субота, 30. новембар 2013.

ZDRAVA SALATA

Koja ustvari može biti kompletan obrok....ideja je odavde sa nekim mojim izmenama.
Vreme je posta, probajte je i vi.


Sastojci:

     1 avokado
     1 veća sočna jabuka
     1 mala tikvica
     3-4 struka mladog luka
     50 do 75 g dimljenog lososa
     sok od pola limuna
     2-3 kašike ulje od oraha ili avokada
     po ukusu morska so i sveže samleven biber
     peršun

Priprema:

Iscediti sok  u posudicu i dodati ulje,so i biber i ostaviti sa strane.

Jabuku očistiti, ali ne ljuštiti i iseći na kocke, staviti u zdelu. Malom žicom za mućenje umutiti sok od limuna i ulje i preliti preko jabuke. Sve promešati da jabuka ne pocrni.

Iseći tikvicu, takođe je ne ljuštiti i iseći na kocke, dodati u zdelu gde su jabuke.
Mladi luk iseći na tanje krugove, zajedno sa zelenim delom,ili mali ljubičasti luk ( ljutiku/aljmu/luk arpadžik ) iseći na sitnije kocke i staviti u zdelu sa ostalim sastojcima.
Na kraju dodati avokado, koji ste takođe isekli na kocke i sve to pažljivo promešati.
Dimljeni losos iseći na sitnije kockice i izmešati sa ostalim povrćem i dodati sitno iseckan peršun. Probati da li je potrebno još soli i bibera ili limunovog soka i poslužiti sa prepečenim hlebom.
 Prijatno!!!!

петак, 29. новембар 2013.

ČORBASTA BORANIJA SA PILETINOM

Često zaboravimo jela na kojima smo odrasli....moja mama je  znala da napravi ovu čorbastu boraniju, koju sam ja, kao dete, obožavala....moj muž je isto voli, probajte, možda će se i vama dopasti. Ova čorba može biti i bez mesa, ako imate decu koja ne vole povrće, izvadite meso a sve ostalo smrvite štapnim mikserom i dobićete lepu kremastu čorbicu, koju će, sigurno, pojesti.



Sastojci:
500 g očišćene boranije
1 velika glavica crnog luka
1 veliki oljušten paradajz
1 veća zelena paprika
2 šargarepe
4 čena belog luka
3 manja krompira
6 bataka
ulje od semenkji grožđa ( ili koje koristite )
začini po ukusu; biber, vegeta, vegetin mix za piletinu, dimljena mlevena crvena paprika
sitno seckan peršun

Priprema:
U veću šerpu, gde ćete kuvati, staviti očišćenu boraniju, koju ste isekli na manje komadiće, sitno iseckan crni luk, šargarepu isečenu na kockice, sitno isečen beli luk, paradajz isečen na kockice i pileće batkove, koje ja isečem na 3 dela, onaj gornji deo obično bacim a batak prepolovim na pola ( pomoću satarice i čekića ), vi kako hoćete, papriku očistim od semenki i žilica jer koristim ljutu i nju iseckam na kockice,dodati nekoliko kašika ulja i začine koje koristite..ja pored bibera i vegete dosta koristim ovaj začin, koji kupujem ovde ( ne znam da li vi imate nešto slično ) ali ukus jela mi je potpuno drugačiji sa njim i mi ga koristimo svuda ,od kuvanih jela do mariniranja mesa...


koji izgleda ovako........


Poklopiti šerpu i dobro istresti sastojke da se začini izmešaju, dodati oko 250 ml vode,poklopiti i pustiti da se polako dinsta na niskoj temperaturi. Povremeno dodavati još tečnosti da ne bi izgorelo.

Kad je meso i povrće omekšalo , dodati oljušten i na kocke isečen krompir, naliti sa temeljcem ili običnom vodom do željene gustine povećajte temperaturu i kuvajte još 5 do 10 minuta, samo dotle dok se krompir ne skuva. ( pazite da vam se ne raspadne )

Skloniti sa vatre, ostaviti da se prohladi, posuti sa seckanim peršunom i poslužiti sa hlebom ( ja je jedem takvu kakva jeste, jer hleb ne jedem a već imam krompir u njoj  i meni je to dovoljno ) a po želji možete staviti i kašiku kiselog mleka ili pavlake u svaki tanjir.

Prijatno!!!!

четвртак, 28. новембар 2013.

DINSTANE LISIČARKE

Prvi put spremam ove pečurke, juče sa Zokinom piletinom kao prilog,uz celer pire, smo zaista uživali.
Šteta što ih ovde, u mom selu, ne vidim češće...ako ih imate,probajte ih, dopašće vam se ovaj prilog.


Sastojci:

     500 g lisičarki
     30 g putera
     1 kašika maslinovog ulja
     4 - 5 velikih čenova belog luka
     po ukusu so i biber
     2 kašike sitno iseckanog peršuna

Priprema:

Sa mokrim kuhinjskim papirom, prebrisati i očistiti pečurke ( ne bi trebale da se peru ), i ako su veće iseći ih na pola ili više parčića.

U tiganj staviti puter i ulje i zagrejati, dodati pečurke i dinstati sve dotle dok sva tečnost, koje su one ispustile, ne uvri.Povremeno promešati da ne zagore.

Dodati sitno iseckan beli luk, biber i so, po ukusu i pržiti dok beli luk ne porumeni.
Skloniti sa vatre, posuti sa seckanim peršunom i poslužiti tople.
 
Ovde je link kako ove pečurke izgledaju
http://en.wikipedia.org/wiki/Chanterelle

Prijatno!!!!
 

среда, 27. новембар 2013.

FBI RUKAVICE ...............Kod Zoke u kuhinji


 Ovog meseca istražujemo u FBI rukavicama, Zokin blog " My pans and pots " a igricu je osmislila Maja sa bloga " Cooks and Bakes "

Zoku ne poznajem niti sam imala prilike da se sretnem sa njenim blogom pre ove igrice, ali mi je bilo zadovoljstvo pretražiti njen blog i naći nešto što odgovara meni i mom suprugu.

Pa da krenemo....recepte neću pisati,linkovi su u nazivima recepata.

Brza salata od karfiola, pečenih paprika i crnih maslina

 

Na moju veliku žalost nisam mogla da nađem  karfiol u različitim bojama, ali i bez toga smo uživali u ovoj salati, koja nam je ustvari bila lagani ručak, jer smo uveče išli kod kumova na večeru.

Karfiol sam kuvala na pari,umesto u vodi i nisam dodala Worcestershire sos (ne volim ga)..

 

 Čorba od pečene bundeve


 

Ne da smo uživali u ovoj divnoj čorbici nego nismo znali šta je dosta.

Jedina izmena je bila da sam umesto dve glavice luka, stavila jednu i jedan struk ( samo beli deo ) praziluka.

Čorbica je za sve preporuke.

 

Karamelizovane kobasice i salata sa slatkim krompirom 

 

 

Ovde su neke stvari pošle naopako, ali spasih što se spasiti dalo.

Poslala sam muža da mi kupi žuti slatki krompir, doneo mi je nešto što je ličilo na taj krompir ali je bio ljubičast spolja a unutra, umesto da bude narandžast, bio je beo i šta sad...kuvaj ono što imaš. Znači umesto žutog krompira bio je ljubičasti  a da bih dočarala žuti krompir morala sam staviti šargarepu ( nadam se Zoko, da se ne ljutiš, što ovaj krompir prilog nije ni prinet tvom..ali..ne šaljite muževe u kupovinu ).

Mikrotalasnu pećnicu ne koristim za kuvanje, tako da sam ovaj krompir skuvala na klasičan način i umesto sira,dodala  mladi zeleni luk, limunov sok sam koristila za preliv zajedno sa maslinovim uljem.

U kobasice sam koristila belo balzamik sirće i belo vino, jedino bih izbacila kašičicu šećera, jer mi je balzamik sirće slatkasto samo po sebi, ali to je za moj ukus.

Moj muž se oduševio sa kobasicama i čak mi je rekao da bi umesti jedne velike glavice luka, stavio dve ( njemu luka nikad dosta )

 

Piletina sa 40 čenova belog luka

 

 

Ko nije probao piletinu na ovaj način, najbolje je da je isproba što pre.

Jedino što bih promenila u ovom receptu je da bih izostavila šargarepu, sve ostalo je po našem ukusu.

Umesto pirea od karfiola ( koji je bio bezobrazno skup ) sam napravila pire od korena celera,krompira i belog luka, sve zajedno skuvala, dodala sam puter, toplo mleko ( za pire je najbolje dodati toplo a ne hladno mleko ) i umutila štapnim mikserom i kao prilog uz to smo imali dinstane bukovače....Moj dragi muž nije znao šta mu je dosta.

 

 Draga Zoko, bilo mi je zadovoljstvo istraživati tvoj blog, bilo je tu još nekih recepata, koje sam želela da isprobam...ali ne može se sve...biće prilike i za njih da se isprobaju.

 

ŠTRUDLA OD BUNDEVE SA ČOKOLADOM I DŽEMOM

Još uvek imamo puno bundeve, zašto da je ne iskoristimo za ono što volimo a sve što ostane, u kesice, pa u zamrzivač. 


  Sastojci za starter:

     7 g suvog ili 25 g svežeg kvasca
     50 g brašna
     50 ml mleka
     25 g šećera

    Sastojci za testo:


     450 do 475 g brašna
     200 g pečene i pasirane bundeve
     2 jaja
     60 g otopljenog i ohlađenog putera
     80 g šećera
      korica 1 pomorandže
     1 kašičica vanile ili semenke od 1 vaniline mahune
     prstohvat soli

    Za fil:

     50 g čokolade
     2 pune kašike džema od šljiva
      naribana korica pomorandže

    Za premazati testo:

     1 žumanac
     2 kašike mleka
      malo braon šećera za posuti štrudlu

Priprema:

Pripremiti prvo starter:
Zagrejati mleko da je mlako, dodati brašno, šećer i kvasac,sve dobro sjediniti,pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da  starter počne da raste, oko 45 minuta.
 
U posudu, u kojoj ćete zamesiti, prosejati 450 g brašna ( početi sa tom količinom, ako je potrebno dodati još dok mesite testo,meni je bilo potrebno oko 25 g ) pasiranu pečenu bundevu, 2 jaja,prstohvat soli, vanilu i izrendanu koricu pomorandže i zamesiti testo.
 

 


Isipati na radnu površinu i polako dodavati otopljen i ohlađen puter dok ne dobijete meko i elastično testo, koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja i pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu  da testo naraste ( trebaće oko sat i po da naraste )
 
 
Pobrašniti radnu površinu,isipati narasli testo i podeliti na dva dela. Oba dela premesiti i rastanjiti oko 1.5cm debljine u pravougaonik.
 
Dok je testo raslo, napraviti fil. Otopiti čokoladu na pari ( ja sam koristila čokoladu sa ukusom pomorandže ) i ohladiti,dodati džem od šljiva i koricu pomorandže i sve dobro sjediniti. ( Originalni recept je sa nutelom, ako hoćete možete koristiti nutelu i vi, ili možete je napraviti sa mlevenim orasima ili mlevenim makom )
 
 
Premazati prvi pravougaonik sa pola količine fila i uviti u rolat i ostaviti sa strane.
Tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Oba rolata uplesti u pletenicu i staviti u pleh veličine 30cm X 12cm u koji ste prethodno stavili papir za pečenje,pokriti sa najlonom i ostaviti još 45 minuta da raste ili samo dok ne naraste do ivice kalupa.
Umutiti žumance sa kašikom dve mleka i premazati naraslo testo,posuti sa braon šečerom.
 
 
Zagrejati rernu na 170-180*C i peći oko 35 do 40 minuta, ako počne puno da rumeni,pokriti sa papirom za pečenje, ali ne pre 30 minuta pečenja.
Pečenu štrudlu ostaviti da se ohladi i seći na parčiće i poslužiti.
 
 
 
 


уторак, 26. новембар 2013.

SALATA OD CRNOG SOČIVA ( BELUGA LENTILS ) I PEČENE MUŠKATNE TIKVE

"......Sočivo/leća-mali,ali nutrativno vrlo moćan član obitelji mahunarki,iznimno je dobar izvor vlakana koja snižavaju kolesterol.I ne samo to! Sićušna je mahunarka posebno korisna za bolju kontrolu poremećaja povezanih sa šećerom u krvi.Naime,velika količina vlakana sprečava nagli porast razine šećera nakon obroka.Ova hranljiva namirnica je odličan izvor šest važnih minerala,dva vitamina B grupe i proteina bez masnoće.Šta je s kalorijama? Šoljica kuvane leće sadrži samo 230 kalorija.Leća ( kao i druge mahunarke,žitarice i semenke)sadrži sastojke zvane fitati,koji štiti od kanceroznih promena u stanicama.Dokazano je da topiva vlakna smanjuju opasnost od dijabetisa i kardiovaskularnih bolesti. Netopljiva vlakna pospešuju varenje i skraćuju vreme zadržavanja hrane u probavnom sistemu.Veruje se da ta vrsta vlakana smanjuje rizik od nastajanja raka debelog creva. Folna kiselina pomaže u sprečavanju urođenih oštećenja središnjeg živčanog sistema kod fetusa te štiti od različitih vrsta raka i srčanih bolesti.Železo pomaže u sprečavanju slabokrvnosti a veoma je vašno za žene  koje još uvek imaju mesečni ciklus i trudnice.Bakar može pomoći u sprečavanju opasnih topivih ugrušaka koji mogu uzrokovati srčane napade i kap..." 


