju posudu staviti brašno, skrobno brašno,prstohvat soli i prašak za pecivo, sve dobro promešati.

Mikserom umutiti puter i vanilu sa šećerom dok ne dobijete penastu smesu.Dodati jedno po jedno žumance, svaki put dobro sjediniti sa puterom.

Dodati smesu od gustina i brašna i mešati sve dotle dok vam se smese ne sjedine.

Isipati na radnu površinu,umesiti i oblikovati u kuglu.

Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo oko 1cm debljine ( u slučaju da vam se testo puno lepi, uvite ga u providnu foliju i ostaviti ga najmanje pola sata u frižider) modlicom vaditi alfajores,stavljati ih na pleh koji ste postavili papirom za pečenje, ili silikonskom podlogom,premesiti ostateke i ponovo vaditi kolačiće,dok ne utrošite svo testo.

Pleh sa alfajoresima staviti u zamrzivač na 10 minuta a u međuvremenu zagrejati rernu na 175*C. Peći ohlađene kolačiće oko 10 do 12 minuta ili dotle dok ne počne da vam rumene na strani koja leži na plehu.

Potpuno ih ohladite na žici i hladne ih filovati sa dulche de leće ili ako ga nemate, sa džemom od kajsija.
Po želji, možete ih ukrasiti sa strane malo kokosovim brašnom.

Od ove smese dobičete oko 24 keksića, u zavisnosti od veličine vaših modlica. Čuvati ih u zatvorenoj kutiji na hladnom mestu.

Prijatno!!!!

Cooking with Zokie

среда, 19. децембар 2012.

Lala u beloj košulji

Danas je Sv. Nikola…. svima Vama koji slavite neka Vam je srećna slava a ja vam poklanjam omiljenu tortu našeg prijatelja, koga više nema sa nama, a danas je i njihova slava.


Sastojci:

Za biskvit:

5 jaja
75 g šećera
100 g mlevenih oraha
2 kašike brašna
1 kašika hlеbnih mrvica
1 kašika ruma
25 g rendane čokolade

Za fil:

375 ml mleka
5 žumanca
50 g šećera
45 g brašna
200 g putera
1 kašika prah šećera
1 kašičica vaniline esencije

Za šaum:

5 belanaca
225 g šećera

Za glazuru:

50 g gorke čokolade
30 g putera ili 1 kašika ulja

Priprema:

Umutiti belanca u šne i ostaviti ih na stranu.

Zumanca mutiti sa šećerom, dok ne promene boju.

Hlebne mrvice potopiti sa kašikom ruma, brašno, orahe i mlevenu čokoladu sve zajedno izmešati pa dodati potopljene mrvice u smesu od oraha i još jednom izmešati. Dodavati mešavinu brašna i oraha u smesu od žumanaca, muteći na slabijoj brzini.

Kada je sve sjedinjeno,dodavati belanca kašiku po kašiku i nežno umešati u testo.

Kalup, prečnika 22cm podmazati puterom i brašnom i sipati umućenu smesu.

Peći u prethodno zagrajanoj rerni na 170*C oko 45 minuta,kora je pečena kad je prstom nežno pritisnete odozgore i kora se vrati, ili proverite čačkalicom.

Pečenu koru ostaviti da se malo prohladi u kalupu, pa je izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi,najbolje je koru napraviti dan ranije.

250 ml mleka sa šećerom, staviti u šerpicu i pustiti da provri, na osrednjoj temperaturi.

Žumanca umutiti pa dodati brašno i vanilinu esenciju, smesa će vam biti gusta, dodati ostatak hladnog mleka, sve sjediniti pa sipati u vrijuće mleko.Kuvati dok se ne zgusne.

Fil sipati u posudu i pokriti sa providnom folijom.

Posebno umutiti puter sa kašikom prah šećera, pa sjediniti sa skuvanim filom kada se ohladi.

Ohlađeni fil premazati preko kore,koju ste stavili na tacnu i staviti u frižider.

Оstaviti da se  još hladi u frižideru,za to vreme skuvati šaum.

