субота, 18. јун 2016.

Flatbread ( tortilje ) sa mladim lukom

Odlični hlebčići, ako ih uopšte možemo tako nazvati...


Sastojci: 250 g brašna, 180 ml tople vode, 1 kašika maslinovog ulja, pola kašičice soli,ili po ukusu, 1/4 kašičice sveže samlevenog bibera, 1 kašičica šećera, 7 g suvog kvasca, 5-6 struka mladog luka, 35 do 40 g otoljenog putera

Priprema: Prosejati brašno, dodati so,promešati i ostaviti sa strane.
U mlaku vodu dodati kašičicu šećera ( može i pola kašičice ) i suvi kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac podigne.
Podignuti kvasac sipati u brašno, dodati 1 kašiku maslinovog ulja i umesiti sve zajedno, ja mesim mikserom sa spiralnim nastavcima za testo.
Isipati na radnu površinu, i mesiti testo oko 5 minuta.
Oblikovati testo u loptu, premazati sa malo maslinovog ulja, pokriti providnom folijom i ostaviti da testo naraste, oko 45 minuta do sat vremena.

Dok testo raste, oprati mladi luk ( sremuš )  i osušiti od viška vode.
Sitno iseckati zeleni i svetlo zeleni deo.
U naraslo testo dodati sitno iseckan mladi luk, ( ko ima sremuš može i njega da koristi ) sveže samleven biber i sve ponovo umesiti da se luk sjedini sa testom.
Oblikovati u loptu,koju ćete podeliti na 6 jednakih delova, svaki deo je oko 84 g i oblikovati u kuglu.
Radnu površinu posuti sa gustinom i svaki deo oblikovati u kuglice, koje ćete rastanjiti u veličini male tacne od šolje.
Ostaviti ih da tako odstoje 5 minuta ( pokrite ih da se testo ne suši.
Dok to stoji, otopiti puter i malo prohladiti.
Svaki rastanjeni deo premazati sa otopljenim puterom ( treba od tog putera da vam ostane da ispržite hlebčiće ) i premazane zaviti u rolatiće, i zaviti ih u krug. ( pogledajte slike izrade, ako vam nije jasno )
Dok radite sa testom, pomažite se sa gustinom, jer testo je izuzetno meko i po malo lepljivo.
Svaki zavijeni krug poprašti sa malo gustina i prstima ispritiskati da se malo rastanji i onda rastanjiti oklagijom.
Rastanjiti i sve ostale pužiće u veličini tiganja, u kom ćete ih ispeći.


Tiganj premazati sa malo otopljenog putera, zagrejati na osrednjoj temperaturi ( može i maslinovo ulje, ja sam dve napravila sa maslinovim uljem a 4 sa puterom i ove sa puterom su mi ukusnije, vi kako hoćete ) i prebaciti rastanjen hlebčić. Peći oko 4 do 5 minuta ili dok vam lepo ne porumeni odozdole.
Okrenuti i ispeći i drugu stranu.


Svaki put, pre nego što stavite sledeći hlebčić da pečete, premazati tiganj sa malo putera.
Gotove hlebčiće možete iseći na parčiće i poslužiti sa dipom po vašem izboru ( humus, tapenada od artičoka, baba ganoush ) ili ispeći pileće ražnjiće na grilu, Staviti ih na hlebčić, dodati malo sos od jogurta sa belim lukom ( tzatziki ) zaviti i poslužiti...
Možete ih poslužiti za doručak sa prženim jajima ili sa kiselim mlekom.


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар