петак, 26. јул 2024.

Sok od lubenice / limunada

Danas je nesnosna vrucina i za ovakve vrućine ova vtsta limunade je idealna.


Sastojci: 125 ml vode, 50 gr secera, 1 1/2 kasika rendanog djumbira, 2 l secene lubenice, 125 ml sveze iscedjenog soka limete

Priprema: U manju serpicu staviti vodu, secer i rendani djumbir, pustiti da provri, pa smanjiti temperaturu i ostaviti da se tiho kuva desetak minuta. Procediti sirup kroz cediljku i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.Sirup staviti u frizider da se potpuno ohladi.
Umesto šećera se može koristiti med, ali ga dodati tek kad se tečnost ohladi do sobne temperature.Količinu meda ili šećera koristiti po vašem ukusu.

Iseci lubenicu na kockice pa je staviti u multi praktik i smrviti je. Uzeti najfiniju cediljku koju imate pa procedite, ako nemate cediljku, procedite kroz gazu. Trebate dobiti oko 1 l soka.
Obično koristim za ovu vrstu limunade koristim lubenicu koja mi nije baš najbolja za jelo.

U bokal sipati iscedjeni sok od lubenice, dodati sirup od djumbira, sok od limete i sve dobro promesati.

Sipati u visoke case, dodati kockice leda, ukrasiti sa malim parcicima lubenice i posluziti.

Prijatno!!!

понедељак, 15. јул 2024.

Tart sa kajsijama

 Pre mnogo godina sam videla ovaj recept na Coolinarici od članice Yaya i sad više isam sigurna na kojim društvenim stranicama je Yaya aktivna da bih mogla da  stavim link do tamo.

Kolač je izuzetno fin, veujem da bi moglo i sa drugim voćem, ja ću ga isprobati sa breskvama, čim nam breskve stignu.


Sastojci za testo: 150 g brašna, 2 kašike šećera, 1 jaje, 60 g dobro rashlađenog putera, prstohvat soli, 1 kašičica vanile ili 1 kesica vnilinog šećera

Za nadev: 500 g zrelih kajsija, 150 g svežeg sira, 50 g šećer, 1 jaje

i još: 2 kašike braon šećera i 2 kašike badema

Priprema: Dobro rashlađen puter iseći na kockice i utrljai u brašno u koje ste prethodno dodali šećer i na kraju dodati jaje i sjediniti sve zajedno sa puterom i brašnom. Razvaljati testo na veličinu kalupa, kod mene je to 35cm X 11cm. Prebaciti testo u kalup i ostaviti u frižider bar pola sata da se testo rashladi.

Kuvarskom žicom umutiti jaje sa šećerom, dodati sir i sjediniti sve zajedno u glatku masu. Sipati na rashlađeno testo fil od sira a preko naređati očišćene kajsije i posuti sa 2 kašike braon šećera i listićima badema.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 do 40 minuta.

Ispečen tart ostaviti da se ohladi i poslužiti tako kako jeste ili sa kuglom sladoleda od vanile

Ja sam ovaj tart pravila nekoliko puta, jednom sam pravila u duploj meri i koristila sam veći pekač.

Prijatno!!



четвртак, 11. јул 2024.

Pasta sa belim lukom i peršunom

 Danas nešto sasvim jednostavno, ali brzo i sve sastojke već imate u kući. Meni je ovo bio idealan  postan ručak.


Sastojci: 250 g paste po vašem izboru, 60 ml maslinovog ulja, 50 g putera, 4 do 5 čena belog luka, 1 kašičica italijanskog začina, 1 kašičica tucane ljute ili slatke paprike, sitno isečen peršun, parmezan sir

Priprema:  Staviti pastu da se kuva u dosta provrele vode u koju ste prethodno dodali kašičicu soli. Kuvati po uputstvu proizvođača  da vam bude " al dente"

Dok se pasta kuva u veći tiganj sipati maslinovo ulje i puter da se otopi. Ja nisam koristila puter jer mi je danaas postan dan i u otopljen puter i ulje dodati sitno isečen beli luk, tucanu papriku, ja sam dodala i 2 sitno isečena feferona jer volim ljuto, italijanski začin i propržiti samo da beli luk zamiriše. Nemojte da vam izgori jer će biti gorko.

Skuvnu pastu procediti, dodati u masu od belog luka, dodati kašiku dve vode u kojoj se pasta kuvala i samo okrenuti nekoliko puta pastu da se začini "uhvate".


Pred služenje posuti isečenim peršunom, promešati i posuti sveže rendanim parmezanom. Ja nisam jer nisam imala biljni sir a iskreno, nije mi baš nedostajao. Samo sam prelila sa još malo maslinovog ulja.

Ako vam nije dovoljno slano, posolite po izboru. Ja nisam solila jer sam stavil dosta soli u vodu u kojoj sam kuvala pastu.


Prijtno!!!!


четвртак, 4. јул 2024.

Opet neke kiflice

 Svaki put kad dobijem neki novi recept jednostavno moram da ga isprobam pa makar bila i neka sasvim beznačajna razlika...juče sam rano ustala da bih stigla da umesim kiflice i ponesim mojim drugaricama sa kojima pijem kafu jednom nedeljno.


Sastojci: 900 g brašna, 2 jaja, 100 ml ulja, 60 g šećer, 400 ml toplog mleka, 1 kašičica soli, 1 kocka svežeg ili 14 g suvog kvasca
i još: 1 jaje za premazivanje, 50 g omekšalog putera

Priprema: Zagrejati mleko i dodati ulje, 2 jaja,šećer, kvasac i sve sjediniti zajedno, dodati 450 g brašna i sjediniti, ostaviti desetak minuta da se testo odmori. Od preostalog brašna dodati polovinu, zajedno sa solju i rukom zamsiti i po potrebi dodavati preostalo brašno. Ne bi trebalo da dodajete više od 900 g brašna jer trebate dobiti vrlo mekano testo, koje ćete mesiti malo duže.
Tako umešeno testo pokriti krpom i ostaviti da testo naraste.

Dok testo raste pripremite čime želite da ih punite a možete da ih pravite i prazne. Kod mene je deo bio punjen sa krem sirom a deo su bile prazne, koje smo mi koristili umesto hleba.


Naraslo  testo podeliti na 2 jednaka dela i rastanjite u krug oko pola cm debljine. Premazati sa puterom i iseći na trouglove onoliko koliko želite kiflice da su vam velike. Zaviti ih i staviti na pleh koji ste prekrili pek papirom. Pokriti providnom folijom dok radite drugi deo testa.

Rastanjiti drugi  deo testa isto na pola cm debljine, raseći na trouglove debljine koliko želite da su kifle velike i filovati ih sa  čime vi volite,feta sir, krem sir, šunka i rendani sir ili šta vam je već po volji, zaviti ih i staviti na pleh.
Pokriti i ostaviti u toploj rerni oko 20 do 30 minuta da narastu. Zagrejati rernu na 180°C
Narasle kifle premazati umućenim jajetom, posuti semenkama po vašem izboru i peći ih oko 20 do 25 minuta ili do vam ne porumene onako kako vi volite.


Kratko ih prohladite i poslužite ih za predjelo ili za doručak.
Testo je izuzetno dobro da od ovog testa možete napraviti hleb ili razno razne pogače.

Prijatno!!!