петак, 28. фебруар 2014.

Krofne moje mame

Svako ima svoj omiljeni recept za krofne, ovo je recept moje mame. Neko ih voli šuplje, neko pune, a ja ovakve kakve ih je moja mama pravila.



Sastojci:


750 g brašna za hleb
2 jaja
3 žumanca
250 ml toplog mleka
125 ml tople vode
1 kašika ruma ili rakije
15 g suvog kvasca
naribana korica limuna i pomorandže
1-2 kašike limunovog soka
1 kašika ekstrat vanile ( ja sam koristila vanilla paste ) 

 Priprema:

Zagrejati vodu da vam bude topla, staviti kvasac, 1 kašičicu sećera, 1 kašiku brašna, sve razmutiti, pa ostaviti na toplom da se podigne kvasac.

U posudu, u kojoj ćete mesiti, staviti brašno i na sredini napraviti udubljenje, dodati nadošli kvasac i toplo mleko,rum ili rakiju, dva jaja i žumanca, limunov sok,naribane korice limuna i pomorandže, i vanilu, pa sve to dobro umesiti, dok ne dobijete elastično i glatko testo. Ako je potrebno, dodati još kašiku dve brašna.
Testo premazati sa uljem, pokriti ga i ostaviti na toplom mestu da se udupla.

Naraslo testo ponovo premesiti, pobrašniti radnu površinu pa rastanjiti testo oko 1 do 1.5 cm debljine.
Modlicom, koju ste prethodno zamočili u brašno, vaditi krofnice.


  Krofnice staviti na pobrašnjenu krpu, prekriti ih drugom čistom krpom i ostaviti da se odmaraju još pola sata.

U veću šerpu sipati oko litar ulja.   Zagrejati ulje na 80°C i spuštati krofnice sa onom stranom koja je bila gore. (Kod mene su pržene na podeoku  3  a ima 7,što bi bila srednja tempertatura.

Krofnice pržiti dok fino ne porumene, one će se same okretati.  Ispržene krofne vaditi rešetkastom kašikom, staviti ih na kuhinjski papir da se ocede.

Od ove smese ćete dobiti oko 30 krofni, u zavisnosti od veličine koje pravite.

Krofne možete puniti sa džemom (pomoću šprica za torte) ili ih samo posuti prah šećerom i uživati.


*******Prilikom prženja krofni,kad ih stavite u toplo ulje,kašikom ih prelivajte sa uljem,dok vam se gornja korica ne podigne, tako ćete dobiti da vam budu šuplje sa obe strane i ravnomernije će vam se ispržiti.


Prijatno!!!!!




Recept šaljem našoj ovomesečnoj domaćici Mireli sa bloga Love Affair kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas jekoja nam je ovog puta zadala temu - kvasac.:

Plantain ( banana za kuvanje ) za doručak

Pre mnogo, mnogo godina, kada sam živela sa decom u zgradi, komšinica preko puta mojih vrata je bila iz Gvatemale....jednom je ovo pripremila i donela, deci i meni se jako dopalo i znala sam da im tada češće pripremim, nekada za doručak, nekada kao poslasticu. Zaboravila sam na njih, dok juče, sasvim slučajno videh divne žute plantain...danas smo ih jeli za doručak i ostalo je mužu i za desert.


Sastojci:

po 1 banana za kuvanje po osobi
50 g putera ( ili po potrebi )
1 kašika vrhom puna braon šećera
kisela pavlaka
slatka pavlaka
sladoled
med
javorov sirup

Priprema:

U dublji i veći teflonski tiganj staviti puter i braon šećer i na tihoj temperaturi pustiti da se otopi i sjedini.

Bananu za kuvanje oljuštiti i iseći na kolutove ili iseći na pola po dužini i onda na manje komade. Pržiti ih u mešavini putera i šećera ( ove banane nemaju ukusa zato im dodajemo šećer ) dok ne porumene.

Ispržene banane staviti na tanjir, malo će se zalepiti za tanjir zbog šećera,podvući viljušku i i sa viljuškom ih odvojiti od tanjira.

Stavljati red banana sada možete koristiti slatku umućenu pavlaku ili kiselu pavlaku, ( odlično se slaže sa ovako slatkim isprženim bananama ) preliti sa malo meda, po želji možete staviti i seckane orahe ili lešnike, opet red banana i red pavlake.

Ovako pržene banane se mogu poslužiti i sa kuglom sladoleda ili ih zaviti u palačinke i preliti odozgore sa medom ili javorovim sirupom uz malo umućene pavlake sa strane.....opcije su velike, samo pustite svoju maštu.




Prijatno!!!!!

четвртак, 27. фебруар 2014.

With Yoli for her bithrday

My dear Yoli...HAPPY BIRTHDAY!!!!
I wish you all the happiness in your life and I am very happy  to know you trough your blog, which, by the way, I love very much. I tried many recipes of yours and we really enjoyed them.
All the best today and every day.
Hugs and kisses.


Today I prepared two of your recipes for your birthday....

Šapice punjene pekmezom

 

Sastojci:

      200 g putera za kolače
     100 g šećera
     150 g mlevenih oraha
     1 žumance
     1 kesica vanilinog šećera sa ukusom limuna
     300 g univerzalnog brašna
     pekmez od šljiva

 

Priprema:

 

Umutiti puter sa šećerom i vanilinim šećerom u penastu smesu, dodati žumanac i umutiti da se sjedini sa puterom.
Dodati mlevene orahe i rukom izmešati i na kraju dodati brašno i sve umesiti u glatku smesu.
Oblikovati u loptu,zaviti sa najlonom i ostaviti u frižider da odstoji, najmanje 30 minuta.
Izvaditi testo. Podmazati kalupiće za šapice ( moji su teflonski i nisam ih morala podmazivati ) i užimati testo u veličini oraha i obložoti kalupiće sa testom, ali u sredini mora biti malo udubljenje,gde ćete staviti po kašičicu džema. Sa pola testa puniti a sa ostatkom testa pokriti kalupiće.
Ako nemate kalupiće za šapice, uzimati po malo testa i razvaljati sa oklagijom između dve folije u krug,staviti džem u sredinu testa i zatvoriti svuda okolo da džem ne iscuri prilikom pečenja.
Uzeti deo testa rastanjiti između dve folije ili najlona i prekriti kalupiće. Prstima preći preko ivice kalupa da odstranite višak testa a taj višak ćete ponovo koristiti za ostale šapice.
Kad ste završili sa punjenjem kalupića peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C dok vam blago ne porumene.
Ohladiti ih, posuti sa prah šećerom i poslužiti.

Prijatno!!!!!

Frico 

 

  Sastojci:

      4 srednje veličine krompira
     2 male ljutike/luk arpadžik
     1 mala ljuta papričica
     2 čena belog luka
     1 kašika maslinovog ulja
     400 g izrendanog Gouda sira ( ili bilo koji drugi, lako topljivi sir )
     50 g parmezana
     1 kašika seckanog peršuna
     so i biber

Priprema:

Ovde se mora imati tiganj u kome se ne lepi jelo ( teflon, keramički ili koji već koristite )

Krompir oljuštiti i iseći na sitne kocke i ostaviti ga u vodi da malo odstoji. Ocediti od vode, osušiti krompir i staviti u tiganj, u koji ste prethodno sipali kašiku ulja, da se prži zajedno sa sitno iseckanim lukom i belim lukom i povremeno promešati. Tiganj možete poklopiti da se krompir brže isprži a i ne morate.

Isprženi krompir izgnječiti sa viljuškom, dodati soli i bibera po ukusu,sitno iseckan peršun ( ja sam dodala i jednu mali ljutu papričicu, očišćenu od semenki ) i sve izmešati.

U to dodati izrendani sir i sve dobro izmešati i pržiti da se odozdole uhvati korica.Pomoću tanjira okrenuti da se zapeče i sa druge strane a ako ne možete da ga okrenete staviti u rernu ispod gornjeg grejača da se zapeče.

Ostaviti  nekoliko minuta u tiganje da se sir malo stegne, da lakše isipate na tanjir, trebalo bi samo da sklizne iz tiganja. Dok je još toplo, iseći na parčiće i poslužiti.

Poslužiti sa paradajz salatom, turšijom ili šta već vi volite.


 Prijatno!!!!!

 

 


среда, 26. фебруар 2014.

Pao de Queijo.................Fini brazilski hleb od sira

Davno sam pravila ove male hlebčiće, koji su vrlo ukusni. Jednom, kad počnete da ih jedete, ne možete stati. Moraću da ih uskoro ponovim a vi, ako uspete da nabavite tapiokino brašno, probajte, mada može i sa najobiočnijim gustinom.


Sastojci:

     1 jaje
     85 ml maslinovog ulja
     165 ml mleka
     170 g brašna od tapioce
     65 g rendanog cheddar i mozzarelle (moze i feta)
     1/2 kašičice soli/u zavisnosti koji sir koristite

Priprema:

Zagrejati rernu na 200*C. 

Podmazati dobro kalupe i ostaviti ih na stranu.  

Staviti sve sastojke u blender i miksati sa malim zastojcima izmedju miksanja dok ne postane glatka smesa, možda ćete morati stati nekoliko puta da skinete spatulom sa stranica blendera i umutiti ponovo. 

Sipati u podmazane kalupe i da znate, smesa je izuzetno tečna, tako da ne mislite da ste negde pogrešili.

 

Ovakvu smesu možete čuvati do nedelju dana u frižideru, i peći koliko vam je potrebno.

