петак, 31. јануар 2014.

Ruske palačinke ( cheese blintzes )

Fantastičan doručak ili fini desert, koji možete poslužiti voljenoj osobi na dan zaljubljenih. Prvi put pravim palačinke na ovaj način i mi smo oduševljeni. 



    Sastojci za palačinke:
          originalni recept

     ako imate svoj recept vaših omiljenih palačinki, napravite po njemu ili po ovom:

     50 g otopljenog putera
     250 ml mleka
     4 velika jaja
     150 g brašna ( može pola od celog pšeničnog zrna ili brašno koje vi volite )
     1 kašika vanile ili vanilla paste
      korica od pomorandže ( kod mene 5-6 kapi prirodnog ulja od pomorandže )
     prstohvat soli

    Za punjenje:

     200 do 250 g svežeg sira ( u mom slučaju ricotta )
     75 g mascarpone sira ili kisele pavlake/mileram
     1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
     1 kašika izrendane korice od pomorandže ( kod mene ulje )
     1 jaje

    i još:

      sveže voće ili voće iz kompota
      prah šećer
      agava sirup,med ili javorov sirup


Priprema:

Napraviti smesu za palačinke, najbolje uveče i ostaviti preko noći u frižider..ako  napravite smesu uveče, ujutru ćete morati dodati još oko 50 do75 ml mleka jer će se smesa zgusnuti.
Staviti sve u posudu, osim korice pomorandže i umutiti sa štapnim mikserom ( ja sam koristila 2 cela jaja i 2 žumanca,koja su mi ostala od prethodne pripreme ),na kraju dodati koricu od pomorandže, pre nego što ćete ih peći.
Pokriti sa najlon folijom i ostaviti u frižider.
Ujutru pržiti palačinke. Ja koristim teflonski tiganj za palačinke i premažem sa uljem samo za prvu, kasnije više ne premazujem sa uljem
Palačinke se mogu ispržiti i ranije, zaviti u foliju i čuvati na hladnom mestu ili frižideru.
Izmešati sve sastojke za fil, staviti dve kašike fila na sredini palačinke,preklopiti prvo jednu stranu preko fila, onda drugu stranu preko i na kraju stranice da izgleda kao pismo.
U tiganj staviti ne slani puter, zagrejati vrlo kratko i pržiti ih sa obe strane dok vam fino ne porumene.
Posuti ih sa prah šećerom, staviti sveže voće i preliti nekim prelivom po vašem ukusu, kod mene su sa agavinim sirupom....možete i sami napraviti preliv od nekog voća ( smrznutog ) tako što ćete staviti smrznuto voće u šerpicu, dodati šećer po ukusu, malo vanile i vode i skuvati dok se malo ne zgusne i preliti preko njih.
Prijatno!!!!!!!

четвртак, 30. јануар 2014.

Bakine prženice

Verovatno se svi sećate ovih bakinih i maminih prženica od hlebnog testa...danas sam ih i ja pravila, na malo drugačiji način...na trenutak sam se vratila u detinjstvo i maminog doručka pre polaska u školu. 



Sastojci:

     375 ml vode
     650 do 750 g brašna
     12 g suvog kvasca
     4 kašike šećera
     1 kesica vanilinog šećera
     2 žumanca
     50 ml ulja + za prženje
     prah šećer
Priprema:
U toplu vodu dodati kvasac,kašiku šećera i sve promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U  veću posudu za mešenje prosejati brašno,ostaviti sa strane 50 g brašna, dodati šećer, vanilin šećer,ulje, blago izmućena žumanca i sve to zamesiti. Isipati na radnu površinu i umesti meko i po malo lepljivo testo,po potrebi dodati od onih 50 g. Oblikovati u kuglu i vratiti nazad u posudu, premazati sa malo ulja,pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu, da testo naraste.
Naraslo testo isipati na radnu površinu i premesiti još jednom. Ponovo oblikovati u kuglu,premazati sa uljem,pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste.
U šerpu sipati ulje ( ja koristim wok za prženje ovakvih testa ) i zagrejati na osrednjoj temperaturi.
Naraslo testo još jednom premesiti, kidati male delove testa i sa brašnjavim rukama oblikujte testo u oblik po vašoj želji. Ja sam ih razvukla u obliku mekika, samo šire,neke sam i rastanjila sa oklagijom i malo rasekla u sredini a neke sam razvlačila u obliku kruga.
Pržiti ih na vrućem, ne vrelom, ulju i kad stavite prženice u ulje,polivajte ih  kašikom sa vrućim uljem, tako ćete dobiti lepo šupljikavo testo. Kad je lepo porumenelo odozdole, okrenuti i drugu stranu i ispržiti i nju. Svaku stranu pržiti oko minut ili dok vam lepo ne porumene.
Preko tanjira staviti nekoliko papirnih ubrusa i vaditi rešetkastom kašikom isprženo testo i ostaviti da se ocedi.
Oceđene prženice posuti prah šećerom i poslužiti sa čašom mleka ili čokoladnog mleka. Moja mama ih je nekada posula sa običnim kristal šećerom.
Ove prženice se mogu napraviti da se jedu i sa sirom, ako hoćete da ih jedete sa slanim, izostavite sve 4 kašike šečera i vanilin šećer i u kvasac staviti samo jednu malu kašičicu šećera a u brašno dodati punu kašičicu soli,ili po ukusu.
Prijatno!!!!!
 