U veću šerpu staviti vodu da vri, na osrednjoj tempertaturi ,u drugu šerpu ili ako imate metalnu posudu za mućenje staviti belanca sa šećerom i mutiti ručnim mikserom celo vreme dok se kuva, treba ga kuvati oko 8 do 10 minuta da bi bio gotov. ( ako vam je lakše možete napraviti šaum kao za Vasinu tortu ili šampitu, prvo ušpinovati šećer pa u već umućena belanca sipati tankom mlazom ušpinovan šećer a belanca stalno mutiti mikserom,dok ne utrošite sav ušpinovan šećer. )

Šaum premazati preko fila.

Otopiti čokoladu na pari, dodati omekšali puter, sve sjediniti i preliti preko šauma i vratiti u frižider,dok se malo čokolada stegne, izvaditi pa nožem obeležiti komade,jer preliv od čokolade ovako napravljen je dosta tvrd, ako ne obeležite pucaće vam pri rezanju.

Po želji možete napraviti  glazuru od 50 g čokolade sa 1 kašikom ulja i preliti preko torte, ova glazura će biti mekša za sečenje i neće vam pucati.

Glazuru možete napraviti i ovako:300 g čokolade za kuvanje otopiti na pari a 200 ml slatke pavlake zagrejati, sipati u otopljenu čokoladu i mešati sa žicom dok vam se sve sjedini i ne dobijete lepu glatku smesu,preliti preko torte. ( ova mera je previše za ovu tortu, smanjite na pola )

Tortu još možete ukrasiti sa ulupanom slatkom pavlakom,okolo,pre nego što sipate čokoladnu glazuru a i ne morate, ostaviti je da se potpuno ohladi najmanje 5-6 sati u frižideru.

Najlepša je kad je dobro ohlađena.

Torta je dosta slatka, i ne može se puno pojesti

crnac-u-beloj-kosulji

Prijatno!!!!!

понедељак, 17. децембар 2012.

Buhtle sa lokumom/ratlukom/rahatlukom

Odavno merkam ove buhtle i nikako da ih napravim, jer uvek zaboravim da kupim ratluk, juče stojim u red ispred kase i sasvim slučajno vidim ratluk sa pistaćima…..zvono u mojoj glavi je počelo da zvoni…buhtleeeeeee.



 Sastojci:

550-600 g brašna ( ja koristim sve namensko)
10 g suvog kvasca
200 ml toplog mleka
3 kašike meda
2 kašike masti ili putera
3 komada jaja
1 kašika tečne vanile ili 1 kesica vanilinog šećera
1 limun narendana korica ( ja koristim ulje od limunove korice i stavila sam 4 kapi)
100 g lokuma/ratluka/rahatluka
po ukusu prah šećer

Priprema:

U 100 ml toplog mleka dodati kvasac,kašiku meda i malo brašna, sve to razmutiti pa ostaviti da se kvasac podigne.

U posudu u kojoj ćete zamesiti testo staviti 500 g brašna i napraviti udubljenje u sredini brašna.

Dodati nadošli kvasac, ostatak meda i toplog mleka, blago umućena jaja, vanilu i koricu limuna i zamesiti testo.

Pobrašnjati radnu površinu pa isipati zamešeno testo i dodavati po malo masti koju ćete umesiti u testo.
Zatim dodavati ostatak brašna dok ne dobijete glatko i elastično testo.

Vratiti u posudu u kojoj ste zamesili, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom da se testo udupla.
Uduplano testo premesiti još jednom pa ga razdeliti na 16 loptica. ( Ja sam izmerila celo testo pa sam onda podelila na 16 loptica, koje sam isto merila da bi mi sve bile iste i svaka je bila po 71-2 g)

buhtle-sa-lokumom-

Svaku loptucu rastanjiti vašim dlanom, da vam krajevi budu tanji od sredine, pa na sredinu staviti kockicu lokuma.

buhtle-sa-lokumom-

Stranice testa nežno preklapati preko testa, sve ih lepo skupiti i zatvoriti.

buhtle-sa-lokumom-

Kalup prečnika 28 cm podmazati sa puterom ( ja koristim sprej za pečenje) pa naredjati loptice koje ste malo namazali sa otopljenim puterom ( ja sam ih samo uvaljala u sprej,koji je već bio u kalupu) i naređati ih sa malo razmaka između, jer će se spojiti, prilikom ponovnog rasta testa. Ja sam pekla u dva manja kalupa od 20 cm.

buhtle-sa-lokumom

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 20 minuta pa smanjiti na 160*C i peći još desetak minuta.
Ostaviti u kalupu  oko 5 minuta, pa onda izvaditi iz kalupa i ohladiti na žici.

buhtle-sa-lokumom-

Ohlađene buhtle posuti sa prah šećerom i poslužiti.

buhtle-sa-lokumom-

Prijatno!!!!

buhtle-sa-lokumom-

недеља, 16. децембар 2012.

