петак, 13. мај 2016.

Odmor

Svako od nas zaslužuje godišnji odmor, tako i mi blogeri trebamo odmor...Obično su odmori u julu i i avgustu,  za mene i mog muža je odmor sada...u maju slavimo mnogo praznika, majčin dan,muževljev rođendan i našu godišnjicu braka i ovog puta smo izabrali jednu daleku i egzotičnu denstinaciju...ta destinacija je Kina.
Ostaćemo 12 dana, tura je organizovana od kanadske agencije i mnogo će se videti i naučiti,biće i naporno,ali će se sve izdržati, čak i tih 18 sati u avionu...ko preživi,pričaće kako je bilo.
Na ovom putu sa nama putuju i mlađi sin i snajkica i naša prijateljica, znači nismo sami, a u društvu je uvek lepše.

Slike sa putovanja će biti kad se vratim a za sada  neke sa neta..




Radujem se ovom pitu,mada se malo i bojim....

Ostajte mi zdravi i veseli pa se pišemo posle našeg puta.

Vaša Pomoravka

четвртак, 12. мај 2016.

Coconut rice pudding

Još jedan način kako napraviti sutlijaš sa "kokosovim" mlekom, koje ćete sami napraviti.


Sastojci:

200 g zaslađenog kokosovog brašna ( sweet shredded coconut )
100 g arborio pirinač
1.125 ml mleka
pola kašičice vanilinog ekstrata
četvrtina kašičice kokosovog ekstrata
125 ml slatke pavlake

Priprema:

U osrednju šerpu sipati mleko i kokos,pustiti da provri i povremeno promešati.
Isključiti ringlu i ostaviti da odstoji tako sat vremena.
Iscediti kroz cediljku, pritiskajući kokos koliko god možete, sa varjačom da iscedite što više mleka iz kokosa.
Kad procedite mleko, trebali biste da imate 1 l mleka, ako nemate, nalite sa običnim mlekom do 1 l.

Proceđeno kokosovo mleko sipati ponovo u šerpu,pustiti da provri, dodati arborio pirinač, ( u receptu kaže samo 60 ml pirinča, meni se učinilo da je to premalo, to bi bilo oko 50 g ili možda čak i manje na litar mleka te sam stavila 100 g i za nas je bilo dovoljno ) kokosov ekstrakt i vanilin ekstrakt i kuvati na vrlo niskoj temperaturi dok se pirinač ne skuva,i ne dobijete vrlo kremastu, kao rižoto masu.Povremeno promešati.

Skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi. Ovako pripremljen sutlijaš će biti vrlo gust kad se ohladi i može da stoji oko 2 dana u frižideru.
Kad hoćete da ga servirate, prvo umutiti slatku pavlaku u šlag, dodati trećinu umućene slatke pavlake u pripremljen sutlijaš i spatulom umešati pavlaku i onda dodati i ostatak umućene slatke pavlake i to sjediniti spatulom.
Poslužiti hladno odmah ili ponovo ostaviti u frižider do služenja.


Prijatno!!!!

среда, 11. мај 2016.

Bacon and eggs pasta salad

Ja obožavam prženu slaninu i jaja za doručak..ova salata je na tu temu i idealno je kad imate višak kuvanih jaja a ne znate šta ćete sa njima.


Sastojci:

250 g paste
8 kuvanih jaja
250 g ispržene slanine
5 štapića celera
1 veća glavica ljubičastog luka
4-5 komada sušenog paradajza
250 ml majoneza
125 g kisele pavlake
po ukusu himalajska so i sveže samleven biber
1 puna kašika sitnije sečenog peršuna

Priprema:

U veću šerpu sipati vodu i pustiti da provri i kad provri,pre nego što ćete dodati pastu sipati kašičicu soli i tek onda dodati pastu. Kuvati je po uputstvu proizvođača, ja sam moju pastu kuvala oko desetak minuta i koristila sam ovu vrstu paste ( ne znam kako se zove na srpskom ) Za mene je najbolja sitnija pasta za ovu vrstu salate.
Kad se skuvala, ocediti je, isprati sa hladnom vodom i ostaviti da se ocedi od viška vode.

Dok se pasta kuva, ispržiti slaninu koju ste iseckali na sitnije kockice. Isprženu slaninu staviti na kuhinjski papir da se ocedi od viška masnoće.