среда, 29. јануар 2014.

Zimsko varivo

Idealan ručak za ovo doba godine...



Sastojci:

     4 struka praziluka ( beli i svetlo zeleni deo )
     4 čena belog luka
     2 velike šargarepe
     po izboru suvog mesa
     kg krompira
     pola litre paradajza iz flaše
     2 litra ( ili po ukusu ) povrtnog temeljca ili obične vode
     2 pune kašike ljutog ajvara
     začini,po ukusu mlevena dimljena paprika, vegeta, biber,so, malo mlevene ljute paprike
     1 do 2 feferončića, u komadu
     malo ulja i putera za dinstanje povrća
     peršun 


Priprema:

U veću i širu šerpu staviti ulje i puter i pustite da se puter otopi na tihoj temperaturi.
Praziluk dobro oprati od peska i iseći na veće komade ( samo beli i svetlo zeleni deo, tamni deo sačuvajte za nešto drugo ), šargarepu očistiti i iseći na veće komade i to staviti u šerpu da se polako dinsta,sa dodatkom vrlo malo vode.


 Kad je praziluk malo omekšao ( počeo je da menja boju ) dodati suvo meso, koje ste prethodno oprali i sitno isečen beli luk i izdinstati vrlo kratko, samo dok meso i beli luk ne zamiriše.
Za to vreme oljuštiti krompir i iseći na veće komade. Dodati, začine po ukusu, oljušten krompir, ajvar, paradajz iz flaše, ljuti feferončić,naliti sa temeljcem ili vodom, onoliko koliko želite da vam bude gusto, smanjite temperaturu i kuvati samo dotle dok krompir ne omekša.
Probajte za začine, ako je još šta potrebno da se doda, ostavite da se prohladi, posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti sa domaćim hlebom.

Ideja je odavde a recept sam prilagodila našem ukusu


Prijatno!!!!!




Praline

Još jedne, u nizu pralinica, koje sam napravila, ove su nam bile za slavu.Praline su, za mene, jedne od najbržih poslastica koje možete napraviti a izgledaju fantastično. 



 Sastojci:
 originalni recept
     za praline:

     100 g čokolade

    Za fil:

     2 kašike suvog grožđa
     50 g mlečne čokolade
     2 kašike pavlake
      rum za omekšavanje suvog grožđa


Priprema:

Otopiti 75 g čokolade,kad je potpuno otopljena dodati ostatak čokolade i mešajući otopiti i nju.
Četkicom premazati kalupe i staviti u zamrzivač i ostavite ih 5 minuta, izvaditi ih napolje i još jednom ih premazati sa otopljenom čokoladom i vratiti u zamrzivač.

Pripremiti fil za praline

Potopiti suvo grođže u malo ruma i ostaviti sa strane da omekšaju.
Otopiti čokoladu na pari,dodati oceđeno suvo grožđe i promešati,dodati prvo jednu  kašiku pavlake i ako je pregusto, dodati i ostatak pavlake i sve izmešati.
Napuniti kalupiće 2/3 sa pripremljenom smesom i vratiti nazad u frižider da se smesa malo stegne.
Ako se čokolada za premazivanje stegla, otopiti je ponovo,ali ne potpuno, mešanjem je otopite do kraja.

Izvaditi kalup sa pralinicama iz frižidera i preliti svaki otvor sa malo čokolade, dok ne popunite do vrha, tupom stranom noža preći preko celog kalupa da poravnjate čokoladu.

Vratiti kalup nazad u frižider i ostavite da se praline potpuno stegnu, najbolje preko noći.
Veoma pažljivo ih istisnuti iz kalupa, spakovati u papirne korpice i poslužiti.
Prijatno!!!!!


уторак, 28. јануар 2014.

Bavarska peciva

Ima li da ko ne voli peciva?????...mislila sam danas da pravim nešto drugo, ali jela su mi se slana peciva... 

