понедељак, 29. јул 2013.

MIRISNA VANIL PITA SA VIŠNJAMA I KOKOSOM

Volim pite i vrlo sličnu pitu pravim,ovo mi je prvi put da probam i sa dodatkom kokosa i zaista nam se dopala. Originalna ideja je odavde i toplo bih vam je preporučila.Sledeći put ću probati sa jabukama.


Sastojci:
500 g tankih kora za pitu
4 jaja
150 g šećera
1 kašika vanilla paste ili 2 kesice vanilinog šećera
80 g pšeničnog griza
200 ml ulja
300 g kisele pavlake
1 kesica vanilinog pudinga
50 g kokosa
16 g praška za pecivo ( 1 kesica )
1 kg očišćenih višanja

Priprema:
Umutiti jaja sa postepenim dodavanjem šećera i vanilinog šećera,stalno muteći sa mikserom dodati ulje i kiselu pavlaku,( umesto kisele pavlake može se koristi i gusti grčki jogurt ) prah puding,kokos,griz i prašak za pecivo. Trebate dobiti gušću smesu sa kojom ćete premazivati kore.

Raspodelite kore gde će svaki rolat imati po tri kore.
Svaku koru premazati sa smesom od jaja ( oko 3 kašike po kori ) i na treću koru staviti višnje ( ja sam koristila zamrznute višnje, koje sam prvo odmrzla i dobro iscedila ) duž cele kore. Prebaciti malo ivice preko , da fil ne iscuri, zaviti u rolat i staviti na pleh koji je prekriven papirom za pečenje.


U mom pakovanju ima 12 kora i ja sam dobila 4 rolata.Ostaviti malo smese od jaja i premazati rolate i odozgore.


Zagrejati rernu na 175*C i peći oko 35 do 45 minuta, ako počne previše da rumeni prekriti sa papirom za pečenje.
Ohladiti, iseći na parčiće,posuti sa prah šećerom i poslužiti.
 
Prijatno!!!!!!

Pravila sam i sa jabukama i  ne znam koja mi je lepša....fantastične pite 





петак, 26. јул 2013.

KAJZERICE / HLEB SA CRNIM MASLINAMA

Idealan hleb za sendviče ili za doručak sa sirom i paradajzom 


 Sastojci:


     600 g brašna + 50 g za oblikovanje
     150 ml tople vode
     250 ml mlaćenice ili tečnog jogurta
     50 ml maslinovog ulja +1 kašika za premazivanje
     2 kašičice soli ili po ukusu
     10 g suvog kvasca ili 20 g svežeg
     1 kašičica šećera
     175 g seckanih crnih maslina



Priprema:



U 150 ml tople vode staviti kašičicu šećera, kvasac i kašiku brašna, izmešati i ostaviti sa strane da se kvasavc podigne.

Prosejati brašno, napraviti udubljenje i dodati so, maslinovo ulje,nadošli kvasac i jogurt. ( umesto jogurta možete staviti celu količinu tople vode )Sve sjediniti sa brašnom i kad počne da se odvaja od stranica posude,isipati na radnu površinu i umesiti glatko testo ( možda će biti potrebno da dodate još malo brašna ).
Masline ( moje su bile konzervirane u vodi i već isećene na kolutove, ja sam ih dobro ocedila i osušila kuhinjskim papirom ) umesiti u testo, dodavajući po trećinu od ukupne količine.
Oblikovati testo u loptu, vratiti u posudu za mešenje,premazati sa malo maslinovog ulja,pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.





Naraslo testo premesiti i podeliti na 12 loptica, svaku premesiti ponovo i oblikovati u kajzerice. ( ovde će vam trebati onih 50 g brašna,testo je dosta meko i lepljivo )
Ja sam od pola testa napravila hleb a od pola kajzerice,vi kako hoćete.
Pleh prekriti papirom za pečenje,poređati napravljeno pecivo i hleb,malo raseći sa oštrim nožem, ( i ne morate ) premazati sa maslinovim uljem,prekriti najlonom i ostaviti još pola sata da naraste.