Domaća kokošja supa

Sigurna sam da svako od vas zna kako da skuva pravu domaću supu, ovaj recept ne pišem zbog vas, nego zbog moje dece, koja prate ovaj blog i kojima će, jednog dana, kad odluče da sami skuvaju domaću supu, zatrebati ovaj recept.


Sastojci:

Ćureći vratovi,
pileće kosti od grudi
2 šargarepe
2 paškanata
2 krompira
1 veća glavica crnog luka sa ljuskom
pola glavice manjeg korena celera
desetak grančica peršuna
3-4 čena belog luka
10 – 15 zrna bibera
1  lovorov list

Priprema:

Meso oprati i iseći na komade ( po želji možete vstaviti samo piletinu ili samo ćureće vratove, ja nekada stavim oba mesa nekad samo jedno ).

Svo povrće oćistiti, osim krompira i dobro oprati, iseći na komade veličine po želji i staviti sve zajedno u veliku šerpu.Ko voli, neka glavicu luka iseče na pola pa neka je zapeče malo na plotni i tek onda staviti u šerpu sa ostalim povrćem ( ja ne volim kad je luk zapečen i stavljam celu glavicu luka u supu,nekad i dve, jer u našoj kući svi vole, osim mene, kuvani luk iz supe ).Posoliti po ukusu, dodati biber u zrnu, poklopiti i pustiti da provri,kad provri,smanjiti temperaturu i kuvati tek da vidite da po malo vri sve dotle dok nije  povrće kuvano na pola i tek onda dodati oljušten i opran krompir (dodajem ga kasnije da mi se krompir ne raskuva).

Domaća supa

Tokom kuvanja skidati penu od mesa,koja se skuplja na površini tečnosti.

Ako volite da vam je supa “jača” obavezno stavljati meso u hladnu vodu, a ako volite da vam je meso bolje od supe onda stavljati meso u provrelu vodu ( ovo sam davno naučila od moje mame ).

Kad je meso i povrće kuvano izvaditi iz šerpe,blago posoliti a tečnost procediti ( mi obično jedemo povrće i meso iz supe sa hrenom posle supe i to nam je dovoljno za ručak ) i zakuvati sa domaćim rezancima ili sa knedlama i po ukusu dodati vegetu, ili bilo koji suvi začin koristite.

Kuvanu šargarepu možete iseckati i vratiti nazad u šerpu ili staviti sa strane pa svako neka sipa sebi koliko voli.

Posuti sitno seckanim svežim peršunom

Knedle:

100 g pšeničnog griza
30 g puter ili masti
1 jaje
malo seckanog peršuna
soli po ukusu

Priprema:

Umutiti mast sa jajetom,sitno seckanim peršunom i malo soli i postepeno dodavati pšenični griz dok sve ne sjedinite.Pomoću dve kašičice praviti knedlice i zakuvati ih u supu,koja tiho vri,svaki put kašičice zamočiti u vrijuću supu, da vam se knedlice ne zalepe za njih.Kad počnete da stavljate knedlice u supu,prvo zakuvajte jednu i ako se knedlica ne raspadne, dodajte i ostale, a ako se raspadne  dodati još malo griza u prethodnu smesu.Meni obično bude smesa idealna i koristim ekstra veliko jaje.

Kuvati dok se knedlice ne skuvaju, oko 5 minuta, sve zavisi koliko velike knedlice pravite.

Prijatno i uživajte u domaćoj supi.

griz knedle

субота, 15. децембар 2012.