  

Sastojci:

     250 ml topli vode
     125 ml toplog mleka
     1 kašičica šećera
     8 g suvog kvasca
     60 g otopljenog putera
     1 kašičica soli
     650 do 675 g univerzalnog brašna
     8 viršli,presečenih na pol

    i još:

     2 litra vode
     50 g sode bikarbone
     semenke po ukusu, krupna so

Priprema:

U toplu vodu dodati suvi kvasac i kašičicu šećera,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U veću posudu prosejati brašno, dodati toplo mleko, so,otopljen puter i nadošli kvasac i zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i umesiti dok ne dobijete lepo glatko testo. Oblikovati u kuglu, premazati sa uljem,pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla. ( oko sat vremena,ja obavezno zagrejem malo rernu i ostavim testo tamo da raste )
Uzeti pola od testa, rastanjiti testo na blago pobrašnjenoj radnoj površini ( ja nisam brašnila radnu površinu ) u pravougaonik debljine oko 05mm,raseći testo po dužoj strani oko 2cm široke trakice.
Viršle iseći na pola ( naše evropske viršle ovde su jako dugačke i meni su baš bile onako kako ja volim a ako se kupuju kanadske viršle, one su puno kraće i zaviti ih cele ili i njih iseći na pola,imaćete manja peciva ) i svaku trakicu zaviti oko viršle, kao kad pravite rolnice od lisnatog testa,da malo preklapa svaki navoj.


 Zaviti viršle sa prvim delom testa i onda isto tako uraditi i sa drugim delom testa, rastanjiti prvo, raseći na trakice i zaviti ostatak viršli. Ja nisam imala dovoljno viršle za svo testo, u ostatak testa sam stavljala ćureću kobasicu.



U veću šerpu sipati vodu i sodu bikarbonu i pustiti da provri...svako pecivo ubaciti u vrijuću vodu i kuvati oko 1 minut, videćete kako će testo malo narasti,sa šupljikavom kašikom izvaditi pecivo i stavljati na pleh na koji ste stavili nekoliko kuhinjskih ubrusa, da upiju višak vode.


Na drugi, veći pleh,staviti papir za pečenje,naređati peciva,ostaviti mesta između peciva jer će prilikom pečenja da još naraste.
Umutiti jaje sa malo vode,premazati svako pecivo,posuti sa krupnom solju i semenkama po izboru.
Uključiti rernu na 200*C i peći peciva u prethodno zagrejanoj rerni oko 15 do 17 minuta ili dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
Ohladiti i poslužiti sa kečapom,senfom ili nekom umakalicom po vašem izboru.
 Prijatno!!!!!
Neke od mojih orhideja su počele opet da cvetaju a neke već ima 3-4 meseca da su u cvatu... 
 



понедељак, 27. јануар 2014.

Tufahije

Jede vam se nešto slatko a nemate puno namirnica u kući...jabuke i orahe imamo uvek....pa da krenemo da napravimo poslasticu, koju možemo poslužiti i za dan zaljubljenih.....



Sastojci:

4 veče jabuke ( ja sam koristila GALA )
1 l soka od jabuka
1 kašika vanile ili vanilla paste
sok od 1 limuna

sastojci za fil:

200 g mlevenih oraha
50 g seckanih oraha
100 ml mleka
50 g putera
2 kašike šećera ili javorov sirup
1 kesica vanilinog šećera
šlag za dekoraciju

Priprema:

U šerpici, u kojoj ćete kuvati jabuke staviti sok od jabuka i vanilu. ( ako vam sok od jabuka nije dovoljno sladak, dodajte šećer po ukusu, ja sam stavila oko 100 ml agavinog sirupa )

Jabuke očistiti od semenki i oljustiti, pa ih staviti u sok od jabuka,preliti sa sokom od limuna, pustiti da provri pa smanjiti temperaturu i kuvati ih od 7 do 10 minuta, u zavisnosti od vrste jabuka. Pazite da ih ne prekuvate.Treba da budu kuvane, ali cvrste.





Izvaditi jabuke a sirup ostaviti da se još malo ukuva. Skloniti ga i ostaviti da se ohladi i staviti u frižider.

Mleko staviti da provri zajedno sa secerom/sirupom, dodati mlevene i seckane  orahe, da fil bude gust, izmešati, dodati puter i dobro sjediniti sa smesom od oraha.Puniti jabuke sa još toplim filom i ostaviti ih da se dobro ohlade u frižideru.  

Hladan  sirup od jabukovog soka raspodeliti da imete dovoljno za 4 činijice, preko stavite hladne jabuke, ukrasiti sa umućenim šlagom ili po vašem izboru.

Prijatno!!!!!

недеља, 26. јануар 2014.

Šumadijski čaj

Ne sećam se gde i kako sam prvi put videla da se kuva rakija, u našoj kući se redovno kuva za slavu,gosti se prvo posluže sa žitom i onda se ponude sa vrućom rakijom, retko je ko odbije...probajte i vi.



Sastojci:

300 g šećera
500 ml jake rakije šljivovice
500 ml vode

Priprema:

U suvu šerpu staviti šećer i na tihoj temperaturi otopiti ga i pustiti da se karamelizuje, tj da požuti.
Skloniti sa vatre sipati rakiju ( da se ne zapali ) i odmah potom vodu i pustiti da proključa, smanjiti temperaturu i pustiti da se kuva na tihoj vatri dok se sav šećer ne otopi.

Vruću rakiju sipati u termos u koji ste prethodno držali proključalu vodu, prosuti vodu i naliti sa rakijom. ( ja sipam vrelu vodu u termos da bi mi što duže rakija bila vruća )

Poslužiti u male čašice sa drškicom ili šoljicama.

Ovo su mere po kojima mi pravimo, vi možete oduzimati i dodavati šećer po vašem ukusu.

Prijatno!!!!!



Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Vanji, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Kuvaj za me " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,alkohol.

субота, 25. јануар 2014.

Božićne kiflice

Božić je prošao ali su ostale ove kiflice, koje sam ja pravila za našu slavu. Preporučila bih vam da odmah pravite duplu količinu jer se jako brzo pojedu.



Sastojci:

250 g putera za kolače
300 g univerzalnog brašna
1 kašika sirćeta
5 kašika ledene vode

za fil:

domaći džem
mleveni lešnici,bademi, orasi

i još:

preh šećer
vanilin šećer

Priprema:

Utrljati puter u brašno, dodati vodu i sirće i umesiti testo. 
Ostaviti testo u frižider a i ne morate.

Džem izmešati sa mlevenim lešnikom da bude gušće. ( ja sam koristila džem od kajsija sa mlevenim lešnikom )

Na blago pobrašnjenoj radnoj površini ( ako vam se testo ne lepi za radnu površinu nemojte je brašniti ) rastanjiti testo oko 2mm debljine, iseći na kocke 5cm x 5cm i staviti fil na svaku kocku.


Oblikovati testo u kiflice i poređati ih na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.


Zagrejati rernu na 175-180*C i peći ih oko 20 minuta ili dok vam blago ne porumene.
Ispečene kiflice ohladiti i tako hladne uvaljati u prah šećer pomešan sa vanilinim šećerom...meni su lepše da ih pospem sa šećerom u prahu.

Čuvati ih u kutiji za kolače...



Prijatno!!!!

петак, 24. јануар 2014.

Topla salata od sočiva i krompira

Volim tople salate, koje mi mogu zameniti ručak.Ova je bez mesa pa je idealna i za vegeterijance.



Sastojci:
originalni recept


200 g sočiva/leće
2 veće ljutike / luk arpadžik
4 grančice majčine dušice
1 lovorov list
so i biber
500 g sitnog ( po mogućnosti mladog ) krompira
2-3 kašike vinskog sirćeta
2-3 čena sitno iseckanog belog luka
1 kašika nekog ljutkastog senfa ( ja sam koristila Dijon )
65 ml dobrog maslinovog ulja ( ja sam koristila ulje od avokado )
2 kašike krupnije seckanih kapara
2-3 kašike sitno iseckanih krastavčića
2-3 ljutike/luk arpadžik sitno iseckan
3-4 kašike sitno iseckan peršun

Priprema:


Očistiti sočivo i oprati,staviti u šerpicu, naliti sa vodom, dodati isečenu ljutiku na pola,grančice majčine dušice,lovorov list i malo soli,pustiti da provri i onda smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati oko 20 do 25 minuta ili dok vam se ne skuva ali da je čvrsta ( pazite da je ne prekuvate ).
Skuvano sočivo ocediti od vode, baciti lovorov list, majčinu dušicu i ljutiku i ostaviti u šerpu poklopljeno,da se ne ohladi.



Dok se sočivo kuva, staviti i krompir da se kuva, dobro ga oribati četkicom za krompir i kuvati oko 15 minuta.( ako je sitan, ako je krupniji kuvati duže ) Skuvan krompir ocediti od vode i iseći na krupnije komade.

Dok se krompir i sočivo kuva vi pripremiti ostalo što je potrebno za salatu.
Sitno iseckati ljutiku, kisele krastavčiće, kapar, beli luk,peršun...

U veću zdelu staviti sirće i sitno iseckanu ljutiku i ostaviti da odstoji oko 5 minuta ( dotle seckajte ostale sastojke ) dodajte senf, biber i malo umutiti sa žicom za mućenje i dodati sve ostale sastojke, osim 1 kašike sitno iseckanog peršuna. ( ja nisam dodavala so uopšte, vi probajte da li vam je potrebna so )
Dodati u zdelu krompir koji ste isekle na veće komade i sočivo, sve zajedno izmešati,sipati u zdelu iz koje ćete poslužiti i posuti sa ostatkom peršuna...po želji možete poslužiti sa kuvanim jajima ili kao prilog uz pečeno meso.

Ako planirate da ovo nosite na posao za ručak, nemojte stavljati ništa u krompir i sočivo, preliv ponesite posebno, zagrejati samo sočivo i krompir u mikrotalasnoj  i dodati hladan preliv,promešati i uživati.


 Prijatno!!!!!





























четвртак, 23. јануар 2014.