Zagrejati rernu na 200*C i peći oko 20 minuta ili dok vam fino ne porumene.
Ako pečete u obliku hleba, trebaće vam više vremena, oko 30 minuta.
Ispečene kajzerice poprskati sa malo hladne vode,pokriti ih krpom i ostaviti da se prohlade.

i u obliku hleba



Ideja je odavde sa nekim izmenama

Prijatno!!!!



четвртак, 25. јул 2013.

DVOBOJNI KUGLOF SA VIŠNJAMA / trešnjama

Idealan kolač sa kafom.


Sastojci:
500 g očišćenih trešanja ili višanja
4 jajeta
200 g šećera
1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste
65 g otopljenog putera
310 ml mleka
2 kašike ruma
400 g brašna
16 g praška za pecivo ( 1 kesica )
2 kašičice čokolade u prahu ili kakao
malo hladnog putera za podmazivanje kalupa

Priprema:
Očistiti višnje od košpica.

Mutiti jaja sa šećerom i vanilinim šećerom dok ne dobijete gustu svetlu smesu. ( ako koristite trešnje staviti 150 g šećera jer višnje su kiselije od trešanja ) Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo i dodavati naizmenično sa mlekom u smesu od jaja, stalno muteći mikserom.Spatulom očistiti zidove posude i dalje mutiti.Na kraju dodati,otopljen i prohlađen puter i 2 kašike ruma.Umutiti sve zajedno.

Kolač se može peći u kuglof kalupu ili u vatrostalnoj posudi/plehu, ako pečete u kuglof kalupu, namazati kalup sa hladnim puterom i ostaviti u zamrzivač 5 minuta, posuti sa malo brašna pa tek onda sipati smesu. Ako koristite vatrostalnu posudu premazati sa malo ulja i posuti sa malo brašna.

Pola smese sipati u kalup, staviti pola količine višanja preko smese a u ostatak žute smese dodati čokoladu u prahu ili kakao,dobro sjediniti i sipati preko voća.Odozgore staviti ostatak voća. Sa nekim štapićem malo izmešati testo da vam bude šareno a i ne morate.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 20 minuta, smanjiti temperaturu na 160*C i peći još 30 minuta ili dok vam štapić,koji zabodete u sredinu kolača, ne izađe čist.
Ako pečete u vatrostalnoj posudi/plehu, koristite veličinu 15cm X 20cm ili sličnih veličina i peći na 175*C oko pola sata

Pečen kolač ostaviti na žici,u kalupu, da se prohladi,prevrnuti ga na žicu i ostaviti da se ohladi do kraja. Ako je ispečen u plehu/vatrostalnoj posudi, nema potrebe da se kolač vadi. ( kod nas se nije čekalo da se ohladi )

Posuti sa prah šećerom i poslužiti sa kafom ili čašom mleka.


Prijatno!!!!!

P.S. Mnogi recepti preporučuju da se višnje ili trešnje ne čiste od košpica, da je sa njima kolač mnogo ukusniji....meni je bolje da ih očistim.

среда, 24. јул 2013.

LETNJA TUNA SALATA

Brz i lagan ručak za ove vrele dane... 


Sastojci:

2 konzerve tune
 1 veći krastavac
 3 - 4 kašike seckane mirođije
 500 ml kisele pavlake sa manjim procentom masnoće
 1 - 2 štapića celera
 1 avokado ( ne mora )
 3 - 4 struka mladog luka
  so i biber
  listovi zelene salate



Priprema:


Tunu ocediti od vode, staviti u veću zdelu i rastresti sa viljuškom.

Svo povrće očistiti i oprati i iseckati na sitnije kockice,mirođiju sitno iseckati i staviti u zdelu.Ako koristite avokado iseći ga na kockice i preliti sa limunovim sokom.Mladi luk iseckati sitno.Dodati so i biber po ukusu i na kraju dodati kiselu pavlaku, sve pažljivo promešati.