Peći u rerni oko 15 do 20 minuta dok fino ne narastu i postanu svetlo rumeni. Ohladiti ih na žici i jesti ih tople. 



Pao de Queijo ili lagani Brazilski hleb sa sirom je divan hleb.

Ja sam moju smesu mutila sa stapnim mikserom.



Prijatno!!!!!

уторак, 25. фебруар 2014.

Gibančice s mesom

Jedne od najboljih gibančica sa mesom, koje sam ja ikada probala. Toplo ih preporučujem. Idealne su i tople i hladne.
Recept sam davno preuzela sa Coolinarike od Džane 71, tog recepta tamo više nema ali sam srećna da sam ovaj recept sačuvala i uskoro ću ih ponoviti.


Sastojci:

1 k    mesa, po vašoj želji
2 glavicecrnog luka
pola strukapraziluka
2 čenabelog luka
500 gkora za pitu
100 mlulja
2jaja
4 kašikekajmaka, ako nemate, stavite kiselu pavlaku
250 mltečne pavlake

začini po želji

biber

so
2 kašikeseckanog peršuna
2-3 kašikeulja za prženje

Priprema:

Gotove kore preseći na 4 dela, da dobijete 4 iste kocke

U šerpu dodati ulje pa na tom ulju, dodati sitno seckani crni luk, pržiti ga oko 5 minuta pa mu dodati praziluk i njega propržiti i na kraju dodati beli luk.

U ispržen luk dodati meso, pa ga pržiti dok voda, koju je meso ispustilo, ne uvri.

Mesu dodati začine, peršun, biber i dva žumanca, sve dobro izmešati pa dodati sneg od dva belanca, koje ste posebno umutili sa žicom za mučenje.
Još jednom, sve dobro izmešati.

Ako su vam kore tanke, kao one za baklavu, stavite po 4 kore, ako su malo deblje, kao za pitu, staviti dve a one debele za gibanicu, samo jednu,nemojte ih premazivati.


Na kore staviti po dobru kašiku mesa, pa ih uvijati kao što uvijate sarme, obe ivice od kore podviti prema unutrašnjoj strani i urolati ih.


Tako raditi dok ne utrošite svu smesu od mesa.

Složiti u pleh od rerne, koji ste prethodno prekrili papirom za pečenje.U tiganj zagrejati ulje da bude vrelo, pa tim uljem preliti kašikom svaku gibančicu.Prilikom polivanja uljem, kore će vam "cvrčiti".

Rernu prethodno zagrejati na 200°C i peći gibančice oko 25 minuta.

U posudicu umutiti kajmak ili kiselu pavlaku sa tečnom pavlakom pa preliti preko gibančica i zapeći još 10-15 minuta.


 Poslužiti ih sa jogurtom za večeru ili doručak ili prijateljima uz čašu piva.


 Prijatno!!!!!

понедељак, 24. фебруар 2014.

Zapečen kelj i jaja

Idealna večera ili lagani ručak....

Sastojci:

 250 do 300 g kelja
 4 XL jaja
 2 struka praziluka
 2-3 čena belog luka
 2-3 kašike maslinovog ulja
 125 ml pavlake za kuvanje od 10% masnoće
 50 g Gouda sir
 biber,so, tučena ljuta paprika
 malo hladnog putera za podmazivanje 

Priprema:

U dublju šerpu sipati maslinovo ulje, dodati dobro opran i sitno isečen praziluk i pasirani beli luk i pržiti na osrednjoj temperaturi dok praziluk ne omekša.
Za to vreme oprati i očistiti od debelih drški kelj i iseckati ga na sitnije trakice...ako nemate ovu vrstu kelja onda koristite spanać, i dodati ga u izdinstan luk, tako mokrog i dinstati sve zajedno još nekoliko minuta samo dok kelj ne omekša.

Dodati pavlaku za kuvanje i kuvati dok se ne zgusne,nekoliko minuta. Posoliti i pobiberiti, po ukusu.

Pripremiti vatrostalne posudice u kojima ćete peći ili uzeti jednu veću, podmazati sa hladnim puterom i sipati izdinstani kelj, preko kelja posuti sa izrendanim sirom i sa kašikom napraviti mala udubljena u koje ćete sipati razbijeno jaje.
Pobiberiti,posoliti i posuti sa tučenom paprikom i peći u prethodno zagrejanoj rerni. na 175*C oko 15 do 20 minuta ili dok vam se jaja ne ispeku odozgore.
Poslužiti toplo sa prepečenim hlebom.
Prijatno!!!!


недеља, 23. фебруар 2014.

Praline s pistaćima

Pririodni sastojci s crnom čokoladom. 


Sastojci:

     150 do 200 g crne čokolade 70% kakaoa
     100 g slanih pečenih pistaćia
     2 kašike soka od sveže pomorandže
     3 suve urme
     4 do 5 kapi prirodnog ulja od pomorandže ili 1 kašika izrendane korice
     celih pistaćia za onoliko koliko imate pralinica
     kalup za praline

Priprema:

Na pari otopiti čokoladu staviti u zamrzivač da se ohladi i ponovo je otopiti na pari ( na ovaj način temperirate čokoladu ) premazati sa četkicom kalupić za praline i ostaviti  kalup, premazan čokoladom, u zamrzivač oko 5 minuta ili duže.
Izvaditi kalup i premazati još jednom i ponovo vratiti u zamrzivač.

Dok je kalup u zamrzivaču napraviti punjenje.
Očistiti pistaćio od ljuske i staviti u multipraktik, dodati urme, kojima ste izvadili košticu ( sledeći put ću probati sa kajsijom, volim taj ukus ) izrendanu koricu od pomorandže ( ja sam koristila prirodno ulje od pomorandže jer nemam neprskane pomorandže ) i na kraju dodati sok od sveže isceđene pomorandže, ako nećete davati deci ove praline, umesto soka možete koristiti i liker od pomorandže i sve samleti ali ne u glatku smesu, već da ima malo sitnih komadića voća i pistaćia ( umesato pistaćia možete koristiti pečene lešnike )
Ostaviti smesu u frižider da se malo stegne.
Uzimati po malo smese i dlanovima napraviti manje kuglice i kad ste završili u svaku kuglicu utisnuti po jedan očišćen pistaćio,ponovo oblikovati i utisnuti kuglicu u kalupić premazan sa čokoladom.
Ostatkom otopljene čokolade ( ako se čokolada ohladila, samo je ponovo otopite na pari ) sipati kašičicom preko pralina i sa tupom stranom noža skinuti višak sa kalupa.
U zavisnosti od veličine kalupa za praline, možda će trebati više ili manje čokolade, ja sam dobila 22 manjih pralinica.
Ideja je odavde a ja sam ih pravila po svom.

Prijatno!!!!

петак, 21. фебруар 2014.

Kroasani...još jedan recept u nizu

Joj što ih volim ali ih retko pravim jer ne mogu da se zaustavim, ako vas je više u kući po dva komada i kroasani su pojedeni...kod nas će biti i za sledeći dan.


Sastojci:

500 g brašna
125 g slatke pavlake
125 g mlaćenice / jogurta
75 ml tople vode
8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
60 g šećera
2 žumanca
prstohvat soli
200 g putera za kolače

 i još:

50 g otopljenog putera
50 g braon šećera
1 kašičica cimeta
100 g ili manje mlevenih oraha
1 umućeno jaje

Priprema:

U toplu vodu staviti kašičicu šećera i kvasac,dobro promešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

Zagrejati pavlaku i mlaćenicu i u toplo dodati dva žumanca i umutiti viljuškom, sve zajedno.

U posudu za mešenje prosejati brašno, dodati 60 g šećera i prstohvat soli, sve promešati, napraviti udubljenje u sredinu i dodati toplu pavlaku sa žumancima i nadošli kvasac. Na mikser staviti spiralne nastavke za testo i mutiti sa mikserom dokle god ne dobijete glatko testo koje se potpuno odvaja od stranica posude.
Isipati  umućeno testo na radnu površinu i premesiti ga rukama, trebate da imate testo koje je meko i koje se ne lepi za ruke. 
Testo oblikovati u loptu i premazati sa uljem.Pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu oko pola sata.

Naraslo testo premesiti i rastanjiti u pravougaonik i izrendati polovinu hladnog putera ( 100 g ) ja sam samo izmrvila polovinu količine preko testa.





Testo preklopiti po dužini prvo jednu stranu  i onda drugu stranu preko prve.




Sada preklopiti da napravite kocku.




Tako  preklopljeno testo zaviti u najlon i ostaviti u frižider da odstoji pola sata.

Posle pola sata izvaditi testo, blago pobrašniti radnu površinu i preko testa pobrašniti blago i prstima malo rastanjiti testo,gurajući od sredine prema ivicama.
Oklagijom rastanjiti testo u pravougaonik i po potrebi  pobrašniti radnu površinu da vam se testo ne lepi.
Izrendati ostatak hladnog putera preko testa i preklopiti testo ponovo kao i prvi put.
Zaviti u najlon foliju i ponovo ostaviti u frižider za pola sata.

Pobrašniti radnu površinu i preko testa i rastanjiti testo u što veći krug možete, što je testo tanje, bolje će se listati i pomažite se sa brašnom da se testo ne lepi.
Kada ste razvili dovoljno tanko testo, premazati sa otopljenim puterom i podeliti testo na četri dela i svaki deo podeliti još na 4 dela ili ako volite manje kroasane podelite na svaku četvrtinu na 5 dela.