Svečana pogača 2

Inspiraciju za ovu pogaču sam dobila kad sam je videla na blogu Mamina jela...originalnu pogaču sam napravila kao slavski kolač za našu slavu Sv.Jovana i pokazaću je kad objavim isprobana jela za igricu  FBI Rukavice...danas sam htela da je napravim malo drugačije, jedino je slaganje testa isti...sviđaju mi se obe a ovu drugu sam napravila jer sam je nosila deci danas za večeru a oni malecki vole kad ima sira u njoj.


Sastojci:

800 g brašna + 1 do 2 kašike za doradu testa
12 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 do 2 kašičice soli
100 ml topli vode
100 ml mleka
200 ml mlaćenice ili jogurta
2 jaja + 1 žumanac
75 ml maslinovog ulja
150 do 200 g hladnog putera

Za fil:

100 g ricotta sir
50 g kravljeg sira
1 belanac

i još:

1 jaje
semenke po izboru

Priprema:

U toplu vodu staviti kvasac i kašičicu šećera,promešati i ostaviti sa strane.

U veću posudu, za mešenje, prosejati brašno, dodati so, nadošli kvasac, ulje,mlaćenicu, mleko i blago umućena jaja i zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i umesiti glatko ali meko testo.Premazati sa malo ulja, vratiti u posudu,pokriti sa najlon folijom i ostaviti da testo naraste, oko pola sata, na toplom mestu.
Naraslo testo premesiti još jednom i ponovo ga ostaviti da testo naraste, ali ovog puta da se udvostruči po veličini.
Isipati testo na radnu površinu i premesiti testo još jednom.

Podeliti testo na jedan deo od 400 g drugi deo od 560 g i treći deo je oko 660 g.
Deo od 400 g podeliti još jednom na 4 dela i deo od 560 g podeliti na 4 a deo od 660 na 6 dela i staviti sve delove u grupice da znate kom delu pripadaju.

Kalup veličine 28 cm podmazati sa kockicom hladnog putera. ( ja nemam veći kalup od 28 cm a drugi put ću napraviti u tepsiju koja je 30cm da vidim da li će se bolje listati )
Prvo rastanjiti na manje krugove testo koje je od 400 g ( 4 x 100 g ) i narendati hladan puter, može i smrznuti, ja sam kidala male komadiće hladnog putera i stavljala po testu i prekriti sledećim krugom, pa opet narendati malo putera pa prekriti sa trećim krugom i na njega narendati malo putera i prekriti sa zadnjim,četvrtim krugom i sve to podviti i oblikovati u kuglu,to vam je za sredinu testa. Ostaviti sa strane (  neka su vam delovi testa pokriveni sa najlonom da se ne suše )



Sada rastanjiti deo koji ima 6 delova na manje krugove i na svaki krug narendati malo putera i stavljati jedan preko drugog, osim zadnjeg kruga.
Rastanjiti testo u krug veličine kalupa, staviti testo u kalup i zaseći prvo na 4 dela, ali ne do kraja, te  nezasečene ivice ćete "puniti" sa siromi onda svaku četvrtinu na još pola, tako da ukupno imate 8 trouglova. Svaki  trougao raseći malo ( pogledajte sliku ).
Obe vrste sira izmešati ili koristite sir po vašem izboru,dodati belanac i sjediniti. Sir staviti svuda okolo po ivici testa,ali ostaviti malo od početka testa da bi mogli da preklopite testo preko sira. ( ja nisam stavila testo u kalup, jer je teflonski i nisam smela da sečem u njemu, već sam sve napravila na radnoj površini, skinula obruč i veoma pažljivo prenela testo na dno kalupa i tek onda vratila obruč nazad...nije mi baš bilo lako ali sam uspela ali sam takođe zadala sebi zadatak da kupim što pre dublju tepsiju u kojoj mogu da sečem a da ne oštetim kalup )




Svaki ćošak od trougla provući  kroz zarez i preklopiti ivicu testa preko preklopljene ivice sa sirom. Tako uraditi sa svakim trouglom.

Sada rastanjiti zadnja 4 dela i na tri izrendati puter i staviti jedan preko drugog dela a na zadnji ne stavljati puter.


Rastanjiti testo i iseći 8 trouglova ali sada do kraja i zaseći svaki trougao,provući ivicu trougla kroz zasečeni deo trougla  i ređati na testo koje ste već stavili u kalup ali sada uvrnuto testo staviti između dva prethodna uvrnuta trougla..



kad ste završili sa ređanjem trouglova, pogurajte ih malo prema ivici i u sredinu staviti testo, koje ste prvo oblikovali u kuglu.




Pripremljenu pogaču pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom  da testo malo naraste, oko pola sata ( ja nisam uopšte ostavila da testo raste...nisam imala vremena,morali smo krenuti na put kod dece, drugi put ću je ostaviti da naraste da vidim da li ima neke razlike  )

Umutiti jaje sa nekoliko kapi vode,premazati pogaču, posuti susamom ili semenkama po izboru i staviti u hladnu rernu. Uključiti rernu na 185*C i peći oko 45 minuta, ako počne puno da vam rumeni,prekriti sa papirom za pečenje.Ja sam je pekla oko 20 minuta i onda sam je pokrila sa papirom i pekla je još 25 minuta.