Trouglovi sa spanaćem i sirom

Ovaj recept je u našoj kući još od devedesetih godina, od kume Italijanke. Trouglovi se mogu napraviti ranije, pojedinačno zamrznuti, pa ih staviti u kesu i u zamrzivač, kada se najave iznenadni gosti, izvaditi ih i peći.

       
Sastojci:

500 g    tankih kora (phillo)
500 g    skuvanog i dobro oceđenog i na sitno iseckanog spanaća
500 g    mladog kravljeg sira ili rikote
250 g    sitno iseckane praške šunke
100 g    narendanog žutog čedar sira
putera po potrebi
po ukusu    soli i bibera

Priprema:

Dobro oceđeni skuvani spanać izmešati sa sirom, šunkom, žutim sirom, biberom i dodati soli po vašem ukusu.

Uzeti dve ili tri kore, svaku premazati puterom, pa ih staviti jednu na drugu.

Kore nožem za picu iseći na 6 jednakih traka i na svaku traku staviti po kašičicu smese od spanaća, polako ih uvijati u truglove, ali ih premazivati puterom kako ih uvijate, jer donja kora koja je bila na radnoj površini sa te strane nije premazana.

Trouglovi sa sirom i spanaćom

Tako raditi dok ne potrošite sve kore.

Trouglove naređajte u pleh, koji ste postavili papirom za pečenje, u kocku, pa ih pecite, dok fino ne porumene, na 175°C oko 15 do 20 minuta, u zavisnosti od rerne.

Poslužiti ih tople.

Prijatno!!!!
                    

петак, 14. децембар 2012.

Zalepljeni poljupci

                                                   Malo drugačije puslice



Ovaj recept, prijavljujem za ovomesečnu blogersku igricu, " Ajme,koliko nas je " i šaljem ga kao ulaznicu našoj domaćici Anji, sa bloga " Sweetheart ", koja nam je zadala temu za ovaj mesec,belanca.

                    

Sastojci:

3 belanca
100 g šećera u prahu
3 kesice vanilinog šećera
sok od 1 limuna
100 g jezgra od oraha
50 g putera
100 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Belanca umutiti kao što ih mutite za puslice, mutiti ih veoma dugo sa šećerom i vanilom i kada su belanca čvrsta dodati sok od limuna i umutiti ih još malo.

Umućenim belancima puniti kuvarski špric.Polovine jezgra oraha naređati na pleh,koji ste postavili papirom za pečenje i preko njih istisnuti veoma male kuglice, malo veće nego što su trešnje, od belanaca.

Peći/sušiti u prethodno zagejanoj rerni na 125*C oko sat vremena.

U manju šerpicu staviti puter i čokoladu,otopiti na tihoj temperaturi, malo ohladiti mešajući, pa svaku puslicu sa donjim delom gde je orah zamočiti u čokoladu i spajati ih sa drugom puslicom.

Prijatno!!!!

Zalepljeni poljupci

четвртак, 13. децембар 2012.

Pogačice s parmezanom

Peciva jako volim,ovo je vrsta pogačica koje mi u Kanadi i Americi jedemo za večeru.Nisu kao naše originalne pogačice ali su jako ukusne i lepe, specijalno dok su tople,tope se u ustima.


Sastojci:

450 g svenamenskog brašna
10 g praška za pecivo
30 g romano ili parmezan sira u prahu
1/2 kašičice soli
7 g šećera
180 g hladnog slanog putera
315 ml hladnog mleka
susam,crni susam, mak, laneno seme

Priprema:

U posudu za mešenje staviti brašno,so, sećer,sira u prahu i prašak za pecivo i sve promešati.

Dodati dobro hladan puter isečen u komadiće, da ga lakše sjedinite.

Pomoću ove spravice ili dva noža utrljati puter u brašno, ali je veoma važno da vam puter ostane hladam, on je taj koji će vam razlistati pogačice.

Pogačice sa parmezanom 001

Utrljani puter treba da bude u grudvicama veličine graška ( pogledajte sliku ) i u takvu smesu dodati hladno mleko iz frižidera. U čaši će vam ostati nekoliko kapi mleka, sačujate ga sa strane, biće vam potrebno. Pomoću varjače sjedinite testo, samo toliko da je svo mokro.

Pogačice sa parmezanom 002

Istresti ga na blago pobrašnjenu radnu površinu i rukama što brže možete premesite testo i oblikujte ga u loptu.Nemojte dodavati puno brašna, veoma malo, samo da vam se ne lepi za površinu.

Pogačice sa parmezanom 003

Uključite rernu na 220*C (450 F ) da vam se greje.

Pleh od rerne postavite papirom za pečenje.

Testo rastanjiti sa oklagijom oko 2 cm debljine i nekim kalupom od 4-5 cm prečnika vaditi krugove.Preostalo testo,premesiti brzo i opet vaditi pogačice.Premazati sa onih nekoliko kapi mleka i ako vam je potrebno dodajte još nekoliko kapi,posuti sa semenkama po želji i peći ( pazite veoma je važno da odmah pogačice stavite u rernu da se peku ) oko 12 do 15 minuta ili dok vam fino ne porumene.

Ako volite pogačice da su vam hrskave, ostavite prostora između njih kada ih stavljate na pleh, a ako volite da su vam mekše, stavite ih jedne do druge. Ja volim da su hrskave.

Prohladiti ih i poslužiti. Ja sam dobila 20 pogačica.

Pogačice sa parmezanom 005

Prijatno!!!!

уторак, 11. децембар 2012.

Jaja punjena pestom

Praznici su nam na pragu, neki od nas poste, neki ne…za vas koji ne postite idealno i dekorativno predjelo za švedski sto, ili kako upotrebiti ostatak kuvanih jaja, posle Vaskrsa.


Sastojci:

8    obarenih jaja
40 g    kajmaka
40 g    krem sira
40 g    pesto sosa
po ukusu    so i biber
100 g    rukole
100 g    koktel paradajza
4    integralne kifle

Priprema:

Barena jaja preseći na pola, izvaditi žumanca i staviti ih u činijicu.

Izgnječiti ih, dodati kajmak, sir i pesto sos, promešati i napuniti smesom belanca.

Servirati na tanjir sa rukolom i čeri paradajzom. Uz doručak poslužiti crni hlebili  integralne kifle i jogurt.

Jaja kuvati, dok voda ne provri, oko 5 min, ja ih volim onako lepo žuto kuvana.

Prijatno!

Punjena jaja s pestom

понедељак, 10. децембар 2012.

Rafaelo kuglice na drugačiji način

Svako ima svoj omiljeni recept za ove kugliuce, evo još jednog, koji vredi isprobati.
                 

    

Sastojci:

200 g kondenzovanog mleka
3-4 kašike mleka u prahu
50 g omekšalog putera
100 g kokosa
50 g samlevenih ili sitno iseckanih napolitanki sa ukusom lešnika
30 pečenih i oljuštenih lešnika

    Za uvaljati kuglice:

150 g bele kuverture čokolade
4 kašike mleka
20 g putera
150 g kokosa

Priprema:

U veću zdelu staviti kondenzovano mleko, mleko u prahu, seckane napolitanke,omekšali puter i kokos i sve dobro izmešati rukom ili varjačom,ako vam smesa nije dovoljno gusta dodati još malo napolitanke i kokos.

Čistim rukama napraviti kuglice i u sredinu utisnuti propečen lešnik.

Tako napravljene kuglice ostaviti da vam se ohlade ( ja sam ih ostavila preko noći u frižideru )
Čokoladu zajedno sa mlekom i puterom otopiti na pari, stalno mešajući.

rafaelo-kuglice-na-drugaciji-nacin-4804b62d3595cf0c46d466be56248806_view_l

U otopljenu čokoladu zamočiti svaku kuglicu,ocediti od viška i uvaljati u kokos, koji ste stavili u jednu pliću posudu, ako je potrebno oblikovati ih još malo.

rafaelo-kuglice-na-drugaciji-nacin-58b6d1347de1c85763a8ec0ea2fb4d05_view_l

Gotove kuglice staviti u papirne korpice i ostaviti da se osuše.

Služiti ih posle nekoliko sati ili sutradan.

Čuvati ih u kutiji na hladnom mestu.


Od ove smese trebate dobiti oko 30 kuglica.

Prijatno!!!!

Sitni kolači