четвртак, 19. март 2015.

Bećar paprikaš od tikvica

Može biti posno ili sa dodatkom prženih jaja na oko, mi smo jeli sa jajima,gost, koji je vegetrijanac, bez...Podjednako je dobro.



Sastojci:

4 osrednje tikvice isečene na kockice
1. 5 kg zrelog paradajza
1 velika glavica sitno iseckanog crnog luka
4-5 ljutih ili slatkih paprika
4 čena belog luka
ulje za prženje
3-4 struka mladog luka
po ukusu začini; morska so, sveže samleveni biber, suvi začin,
pola kašičice mlevene dimljene paprike
1jaje po osobi, ili po želji

Priprema:

Uzeti dublju i veću šerpu i sipati 4 do 5 kašika ulja, zagrejati i dodati sitno iseckan crni luk i ljutu papriku, koju ste očistili od žilica i semenki i iseckali na parčiće. Pržiti i po potrebi naliti sa malo vode dok vam luk i paprika ne omekša.

Dok se luk dinsta, oprati i seći na kockice tikvice, dodati izdinstanom luku i dinstati još 15 do 20 minuta, ili dok tikvice ne promene boju, ali pazite, ne smeju puno da vam omekšaju, stvoriće se kaša.

Dok se tikvice dinstaju, oljuštiti paradajz i iseći na kockice i dodati tikvicama, zajedno sa sokom.
Pobiberiti, posoliti, dodati suvi šaćin, mlevenu dimljenu papriku, sitno iseckan beli luk i sve zajedno dinstati, oko 30 minuta ili dok vam većina soka iz paradajza ne uvri.
Ako je paradajz kiseo, dodati kašičicu šećera ili ako vam je paradajz dobro zreo, onda je izostavite.

Skloniti sa vatre, ostaviti oko pola sata da se prohladi.
Mladi luk sitno iseckati i posuti preko bećarca a i ne morate.
Po želji možete poslužiti tako, kako jeste, sa hlebom ili napraviti pire krompir pa poslužiti zajedno i ako hoćete ispržite jedno jaje na oko, po osobi....ma kako god da se vama sviđa.



Prijatno!!!!!

Нема коментара:

Постави коментар