Pečenu pogaču ostaviti u kalupu da se malo prohladi, izvaditi pogaču iz kalupa i zaviti u kuhinjsku krpu ili neki stari stolnjak i ostaviti da se ohladi...poslužiti je sa jogurtom,mlekom ili sa mesnim narescima, sirom i turšijom.

Prijatno!!!!!


среда, 22. јануар 2014.

Čokoladno voćna torta

Torta koja je izuzetno lepa i na oko i za nepce...


Sastojci:

Za biskvit:

4 jaja
150 g šećera
100 g gustina
75 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašika kakao
1 kesica vanilinog šećera
polutke breskvi iz kompota ( 800 ml konzerva )

Za krem:

150 ml sirupa iz kompota
75 g šećera
2 kesice vanilinog šećera
40 ml brendija
14 g želitana u prahu
250 g mascarpone/ricotta/quark
600 ml slatke pavlake

Za sirup:

200 ml vode
150 g šećera
1 mahuna vanile ili 1 kesica vanile
5 - 6 kašika brendija

i još:

250 g tamne čokolade
125 ml slatke pavlake

Priprema:

 Umutiti jaja sa šećerom dok ne dobijete gustu i svetlu smesu.
Posebno izmešati brašno, gustin,prašak za pecivo, kakao i  sve prosejati.
Dodavati po malo i spatulom sjediniti sa smesom od jaja.

Kalup za tortu,veličine 26cm podmazati sa hladnim puterom i pobrašniti i istresti višak brašna.

Zagrejati rernu na 180*C i peći biskvit oko 20 do 25 minuta.
Ohladiti  u kalupu oko 5 minuta i tek onda skinuti obruč sa kalupa i potpuno ohladiti biskvit.

  
Napraviti kremu od sira:


U cediljku sipati breskve i ostavite ih da se potpuno ocede od sirupa.
U malo hladne vode rastvoriti želatin i ostaviti da nabubri.
U manju šerpicu staviti 150 ml sirupa iz kompota i dodati šećer, vanilin šećer i brendi i pustiti da se zagreje ali ne da provri. Kad je sirup topao dodati nabubreli želatin i sve dobro promešati i ostaviti da se potpuno ohladi.
Umutiti sir koji ćete koristiti, ja sam koristila mascarpone sir i na kraju dodati hladni sirup sa želatinom.
Umutiti slatku pavlaku i spatulom sjediniti umućen sir i slatku pavlaku u ujednačenu kremu ili umutiti sa mikserom vrlo kratko.
Ostaviti sa strane.

Skuvati sirup.

U šerpicu staviti vodu, šećer i mahunu vanili, koju ste rasekli na pola i izgrebali semenke, ili vanilin šećer i kuvati dok se šećer potpuno ne istopi. Skloniti sa vatre i dodati brendi.Ostaviti da se potpuno ohladi i tek onda izvaditi mahunu vanile. ( ako je koristite )

Kako da sastavimo biskvit i kremu u tortu:

Ohlađeni biskvit preseći na pola.

Na tacnu, sa koje ćemo poslužiti tortu staviti pola biskvita i okolo biskvita staviti obruč za tortu, ne obruč sa kalupa jer torta je dosta višlja od njega, i četkicom premazati celu koru sa ohlađenim sirupom.
Od drugog dela biskvita izvaditi krug iz sredine biskvita ( ja sam koristila konzervu od kompota ) i taj krug staviti na sredinu prvog biskvita i njega premazati sa sirupom.
Okolo naređati polutke bresaka iz kompota.





Izvaditi polutke bresaka napolje i premazati kremom od mascarpone sira do ivice unutrašnjeg kruga, koji ste stavili pre bresaka. 
Naređati ponovo polutke bresaka i premazati sa ostakom kreme. ( ostaviti malo za zadnji sloj )
Sada stavite preko kreme koru koja vam je ostala iz koje ste izvadili krug, premazati sa ostatkom sirupa i premazati biskvit sa kremom od mascarpone i pavlake



Ostaviti ovako pripremljenu tortu najmanje 4-5 sati u frižider, ili najbolje preko noći.

Za dekorisanje torte

Umutiti slatku pavlaku, skinuti veoma pažljivo obruč za tortu, izgladiti nožem ivice torte i premazati u tankom sloju celu tortu.

150 g čokolade izrendati i vrlo pažljivo, sa širim nožem, nanosuti na obod torte a preko torte samo izrendati čokoladu.
Ostatak čokolade otopiti u mikrotalasnoj ili na pari i staviti u kesu, odseći vrh i na pek papiru napravite srca i ostaviti da se potpuno ohlade i hladna staviti na tortu.....ili dekorisati tortu po vašem izboru.






Prijatno!!!!!


уторак, 21. јануар 2014.

Cheese cake i jabuke.....

Sviđa mi se ova kombinacija, možda će i vama...


Sastojci za čokoladni biskvit:

3 jaja
2/3 šolje brašna
2/3 šolje prah šećera
2 kašike ne zaslađenog kakaoa
2 kašike ulja
3 g praška za pecivo
( šolja je od 250 ml...zapisala sam u gramima na papiriću na kom sam napisala listu za kupovinu koju sam dala mužu i kad je završio kupovinu, papirić je bacio )

Sastojci za fil:

650 g krem sir
3/4 šolje šećera
1 kašika brašna
3 jaja
2 vršne kašike kisele pavlake

Sastojci za fil od jabuka:

1.5 kg jabuka
1 kašičica cimeta
1 kutija JELLO sa ukusom breskve od 85 g
šećer po ukusu ( u zavisnosti  od slatkoće jabuka )

i još:

400 ml slatke pavlake

Priprema:


Izmešati brašno,prašak za pecivo i kakao i prosejati.
Umutiti jaja uz postepone dodavanje šećera dok ne dobijete gustu i svetlu smesu, dodatu ulje i umutiti...dodavati brašno po malo i spatulom sjediniti.
Sipati u kalup za tortu, koji ste prekrili papirom za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 15 minuta.

Umutiti sve sastojke za fil od sira i sipati na prethodno pečeni biskvit, vratiti u rernu i smanjiti temperaturu na 160*C i peći oko 35 do 40 minuta, ali posle 20 minuta pečenja, prekriti sa pek papirom i peći samo odozgore ( ja nema tu opciju da pečem samo odzgore pa sam smanjila na 150*C i pekla 35 minuta.
Pečen kolač ostaviti sa strane da se ohladi a za to vreme pripremiti fil od jabuka.

Jabuke oljuštiti, očistiti i izrendati na krupno.
U veću šerpu staviti oceđene, ali ne previše, jabuke, šećer i cimet i dinstati ih dok jabuke ne omekšaju..
Skloniti sa vatre i umešati JELLO, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. ( Za vas koji nemate JELLO, koristite običan želatin,potrebno vam je 7 g želatina, u malo hladne vode dodati želatin i ostaviti da nabubri i tek onda ga umešati u vruće jabuke )

Sipati preko kolača, poravnjati i ostaviti preko noći u frižider.

Pre služenja umutiti slatku pavlaku i poslužiti sa kolačom ili ukrasiti kolač sa njom.



Prijatno!!!!

Truffles od napolitanki i Baileys

Svaki put za slavu napravim neki novi kolačić ili tortu, ovog puta su to bile ove kuglice. Ako volite napolitanke od lešnika, onda je to za vas.



Sastojci:

450 g napolitanki sa lešnikom
1 kašika gorkog kakaoa
2 vršne kašike šećera u prahu ( ili po ukus )
2 kašike meda
65 ml Baileys-a
mleveni lešnik za valjanje ili kakao prah

Priprema:

Samleti napolitanke ili ih staviti u veću kesu i oklagijom smrviti.

Dodati sve ostale sastojke, osim šećera, prvo ih probajte, pa ako mislite da je potrebno još šećera dodajte, ( svi sastojci su već dovoljno slatki.. ja sam dodala samo jednu kašičicu prah šećera, ali ja ne volim previše slatko ) i sve dobro izmešajte i sjedinite.( u slučaju da je smesa malo mekša, dodajte  mleveni lešnik )
Ostaviti u frižider da se malo stegne,oko 30 minuta,izvaditi iz frižidera i praviti kuglice.
Vratiti u frižider i ponovo ih ostavite 30 minuta ili duže.

Tako pripremljene kuglice uvaljati u kakao prah ili mleveni lešnik,staviti u papirne korpice i možete ih čuvati na hladnom, u zatvorenoj kutiji, do dve nedelje.....ako izdržite toliko dugo da ih ne pojedete.

*****Od ove količine trebate dobiti oko 40 kuglica, u zavisnosti koliko velike ih pravite. *****





Prijatno!!!!

недеља, 19. јануар 2014.

Sv. Jovan

Danas je naša slava Sv. Jovan

Srećna Slava svima vernicima Pravoslavne Crkve koji danas slave Svetog Jovana!



Sveti Jovan Krstitelj Preteča se u hrišćanstvu smatra poslednjim od proroka koji su najavljivali dolazak Gospoda Isusa Hrista Spasitelja, a i jedini koji ga je video. Sveti Jovan Krstitelj i Preteča se smatra najvećim svetima medju onima koji su od od žene rodjeni.

Sveti Jovan Krstitelj i Preteča rođen je pola godine pre Isusa Hrista (24. jun po starom kalendaru/7. jul po modernom julijanskom kalendaru, Ivandan). Svoje detinstvo i ranu mladost Sv. Jovan je proveo u pobožnom domu svojih starih roditelja – Zaharije i Jelisavete. Budući svesni velikog zadatka koji je pretstojao njihovom detetu, da bude preteča Mesijin, oni su dali zavjet Bogu: da će im sin celog života biti nazorej (da će živeti asketskim životom).

Nazoreji su se obično povlačili u pustinju. Tako je i Sveti Jovan Krstitelj i Preteča živeo u judejskoj pustinji, gde je postio (hranio se isključivo medom od divljih pčela i biljkama) a uz sve to, Sveti Jovan Krstitelj i Preteča je bio u danonoćnom molitvenom dodiru s Bogom i vršio je svoje duhovno pripremanje эa veliki эadatak Preteče Mesijinog. Pozivao je ljude da se pokaju, jer se približilo carstvo nebesko. Mnogo naroda je dolazilo da ga sluša, i kada bi čuli šta on govori bilo bi im žao što su Boga vređali i kajali su se.

Pokajnike bi Sveti Jovan Krstitelj krstio u reci Jordan. Videvši Isusa, Sveti Jovan Krstitelj reče: “Ti treba mene da krstiš, a Ti dolaziš meni?” (Matej 3;14), tada mu Isus odgovori: “pusti sada, jer tako treba da ispunimo svu pravednost” (Matej 3;15).
Posle ovoga Sveti Jovan Krstitelj pristade da krsti Isusa. On potopi Isusa u reku i krsti. A u trenutku, u kome je Isus po iэvršenom krštenju izlazio iz vode, nebo se otvorilo i Duh Sveti u obliku goluba-simbola čistote, bezezlenosti i svetosti- lebdeo je nad Njim, i čula se gromoglasna reč Vožija:“Ovo je sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji“ (Mt.3, 16-17). Kroz taj čin se pokaza i misija Hristova u svetu i put našega spasenja, jer Gospod uze grehe čitavog čovečanstva i pod njima umre (potapanje) i ožive (izlazak iz vode).

Sveti Jovan Preteča završio je svoj ovozemaljski život tako što mu je, na zahtev zle carice Irodijade, odsečena glava. Irodijada je bila majka lepe plesačice Salome, koja je svojim plesom začarala Iroda a ovaj je za uzvrat morao da joj ispuni svaku želju (jer su se tako dogovorili), pod majčinim uticajem zatražila je Salome glavu Jovanovu, zbog prekora koji je on upućivao njenoj majci, jer se udala za cara Iroda, inače brata njenog muža Filipa, koji još beše živ. Dan smrti Svetog Jovana obeležava se praznikom Usekovanje (29. avgust/ 11. septembar). Na taj praznik hrišćani poste bez obzira u koji dan pada.

Zbog toga što je Jovanova glavna uloga u životu odigrana na dan Bojogavljenja, Crkva je od starine posvetila dan po Bogojavljenju spomenu njegovom. Za ovaj dan vezuje je još i događaj sa rukom Pretečinom. Jevanđelist Luka poželeo je da prenese telo Jovanovo iz Sevastije, gde je veliki prorok i posečen bio od Iroda, u Antiohiju, svoje rodno mesto. No uspeo je samo da dobije i prenese jednu ruku koja se u Antiohiji čuvala do desetog veka, pa je posle preneta u Carigrad, odakle je i nestala u vreme Turaka. Sveti Jovan Krstitelj i Preteča proslavlja se nekoliko puta u godini, no najviše svečara ima 20. januara.

Među ličnostima jevanđelskim, koje okružavaju Spasitelja, ličnost Jovana Krstitelja zauzima sasvim zasebno mesto, kako po načinu svoga dolaska u svet, tako i po načinu života u svetu, i po ulozi krštavanja ljudi za pokajanje i krštenja Mesije, i tako najzad po svome tragičnom izlasku iz ovog života. On je bio takve moralne čistote da se, vaistinu, pre mogao nazvati angelom, kako ga Sveto pismo i naziva, nego li smrtnim čovekom. Od svih ostalih proroka sveti Jovan se razlikuje naročito time što je on imao tu sreću da je mogao i rukom pokazati svetu Onoga koga je prorokovao. Za ruku Svetog Jovana priča se da ju je svake godine na dan svetiteljev arhijerej iznosio pred narod. Ponekad se ta ruka javljala raširena, a ponekad i zgrčena. U prvom slučaju označavala je rodnu i obilnu godinu, a u drugom nerodnu i gladnu.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 7. januara po crkvenom, a 20. januara po gregorijanskom – modernom kalendaru. Crkva takođe slavi i obretenje glave svetog Jovana Krstitelja. Ruka Svetog Jovana Krstitelja se čuva u manastiru na Cetinju.


Članak preuzet odavde

Ovako je kod nas danas......









ima još puno, slike ću dodati kasnije