Za to vreme iseckati ljubičasti luk, oprati i iseći štapiće celera na najsitnije polumesece, sušen paradajz na sitnije komadiće,skuvana jaja na sitnije kockice i sve to staviti u zdelu, dodati majonez, kiselu pavlaku, oceđene makarone i isprženu slaninu, dodati so i biber po ukusu i sitno iseckan peršun i sve dobro i nežno sjediniti.
Salatu možete odmah poslužiti ili rashladiti je u frižideru.


Prijatno!!!!

уторак, 10. мај 2016.

Havajska salata sa tortellini ( Hawaiian Tortellini Salad )

Eh, Hawaii i ja...davno nekada sam imala želju da ih jednom posetim, imam i sada tu želju e sad, da li ćemi se ostvariti ili ne, ne znam..možda jednog dana a dotle ću ja uživati u ovoj salati, koja je meni bila kompletan obrok.


Sastojci:
inspiracija

500 g skuvanih tortellini paste, punjenje po vašem izboru
1 do 2 narandžaste paprike
1 engleski krastavac
1 mala glavica ljubičastog luka
300 g cherry paradajza
300 g kuvane šunke
1 manja konzerva ananasa
1 mala ljuta papričicA
2 čena pasiranog belog luka
1 kašika sitnije sečenog peršuna
Za preliv:
2 pune kašike majoneza
2 pune kašike kisele pavlake
125 ml soka od ananasa
1 kašika dijon senfa
1 kašičica krupnije mlevenog bibera
2 kašičice uzrendanog djumbira ili po ukusu

Priprema:

Prvo skuvati tortellini. Staviti u veću šarpu vodu i pustiti da provri, kad je provrela i pre nego što ćete dodati pastu sipati kašičicu soli i tek onda dodati pastu i kuvati dok se pasta ne skuva, najbolje pogledajte upustvo proizvođača.
Ocediti od vode i ostaviti sa strane.
Ja sam koristila tortellini punjeni sa tri vrste sira.

Dok se pasta kuva pripremiti sve ostalo.
Šunku iseći na manje kockice, papriku oprati i iseći na manje kockice,cherry paradajz iseći na četvrtine, ljutu papričicu očistiti od semenki i iseći na jako sitne komadiće, luk očistiti,iseći na četvrtine i iseći na tanke listiće,krastavac oprati i iseći na 4 dela i onda iseći na komadiće, dodati pasirani beli luk i sitnije sečen peršun i na kraju, ocediti ananas od soka, ananas,tortellini i sve ostalo povrće i šunku staviti u veću zdelu a sok ostaviti sa strane.

U veću zdelu sipati sok od ananasa, dodati majonez, senf, kiselu pavlaku, krupno mleven biber, izrendan djumbir i sve umutiti sa malom žicom za mućenje. ( ako ne volite ukus djumbira, slobodno ga izostavite )
Sipati pola količine u salatu, promešati i ako želite, ostaviti u frižider da se rashladi, kad se rashladi sipati ostatak preliva, koji ste takođe ostavili u frižider,dobro promešati i poslužiti.
Ako kojim slučajem prelijete sav preliv odjednom i ostavite da se ohladi onda će vam pasta upiti sav preliv,znači, bolje je preliti kasnije sa ostatkom preliva.


Prijatno!!!

понедељак, 09. мај 2016.

Pita sa krem sirom i jagodama

Odlična kombinacija voća i blagog krem sira.


Sastojci:
inspiracija

300 g lisnatog testa
125 g krem sir
50 g prah šećera
250 g jagoda
1 kašičica vaniling ekstrata ili vanilla paste
i još:
1 manje jaje
1 kašičica šećera

Priprema:

Uključiti rernu na 200°C da se greje dok vi pripremite sve ostalo.

Jagode oprati, osušiti i iseći na listiće, otprilike na 4 listića, ako su manje a ako su veće na više.
Krem sir, sobne temperature, umutiti sa šećerom u prahu, dodati vanilu i sjediniti sve zajedno.

Lisnato testo otvoriti ( po želji, lisnato testo možete napraviti i sami, ja nisam imala vremena i koristila sam smrznuto, koje sam prethodno ostavila u frižiderda se odledi ) sredinu testa ostaviti u komadu a stranice iseći na trakice, donji i gornji deo ostaviti malo veći.


Na sredinu testa naneti pripremljen fil od krem sira i preko poređati isečene jagode. Donji i gornji deo, koji je malo veći, preklopiti preko sira i jagoda, tako da vam fil ne curi a isečene trakice preklapati jednu preko drugože, malo ukoso.
Pre nego što preklopite gornje trakice, duži deo testa preklopiti preko gornjeg dela fila i završiti sa trakicama.
Radite sve ovo što brže možete da vam testo ostane hladno.


Premazati sa umućenim jajetom,posuti sa kristal šećerom i peći u prethodno zagrejanoj rerni, oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Pečenu piti ohladiti, iseći na parčiće, posuti sa prah šećerom i poslužiti.


Prijatno!!!!


субота, 07. мај 2016.

Punjeni trouglovi od praziluka

Prvi put kad sam videla ovaj recept oduševila sam se kako izgleda i znala sam da ću ovo da pripremim kao deo ručka za Vaskrs...mi smo jednostavno oduševljeni sa ovim jelom..malo je pipljivo da se napravi, ali zato, kad ih probate, osvojiće vas njihov ukus.


Sastojci:
4 struka što većeg praziluka
100 g pirinča
30 ml maslinovog ulja
1 veća glavica ljutike ili manja glavica crnog luka
250 do 300 g mlevene teletine
po ukusu so i biber
2 kašike suvih ribizla
pola kašičice mlevenog cumina
2 kašičice izrendane limunove korice
3 kašike sitno iseckanog peršuna
125 do 150 ml pilećeg temeljca

Avgolemono preliv:
2 žumanca
1 puna kašika gustina
1 kašika limunovog soka
250 ml pilećeg temeljca

Priprema:
Praziluku odseći donj i gornji deo, tamni deo ostaviti sa strane, dužina praziluka treba da bude oko 20cm.Raseći po sredini i odvojiti sve listove koji su veći a sredinu ostaviti za neku drugu upotrebu.
Kad kupujete praziluk za ovo jelo, gledajte da kupite što deblji praziluk jer njima su listovi veći, ali ako ne nađete puno velike, kupite onakve kakve imate.
U veću šerpu sipati dosta vode, kašičicu soli i kad voda provri,blanširati listove, ali pazite da ih ne prekuvate, jer će vam se kidati, ne duže od 5 minuta.
Blanširane listove isprati sa hladnom vodom i ostaviti da se ocede.
Velike listove iskidati na pola a ako su manji,ostaviti ih cele.
U originalnom receptu listovi su isečeni na 3 dela jer su pravili vrlo male trouglove, kao deo predjela, ja sam ih pravila veće, jer su mi bili deo ručka.


Dok se praziluk cedi od viška vode, pripremite fil.
U tiganj sipati 2 kašike maslinovog ulja i dodati sitno iseckanu ljutiku ili crni luk i pržiti oko 3 do 5 minuta da postane staklast.
Ja sam umesto ljutike koristila zeleni deo praziluka, dobro ga oprala i isekla na sitne komadiće i pržila dok potpuno nisu omekšali.
Deo vode, u koju ste blanširali praziluk sipati u manju šerpicu, dodati očišćen i ispran pirinač ( originalni recept kaže pirinač dugog zrna, ja više volim okrugli pirinač i koristila sam kočanski pirinač ) i kuvati ga samo 8 minuta...pirinač neće biti skuvan, ali biće polukuvan, dokuvaće se kasnije. Ocediti od vode i ostaviti da se ocedi od viška tečnosti.
U omekšali praziluk dodati mleveno meso i varjačom izmrviti meso i pržiti samo dok ne pobeli, dodati oceđen pirinač,posoliti i pobiberiti po ukusu,po želji, možete dodati i suvi začin, dodati suve ribizle i cumin i pržiti još nekoliko minuta dok sva voda ne ispari.
Na kraju dodati limunovu koricu i sitno iseckan peršun i sve dobro sjediniti.
Ako kojim slučajem nemate suve ribizle,. može i bez njih.

E sada počinje onaj pipljivi deo posla..pustite muziku koju volite i započnite.
Ako su listovi veliki iskidati ih na pola, ako su manji, koristite ih cele.
Staviti punu kašičicu fila na list praziluka, preklopiti u obliku trougla ( pogledajte sliku ) i opet preklopiti u obliku trougla i tako do kraja dok ne dobijete lep trougao.


Raditi tako dok imate listove praziluka i fila.
Ja sam pravila mnogo veću količinu nego što je dato u receptu.


Pripremljene trouglove poređati u vatrostalnu posudu,koju ste prethodno malo podmazali, što više položene po dnu.
( Ovako pripremljene trouglove možete pripremiti dva dana pre nego što su vam potrebni, posudu dobro zaviti folijom i ostaviti u frižider )
Naliti sa pilećim temeljcem, zatvoriti sa folijom, ušuškati dobro svuda okolo i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena, desetak minutapre, možete otklopiti i peći da samo malo porumene ( i ne morate )


Dok se trouglovi peku, napraviti avgolemono sos.
U šerpicu sipati 100 ml pilećeg temeljca a u preostalih 50 ml dodati 2 žumanca, kašiku gustina i ako temeljac nema soli, pola kašičice soli, limunov sok i umutiti sve zajedno.
Kad temeljac u šerpici počne blago da vri, smanjiti temperaturu i polako dodati umućena žumanca, stalno mešajući kuvati samo da se zgusne ali ne i da provri, oko 3 minuta.


Pečene trouglove sipati u tanjir, preliti sa sosom ili poslužiti sos sa strane.
Najbolje je ako poslužite toplo.


Prijatno!!!!

петак, 06. мај 2016.

Ćureći kotleti sa pomorandžom

Meso pečeno sa citrusima ima fantastičan ukus i meko je...probajte nekad i na ovaj način..umesto ćuretine može biti i piletina.


Sastojci:
oko 1 kg ćurećih ili pilećih bataka
2 pomorandže
sok od 1 mandarine
4.5 čena belog luka
30 ml maslinovog ulja
nekoliko grančica ruzmarina
5-6 listova žalfije
so i biber
po ukusu začini; ljuta mlevena paprika, kurkuma, suvi začin za piletinu

Priprema:
Pomorandže oljuštiti i iseći na deblje kolutove.
Iscediti sok od 1 veće ili 2 male mandarine.
Beli luk očistiti i ostaviti cele čenove.
Ruzmarin i žalfiju oprati i osušiti.
Sve začine pomešati zajedno u jednu činiju.
Meso oprati i osučiti kuhinjskim papirom.
Ja sam koristila za ovo jelo ćureći batak, koja je već bila isećena na komade, ali ne do kraja, već samo isečena sa koskom a možete koristiti cele ćureće ili pileće batake, ali da imaju kožu na sebi.
Pripremiti pekač, koji ima poklopac. Ja sam koristila zemljani.

Začinima premazati svuda ćureće / pileće batkove, ako koristite cele, podignuti kožicu i premazati i ispod kožice.
U pekač sipati ulje i staviti batkove i nežno ih uvaljati u ulje.
Između zareza na meso staviti po kolut pomorandže, ruzmarim, majčinu dušicu i čenove belog luka, ako koristite cele batkove staviti sve ovo okolo mesa.
Pokritiu sa alu folijom, dobro zatvoriti svuda okolo pekača i poklopiti.
Peći oko pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, onda smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 15 minuta, otklopiti i preliti meso sa sokom od mandarine,ponovo ušuškati alu foliju svuda okolo,zaklopiti i peći još pola sata, onda otklopiti,skinuti foliju i peći još 15 minuta da se meso lepo zapeče a sokovi malo zgusnu.


Ovako pripremljeno meso možete poslužiti sa pire krompirom, skuvanim rizi bizi,pečenim krompirom i obavezno preliti sa sokovima u kom se meso peklo.


Prijatno!!!!

четвртак, 05. мај 2016.

Spudnuts

Ili po našem krofne sa pire krompirom....ako vam ostane pire krompir od ručka možete da ga upotrebite i za ove krofne...


Sastojci:

8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
125 ml tople vode
1 kašičica šećera
525 do 600 g brašna
125 ml skuvanog mleka
50 g putera
50 g šećera ili po ukusu
oko 150 g pire krompira
1 kašičica vanilinog ekstrata ili 1 kesica vanilinog šećera
2 jaja
pola kašičice soli
ulje za prženje

Priprema:

U toplu vodu dodati kvasac i kašičicu šećera,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
Prosejati brašno ( ja koristim uvek dve vrste brašna, ovde sam koristila 200 g hlebnog brašna i 400 g sve namenskog brašna ) u vanglicu, dodati so, promešati i napraviti udubljenje u sredinu brašna.( početi sa 525 g brašna pa, ako je potrebno dodati i preostalih 75 g )

Mleko skuvati i ohladiti ga, da bude toplo ali ne i vruće, dodati šećer, puter i mešati da se šećer i puter otopi ( mi ne volimo puno slatko i nama je bilo dovoljno 50 g šećera, za vas, koji volite slađe, staviti 100 g ) dodati vanilu i ako volite, možete dodati limunovu koricu, ja nisam, na kraju dodati pire krompir i sjediniti sve zajedno.

