субота, 30. април 2016.

Avocado i dimljen losos

Može da vam bude idealno predjelo ili lagani ručak.


Sastojci:

2 manja avocada
120 g dinljenog lososa
60 g mekšeg kozjeg sira
30 ml maslinovog ili ulja od avocada
prstoihvat soli
sveže začinske biljkice, krupnije mleven biber

Priprema:

U multipraktik staviti iseckan losos, kozji sir, prstohvat soli, ulje koje koristiite ( ja sam koristila ulje od avocada ) i 15 ml soka od limuna i sve samleti zajedno.
Ostaviti sa strane.

Avocado raseći na pola, izvaditi košticu i oljuštiti od kore. Premazati sa ostatkom limunovog soka.
Masu od lososa raspodeliti na 4 polovine avocada, napuniti ih, posuti sa iseckanim začinskim biljkicama, posuti sa krunije samlevenim biberom i poslužiti odmah.

Možete poslužiti i kao sitne zalogajčiće, na manje parčiće hleba, koje ste prethodno istostirali ili krakere, stavljati po malo mase od lososa, avocado iseći na tanje listiće, premazati sa limunovim sokom, staviti po parče odozgore na masu od lososa, ukrasiti sa listićima mirođije i poslužiti.


Prijatno!!!

петак, 29. април 2016.

Sočivo i integralni pirinač salata ( Yeşil Mercimek Salatası )

Danas je veliki petak..trebalo bi svi da postimo, za one, koji poste na vodi, samo izostavite ulje i imaćete odličan ručak. Inače salatu možete pripremiti kao prilog uz ribu ili roštilj, kad nije vreme posta.



Sastojci:

200 do 250 g zelenog sočiva / leće
100 g integralnog pirinča dugog zrna
1 veći crni luk
4 do 6 struka mladog luka
1 veća uzrendana šargarepa
2 do 3 kašike sitno iseckane mirođije
3 do 4 kašike sitno iseckane nane
50 ml maslinovog ulja
sok od 1 limuna,ili po ukusu
po ukusu so i biber

Priprema:

Sočivo ( ja sam koristila francusko zeleno sočivo, vi koristite ono koje imate ) očistiti i isprati sa hladnom vodom,staviti u šerpicu, naliti sa vodom da prekrije sočivo i kuvati, dok sočivo ne omekša ( ja ne volim da prekuvam sočivo, volim da je al dente )
Kad je skuvano, ocediti od vode i ostaviti na stranu.

Pirinač očistiti, nasuti dovoljno vode da prekrije pirinač i kuvati dok se i pirinač ne skuva, al dente. Integralni pirinač se kuva duže od običnog pirinča.
Ocediti od viška vode.
Pirinač i sočivo staviti u veću zdelu.

Luk očistiti i iseći na pola i onda iseći na tanke listiće. Ja sam koristila ljutiku.
U veći tiganj sipati malo ulja, dodati ljutiku i dinstati na tihoj tempoeraturi desetak minuta, dodati krupnije izrendanu šargarepu te i nju izdinstati samo da malo omekša ( ja nisam dinstala ni luk ni šargarepu, sasvim mi je u redu da ih jedem sveže u salati, vi, kako hoćete ) dodati u zdelu sa sočivom.

Dodati u zdelu sitno iseckanu mirođiju, nanu, so, biber i limunov sok, ako hoćete, umesto limunovog soka se može koristiti i jabukovo sirće, što god vi više volite.
Sve izmešati i možete poslužiti odmah ili ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi.


четвртак, 28. април 2016.

" Krompir " salata

Svi volimo salatu od krompira,ovo je malo lakša verzija, ali ne sa krompirom, već sa karfiolom.


Sastojci:

1 veća glavica karfiola
3 do 4 tvrdo skuvana jaja
50 g majoneza
50 g kisele pavlake
4 do 5 sitno iseckanih kiselih krastavčića
4 do 6 struka mladog luka
1 kašičica dijon senfa
po ukusu so i biber
1 puna kašika sitnije sečenog peršuna

Priprema:

Karfiol očistiti, oprati i iskidati na sitne cvetiće. Sipati u šerpu vodu i kad provri, dodati karfiol, pola kašičice soli i pustiti da ponovo provri, smanjiti temperaturu i kuvati još 5 minuta.
Ocediti od vode i isprati sa hladnom vodom da zaustavimo proces kuvanja i da ohladimo karfiol.
Ostaviti da se ocedi od viška vode.

Dok se karfiol kuva, skuvati jaja, iseckati kisele krastavčiće, oprati i iseckati mladi luk.
U veću zdelu staviti oceđen karfiol, sitno iseckane krastavčiće, sitno iseckan mladi luk, sitnije sečen peršun, so,biber i peršun, dodati majonez,dijon senf i kiselu pavlaku i sve dobro promešati.

Ostaviti da odstoji pola sata a može i duže da se ukusi sjedine, probati za so i ako je potrebno dodati.
Poslužiti kao prilog uz roštilj ili pečeno meso, po vašem izboru.


Prijatno!!!!

среда, 27. април 2016.

Tart sa šparogama


Dok još imate šparoge u sezoni, i ako ih volite, probajte ovaj tart sa njima.


Sastojci:

250 g lisnatog testa
450 g šparoga
200 g mladog sira / rikota
50 g izrendanog parmezana
50 g pršuto
1 jaje + 1 žumanac
2 kašike sitno iseckanog peršuna
po ukusu morska so, sveže samleven biber
maslinovo ulje
sok i korica od pola limuna

Priprema:

Lisnato testo rastanjiti na 25cm X 35cm i okolo, obeležiti oko 3cm ivice, tako što ćete tupom stranom noža pritisnuti svuda okolo, pazeći da ne isečete testo.
Izbosti viljuškom svuda po sredini, ali nemojte i obeležene stranice ( one treba da se podignu da naprave mali "zid".
Premazati sa umućenim žumancetom,koje ste umutili sa malo vode.
Peći 10 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C.

Dok se testo peče, pripremiti nadev.
Šparoge oprati i odseći im debele delove i ostavite da su oko 12 do 13cm duge. Osušiti ih i ostaviti sa strane.
U zdelu staviti rikotu ( ili ako imate mladi sir ) jaje,koricu i sok od limuna, so i biber po ukusu, iseckan peršun i izrendan parmezan i sve to sjediniti.

Izvaditi ispečeno lisnato testo, premazati sa masom od sira, poređati jednu do druge pripremljene šparoge tako da jedna ide pored druge ali vrhovi neka budu jedni gore, drugi dole.Četkicom premazati sa malo maslinovog ulja, posutti sa sitnije seckanim špekom / pršuto,vrlo blago posoliti i pobiberiti i peći, dok šparoge ne omekšaju, ali da su još uvek krckave, oko 15 do 20 minuta na 175°C.
Ako testo počne previše da rumeni, prekriti papirom za pečenje.