Ja sam pola testa posula sa izmešanim cimetom i braon šećerom a pola testa sam posula sa mlevenim orasima,po želji možete da ih ne pospete ni sa čim, samo ih filovati sa džemom ili ostaviti prazne...ako želite slane kroasane, izostavite šećer koji ste dodali testu.




Raseći gornji deo trougla po sredini i preklapajući ih razvući malo te krajeve prema le
voj i desnoj strani i zaviti, ali prilokom zavijanja vucite nežno donji deo testa od sebe da biste imali više uvijenih krugova testa, više će se listati.

Prekriti sa najlonom i ostaviti da kroasani narastu i narasle kroasane premazati sa umućenim jajetom.

Zagrejati rernu na 200*C i peći oko 20 minuta ili dok vam lepo ne porumene.

Ohladiti i poslužiti za doručak sa domaćim džemom, nutelom, svežim sokom ili mlekom, kafom....izbor je vaš.




Ovako napravljenim kroasanima korica je hrskava a sredina meka.

Prijatno!!!!


Recept šaljem našoj ovomesečnoj domaćici Mireli sa bloga Love Affair kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas jekoja nam je ovog puta zadala temu - kvasac.:

Pileći pilav

Sećam se kad sam prvi put probala ovo, tako jednostavno a izuzetno ukusno, jelo kod prijateljice pre mnogo, mnogo godina i od tada sam ga zavolela. Moja deca ga obožavaju, a ja bih mogla da ga jedem i da ne znam šta mi je dosta.


Sastojci:

Pileći batak i krabatak ( količina po želji )
začini po ukusi
sveže samleveni biber
1 struk praziluka
1 veća šargarepa
nekoliko čenava sitno iseckanog belog luka
sitno iseckan peršun
ulje za dinstanje
pileća supa
250 g pirinča okruglog zrna

Priprema:

Ako imate celu kokošku, iseći na komade, batake, karabatake i krilca iskoristiti za pilav, odvojiti belo meso od kostiju i iskoristiti za neki drugi ručak  a od kostiju, nogu i vrata skuvajte supu, pola iskoristite da nalijete pilav a od ostatka pripremite supu za ručak.
Piletinu očostiti od viška masnoće,oprati, osušiti i posuti sa suvim začinom koji koristite za piletinu i biberom ili samo posoliti i pobiberiti i ostaviti sa strane dok pripremate ostalo povrće.

U šerpu sipati ulje i na vrućem ulju propržiti piletinu sa svih strana da vam meso porumeni. ( ja kožicu ne skidam dok spremam jelo,  to radim kasnije pre jela, vi radite kako vi volite ) Izvaditi piletinu u posebnu šerpicu, zaklopiti i ostaviti sa strane.

U isto ulje staviti sitno iseckan praziluk, šargarepu isečenu na kolutove i sitno iseckan beli luk i pržiti sve dok luk ne omekša i na kraju dodati pirinač, koji ste očistili i oprali ( ja ga obično perem u cediljku ispod česme, dokle god voda ne bude bistra ) dodati začine i sve izmešati i pržiti nekoliko minuta sve zajedno, na kraju dodati sitno iseckan peršun i naliti sa supom.

Uzeti vatrostalnu posudu sipati pirinač odozgore naređati piletinu, koju ste prethodno kratko propržili  i ako je potrebno dodati još malo supe, treba da vam prinač bude potpuno u tečnosti.
Mi volimo da je malo ljuto, ja dodam i nekoliko sitnih ljutih papričica.

Poklopiti ili pokriti sa alu folijom,zatvoriti svuda okolo da para ne izlazi i peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 30 minuta, otklopiti i ako imate još tečnosti ostavite da tečnost ispari,probati da li je pirinač kuvan, ako nije, a nemate više tečnosti, samo dodajte još malo tečnosti, dok pirinač ne omekša.

Ostaviti da se malo ohladi i poslužiti sa zelenom salatom.

Prijatno!!!

четвртак, 20. фебруар 2014.

Krem čorbica od crvenog sočiva i šargarepe

Hranljiva i veoma ukusna čorbica,koja greje dušu u ove hladne zimske dane.


Sastojci:

2 male ljutika / luka arpadžik
1 struk praziluka, samo beli i svetlo zeleni deo
3-4 čena sitno iseckanog belog luka
nekoliko kašika maslinovog ulja
100 ml paradajz sos
1 kašika paradajz pirea
5-6 velikih šargarepa
150 g crvenog sočiva
1 kašičica mlevonog kumina
5-6 grančica majčine dušice
1 mala ljuta papričica 
1 kašičica sitno iseckanog đumbira
1 lovorov list
suvi začin, sveže samleveni biber
1,5 l povrtnog temeljca ili vode
175 ml pavlake za kuvanje ili kokosovog mleka

Priprema:

U veću šerpu staviti ulje i zagrejati dodati sitno iseckan luk,praziluk, majčinu dušicu i kumin i pržiti dok luk ne omekša, dodati papričicu i beli luk i pržiti samo dok beli luk ne zamiriše.
Sipati sos i pire od paradajza i kuvati nekoliko minuta, da se začini sjedine sa paradajzom.