Sastojci:

     165 g crnog sočiva ( Black Beluga Lentils )
     500 g očišćene muškatne tikve
     po ukusu so i sveže mleveni biber
     1 kašika maslinovog ulja
     pola kašičice dimljene crvene paprike
     750 ml vode
     pola kašičice soli
     100 g čeri paradajza
     sok od pola limuna ili po ukusu
     1 kašika sitno iseckanog peršuna
     3-4 čena belog luka
     2-3 kašike ulja od oraha

Priprema:

Sočivo ( ako nemate crno koristite braon ) očistiti i oprati sa hladnom vodom,ocediti vodu i naliti sa 750 ml vode, posoliti i pustiti da provri,kad provri, smanjiti temperaturu na najnižu i pustiti da se tiho kuva oko 20 do 25 minuta. Sočivo ne sme da bude prekuvano,ali da je kuvano a zrno celo.
Ocediti od vode i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
 


Muškatnu tikvu oljuštiti, očistiti od semenki i naseći na kockice.
Preliti sa maslinovim uljem, pobiberiti,blago posoliti i posuti sa dimljenom mlevenom parikom.Sve izmešati i peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 15 do 20 minuta ili ako vidite da se tikva već počela da karamelizuje,izvaditi i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

U veću zdelu staviti sitno iseckan beli luk, peršun, čeri paradajz ( isečen na četvrtine ) dodati ohlađeno sočivo i muškatnu tikvu, preliti sa limunovim sokom i uljem od oraha ( ako ga nemate, preliti sa uljem koje koristite za salatu ),pobiberiti i posoliti po ukusu i dobro promešati ( budite pažljivi kad mešate da ne smrvite tikvu/bundevu

Salatu možete poslužiti mlaku ili sobne temperature.
Možete je napraviti ranije, ostaviti preko noći u frižider i izneti je da odstoji da bude sobne temperature, pre služenja.
 
 


 

понедељак, 25. новембар 2013.

PUNJEN PILEĆI BATAK I KARABATAK

Jako lepo izgleda kad se iseče i stavi na tanjir a okolo se doda povrće po vašem izboru.Još jedan fini nedeljni ručak ili ručak za vaše goste.
Ovaj recept šaljem Naletu, sa blogom Coolinarija, u okviru ovomesečnog kruga igrice Ajme' koliko nas je, čija je tema kesten.

Sastojci:


     1 po osobi odkoštani batak i karabatak
     2 do 3 struka praziluk
     8 šnite pršute
     100 g suve slanine
     200 g ispečenih i očišćenih kestena
     3 čena belog luka
     200 g sira u komadu ( gouda ili koji imate )
     maslinovo ulje
    100 ml belog vina
     sok od pola limuna 

Priprema:


Odkoštati pileće batake i karabatke ali da su vam u jednom komadu ( ja ih ovde kupim već odkoštane )
Očistiti ih od viška masnoće i skinuti im kožicu.Oprati i osušiti.Izlupati ih kuhinjskim čekićem.
Pobiberiti,povegetiti sa vegetinim mixom za piletinu i sve dobro utrljati u meso.
Preliti ih sa kašikom dve maslinovog ulja, pokriti sa najlonom i ostaviti u frižider da se mariniraju.
U dublji tiganj staviti kašiku maslinovog ulja ( ili koje već koristite ) dodajte sitno iseckanu slaninicu i propržite je vrlo kratko.
Praziluk dobro oprati i iseckati tanke režnjeve ( prvo raseći na pola pa svaku polovinu još na pola ) i dodati u tiganj.Pržiti na tihoj temperaturi dok ne omekša. Dodati beli luk, začine po vašem ukusu ( vegeta, biber,so ) i kesten, koji ste iskidali na sitnije komadiće i sve to zajedno propržiti.
Meso staviti na radnu površinu. Sir iseći na 4 parčadi.
Na svaki komad mesa staviti po dve šnite pršute preko staviti parče sira a preko sira smesu od praziluka i zaviti u male rolatiće.
Vatrostalnu posudu podmazati ( ja stavljam papir za pečenje, manje za ribanje ) i staviti rolatiće. Okolo rolatića staviti višak od punjenja.
U tiganj, u koji ste ispržili punjenje, dodati belo vino i vratiti na vatru i izgrebati sa varjačom sve što je na dno tiganja i kuvati dok se količina tečnosti ne smanji na pola,dodati limunov sok i prelti preko mesa..preliti sa još jednom kašikom ulja.
Zatvoriti sa alu folijom i peći u rerni oko 30  minuta, skloniti alu foliju i peći još 10 do 15 minuta( u zavisnosti od debljine mesa ) da meso malo porumeni.
Poklopiti ponovo sa folijom, ostaviti da odstoji tako pokriveno 5 minuta, i tek onda iseći na šnite.
Poslužiti uz prilog koji ste pekli zajedno sa mesom i zelenom salatom.
Prijatno!!!!