Pečen tart ostaviti da se kratko ohladi, iseći na parčiće i poslužiti toplo.


Prijatno!!!!

уторак, 26. април 2016.

Sladoled od jagoda i kokosovog mleka

Volim sladoled, posebno ovakav gde nema ni trunkice šećera ..danas mi se jelo nešto slatko i ovo mi je bila odlična ideja..originalni recept je pravljen sa jagodama, ja sam imala malo preostalih malina i umesto jagoda napravila sam sa malinama,koje podjednako volim kao i jagode.


Sastojci:

2 banane, isečene na kolutove i smrznute
150 g smrznutih jagoda ( malina )
125 ml kokosovog ili mleka od badema

Priprema:

Banane iseći na kolutove i zamrznuti ih ( ja uvek imam zamrznute banane uzamrzivaču i pakujem po jednu bananu u malu kesicu i onda sve stavim u veću kesu i obično napišem na kesi koliko banana imam u kesi, tako da znam )

Zamrznute banane staviti u blender, jagode ( u originalnom receptu ne kaže da li su jagode smrznute ili ne, ja sam koristila smrznute maline umesto jagoda a sutra ću napraviti sa svežim jagodama, samo da vidim koja je razlika i da li ima razlike u teksturi ) dodati kokosovo mleko i sve samleti.

Sladoled se može poslužiti odmah, ja lično volim kad je malo tvrđi i ostavila sam ga u zamrzivač još 15 do 20 minuta i tek sam onda poslužila.
Ovakve poslastice su idealne, rashlade te i osveže a nemate nikakvih ekstra zaslađivača, jer voće je dovoljno slatko, za vas, koji volite da je slađe, možete dodati kašiku - dve meda.

Vrlo je važno ne ostaviti ga duže u zamrzuvaču, jer će se potpuno slediti i nećete moći da ga poslužite..napraviti samo onoliko koliko ćete pojesti.


Prijatno!!!

понедељак, 25. април 2016.

Salata od morskih plodova

Idealno za vreme posta, slavlja a može da vam bude i fina večera.

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Draganu, koji je domaćin za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Miris i Ukus " i koji nam je zadao temu za ovaj mesec, surimi.


Sastojci:

450 g surimi štapića
450 g srednje veličine škampa
10 struka mladog zelenog luka
1/2 glavice ljubičastog luka
4 štapa celera
po 1 komad žute, crvene, narandžaste paprike
1 sok od limuna ili po ukusu
4 kašike maslinovog ulja
2-3 kašike sveže iseckanog peršuna
soli i bibera po ukusu

Priprema:

 Surimi štapiće isitniti, škampe očistiti i prokuvati (kad bude roze boje, onda su gotove, mi ih ovde kupimo gotove), ove dve vrste “mesa” pomešati, dodati sitno nasecen mladi luk, beli i zeleni deo, pola glavice crnog luka iseckati na sitne kockice,, iseći 4 štapa celera na tanje kolutiće, paprike isto iseci na sitnije kocke, iscediti sok od jednog limuna, dodati peršun, soli, bibera i maslinovog ulja, sve ovo dobro izmešati, ostaviti preko noći u frižider, sutra, pre služenja promešati i proveriti da li treba još limunovog soka i soli. Ukrasiti i služiti.

Ovo je jako dobar lagani ručak uz zelenu salatu, ili kompletan obrok za vreme posta.

Prijatno!!!!

недеља, 24. април 2016.

Mokre kiflice sa prazilukom i sirom

Peciva volim na svaki mogući način, a posebno me privlače turska peciva, oni ih prave mnogo drugačije od nas..ne znam da li bih ove kiflice mogla da nazovem pecivima, ali meni jeste, a vama neka bude što god vi želite...


Sastojci za fil:

3 struka praziluka
200 g feta ili rikota sir
30 ml ulja
2 do 3 pune kašike sitnije sečenog peršuna
soli po ukusu

Sastojci za preliv:

175 ml mleka
100 ml ulja
150 ml gazirane vode
1 jaje + 1 belanac
pola kašičice soli

za premaz:

1 žumance
susam

turske jufke ili kore za pitu

Priprema:

Praziluk dobro isprati pod mlazom hladne vode, iseći ga na četvrtine i ponovo isprati. Iseći na sitne rezance i staviti u veću zdelu. Rukom malo izgnječiti da luk malo omekša.
Dodati izmrvljen sir, sitnije isečen peršun,so i ulje i sve izmešati zajedno i ostaviti sa strane.


Kore za pitu iseći na trouglove ili kocke,ja sam koristila originalne turske jufke i one su već bile isečene u trouglove.
Razdvojiti  ih jedan od  drugog i na širu stranu trougla staviti punu kašičicu fila od sira i zaviti u kiflicu.
Tako raditi dok imate fila. ( meni je falilo fila jer sam stavila samo dva struka praziluka, ja sam ostatak filovala samo sa sirom )
U manji pleh poređati sve kiflice jednu do druge, ali ih nemojte previše nagurati jednu pored druge.

Umutiti žicom za mućenje, jaje, belanac, mleko gaziranu vodu,so i ulje.
Tom masom preliti preko zavijenih kiflica i ostaviti dvadesetak minuta da odstoje u toj tečnosti ili dok ne upiju sve, ne više od pola sata.


Nakvašene kiflice pažljivo preneti na drugi pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje, premazati ih sa umućenim žumancetom i posuti susamom.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta ili dok vam lepo ne porumene.


Pečene kiflice izvaditi iz pleha i staviti na žicu, koju ste prekrili kuhinjskim papirom,da upije višak masnoće.
Ohladiti ih kratko i poslužiti tople.


Prijatno!!!!

субота, 23. април 2016.

Ananas sladoled

Bez jaja, šećera, mleka i gotov za 5 minuta.....voće može biti po vašem izboru.


Sastojci:

1 zamrznuti ananas
1 do 2 kašike javorovog sirupa,meda ili agava sirup

Priprema:

Može da se koristi sveže voće, koje ćete oprati, osušiti, iseći na manje komadiće a ako je bobičasto voće, ostaviti celo i zamrznuti ili koristite voće koje već imate u vašim zamrzivačima.
Ja voće kupujem već smrznuto i stalno ga imamo u tako da vrlo često pravim smoothies ili ovakve sladolede.

U blender ( mora da bude malo jači blender ili štapni mikser ) staviti kockice voća, dodati zaslađivač po vašem ukusu ( kod mene je javorov sirup ) i izblendirati dok ne dobijete glatku masu.

Sladoled se može odmah servirati, biće mekši ( mi smo ga odmah jeli ) ili isipati i zamnrznuti sat vremena, samo toliko da očvrsne da možete da vadite kugle.


Prijatno!!!!

петак, 22. април 2016.

Tuna i surimi salata sa jogurtom

Idealno za sendviče a možete napraviti i sitne zalogaje sa ovom salatom.

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Draganu, koji je domaćin za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Miris i Ukus " i koji nam je zadao temu za ovaj mesec, surimi.


Sastojci:

1 manja konzerva tune ( 170 g )
100 g surimi štapići
1 glavica sitno iseckanog crnog luka
3 štapića sitno iseckanog celera
1 manji krastavac isečen na male kockice
1 kašika sitno iseckane mirođije
200 do 250 g gustog grčkog jogurta
po ukusu so i biber

Priprema:

Za ovu vrstu salate najbolje je koristiti solid white tuna ( ja sam koristila ovu ) ocediti je od vode, rastresti je i staviti u veću zdelu.
Luk očistiti i iseckati što sitnije možete i dodati u činiju.
Celer oprati i iseći na manje kockice.
Krastavac oprati i ako hoćete,oljuštite ga, ja ga ne ljuštim i iseći na sitne kockice.
Surimi štapiće iseći na sitnije kockice.
Mirođiju oprati i iseckati.
Sve to sjediniti zajedno.
Dodati jogurt, so, biber i promešati.
Poslužitri odmah ili ohladiti pa poslužiti.
Možete napraviti sendviče, sitne zalogaje ili poslužiti na listovima zelene salate.

Ja ne kupujem grčki jogurt već kupim obični gusti jogurt, koji je vrlo sličan našem kiselom mleku.
U cediljku stavim gazu, sipam jogurt, prekrijem sa providnom folijom i ostavim preko noći da se sva voda ocedi iz jogurta, da na kraju dobijem gustu masu, koju koristim za ovu vrstu salate i onda nemam višak tečnosti u salati, ako mi ostane...vi radite kako vama odgovara.


Prijatno!!!!

четвртак, 21. април 2016.

U Azrinoj kuhinji...

Kao što sam pisala ranije, svakog meseca na Coolinarici se izabere novi Cool Chef i, ko god želi može da kuva po njenim receptima, nešto slično kao što mi ovde imamo FBI Rukavice, samo tamo izaberemo datum a chefica nije obaveštena o tom događaju, onda je obavestimo tog dana, koji smo odredili i onda svi objavljujemo svoje slike isprobanih recepata. Sada je to već postala rutina, chefica podsvesno zna da će se kuvati po njenim receptima, jedino ne zna kada će biti, u početku su to  zaista bila iznenađenja.
Azra, kojoj je nik, mama1, je mlada mama i ima 3 kćeri i živi u Beču...ja sam zaista uživala kuvajući po njenim receptima, što se da i videti po mojim slikama isprobanih recepata..


Recepte neću pisati, biće u linkovima naziva jela.


Fini doručak


Cvijetići


Riža i piletina u jedno ( pirijan )


Losos

Pileći đuveč

Lisnate kifle


Voćni smoothie

Slatka riža ( sutlijaš ) sa voćnim prelivom

Rizi bizi

Baklava sa suhim šljivama

Lepinje

Boranija


Azra, od srca ti hvala na odličnim ručkovima, u kojima smo, moj muž i ja zaista uživali.



среда, 20. април 2016.

Sladoled od avocada i dulche de leche

Sladoled bez jaja, koji se napravi, za manje od deset minuta a užitak je fantastičan.



Sastojci:

250 g avocada
300 g dulche de  leche
2 kašike soka od limuna
prstohvat morske soli
450 ml slatke pavlake

Priprema:

Pleh, veličine 22cm X 8cm staviti u frižider da se dobro ohladi, najmanje pola sata pre nego što počnete da pravite sladoled.

U multipraktik staviti dulche de leche, ( originalni recept kaže kondenzovano mleko, ja sam greškom uzela kanticu sa dulche de leche i kad sam otvorila morala sam je i iskoristiti, drugi put ću napraviti sa kondenzovanim mlekom, mislim da je jedina razlika da ima ukus karamele ) prstohvat soli, sok od limuna i kockice avocada i sve samleti u kremastu masu.

Umutiti slatku pavlaku i polovinu umešati vrlo nežno sa spatulom, dodati tu masu u preostalu umućenu slatku pavlaku i ponovo umešati sa spatulom.

Sipati tako pripremljenu masu u ohlađeni kalup, poravnjati, pokriti sa providnom folijom i ostaviti u zamrzivač, najmanje 4 sata,najbolje, preko noći.

Poslužiti i uživati u ukusu...



Prijatno!!!!

уторак, 19. април 2016.

Beluga sočivo i izraelski couscous salata

Vrlo ukusna i zdrava salata, koja vam može zameniti obrok...idealna za dane posta ili obrok za one, koji ne jedu meso.
Za sve moje vege prijatelje.....


Sastojci:

200 g crnog beluga sočiva
100 g izraelskog couscousa
200 g edamame ( sveža soya )
4 struka mladog luka
2 do 3 čena pasiranog belog luka
2 pune kašike sitnije sečenog peršuna
1 do 2 pune kašike maslinovog ili ulja od avokada
sok od pola limuna
2 kašike belog balsamico sirćeta
po ukusu himalajska so i sveže samleven bibert
2 štapića sitno iseckanog celera

Priprema:

U šerpicu staviti vodu sa kašičicom soli. Crno sočivo očistiti i isprati hladnom vodom i dodati u šerpicu, i kad provri, kuvati od 15 do 20 minuta, ali nemojte je prekuvati, treba da ostane skuvana ali čvrsta. ( al dente ) Isprati je hladnom vodom i ocediti od viška vode i staviti u veću zdelu.

U istu šerpu sipati vodu dodati kašičicu soli i kad porovri dodati soyu i kuvati je, od momenta kad je ponovo provrelo, samo 5 minuta.Ocediti od vode, isprati je ispod mlaza hladne vode i ocediti je od viška tečnosti. Dodati u zdelu sa sočivom.

U istu šerpu ( ako hoćete, možete da kuvate sve odjednom u tri manje šerpice, ja sam tako radila ) sipati vodu, posoliti je i dodati izraelski couscous i kuvati desetak minuta dok ne omekša. Ocediti od vode, isprati pod mlazom hladne vode, ocediti i dodati u zdelu.

Mladi luk oprati i sitnije iseći na kolutove, zajedno sa zelenim delom.žŠtapiće celera, oprati i iseći na manje komadiće.
Peršun oprati i sitnije iseckati i sve to staviti u zdelu.

U manju zdelicu staviti pasirani beli luk, dodati so, biber,ulje, limunbov sok i balsamico sirće, ( ja koristim belo, vi, ako ga nemate onda možete da koristite jabukovo sirće ili sirće od belog vina ) umutiti sa žicom i preliti preko povrća i sve izmešati zajedno.

Salatu možete poslužiti hladnu ili sobne temperature, ali pre nego što ćete je poslužiti ostaviti je da odstoji pola sata ili duže.


Prijatno!!!!

понедељак, 18. април 2016.

Avocado - Mango Škampi Salata

Kombinaciju avocada i manga obožavam...ovo nam je bio fantastičan ručak.Umesto manga može i ananas ili breskva.


Sastojci:

1 zreo mango
2 manja ili 1 veći avocado
100 g Kaniwa ( baby quinoa )
75 g orzo pasta
4 struka mladog luka
2 pune kašike sitno iseckanog peršuna
sok i korica od 1 limete
1 puna kašika maslinovog ili pola kašike ulja od avokada
po ukusu so i biber
po 6 većih škampa po osobi
4 čena belog luka
pola glavice ljubičastog luka ili 1 ljutika

Priprema:

U manju šerpicu skuvati orzo pastu, ako je nemate može i pirinač dugog zrna, ocediti od vode i isprati je sa hladnom vodom.Ostaviti da se ocedi od viška vode.
Kaniwa je ustvari baby quinoa,( ovde na slici se vidi kao sitne crvene semenkice ) ako je nemate, onda koristite quinou koju imate, isprati je sa hladnom vodom i kuvati je oko 8 do 10 minuta, isprati je sa hladnom vodom i ostaviti da se ocedi.
Kad je oceđeno, pomešati, dodati sitno iseckan ljubičasti luk, peršun,ostaviti vrlo malo za šrimp,mladi luk, 2 čena sitno iseckanog belog luka,so, biber, ulje, sok i koricu od limete. Mango oljuštiti i iseći na kockice i dodati u zdelu.
Na kraju očistiti avokado, iseći i njega na kockice i promešati sve zajedno...probati za ukus i ako je potrebno, dodati ono što fali..meni je trebalo još kiseline i dodala sam sok od još jedne limete.
Ostaviti u frižider dok vi pripremate škampe.

Oprati ih i očistiti a repiće ostaviti.
Sitno iseckati dva čena belog luka, dodati malo peršuna, limunovog soka i maslinovo ulje i sve promešati.
Škampe možete ispeći na gril tavi ili na roštilju, izbor je vaš.

Ako hoćete, škampe možete dodati u salatu, sve izmešati i poslužiti odmah ili sipati salatu na tanjir i preko staviti škampe,sa strane staviti kolut limuna,ako je nekom potrebno još da je kiselo.


Prijatno!!!!

недеља, 17. април 2016.

Surimi i avokado salata

Da nije ove naših blogerskih igrica ko zna kada bih kupila ove surimi štapiće..nekada sam ih češće kupovala i jednostavno sam zaboravila za njih, do sada...

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Draganu, koji je domaćin za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Miris i Ukus " i koji nam je zadao temu za ovaj mesec, surimi.


Sastojci:

250 do 300 g surimi štapića
1 veći ili 2 manja avokada
1 manja glavica ljubičastog luka
1 čen sitno iseckanog belog luka
sok od 1 do 2 limete
1 do 2 kašike sitnije sečenog korijandera ili peršuna
5-6 sitnih paradajza ( grape )
po ukusu so i biber
1 puna kašika maslinovog ili ulja od avokada

Priprema:

U veću zdelu staviti sitno iseckan ljubičasti luk i sitno iseckan beli luk, isečen na manje komade paradajz,sok od limete, sitno iseckan korijander, za vas, koji ga ne volite, može i peršun,dodati sitnije sečen surimi, maslinovo ulje ili ulje od avokada ( ako koristite ulje od avokada sipati samo pola kašike ) so i biber i sve lagano izmešati.

Avokado preseći na pola izvaditi košticu i iseći na kockice i kašičicom izvaditi iz ljuske.
Vrlo nežno promešati sa ostalim sastojcima, probati, ako je potrebno za vaš ukus, dodati još sok od limete, meni je bilo potrebno 2 limete a može i limun, ako nemate limetu.
Promešati.

Salatu možete poslužiti u ljusci od avokada sa tostiranim hlebom sa strane ili, istostirati hleb, premazati sa nekim blagim sirom ( ja sam koristila brie sir koji se maže na hleb i koji je bez one bele korice ) i sipati salatu odozgore.
Možete poslužiti i kao predjelo.


Prijatno!!!!

субота, 16. април 2016.

Strawberry Romanoff

Uskoro će vam stići jagode, probajte ovaj brzi i vrlo fini desert sa njima, možda vam se dopadne.


Sastojci:

500 do 750 g zrelih jagoda
30 ml javorovog sirupa
65 ml likera od pomorandže
85 ml slatke pavlake
1 puna kašika javorovog sirupa
50 g kisele pavlake
1 kašičica vanile
nekoliko kapi prirodnog ulja od pomorandže

Priprema:

Jagode oprati i očistiti od listića. 
Iseći ih na manje komadiće i staviti u zdelu, dodati javorov sirup ( ako nemate može i prah ili običan šećer ) i liker od pomorandže,( Grand Marnier ) a za vas,koji ne pijete ni kap alkohola, može sveže isceđen sok od pomorandže ta ista količina, sve dobro izmešati i ostaviti u frižider da se rashladi, po neki put promešajte.
Umesto kisele pavlake se može dodati i razmekšali sladoled od vanile..što god vi više volite.

U ohlađenu zdelu sipati rashlađenu slatku pavlaku ( kod nas nema slatke pavlake,zato dodajem javorov sirup, a može i prah šećer ) vama, ako je dovoljna slatka pavlaka, nemojte dodavati ništa, dodati vanilu i umutiti sve zajedno, na kraju dodati kiselu pavlaku i nekoliko kapi prirodnog ulja od pomorandže,( ako nemate i ne mora, ovo je da samo pojača ukus pomorandže ) i sve dobro promešajte da se sjedini.
Ovo pripremiti pred služenje.

Sipati rashlađene jagode zajedno sa tečnošću u čaše po vašem izboru ili u zdelice, odozgore staviti dobro punu kašiku mase od pavlake, ukrasiti listićima nane i poslužiti odmah.


Prijatno!!!!

петак, 15. април 2016.

Patin petnaesti__________________________ Omlet u tri boje

Naša blogerica Mikica sa bloga Mimi's Kingdom je i osmislila ovu igricu "Patin petnaesti" i jako joj se radujem, ali u zadnje vreme vidim da je jako malo zainteresovanih za ove igrice, jer počelo je da ih bude previše.
Žao mi je, što se nigde ne stave svi ti radovi, koje su blogerke pripremile, tako da bar možemo videti kako su ih drugi pripremili, ovako, vrlo često i ne vidimo, ko i kako je to jelo pripremio.


Sastojci:

za zeleni omlet:
30 g obarenog pasiranog spanaća
2 jaja
po ukusu so i biber

za crveni omlet:
2 pune kašike pire od svežeg paradajza
2 jaja
po ukusu so i biber

za žuti omlet:
malo hlebnih mrvica
2 jaja
po ukusu si i biber

i još:
strugani sir
maslo za prženje

Priprema:

U zdelicu umutiti 2 jaja dodati obaren i pasiran spanaćč ( ja sam koristila zamrznut, koji sam dobro ocedila od vode ) i u tiganj za palačinke staviti malo masla i ispržiti omlet, samo donju stranu.
Izručiti na tanjir i staviti obruč. ( ja sam koristila manji tiganj i zato mi je omlet malo deblji, jer sam tako htela i koristila sam mali kalup za tortu u koji sam izručila ispečen omlet )
Posuti sa struganim sirom ( pojma nemam na koji je strugani sir Pata mislila, te sam koristila izmrvljen feta sir i izrendan gouda sir i ako koristite sireve, budite pažljivi prilikom solenja jaja, da vam ne bude preslano, jer sirevi su slani )

Obrisati tiganj, zdelicu oprati, umutiti 2 jaja, dodati pire od svežeg paradajza,so i biber, ( ja sam koristila ljutkasti pire od paprike a onaj ko to nema može da stavi i ajvar ) sjediniti sve zajedno i pržiti u tiganj u koji ste dodali malo masla.
Ispržen omlet samo sa donje strane isipati pažljivo preko prethodnog omleta, te i njega posuti sa izrendanim sirom.

Odvojiti žumanca od belanaca, umutiti belanca u šne a žumanca umutiti posebno, dodati hlebne mrvice, sjediniti sve zajedno,posoliti i pobiberiti i na kraju spatulom umešati šne od belanaca i sjediniti sve zajedno.
Ispržiti u tiganj, u koji ste dodali malo masla.
Isipati preko prethodnih omleta, posuti struganim sirom. ( ja sam vrlo malo zapekla u rernu da mi se sir malo otopi, vi ne morate )

Ukrasiti po vašem ukrasu a i ne mora da se ukrašava i poslužite toplo za predjelo ili večeru. Nama je bio ručak uz gusti grčki jogurt.


Prijatno!!!

Originalni Patin recept


Za vas, koji ne čitate ćirilicu:


Za ovaj omlet treba uzeti 6 jaja, ako se omlet priprema za manji broj osoba. Najpre razbiti 2 jajeta u dubok tanjir, dobro ih viljuškom izmešati, posoliti, obiberiti i u ta izmućena jaja dodati 2 kašike guste kaše od sveža paradajza. Sve dobro promešati. U tiganj za palačinke staviti malo masla, pa na maslo spustiti masu od paradajza. Ispeći joj samo jednu stranu, pa je izručiti na plitak tanjir i metnuti u kalup. Sad peći drugi omlet: opet razbiti 2 jajeta, staviti ih u dubok tanjir, viljuškom dobro izmutiti, posoliti i, umesto paradajza, u razmućena jaja staviti malo obarena i pasirana spanaća. Ispeći i drugi omlet na maslu. Prvi omlet posuti struganim sirom, pa ovaj drugi omlet staviti preko prvog. Treći list omleta napraviti na ovaj način: staviti u dubok tanjir samo 2 žumanceta, posoliti ih, dodati malo mrvica i tvrdo ulupan sneg od 2 preostala belanceta. Ispeći i ovaj omlet na maslu kao i prva dva, staviti ga preko drugog (onog od spanaća), pa posuti odozgo struganim sirom. Ovaj omlet služiti kao predjelo ili kao jedno jelo za laku večeru.

четвртак, 14. април 2016.

Avocado Rice with grilled shrimp

Avocado jako volimo, nekad ga jedemo dva - tri puta nedeljno a nekad prođe i po nekoliko nedelja a da se ne setimo da ga pojedemo. 

10 STVARI KOJE BI TREBALO ZNATI O AVOKADU 
"....Mislili ste da znate baš sve o ovoj super hrani? Razmislite još jednom! Jedan cijeli avokado srednje veličine ima otprilike 226 kalorija i sadrži otprilike 3 grama proteina i 9 grama vlakana. Iako je avokado jedno od rijetkih voća sa tako visokim sadržajem masnoća, dobra vijest je da gotovo dvije trećine tih masnoća pripadaju mononezasićenim mastima koje su zdrave za srce. Ove zdrave masti u avokadu mogu djelovati povoljno na suzbijanje apetita kada se konzumiraju u umjerenim količinama stoga je avokado i za one koji žele izgubiti na težini i održavati zdrav stil života. Iako postoje brojne prednosti uvođenja većih količina avokada u prehranu, važno je kontrolirati unos avokada kako bi se izbjeglo nepotrebne kalorije Više od 80% kalorija iz avokada dolazi iz masti – većinom zdravih, mononezasićenih masti Bogat je L-karnitinom i vlaknima što dodatno doprinosi regulaciji tjelesne težine Iako je banana najpoznatija po sadržaju kalija, prosječni avokado sadrži 35% više kalija (684 mg u odnosu na 505 mg kalija iz babane) Avokado je dobar izvor kalcija i magnezija – ključnih elektrolita za sportaše s obzirom na njihovu ulogu u optimalnom funkcioniranju mišića i ravnoteži tekućina Svaki avokado sadrži gotovo 20 različitih vitamina, minerale, fitonutrijente - hranjive tvari dobivene iz biljnog materijala koje omogućuju obranu protiv raka, srčanih bolesti i znakova preranog starenja Redovita konzumacija zdravih masti kao što su one sadržane u avokadu pokazala se poticajnom povećanju prizvodnje testosterona i hormona rasta Sadržaj natrija u avokadu, niski sadržaj šećera i odsutnost škroba čini ga idealnim voćem za dijabetičare Koristan je u regulaciji krvnog tlaka, jačanju imunološkog sustava, u borbi protiv lošeg zadaha, potpora je mišićnoj aktivnosti, snižava rizik od nastajanja bubrežnih kamenaca, fitonutrijenti u avokadu sprečavaju rast stanica raka prostate, koristan je u liječenju psorijaze, ublažava pojavu jutarnjih mučnina, antioksidanti iz avokada pomaže neutralizirati slobodne radikale koji su važni za poboljšanje vida i sprečavanje očnih problema kao što su astigmatizam, mrene i glaukom...."


Sastojci:

400 g pirinač dugog zrna
1 avocado
30 ml sok od limete
pola kašičice mlevenog cumina
pola kašičice soli
2 pune kašike sitno iseckanog peršuna ili korijandera
20 većih šrimpova ( tiger shrimp
2 kašike maslinovog ulja
4 čena sitno iseckanog belog luka
2 kašičice izrendane korice limete
šaka smrznutog ili svežeg graška

Priprema:

U  šerpu sipati kašiku maslinovog ulja, dodati 2 čena sitno iseckanog belog luka i pržiti da luk zamiriše, dodati pirinač,propržiti vrlo kratko da se zastakli, naliti sa vodom ili temeljcem, posoliti po ukusu i kuvati dok se pirinač ne skuva. 5 minuta pred kraj dodati punu šaku smrznutog ili svežeg graška.
Kad je pirinač skuvan, sva voda treba da je uvrela.
Dok se pirinač kuva, očistiti avocado, iseći na kockice i pasirati ga viljuškom, dodati polovinu sitno iseckanog peršuna ili korijandera,cumin, sok od limete i posoliti po ukusu,izmešati i dodati skuvanom pirinču i vrlo pažljivo sjediniti.

Škampe oprati ( ja sam koristila zamrznute tiger shrimps ) i osušiti.
U zdelu staviti škampe, dodati maslinovo ulje, ostatak sitno iseckanog belog luka, malo sitno iseckanog peršuna,izrendanom koricom limete i posoliti vrlo malo i sve to dobro izmešati.
Drvene štapiće prvo ostaviti u vodi da se natope i onda nanizati škampe.
Peći na prethodno zagrejanom grilu oko 2 do 3 minuta sa svake strane ili dok ne počnu da se skupljaju i postanu rozikasti...nemojte ih prepeći.
( ja nisam pekla na grilu, jer mi je još hladno da stojim napolje i da ih pečem, sve sam, zajedno sa marinadom,stavila u veći tiganj i pekla ih na jakoj vatri sve ukupno oko 5 minuta )
Pokapati sa malo ulja od avokada a i ne morate.
Poslužiti toplo!!!


Prijatno!!!!


Ako imate vremena, pročitajte još koliko je ova voćka zdrava da se jede:



Avokado potiče iz prašuma Srednje i Sjeverne Amerike. Gajila su ga drevna meksička plemena Maja i Asteka, prozvavši ga „šumski puter“. Legende Maja kažu da je avokado davao magične i mistične moći njihovim princezama i stoga je smatran kraljevskim voćem. Mekano meso zelenih plodova visokom zimzelenog drveća Asteci su koristili ne samo za ishranu, nego i u kozmetičke svrhe. Njime su njegovali kosu, koja je postajala sjajna i čvrsta, i borili se protiv peruti. Recept za njegu bio je vrlo jednostavan: meso avokada ostavljeno je da se natopi u vodi i tako dobijena smjesa, nalik na masnu kremu, nanošena je na kosu i kožu.

Zbog hidrantnih i obnavljajućih svojstava, dio je mnogih preparata za njegu lica. Ulje avokada nalazi se u sapunima, mlijeku za suhu kožu, kremama za ruke. Može se nanositi na kožu i direktno, da bi se izbjeglo stvaranje strija u trudnoći, a može se dodati nekoliko kapi ulja u kupku u kadi radi omekšavanja i pravilne ishrane kože.

Evropski mornari koristili su avokado kao puter, a u nekim dijelovima Meksika za ishranu se kroiste i listovi.

Bogatstvo avokada

Avokado je prava riznica vrijednih sastojaka koji prijaju cjelokupnom organizmu, a posebno srcu, krvotoku i vezivnom tkivu. Bogat je vodom, masnoćama, bjelančevinama, ugljenim hidratima, mineralima, vitaminima.
Nutritivna vrijednost zrelog avokada čini ga vrijednim kompletnim obrokom sa 14 minerala koji stimulišu rast, uključujući željezo, bakar, natrijum, kalijum. Sadrži malo šećera, a odsustvo skroba čini ga idealnom hranom za dijabetičare. (Poželjno je u toku dana uzimati tanke kriške avokada da bi se obezbijedio balans šećera u organizmu).

Plod obiluje i vitaminima: A, B kompleksom, C, E, kao i fosforom, magnezijumom, folnom kiselinom. Obrok od avokada idealan je za sportiste jer, ako i banana, obezbjeđuje brzo obnavljanje utrošene energije.
Izmiksan s voćem, avokado može biti i dobra hrana za najmlađe.

Ljekovita svojstva

Avokado sadrži sastojke koji štite od raka dojke zahvaljujući velikom udjelu karotenoida, luteina i vitamina E. Osim što štiti organizam i od raka prostate i bolesti očiju, kao što su katarakta i makularna degeneracija, lutein zbog svojih antioksidativnih svojstava štiti oči od štetnog djelovanja slobodnih radikala i filtrira štetne UV zrake.

Avokado pomaže stvaranje dobrog holesterola (HDL), a istovremeno ograničava nastanak lošeg (LDL). Prisustvo vitamina e pojačava blagotvorno dejstvo na kardiovaskularni sistem, smanjujući rizik od bolesti.
Na nekim karipskim ostrvima avokado smatraju univerzalnim lijekom za enske bolesti. Dobar je za infekcija mokraćnih kanala, sniženje povišene temperature, smetnje u varenju i protiv nervne napetosti. Njegova koštica sadrži prirodne antibiotike, a lišće odbija insekte.

Međutim, avokado je vrlo kaloričan (200 do 400 kalorija na 100 grama), pa ga treba pažljivo koristiti u dijetama za mrđavljenje.
Kao bogat izvor vitamina E, osim što štiti kožu, avokado je koristan za obezbjeđenje normalnog funkcionisanja organizma, jer je jak antioksidans. Štiti polinezasićene masne kiseline u ćelijama od štetnog djelovanja slobodnih radikala, koji utiču na razvoj raka i bolesti srca.

Vitamin C važan je za sintezu kolagena potrebnog za razvoj ćelija i tkiva, sprečava ulazak virusa u ćelije i jak je antioksidans. Vitamini B kompleksa učestvuju u brojnim procesima koji u tijelu proizvode energiju. Biljna vlakna u avokadu u svakodnevnoj ishrani regulišu varenje, smanjuju rizik od nastanka hemoroida, razvoja dijabetesa tipa 2…

Priprema jela

Avokado prije sječenja dobro operite vodom. Nožem ga po dužini isjecite na pola i zaokrenite polovine da biste ih lakše odvojili. Košticu odvojite tako da pod nju lagano podvučete dršku kašike i podignete je. Unutrašnji mesnati dio okrenite prema dole, a nožem povucite koru od užeg prema širem kraju ili kašikom izvadite sočni dio avokada. Avokado odmah dobro poprskajte sokom limuna ili limete da ne bi promijenio boju.

Avokado se koriste u raznim jelima, najčešće sirov, a može se i ratko termički obraditi, npr. kuhanjem ili na roštilju.
Sirov avokado možete koristiti za pripremu različitih namaza i maštovitih salata, možete ga puniti, koristiti za pripremu preliva za salate i za ukrašavanje supa i drugih jela.

Avokado se izvrsno slaže s povrćem, voćem, mesom i ribom u raznim kombinacijama salata. Izvrstan je sa mrkvom, krastavcima, krompirom, zatim u raznim kombinacijama s komoračem, pomorandžom i nanom, celerom, paprikom i crnim maslinama, krastavcem i dimljenom pastrmkom. Preliv za salatu može se pripremiti od sitno osjeckanog avokada, soka od limuna, senfa, soli, maslinovog ulja, malo kisele pavlake i sjeckanog peršuna – prelijte njime zelenu salatu, sjeckane rotkvice ili šampinjone.
U ljetnim danima avokado je izvrstan za brzu pripremu hladnih supa s krastavcima, paradajzom ili tikvicama. Sječenim avokadom može se ukrasiti gaspačo ili čorba od mahunarki. Avokado se može puniti tunjevinom ili se koristiti za špikovanje, npr. Rosbifa, kao pire s tikvicama ili zajedno s kuhanim račićima, za punjenje kuhanih jaja…

S avokadom možete pripremiti i slatkiše, poput kremova, sorbeta i sladoleda ili raznih voćnih salata. Pire od avokada može se pomiješati s kokosovim mlijekom, šećerom i koricom limete u izvrstan napitak.

Energetska i nutritivna vrijednost
Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada je 160 cal/669 kj. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6% masti i 8,5% ugljenih hidrata.
Izvrstan je izvor bakra (0,2 mg, što je 22% RDA), dobar izvor kalcijuma (12 mg, što je 12% RDA) i magnezijuma (30 mg što je 10% RDA), a sadrži malo natrijuma (7mg).
Od vitamina, dobar je izvor vitamina C (10 mg, što čini 16% RDA), a od vitamina B kompleksa izvrstan je izvor pantotenske kiseline (1,4 mg, što je 28% RDA), dobar je izvor riboflavina (0,1 mg, što je 10% RDA), niacina (1,74 mg, što je 11% RDEA) i vitamina E (2 mg što čini 14% RDA).

Ulje avokada
Hladno presovano ulje koristi se za oplemenjivanje ukusa različitih jela, ali njegu tijela, lica i kose
Mnogi kuhari koriste ulje avokada umjesto maslinovog. Prednost ulja avokada u odnosu na maslinovo je njegova visoka tačka zagrijavanja (225 stepeni, dok je za maslinovo 208 stepeni) kao i gusta konzistencija, što znači da ga je manje potrebno za pripremu jela.

Ulje avokada je visokovrijedno delikatesno ulje koje se u ishrani koristi za oplemenjivanje ukusa različitih umaka, preliva i majoneza. Zahvaljujući svojim sastojcima, hladno cjeđeno ulje danas se sve više koristi u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Ulje avokada ima izvanredne sposobnosti regeneracije i podmlađivanja zbog visokih koncentracija esencijalnim masnih kiselina koje sprečavaju isušivanje i održavaju elastičnost kože. U kožu prodire dublje od svih biljnih ulja i aktivne materije nosi do unutrašnjih slojeva kože. Njegova antibakterijska i zacjeljujuća svojstva čine ga idealnom osnovom za kozmetičke i tretmane rana, akni, dermatitisa i sl. Ublažava svrab koji se pojavljuje kod ekcema i psorijaze. Ulje avokada usporava pojavu znakova starenja jer podstiče metabolizam kolagena, a njegov visok sadržaj vitamina E pomaže u neutralisanju slobodnih radikala. Ima svojstva apsorpcije UV-zraka i idealan je dodatak za pojačavanje aktivnosti UV-a i UV-B apsorbera u preparatima za sunćanje. Od svih biljnih ulja (bademovog, sezamovog, suncokretovog, kokosovog, maslinovog, ulja jojobe i dr.) pokazao se kao najdjelotvornije sredstvo za zaštitu od sunca, a štiti i od pjega nastalih od sunca i opekotina.

Ono je nezaobilazni sastojak različitih preparata za njegu kože lica, tijela i kose. Ulje avokada između ostalog sadrži nezasićene masne kiseline, bjelančevine, vitamine A,B,C,D,K i E, minerale, kalijum, kalcijum, željezno, selen, lipide, lecitin… Posebno je pogodno za suhu, osjetljivu i zrelu kožu, ali i onu sklonu alergijama.

Kožu hrani, umiruje, omekšava i štiti je i čini glatkom, nježnom, sjajnom i svježom. Sprečava isušivanje kože i pomaže joj da bolje iskoristi svoje potencijale. Zahvaljujući antioksidansima smanjuje uticaj slobodnih radikala, jača zaštitne funkcije i održava nježnu prirodnu ravnotežu.

Ulje avokada podstiče ćelijski metabolizam, obnavljanje postojećih i stvaranje novih ćelija i zato ublažava nastajanje bora povećavajući elastičnosti i čvrstoću kože i vezivnog tkiva. Uspješno obnavlja kožu i smanjuje iritaciju, naročito kod izrazito suhe i ispucale i oštećene kože. Ulje je idealno i za njegu suhe i kose sklone pojavi peruti.

Za obnavljanje suhe i oštećene kose izmešajte dvije supene kašike ulja avokada sa žumancetom. Masu nanesite na mokru kosu i ostavite neka djeluje 15 minuta. Nakon toga kosu dobro isperite vodom.

Protiv bora, električnim mikserom izmješaajte dva žumanca sa 50 ml ulja avokada dok ne dobijete masu poput majoneza. U masu potom dodajte morsku so (na vrh noža) i po jednu čajnu kašičicu soka od limuna i jabukovog sirćeta. Masku nanesite na lice i ostavite neka djeluje što duže. Postupak ponavljati tri dana uzastopno.

Za njegu i obnavljanje suhe kože izmiješati 70 ml hladno cjeđenog ulja avokada s 30 ml hladno cjeđenog djevičanskog maslinovog ulja. Mješavini dodati još pet kapi ulja nane. Ulje avokada idealno je i za masažu.
Prva varijanta

Izmiješati 50 ml ulja od avokada sa 10 kapi pomorandžinog ulja, 6 kapi limunovog ulja i 3 kapi ulja borovnice.