Sočivo očistiti i oprati, dodati u šerpu, šargarepu očistiti i iseći na krugove i nju staviti u šerpu i naliti sa temeljcem ili vodom, dodati jedan list lovora i kuvati na tihoj vatri oko 20 do 25 minuta ili dok šargarepa ne omekša.Dodati suvi začin i biber.

Izvaditi lovorov list i sa štapnim mikserom sve samleti i finu kremastu smesu.

Vratiti nazad na vatru, dodati pavlaku za kuvanje ili kokosovo mleko, sve izmešati i zagrejati,probati za začine i poslužiti.

Sipati malo pavlake ili kokosovog mleka u čorbu,posuti sa peršunom i po želji možete dodati malo soka od limete.

Prijatno!!!!!

среда, 19. фебруар 2014.

Red velvet rolat

Ovih dana svi su nešto za red velvet  rolat, cheese cake, palačinke,torte.....moj mlađi sin jako voli red velvet cheese cake ( ako se sećate,doneo mi je tu torticu za rođendan ) ja sam baš želela da ih obradujem sa ovim rolatom. 


Sastojci:

     130 g univerzalnog brašna
     20 g ne zaslađenog kakaoa
     4 g soda bikarbone
     prstohvat soli
     125 ml mlaćenice ili mleka
     1 kašičica vanilla paste ili vanile
     1 kašika sirćeta / ocat
     120 g putera sobne temperature
     120 g šećera
     1 XL jaje
     crvena boja za kolače

    Sastojci za fil:

     250 g krem sir
     120 g otopljene bele čokolade
     60 g putera za kolače
     50 g prosejanog prah šećera


Priprema:

U jednu zdelu staviti brašno, kakao,prstohvat soli i sodu bikarbonu.
U drugu zdelu staviti mlaćenicu / mleko,vanilu i sirće.

U posudu za mućenje staviti omekšali puter i šećer i sve zajedno umutiti dok ne postane penasta smesa ( stati i skinuti sve sa stranica posude i ponovo umutiti ) dodati jaje i još jednom sve dobro umutiti.
Smanjiti brzinu na mikseru i dodati trećinu brašna umutiti i onda dodati pola količine mlaćenice / mleka ponoviti još jednom tako i završiti sa brašnom i na kraju dodati boju za kolače. Sve umutiti da se sjedini.

Pleh veličine 38cm X 26cm ili sličnih veličina podmazati sa hladnim puterom,posuti sa brašnom i istresti višak. ( koristiti teflonski pleh )
Sipati smesu u pleh ( smesa je na gušćoj strani ) i sa spatulom poravnjati.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185*C oko 15 do 20 minuta.
Dok se testo peče, pripremiti alu foliju, koju ćete posuti sa prah šećerom.

Kad izvadite testo, preći nožem okolo stranica, ako se kojim slučajem testo zalepilo da ga oslobodite od stranica pleha i prevrnuti pečeno testo na alu foliju sa prah šećerom.
Zaviti biskvit sa kraće strane i ostaviti na žici da se potpuno ohladi.
Dok se rolat hladi pripremiti fil.

Otopiti čokoladu u mikrotalasnoj pećnici ili na pari i ostaviti da se ohladi ali i ne stegne.
Umutiti krem sir, puter i prah šećer, dodati otopljenu i ohlađenu belu čokoladu i sjediniti sve zajedno.
Odviti rolat ali veoma pažljivo ( ja baš nisam bila pažljiva, žurila sam i pukao mi je, ali fil ti sve popuni i kasnije se i ne vidi ) premazati sa filom i zaviti ponovo u rolat i uviti krajnje stranice alu folije.

Ostaviti u frižider najmanje 3-4 sata da se fil stegne.
Ohlađeni rolat posuti sa prah šećerom,iseći na parčiće i poslužiti.

Recept iz knjige Baking for All Occasions

Prijatno!!!!!



уторак, 18. фебруар 2014.

Pileći paprikaš na drugačiji način

Juče je  bio Family Day u Kanadi, mlađi sin i buduća snaha su došli da nas obiđu i da provedu dan sa nama. Htela sam da im pripremim nešto drugačije za ručak..