недеља, 24. новембар 2013.

PRILOG UZ PEČENI ĆURKU

Idealni prilog koji možete poslužiti sa ćuretinom, piletinom ili sa pečenim mesom. Ovde se obično pravi za Thanksgiving, Uskrs i Božić ..vama,koji ste u Americi, Thanksgiving tek dolazi, pa ako imate prilike, isprobajte.

Ovaj recept šaljem Naletu, sa blogom Coolinarija, u okviru ovomesečnog kruga igrice Ajme' koliko nas je, čija je tema kesten. ( Kod mene sve sami slani recepti..ali eto tako se desilo ovog puta..jer kao što sam jednom prilikom rekla, kesten nije česta namirnica u našoj kući i nemamo naviku da ga jedemo )


( slika nije neka, slikano je na brzinu, jer su gosti čekali večeru, dok ne budem ponovo pravila da je zamenim )

Sastojci:

 1 kašika maslinovog ulja
 250 g sveže kobasice
 2 kašike putera
 1 mala glavica crnog luka
 2 štapa sitnije sečenog celera
 120 g šampinjona,isečenih na četvrtine
 2 čena pasiranog belog luka
 kašika majčine dušice
 2 kašike žalfije
 po ukusu so i biber
 65 ml belog vina ili pilećeg temeljca
 3 pune kašike sitno iseckanog peršuna
 100 g očišćenih i ispečenih prepolovljenih kestena
 1 hleb od 750 g,isečenog na kockice
 500 ml toplog pilećeg temeljca 

Priprema:

Zagrejati ulje i dodati meso iz kobasice i pržiti na osrednjoj temperaturi oko 8 do 10 minuta ili dok meso ne pobeli i dok se prži varjačom odvajati meso u manje komadiće.

Dodati puter,sitno iseckan luk i celer i pržiti dok povrće ne omekša oko desetak minuta.

Dodati šampinjone,koje ste prethodno oprali i ako su krupniji,iseći na 4 dela ili ako su manji,na pola,pasirani beli luk,iseckanu žalfiju i majčinu dušicu i sve pržiti oko desetak minuta ili dok ne počne da rumeni.
Dodati belo vino i sa varjačom sve izgrebati sa dna tiganja i kuvati dok skoro sva tečnost ne ispari.

U veću zdelu staviti hleb,koji ste isekli na kockice,dodati ispržene šampinjone i meso,so,biber,kestenje i svemu tome dodati pileći temeljac i sve dobro izmešati dok ne dobijete vlažnu, ali ne i gnjecavu smesu od hleba i povrća.

Podmazati vatrostalnu posudu isipati sve u nju.
Zagrejati rernu na 175*C i peći, poklopljeno sa folijom, dvadesetak minuta.Skinuti foliju i peći još desetak minuta ili dok vam fino ne porumeni.

 Poslužiti toplo.

Po želji, možete izostaviti svežu kobasicu a dodati sušenu mesnatu slaninu.

субота, 23. новембар 2013.

ČOKOLADNA SALAMA

Bliže nam se praznici i mnogobrojna slavlja,evo još jednog lepog kolača,koji će dopuniti naše tacne sa kolačima. 


Sastojci:

200 g petit beure keks
 130 g pečenih oraha
 100 g čokolade za kuvanje
 180 ml pavlake
 100 g putera
 2 kašike šećera
 1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
 1 kašika kakaoa
  prah šećer 

Priprema:

U veću šerpicu staviti pavlaku, puter,šećer i vanilin šećer sa ukusom ruma ( ako nemate vanilu sa ukusom ruma dodajte kašiku ruma ) i pustite da se polako puter i šećer otopi a pavlaka zagreje.Povremeno promešajte.