Druga varijanta

Izmiješajte 50 ml ulja od avokada sa po 5 kapi ulja sandalovine, ylang ylanga i pomorandže i 2 kapi ružinog ulja. Ulje avokada je tako blago da se može nanijeti i na nježnu kožu beba, a može se koristiti i bez ikakvih dodataka.
Za intenzivnu njegu kože nekoliko kapi ulja lagano umasirajte u kožu lica, vrata i dekoltea, pa pustite da djeluje 30 minuta. Za znatno produženje tamnog tena poslije sunčanja svakodnenvo nakon tuširanja nanesite ulje avokada na još vlažnu kožu. Zahvaljujući ulju, preplanula boja zadržaće se na koži čak i do četiri nedjelje duže.

Maske od avokada
Zbog svojih sastojaka avokado pozitivno utiče na zdravlje i očuvanje ljepote i podmlađivanje kože. Prija svim tipovima, a posebno suhoj, oštećenoj i zreloj koži. Iako su u ponudi mnogi proizvodi za njegu na bazi avokada, vrlo djelotvorni preparati za njegu kože lica, vrata i dekoltea mogu se pripremiti i u kuhinji.

Za očuvanje ljepote i mladalačkog izgleda kože zgnječiti polovinu zrelog avokada i nanijeti ga na lice, vrat i dekolte, a drugu polovinu iskoristiti kao obrok. Ovaj vrlo jednostavan, ali djelotvoran recept potiče od legendarne filmske ljepotice Marlene Ditrih, koja je, kad god joj se za to ukazala prilika, avokadom nahranila svoju kožu spolja i iznutra.

Za osvježavanje kože lica i vrata izgnječiti meso zrelog aokada i dodati mu 100 g mekog kravljeg sira. Masu nanijeti na lice i vrat, ostaviti da djeluje 15 minuta, a zatim je isprati mlakom vodom.

Za njegu suhe kože izmiješati meso cijelog avokada sa po kašikom piva, jabukovog sirćeta, meda i bademovog ulja. Masku nanijeti na lice i nakon 30 minuta isprati mlakom vodom. Suhoj kožo će prijati i maska od zgnječenog mesa polovine avokada, kašike kravljeg sira i kačičice meda. Masku držati na licu dvadesetak minuta, a poslije je isprati mlakom vodom. Za ublažavanje bora, u blenderu izmiješati meso zrelog avokada sa pet supenih kašika slatke pavlake i malo limunovog soka. Smjesu koristiti kao noćnu kremu za lice.

Za povećanje prokrvljenosti kože pripremite masku od dvije kašike zgnječenog mesa zrelog avokada, kašičice jogurta i kašičice meda. Masku anijeti na lice, psutiti neka djeluje petnaestak minuta, a zatim je isprati mlakom vodom.

Za njegu ruku pomiješati meso avokada sa žumancetom i malo limunovog soka. Masu nanijeti na ruke, omotati ih kuhinjskom folijom i nakon 20 minuta isprati vodom.

Za zimsku njegu kože: izdubiti polovinu avokada i usitniti je kao pire. Dodati kašiku maslinog ulja. Sve dobro izmiješati. Nanijeti debeo sloj na lice, vrat i ruke. Ostaviti nekoliko minuta a zatim isprati vodom. Ovu masku može se nanositi jednom nedjeljno.

Gajenje avokada
Iako je podneblje avokada topli prašumski pojas Amerike, uz malo dobre volje i truda biljka se može odgajiti i u stnu. Da bi se dobio ovaj egzotični ukras, potrebno je košticu zrelog avokada probušiti čačkalicama sa tri strane i zaglaviti drvene čačkalice dovoljno dugačke da položene na ivicu održe košticu avokada na vrhu čaše. U čašu naliti dovoljnu količinu vode kako bi donji dio koštice bio potopljen. Proklijalu biljku zasaditi i njegovati kao i druge sobne biljke, vodeći računa da bude zaštićena od hladnoće.

Mali trikovi
Postoje četiri vrste avokada, a razlikuju se po obliku (od izrazito okruglog do kruškolikog) i boji (od crne do zelene). Najčešće se može kupiti avokado kruškolikog oblika s tankom, glatkom zelenom korom i kremastim blijedozelenim mesom na presjeku.

Plodovi se beru nesazreli i takvi se nalaze uprodaji. Zrelost avokada može se lako utvrditi:lagano stisnuti plod. Nezreli avokado biće tvrd, zreo će biti blago mekan, dok će kod prezrelog avokada nakon pritiska ostati blago udubljenje. Izbjegavajte kupovinu avokada čija je kora oštećena ili ima tamne mrlje.
Sporije sazrijevanje postiže se čuvanjem u fižideru. (Ne miješajte ga sa ostalim voćem, obavezna je odvojena posuda!) Na ovaj način avokado se može čuvati do dvije nedjelje. Sazreće veoma polako, tako da je poželjno izvaditi ga iz frižidera dan-dva prije upotrebe.

Zreli avokado može se čuvati u frižideru dva do tri dana.

Za brže zrenje avokado staviti u tamnu papirnu kesu i držati u rerni u kojoj je uključena samo sijalica provjeravajući stepen zrenja. Bez rerne zrenje se može ubrzati ako se avokado čuva u papirnoj kesi sa zrelim jabukama.

Zreli avokado lako se guli, a plod se može izdubiti i kašikom. Da bi meso avokada sačuvalo boju, može se čuvati u zamrzivaču. Na jedan izgnječeni avokado dodati sok od jednog limuna, dobro promiješati i pakovati kašu u kese koje se mogu hermetički zatvoriti.

Prije serviranja avokado je najbolje zagrijati do sobne temperature.

Izvor: (aura.ba)

среда, 13. април 2016.

Pečeni beli luk


Beli luk je prirodni antibiotik i mnogi ga ne mogu jesti u svežem stanju, izvolite pa probajte pečen, imaćete divnu mazalicu za hleb.


Sastojci:
nekoliko glavica belog luka
morska krupnija so
maslinovo ulje

Priprema:
Čenove belog luka oljuštite i stavite u posudu.

Dodati soli i maslinovog ulja i sve dobro promešati da se so rasporedi svuda podjednako na čenove belog luka.

Isipati u tepsiju,koju ste prekrili papirom za pečenje i peći na 180*C oko pola sata ili dok vam beli luk ne dobije lepu rumenu boju.

Ohladiti, po želji ga možete pasirati ili jesti cele čenove sa nakim finim hlebom.


Drugi način pečenja belog luka:
 Ne oljuštenoj glavici odseći vrh posoliti,preliti sa maslinovim uljem i zaviti u alu-foliju.


  Peći oko sat vremena na 180*C.

  Pečeni beli luk ostaviti da se prohladi,istisnuti iz ljuskice, veoma lako ispada.


 Staviti u teglicu,preliti sa još malo maslinovog ulja i koristiti po potrebi.

  Prijatno!!!