Sastojci:

     4 velika parčeta pilećih grudi bez kostiju i kože
     150 g dimljene suve slanine
     2-3 kašike ulja
     10 do 12 velikih ljutih paprika ( banana peppers )
     1 velika glavica crnog luka
     2 glavice belog luka
     1 velika šargarepa
     1 konzerva od 800 ml seckanog paradajza
     po ukusu suvog začina
     nekoliko grančica majčine dušice
     3-4 kašike ljutkastog ajvara
     na vrh noža ljuta mlevena paprika
     150 ml suvog belog vina
     seckanog peršuna
     sveže samleveni biber
     1 kašičica mlevene dimljene crvene paprike

Priprema:

Pileće grudi oprati i iseći na veće kockice i marinirati ih sa vegetinim miksom za piletinu ili koji god suvi začin vi koristite i ostaviti sa strane dok pripremate svo ostalo povrće.

U dublju šerpu staviti ulje, dodati dimljenu suvu slaninu isečenu na kocke i piletinu i pržiti da porumeni sa svih strana a slanina otpusti mast. Izvaditi meso u šerpicu, poklopiti i ostaviti sa strane.

Ako imate previše masnoće u šerpi, odvadte malo i ostavite sa strane ( možda će vam zatrebati ) dodati sitno iseckan crni luk, cele češnjeve belog luka, sitno iseckanu šargarepu i papriku,koju ste prethodno oprali, očistili od semenki i žilica i isekli na malo veće parčiće ( ove paprike su ljute, ali kad ih očistite od semenki i žilica budu vrlo malo ljutkaste, ako ne volite ni malo ljuto koristite slatke paprike ) smanjite malo temperaturu na osrednju i pržiti sve zajedno, povremeno promešajte,oko desetak minuta, dok paprika i luk ne počnu da mekšaju.

Vratiti piletinu i slaninu u šerpu, zajedno sa sokovima koje je otpustila, dodati grančice majčine dušice, belo vino, suve začine koje koristite, mlevenu dimljenu papriku,ajvar, ljutu mlevenu papriku, sveže mleveni biber i dinstati sve zajedno nekoliko minuta i na kraju dodati paradajz.
Poklopiti i dinstati na tihoj temperaturi oko 45 minuta. Na kraju probati za začine i dodati šta fali po vašem ukusu, izvaditi grančice majčine dušice i posuti sa seckanim peršunom.
Poslužiti sa pire krompirom, kuvanim pirinčem ili samo sa hlebom...izbor je vaš. Kod nas je bilo sa pireom od krompira i celera.
Prijatno!!!!!!

понедељак, 17. фебруар 2014.

Salata od rotkve

Još jedna fina salata od rotkve, koju ja znam kao dajkon ( diakon ) 



Sastojci:

300 g bele rotkve
200 g izmrvljenog feta sira
2 kuvana jajeta, sitnije sečenih
150 g sitno iseckanih kiselih krastavčića
3-4 čena sitno iseckanog belog luka ili po ukusu
12 sitno iseckanih maslina
3 struka mladog luka ( može i bez ) sitno iseckanih
kašika - dve kisele pavlake ili milerama
pola kašičice suvog bosiljka
so i sveže samleven biber

Priprema:

Rotkvu oljuštiti,oprati i izrendati na krupnije, posoliti i ostaviti sa strane da malo otpusti tečnost.



U veću zdelu staviti izmrvljen sir, dodati oceđenu rotkvu i sve ostale sastojke i sve dobro izmešati, ako je malo teže za mešanje,onda dodati kiselu pavlaku ili mileram, ja sam dodala 1 punu kašiku gustog jogurta.

Sipati u zdelu, iz koje ćete poslužiti, ukrasiti po vašoj želji i poslužiti kao predjelo ili prilog...nama je bio lagani ručak.


Prijatno!!!!!

Gago, od srca ti hvala na ovoj ukusnoj salati, u kojoj smo Stanoje i ja, uživali

недеља, 16. фебруар 2014.

California Rolls ili tortilje na kalifornijski način

Volim nekada da malo promenim način kuvanja, da isprobam nešto novo...tortilje koristim na mnogo načina, čak i pitu pravim od njih...



Sastojci:

po 1 do 2 tortilje po osobi ( ako su velike 1 je dovoljna za ručak )
1 avokado
100 g kisele pavlake
50 g izrendanog cheddar sir
zelena ledena salata ( iceberg lettuce )
po 100 g pilećih grudi po osobi
po pola paprike raznih boja
4 velika šampinjona
malo đumbira rezanog na listiće
mala glavica ljubičastog luka

Začini za piletinu:

Vegetin mix za piletinu ili bilo koji suvi začin vi koristite,kod mene je začin koji se zove Montreal Chicken
sveže samleveni biber

Priprema:

Piletinu oprati, osušiti i iseći na trake, kod mene su te trake malo deblje. Posuti sa suvim začinima i biberom i ostaviti u frižider oko pola sata.

Za to vreme, dok piletina stoji u frižideru pripremiti sve ostalo što nam treba.
Paprike oprati i očistiti od semenki i pola iseći na malo deblje trakice, šampinjone oprati i iseći na listove, đumbir iseći na listiće ( ja sam stavila i dva čena belog luka isečenih na listiće.
Sir izrendajte na sitnu stranu.
Salatu iseći na tanje trakice.