Stavite orahe u rernu da se malo ispeku, prohladiti i krupnije iseći.
Keks polomti na krupnije komade i sastaviti ih zajedno sa orasima.
 
Iseckati čokoladu na sitnije komade, ( ja sam koristila Lindt sa 80% kakaoa ) dodati zagrejanoj pavlaci i otopljenom puteru, dodati kašiku kakaoa i sve mešati dok se čokolada potpuno ne otopi.
Malo prohladiti mešajući sa spatulom i sipati preko keksa i oraha i sve dobro izmešati da se smesa sjedini.
Dobićete lepljivu smesu.
 
Staviti alu foliju ili pek papir i vašim rukama izvaditi smesu i na foliji oblikovati u salamu.
Zaviti sa folijom u rolat, uvrnuti krajeve i staviti u frižider, najmanje 2-3 sata ili najbolje preko noći.
 
 
Kad se salama stegla, odviti, posuti sa prah šećerom ( da podseća na pravu salamu ) i seći na kolutove.

 
 
 









Poslužiti sa nekim finim likerom, kod mene je poslužen sa likerom od brusnica 


 


петак, 22. новембар 2013.

MALE DAMSKE TORBICE

Zaista ne znam kako nazvati ove male smotuljke ( baščaluke ) od palačinaka. Idealne su za predjelo za vaše drage goste ili za dolazeće praznike na švedskom stolu... 

Ovaj recept šaljem Naletu, sa blogom Coolinarija, u okviru ovomesečnog kruga igrice Ajme' koliko nas je, čija je tema kesten

 

Sastojci:

     8 većih palačinki
     4 kašike maslinovog ulja
      svetlo zeleni deo praziluka
     1 ljutika/luk arpadžik
     3 veča čena belog luka
     100 g skuvani slanutak/leblebije
     250 do 300 g raznih pečuraka ili koje imate ( shiitake, morels and chanterelles )
     150 do 200 g pečenih ili kuvanih i očišćenih kestenja
     po ukusu začini;biber,so, suvi začin
     1 kašika sitno iseckanog peršuna
     pola kašičice majčine dušice

    Sastojci za bešamel:

     2 kašike brašna
     25 g putera
     250 ml toplog mleka

    i još:

     8 dužih drškica od peršuna
     50 do 100 g Gruyère sir ili koji imate

Priprema:


Napraviti testo za palačinke po vašem receptu ili ovako kako sam ih ja pravila: 500 ml mleka, 250 g brašna, 2 jaja, prstohvat soli i kašika otopljenog putera ili ulja..sve zajedno umutiti sa žicom za mućenje i ostaviti bar sat vremena da odstoji.
Praviti palačinke oko 25cm u prečniku, dobićete više od 8 palačinki ali ostatak možete poslužiti slatke.
U veći i dublji tiganj staviti maslinovo ulje i dodati sitno iseckan praziluk, ljutiku i upržiti vrlo kratko,samo dok luk ne omekša,dodati pečurke i dinstati ih dok se ne isprže, dodati sitno isckan beli luk, leblebije i kesten i sve to pržiti još 5 minuta na tihoj vatri.
Pobiberiti i posoliti po ukusu, dodati sitno iseckan peršun i malo majčine dušice i sve to dobro promešati i ostaviti na stranu.

U malu šerpicu staviti puter da se otopi, dodati brašno i pržiti ali pazite da vam ne izgori, već blago porumeni, sipati toplo mleko i kuvati, stalno mešajući dok se sos ne zgusne. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Ostaviti sa strane.
Drškice, sa lišćem peršuna, umočiti u vrelu vodu samo do listova i držati ih oko minut, izvaditi, preliti sa hladnom vodom i dobro ih osušiti.
Izrendati sir.


Uzeti palačinku i premazati samo sredinu sa kašikom-dve ( u zavisnosti koliko ga volite ) bešamel sosom/umakom.

Preko sosa sipati dve kašike mešavine pečuraka i kestenja..
 ....i na kraju, preko toga, staviti izrendani sir.
Pokupiti prstima stranice palačinke i napraviti mali zavežljaj, zavezati sa blanširanom peršunovim drškicom.

Poslužiti tople.

 Ovakvi smotuljci se mogu praviti od raznih nadeva, sira, mesa,povrća...pustite mašti na volju.

четвртак, 21. новембар 2013.

ĆUFTE OD PASULJA

Danas je Sv. Arhanđel, svima vama koji slavite neka vam je srećna slava!!

Idealno za sve one koji ne jedu meso, ili za nas, koji hoćemo da se malo odmorimo od mesa i što je najvažnije, ove ćuftice se ne prže, što znači bez i malo masnoće. 


Sastojci za ćuftice:

  400 g skuvanog pasulja ( ili po potrebi )
 1 velika pečena crvena paprika
 1 mala glavica sitno iseckanog crnog luka
 2 - 3 čena pasiranog belog luka
 2 kašike sitno iseckanog peršuna
 kašičica i po suvog origana
 4 - 5 kašika prezli
 1 jaje
 po ukusu so, biber, vegeta
  paradajz sos po vašem ukusu
  kuvane špagete
  parmezan sir
  peršun
  tucana ljuta paprika

Priprema:

Zagrejati rernu na 175*C i pripremiti pleh za ćuftice.

 U mulrtipraktik staviti skuvan i oceđen pasulj ( ja sam koristila pasulj iz konzerve,koji sam ocedila i isprala i ponovo iscedila od viška tečnosti ) dodati krupnije isečenu pečenu papriku i pulsirajte da dobijete smesu, ali koja nije potpuno glatka, treba da ima komadiće pasulja.



Prebaciti smesu od pasulja u veću zdelu, dodati jaje, sitno iseckan peršun, pasirani beli luk, sitno iseckan crni luk, origano, so, biber, vegetu i prezle. ( početi sa dve kašike prezli i dodavati po potrebi, jer zavisi koliko vam je pasulj bio vlažan...oblikovati jednu ćufticu i ako drži oblik onda ne stavljati više prezle a ako ne,dodati još prezle i ponovo oblikovati ćufticu )
Sve to dobro izmešati i oblikovati ćuftice, veličine po želji.
Poređati sve ćuftice na pleh, koji možete da podmažete sa uljem ili staviti papir za pečenje.
Peći ćuftice oko 15 do 2o minuta.


 Kad dobiju zlatno braon koricu,gotove su.

 Dok se ćuftice peku, vi napravite sos, onako kako vi najviše volite.
Kod mene je samo na malo maslinovog ulja izdinstan luk,beli luk, dodata tegla sitno isečenog paradjza i sve to ukuvano ali ne potpuno, začiniti po ukusu.
 Staviti ćuftice u sos i dinstati zajedno sa sosom dok se malo ne zgusne, oko desetak minuta.
Za to vreme skuvati špagete.


Poslužiti posuto sa seckanim peršunom,sitno izrendanim parmezanom i malo posute ljute tucane paprike.
Uživajte u ovim fantastičnim ćufticama bez i malo dodatnih masnoća.

Prijatno!!!!

среда, 20. новембар 2013.

BRZA ČORBA SA KNEDLAMA OD KROMPIRA

Ova čorbica prija posle duge šetnje, brzo se napravi a veoma je ukusna

Sastojci:

     350 g skuvanog krompira
     2 jaja
     3 vršne kašike kukuruznog griza ( palenta )
      malo soli
      sitno iseckan peršun
     2 veće šargarepe
     2 veće glavice crnog luka ( kod mene jedna glavica crnog luka i jedan  praziluk )
     2 pune kašike pirinča
     1/4 muškatne tikve ( ne mora )
     1 puna kašika kisele pavlake
     po ukusu šačini; vegeta, biber, so

Priprema:

Krompir oljuštiti, iseći na kockice i skuvati u posoljenoj vodi.Ocediti od vode i ispasirati kao za pire, da nema grudvica. Dodati 1 jaje, kukuruzni griz,sitno iseckan peršun i malo soli i sve sjediniti u glatku smesu, pogodnu za pravljenje knedli.
Ostaviti sa strane.

U šerpu, u kojoj ćete kuvati čorbicu, sipati malo maslinovog ulja, dodati sitno iseckan crni luk, muškatnu tikvu isečenu na kockice  i šargarepu isečene na kolutove/kockice i propržiti dok luk malo porumeni.( ja sam dodala i nekoliko cvetova karfiola, koji su mi bili u frižideru )

Naliti sa litar do litar i po vode ( u zavisnosti koliko hoćete davam je čorba gusta ) ili ako imate povrtni temeljac, dodati pirinač i povremeno promešati dok ne provri, da se pirinač ne zalepi za dno šerpe.
Napraviti knedlice.
Kada je pirinač na pola kuvan, početi sa dodavanjem knedlica i kuvati dok ne isplivaju. ( ili napraviti samo jednu, pa probati da li se neće raspasti, ako se raspadne, dodajte još kukuruznog griza)

Skuvanu čorbu, povegetiti,pobiberiti i dodati kašičicu šećera ( doprineće boljem ukusu čorbe , a i ne morate )
Začiniti čorbu sa umućnom kiselom pavlakom i jajetom i ostaviti još nekoliko minuta da se kuva.
Posuti seckanim peršunom i poslužiti toplu.

уторак, 19. новембар 2013.

PILETINA UVIJENA SA SLANINOM

Ovako pripremljena piletina ima fantastičan ukus i veoma je sočna.


Sastojci:

8 pilećih batkova
2 čena pasiranog belog luka
8 dužih šnita slanine ( bejkona )
2 do 3 kašike maslinovog ulja
začini po ukusu,biber,so
100 ml Marsla vina ili belo vino


Priprema:

Pileće batkove oprati i očistiti od viška masnoće. Osušiti ih kuhinjskim papirom. Skinuti kožicu ( ako ne želite i ne morate, neko ih voli sa kožicom, ja za sebe skidam a za muža ne jer on ih voli sa kožicom ) utrljati sa začinima po vašem ukusu i premazati sa vrlo malo maslinovog ulja.

Obaviti svaki batak sa šnitom slanine, ako je batak veći, koristiti i dve šnite.

U vatrostalnu posudu staviti malo ulja, beli luk i staviti batake. Ako imate malo ruzmarina možete i njega staviti u posudu ( ja ga nisam imala )

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C oko 15 minuta, izvaditi i sipati vino  i vratiti ponovo u rernu i peći još 20 do 25 minuta ( ako niste sigurni da je meso pečeno, ubosti viljuškom u najdeblji deo mesa i ako je tečnost koja izlazi bezbojna, meso je gotovo, ako je po malo roza, peći još malo ).

Bilo koji deo piletine se može peći na ovaj način.

Poslužiti sa salatom i prilogom po vašoj želji.
 
Prijatno!!!!

понедељак, 18. новембар 2013.

DUNAVSKI VALOVI

Ovom kolaču sam dala ovo ime jer me podsećaju na taj kolač...jako se brzo napravi a veoma je ukusan i prijatan za nepce...čak, i ja, koja ne jede kolače, sam pojela jedan....probajte ga i vi,možda će vam se dopasti.




    Sastojci za belu smesu:


     500 ml mleka
     95 g griza
     120 g putera
     100 g šećera
     1 kesica vanilinog šećera

    Sastojci za braon smesu:

     500 ml mleka
     95 g griza
     120 g putera
     100 g šećera
     1 kesica vanilinog šećera
     2 kašike kakaoa

    Sastojci za preliv:

     450 g smrznutih malina
     1 do 2 kašike šećera
     65 ml vode
     1 pakovanje želea od malina ( 85 g ) ili crveni preliv za torte

Priprema:

U dve šerpice staviti po pola litra mleka, dodati šećer, puter i vanilu i pustiti da provri, ( jednu šerpicu stavite da se samo tiho greje mleko, jer nećete moći kuvati u dve šerpice u isto vreme ) i kad provri polako sipajte griz i mutite sa žicom za mućenje da izbegnete da imate grudvice. Kuvati, stalno mešajući dok se griz ne skuva a smesa zgusne.

U četvrtasti kalup ( 22cm X 22cm )  poređati piškote ( nemojte ih kvasiti ) ili keks da pokrije celo dno.
Sipajta pripremljenu smesu od griza preko piškota.
Dotle vam je i mleko u drugoj šerpici provrelo i sipajte griz i kakao i kuvajte stalno mešajući sa žicom, kad je skuvano i zgusnuto sipati preko prethodne smese a da biste dobili ovako šareno testo malo sa kašikom podignuti belu smesu da bi ušla braon smesa.
Ostaviti sa strane.
U šerpu staviti smrznute maline, vodu i šećer i pustiti da se kuva desetak minuta. Skloniti sa vatre i štapnim mikserom umutiti celu smesu od malina.
U vruću smesu dodati žele od malina ili ako nemate onda crveni preliv za torte i sve dobro promešajte.
Ostaviti da se malo prohladi i preliti preko braon smese.
Ostaviti u frižideru najmanje 3 sata a najbolje preko noći.
Ohlađeno i stegnuto iseći na kocke i poslužiti.