U vanglicu sipati masu od pire krompira, blago umućena jaja i nadošli kvasac i polako mesiti dok svo brašno ne bude umešeno u testo.Ja sve ovo radim mikserom sa spiralnim nastavcima i mesim oko desetak minuta...trebate da dobijete meko testo,koje se po malo lepi za ruke.

Oblikovati testo u kuglu, blago premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči, oko sat do sat i po.

Naraslo testo isipati na dobro pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti ga oko 1cm debljine.
Čašom, koju zamočite u brašno ili okruglom modlom, veličine koju vi volite, vaditi krugove testa i u sredinu izvaditi manji krug sa manjom modlom ili manjom čašom dok imate testa.
Na pleh staviti pek papir, pobrašniti ga ( ja sam koristila gustin ) i ređati pripremljene krofne.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo odmori i još jednom naraste.


Zagrejati ulje na osrednjoj temperaturi, ne sme da bude prevruće, krofne će vam izgoreti i biće žive unutra a ne sme da bude ni da nije dovoljno vruće, napiće se puno ulja i moraćete duže da ih pržite.
Ako imate termometar sa kojim možete da izmerite temperaturu ulja, treba da vam bude oko 190°C, ubaciti pripremljene krofne i pržiti ih oko 1 minut, okrenuti drugu stranu i nju pržiti oko 1 minut...nemojte stavljati previše krofni u posudu, treba da imaju malo mesta oko njih.
Ako vam prebrzo porumene, smanjite temperaturu.


Pržene krofne vaditi u zdelu, u koju ste stavili nekoliko kuhinjskih papirnih ubrusa da upiju višak masnoće.
Krofne posuti sa prah šećerom pomešanim sa vanilinim šećerom, uvaljati u običan kristal šećer ili preliti sa prelivom po vašoj želji i ukusu.
Ove krofne nisu šupljikave, ali su izuzetno ukusne i meke.


Prijatno!!!!


среда, 04. мај 2016.

Škampi salata sa avocadom i mangom

Sve ovo volim i kad počnem da jedem, ne znam šta mi je dosta..


Sastojci:

300 g škampa
1 mali avocado
1 veći mango
100 g cherry paradajza
1 puna šaka rukole 
1 puna kašika sitnije sečenog peršuna
1 mala glavica ljubičastog luka
sok od 1 limete
30 ml maslinovog ulja
2 čena belog luka
so i biber

Priprema:

U tiganj sipati ulje i zagrejati, dodati sitno iseckan beli luk i pržiti vrlo kratko, samo da zamiriše, dodati škampe, koje ste očistili i isekli na manje parčiće ( iseći na 2 ili 3 dela ) i ispržiti ih samo dok ne porumene,posuti sa peršunom, promešati i ostaviti na stranu da se ohladi.
Ispržiti nekoliko celih škampa da stavite kao ukras na vrh salate.

Rukolu oprati i iskidati na manje komadiće,ili ako hoćete ostavite ih cele..šta god vi više volite.
Luk iseći na kockice, mango očistiti i iseći na kockice, cherry paradajz iseći na polovine ili četvrtine.
Sve to staviti u zdelu, dodati sok od limete, dodati ispržene škampe, cele ostaviti na stranu, i na kraju dodati avocado,očišćen i isečen na kockice.
Posoliti, pobiberiti, promešati vrlo nežno i probati za ukus.

Poslužiti sa celim škampima odozgore.

Prijatno!!!!!


уторак, 03. мај 2016.

Perfect brunch omelette

Odlično za nedeljni doručak sa vašom porodicim...nama je bio ručak.



Sastojci:

6 jaja
2 do 3 struka praziluka
200 g brie sir
50 ml pavlake za kuvanje
po ukusu so i biber
maslinovo ulje,maslo ili puter za prženje

Priprema:

Praziluk očistiti i dobro isprati pod mlazom hladne vode.
Iseći na polovine, ako je manji, ako je veći na četvrtine i iseckati na rezance.
U dublji tiganj sipati šta koristie, ja sam koristila maslinovo ulje, i pržiti praziluk dok ne omekša.Pobiberiti i posoliti po ukusu, promešati i isipati na tanjir.
Brie sir iseći na kockice ili šnitice.

U zavisnoti koliko ste gladni,toliko jaja koristite, mom mužu i meni je bilo dovoljno 3 jaja, umutiti jaja sa viljuškom, posoliti i pobiberiti, dodati pavlaku za kuvanje i sjediniti sve zajedno.
Možete koristiti isti tiganj ili tiganj za palačinke,dodati kap dve ulja ( ako je teflonski ) i ispržiti omlet, ja sam od 3 jaja ispržila dva omleta, jedan po jedan..
Sipati polovinu mase od jaja ( ili, ako koristite 6 jaja onda četvrtinu ) ispržiti omlet samo sa donje strane, staviti polovinu ili četvrtinu brie sira na sredinu omleta, staviti preko isprženi praziluk i vrlo pažljivi preklopiti stranice omleta, jednu preko druge, sačekati vrlo kratko da se sir počne topiti.
Izručiti na tanjir, posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti sa paradajzom i istostiranim hlebom po vašem izboru.

Jelo je vrlo izdašno i možete da ga poslužite kao doručak, ručak ili večeru.


Prijatno!!!!

понедељак, 02. мај 2016.

Strawberry shots

Brzo piće, koje možete da napravite za vas i vaše društvo..ovo nije za decu, jer ima alkohola......


Sastojci:

500 g smrznutih jagoda ( ananas, mango )
od 50 g do 100 g šećera ili koliko volite da je slatko
50 ml svežeg soka od limuna
150 ml soka od jabuka
350 ml vodke ( beli rum )

Priprema:

Staviti sve zajedno u blender, izblendirati i poslužiti odmah...umesto vodke može i beli rum.
Kad se otopi led sa jagoda, onda možete dodati kockice leda i poslužiti.

Idealno za tople letnje dane a ako hoćete da poslužite bez alkohola, umesto vodke dodajte toliko soka od jabuke i poslužiti hladno.


Prijatno!!!!

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Vanji, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Kuvaj za me " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,alkohol.

недеља, 01. мај 2016.

Hristos vaskrse __________ Vaistinu vaskrse!!!!



Uskrs ili Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, kojim se obeležava dan kada je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih.



Uskrs se praznuje tri dana i predstavlja tzv. „pokretni“ praznik, što znači da se njegov datum menja svake godine, ali uvek mora da bude u nedelju.

Uskrs se slavi prve nedelje posle punog meseca posle prolećne ravnodnevnice. Takođe, pravoslavni Uskrs ne može se praznovati istog dana ili pre Pashe (jevrejski pokretni praznik). Kod pravoslavnih hrišćana, koji koriste stari (Julijanski) kalendar (Srpska, Ruska, Jerusalimska crkva,…), kao i kod pravoslavnih hrišćana koji koriste Milankovićev (reformisani Julijanski) kalendar (Grčka, Bugarska, Rumunska, Carigradska, Kiparska i Aleksandrijska crkva), Uskrs je uvek između 4. aprila i 8. maja.

Kod ostalih hrišćana, koji koriste novi (Gregorijanski) kalendar, Uskrs je uvek između 22. marta i 25. aprila.


U hrišćanskom svetu Vaskrs je najveći praznik. Toliko je veliko poštovanje da svaku nedelju zovu Mali Vaskrs.



Za ovaj praznik vezani su lepi običaji u celom hrišćanskom svetu, pa i kod nas. Najprepoznatljiviji je običaj darivanja farbanim jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju. Jaja se, po ustaljenoj tradiciji, boje na Veliki petak.


Tucanje jajima 

Na stolu je ukrašena činija sa ofarbanim jajima koje gosti i domaćini između sebe tucaju. Pobednik je onaj čije jaje ostane celo, i na kraju ga razbija sebi o čelo uz reči: “Hristos vaskrse!”, a ostali mu odgovaraju: “Vaistinu vaskrse!”

Na Vaskrs se prvo jedu kuvana vaskršnja jaje, pa tek onda ostalo jelo. Ako tog dana gost dođe u kuću, prvo se daruje farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalom hranom i pićem.



Pobusani ponedeljak

Prvi ponedeljak posle Vaskrsa zove se Pobusani ponedeljak. Tog dana treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao i zadušnice.

Naime, izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi... Taj dan se iznose farbana vaskršnja jaja na grob i potom se dele sirotinji. U tom smislu, Pobusani ponedeljak je dan posvećen mrtvima.



Hristos vaskrse -Vaistinu vaskrse!!!!!!!