Tortilje zaviti u aluminijsku foliju sa svih strana ( da se  nebi sušile prilikom zagrevanja ) i neka se greju, dok vi pripremate ostale namirnice, u rerni.

U wok sipati ulje i zagrejati ga na osrednjo jačoj temperaturi i dodati piletinu i pržiti je  da vam lepo porumeni. Okrenuti trakice na drugu stranu te i njih ispržiti da porumene.
Prženu piletinu izvaditi u posebnu šerpicu, zaklopiti i držati na toplom.

Na istoj masnoći dodati svo povrće i pržiti, mešajući i njega ali ne predugo, dovoljno je da samo omekša.
Izvaditi na plitak tanjir.

Izvaditi tortilje staviti jednu na tanjir i premazati sa četvrtinom kisele pavlake,po sredini staviti salatu.

Avokado iseći na pola, izvaditi košticu i iseći pažljivo po dužini ( pazite da ne probijete koricu nožem i da se posečete ) i pomožu kašičice izvadidti isećene trakice.

Preko salate staviti avokado a  preko staviti piletinu, preko piletine staviti isprženo povrće, i staviti nekoliko kolutova ljubičastog luka i sve to posuti sa izrendanim sirom.
Zaviti tortilju i tako uraditi i sa ostalim tortiljama.

Ako želite, sve možete da pripremite, staviti na sto i neka svako pravi tortilje po svom ukusu.

Poslužiti sa pivom ili mineralnom vodom.

Originalne kalifornijske tortilje nemaju povrće, meni su lepše sa tim povrćem, koje se ustvari isprži vrlo kratko na jakoj vatri.




Prijatno!!!!

субота, 15. фебруар 2014.

Slatki venčići

Sliku ovih venčića sam videla na FB na stranici LifePress,recepta nije bilo. Jako su mi se dopali kako izgledaju i pravila sam ih po nekom svom receptu. 


Sastojci:

450 g univerzalnog brašna
 7 g suvog kvasca
 125 ml toplog mleka
 125 ml mlaćenice
 50 g šećera
 50 g putera
 2 blago umućena jajeta
 1 kašika pomorandžine korice
 1 kašika vanilla paste ili 1 kesica vanilinog šećera  

i još:

džem, čokolada,nutela....

Priprema:

U toplo mleko dodati malu kašičicu šećera i suvi kvasac i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Prosejati brašno,dodati šećer i viljuškom umućena jaja, ( ostaviti vrlo malo da premažete peciva ) otopljen puter,mlaćenicu, vanilu, koricu pomorandže ( ja nemam domaće pomorandže,stavila sam prirodno ulje od pomorandže, oko desetak kapi ) i narasli kvasac i zamesiti testo.

Testo možete umutiti sa mikserom ili umesiti ručno i testo mora da se mesi jako dugo oko desetak minuta...u početku će testo biti lepljivo ali dok ga mesite dobićete vrlo mekano i glatko testo i ako je dobro umešeno, imaćete plihove po testu.
Premazati zdelu i testo sa malo ulja pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste u duplu količinu.
Dok je testo raslo, muž i ja smo otišli u šetnju


 Istresti testo na radnu površinu i premesiti testo još jedenom. Podeliti testo na koliko hoćete da imate venčića ( kod mene su venčići veći i stavila sam oko 120 g testa u svaki venčić,ako hoćete manje venčiće podelite na više delova )

Testo rastanjiti u pravouganik gore staviti džem ili nutelu ( ja sam mešala domaći džem sa čokoladom i nutelu ) a ostatak testa iseći na trakice.



Preklopiti gornju stranicu testa preko džema, malo pritisnuti prstima da se zalepi testo za testo i urolati u rolat.


Mali rolatić uviti u krug, spojiti krajeve i staviti na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje. Tako uraditi i sa ostalim testom.


Kad ste završili sa pravljenjem venčića pokriti ih sa najlonom i ostaviti na toplom mestu oko pola sata da ponovo naraste.
Premazati ih sa ostatkom umućenih jaja i staviti u rernu, koju ste uključili na 175*C i peći oko 25 do 30 minuta.
Pečene venčiće premazati sa malo otopljenog putera i ostaviti da se malo ohlade.
Ohlađene posuti sa prah šećerom i poslužiti sa kafom ili za doručak sa čašom mleka.
 Prijatno!!!!!

Ovde je slika, koju sam videla.
Ovi venčići se mogu praviti i slani, izostaviti šećer, vanilu i pomorandžinu koricu a filovati sa sirom, spanaćem, mevenim mesom...ma što god vam je po volji.

Recept šaljem našoj ovomesečnoj domaćici Mireli sa bloga Love Affair kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas jekoja nam je ovog puta zadala temu - kvasac.: