понедељак, 06. јануар 2014.

Punjeni krompir u paradajz sosu

Svima vama koji sutra slavite Božić neka je srećno Badnje veče!!!
Malo sam zakasnila sa ovim postom, nama je to bio postan ručak...vi sačuvajte ovaj recept pa ga pripremite za Uskršnji post.




Sastojci:
originalni recept
 
     6 do 8 većih, brašnjavih krompira sličnih veličina
     10 čenova belog luka
     500 g šampinjona
     3 - 4 kašike ulja
     po ukusu biber,so, vegeta
     2 kašike seckanog peršuna + nekoliko grančica za dekoraciju
     4 male ljutike / aljme
     2 kašike paradajz pirea
     800 g seckanog paradajza ili kuvanog iz flaše
     1 velika šargarepa / mrkva

Priprema:

U dublju i širu šerpu staviti nekoliko kašika ulja ( ja sam koristila od semenki grožđa ) dodati jednu, sitno iseckanu, glavicu ljutike / aljme i propržiti dok luk ne postane staklast, dodati,oprane,očišćene i sitnije iseckane šampinjone i sitno isečen beli luk.Pržiti dok voda iz pečuraka ne uvri, povremeno promešati. Na kraju dodati pola kašike seckanog peršuna i sve sjediniti.
Izvaditi iz šerpe i ostaviti na stranu.
Izabrati krupnije krompire oprati ih i izribati sa četkicom za krompir.
Preseći ih na pola i sa kašikom za vađenje loptica iz voća ( dinja,lubenica ) izdubiti sredinu, ali ostaviti i po malo sa strane i po dnu.
Krompire držati u hladnoj vodi a sredinu možete sačuvati u vodi za sledeći dan i ispeći u rerni za ručak.


U šerpu, u kojoj ste ispržili pečurke staviti 2  kašike ulja, dodati sitno seckane 3  ljutike / aljme i sirtno seckani beli luk i pržiti dok luk ne postane staklast,povremeno promešajte da vam luk ne izgori.Dodajte izrendanu šargarepu i pržite još nekoliko minuta,mešajući i dodati 2 kašike paradajz pirea i pržiti sve zajedno oko 5 minuta.Na kraju dodati seckani paradajz,kome ste oljuštili kožicu ili paradajz iz flaše (ja sam koristila seckani paradajz sa začinima iz konzerve) i kuvati sve zajedno još 5 minuta.
Začiniti po ukusu. Ja sam stavila malo šećera, jer mi je paradajz bio kiseo, malo suvog oregana i bosiljka, vegetin biber mix,vegetu Natur i ostatak seckanog peršuna.Sve sjediniti, probati za ukus i ako je još potrebno soli,dodati.
Skloniti sa ringle.
 Krompir napuniti sa isprženim šampinjonima i staviti ih u sos od paradajza, po potrebi iseći krompir malo po dnu da stoje uspravno.Tako uraditi sa svim krompirima.Vratiti šerpu na ringlu, neka sos provri na osrednjoj temperaturi, smanjiti na najnižu temperatutru,poklopiti i pustiti da se polako krčka. Povremeno pogledajte i sa kašikom pažljivo promešati, da vam sos ne zagori. Po želji ovo možete da stavite i u rernu da se peče, ali mora biti poklopljeno.Krčkati oko sat vremena ili dok vam krompir ne omekša, ali da se ne prekuva.

Poslužiti toplo sa grančicama peršuna i čašom vina.


 Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар