Ja sam veliki ljubitelj testa, ovog puta kiflice, ali prazne
Sastojci:
700 do 750 brašna
70 g putera
125 ml tečnog jogurta ( mlaćenica )
250 ml tople vode
14 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 jaje
1 žumanac
Priprema:
Sastojci:
700 do 750 brašna
70 g putera
125 ml tečnog jogurta ( mlaćenica )
250 ml tople vode
14 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 jaje
1 žumanac
Priprema:
Zagrejati vodu da je mlaka,dodati kvasac i šećer,dobro izmešajte i ostavite da kvasac nadođe. Puter prepoloviti i otopiti.
U veću posudu u kojoj ćete mesiti staviti brašno ( ja moje brašno
uvek prosejem pre nego što mesim, vi kako hoćete ) staviti jaje i
žumanac,so,jogurt/mlaćenicu,polovinu otopljenog putera i nadošli kvasac.
Sve zamesiti i kad počne da se odvaja od zidova posude isipati na radnu
površinu i umesiti u meko i glatko testo.Možda će vam biti potrebno još
malo brašna,kašika-dve. Oblikovati u loptu,premazati sa malo
ulja,pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se
posuda napuni sa testom.
Naraslo testo premesiti na blago pobrašnjenoj radnoj površini i
podeliti na dve lopte. Svaku loptu premesiti još jednom i ostaviti da se
odmore nekoliko minuta.
Razvaljati testo u krug i krug premazati sa onim drugim delom
otopljenog putera.Iseći krug sa pizza sekačem na koliko vi hoćete da su
vam kifle velike. Uviti ih i poređati na pleh,koji ste postavili papirom
za pečenje ( trebaće vam dva pleha ). Premazati gotove kifle sa
ostatkom putera i ostavite ih na toplom mestu,pokrivene sa folijom da
još jednom naraste.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 20 do 25 minuta ili
dok vam blago ne porumene. Tople kifle premazati sa puterom i ostaviti
da se ohlade.
Ohlađene kifle možete poslužiti umesto hleba za ručak ili za večeru
sa ajvarom, džemom, jogurtom ili mlekom. Divne su dok su tople a isto
tako dobre i kad su hladne, sledećeg dana. Sledeći put ću od ovog testa
pokušati da napravim hleb.
Prijatno i uživajte u njima!!