Na tanjir staviti listove zelene salate sipati salatu od tune i poslužiti sa prepečinim hlebom.

Salata se može pripremiti i ranije, ako dodajete avokado, dodati ga u isto vreme kad i kiselu pavlaku,pred služenje.

Prijatno!!!!

уторак, 23. јул 2013.

LEDENI NAPITAK

Ovo je idealno za ove vrele dane, brzo i hranljivo.Probajte i vi, možda će vam se dopasti. 





Sastojci:


     1 kg lubenice
     2 veća manga ( ako ga nemate, koristite breskvu ili kajsiju )
     2 kašike soka od limete
     2 kašičice meda
     1 kašičica rendanog đumbira
     prstohvat soli
     10 do 15 listova sveže nane/mente
     prstohvat samlevenog kardamoma

Priprema:

Lubenicu iseći na sitnije kocke ( najbolja je lubenica bez semenki ),dodati mango,takođe isečen na kocke,dodati med ( med može i manje u zavisnosti od slatkoće voća )i sve ostale sastojke.
Izblendirati dok ne dobijete glatku tečnost.
Ostaviti da se dobro ohladi, ili ohladiti voće pre upotrebe, servirati i uživati.

Prijatno!!!!!
 

понедељак, 22. јул 2013.

MARINIRANI ŠAMPINJONI

Ovako sam ih nekad pravila i onda potpuno zaboravila na taj recept,dok me skoro moja ujna ne podseti za njega.Ovaj recept smo nas dve dobile od moje drage kume, koje nema više među nama. 

Sastojci:

 500 g šampinjona
 100 ml ulja
 po potrebi sirće
 1 kašika soli
  male glavice ljutike/aljme/arpadžika
 1 kašičica italijanskog začina
  beli luk
  lovorov list
  biber u zrnu
  svež ruzmarin
  majčina dušica/timijan
  mali sitni feferončići

Priprema:


Birati sitnije šampinjone,dobro ih oprati i iseći im drškice da su kraće.
Staviti ih u šerpu i naliti sa vodom,dodati kašičicu soli,pola količine ulja,sitne glavice ljutike ( kod nas ima vrlo sitna vrsta luka koja se zove pearl onions, ja njih koristim ) oljuštene čenove belog luka i ako su čenovi krupniji, iseći ih na pola,lovorov list,kašičicu italijanskog začina,male sitne feferončiće i sve to pustiti da provri.

Kad je provrelo, smanjiti malo temperaturu i kuvati oko 5 minuta,da polako vri.
Skloniti sa ringle.
U čiste i zagrejane tegle sipati šampinjone zajedno sa ostalim povrćem, dodati u tegle opran ruzmarin i majčinu dušicu.
Naliti sa jednom trećinom tečnosti u kojoj su se kuvali šampinjoni a ostatak sa sirćetom... ako ne volite previše kiselo, stavite pola pola.Zaliti sa ostatkom ulja.
Zatvorite tegle i ostavite da se potpuno ohlade.
Čuvati na hladnom mestu ili špajzu.
Ja ne pravim veliku količinu,jedna tegla mi je dosta,kad potrošim pravim ponovo.
Jednom, kad teglu otvorite, držati je u frižideru.

Poslužiti uz razne vrste sireva, hladnih narezaka i hleba.

Prijatno!!!!


недеља, 21. јул 2013.

SALATA OD BROKULA

Za mene ova salata je idealna uz roštilj, može da vam bude i kompletan obrok



Sastojci:


     450 g svežih brokolunih cvetova
     2 štapa iseckanog celera
     100 g rendanog žutog (cheddar) sira
     4 do 6 šnite pržene i smrvljene slanine
     po ukusu suvih brusnica
     po ukusu semenke suncokreta
     1 manja glavica ljubičastog luka

    Za preliv:


     125 ml majoneza
     150 ml gustog grčkog jogurta ili kiselog mleka
     2 kašičice meda
     50 ml jabukovo ili od belog vina sirće
     po ukusu so i biber


Priprema:

Slaninu prvo ispržiti da vam bude hrskava,staviti na kuhinjski papir da se ocedi i ohladi, ili ako vam je lakše, sitno je iseckati i ispržiti da bude hrskava. Izvaditi iz tiganja na kuhinjski papir da se ocedi.
Staviti sa strane.
Brokolu oprati i iskudati na sitnije cvetiće, stabljiku oljuštiti i iseći na sitnije kockice.
Celer oprati i iseći prvo po sredini duž cele stabljike i onda iseći manje kockice.
Očistiti ljubičasti luk, ako ga nemate, možete koristiti običan luk ( ovaj se stavlja radi boje ) ili mladi luk, iseći na četvrtine i onda iseči tanje komade.
Sve ovo staviti u jednu veću zdelu za salatu i dodati oceđenu, isprženu slaninu.

Žuti sir narendati na sitniju stranu i njega staviti u činiju i na kraju dodati suve brusnice, koje ste iseckali i semenke suncokreta.

U jednu manju zdelicu staviti sve sastojke i umutiti ( po želji možete dodati malo rendanog parmezana u tu smesu ),preliti preko salate, sve to dobro izmešati, i ostaviti u frižider da se ohladi.
 Poslužitiu kao samostalan obrok ili kao prilog roštilju, pečenom mesu...
Prijatno!!!!

четвртак, 18. јул 2013.

CHEESECAKE SA UKUSOM BAKLAVE

Idealno za sve vas siroljupce a još ako volite baklavu.....raj za nepce.



Ovog puta imamo dve domaćice za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " su naše blogerice Sanda i Kristina, sa bloga " Legice u kuhinji " koje su nam zadale temu LEŠNIK i njima šaljem ovaj recept.


Sastojci:


     10 tankih kora za baklavu
     120 g otopljenog putera
     55 g pečenih lešnika
     60 g blanširanih badema
     40 g mlevenih oraha
     pola kašičice cimeta
     500 g krem sira,sobne temperature
     300 g kisele pavlake
     155 g sitnog šećera (caster )
     3 jajeta
     1 kašika vaniline esencije ili vanilla paste

    Sastojci za agdu:

     100 g šećera
     160 ml vode
     125 ml tečnog meda
     1 štapić cimeta


 Priprema:


Zagrejati rernu na 180*C i propeći lešnike i bademe dok ne porumene. Lešnicima oguliti opnu.
Samleti ih u multipraktiku ali ne potpuno, da ostanu malo krupniji komadići.
U zdelu staviti samlevene orahe, cimet u prahu,dodati lešnik i badem i 60 ml pripremljene agde.Sve zajedno izmešati i ostaviti sa strane.
U manju šerpicu staviti šećer, štapić cimeta,vodu i med i na osrednjoj temperaturi,povremeno mešajući,kuvati dok se sećer ne istopi.Smanjiti temperaturu i pustiti da se agda ukuva oko 15 minuta.Skloniti sa ringle,odstraniti štapić cimeta i ostaviti sa strane da se ohladi.
Agda je potrebna tek kad se kolač servira.
Kalup od 22cm za tortu,sa štipaljkom,premazati svuda okolo i po dnu, sa otopljenim puterom.Staviti papir za pečenje da prekrije dno i da pokrije malo zidove kalupa. ( ako tako ne uradite curiće vam puter malo van kalupa, onda postavite neki pleh ispod kalupa da pokupi višak masnoće )
Svaku koru premazati četkicom sa puterom i preklopiti je vertikalno na pola,staviti je u kalup ali tako da vam malo vise preko ivice kalupa.Sledeću koru isto tako uraditi i staviti je da preklapa prethodnu koru i tako isto uraditi i sa preostalim korama.
 Staviti krem sira,šećer i kiselu pavlaku u multipraktik i miksati dok ne dobijete glatku i kremastu smesu,dodati jaja i vanilu i ponovo sve miksati dok ne dobijete svilenkastu smesu.
Pola smese sipati preko pripremljenih kora odozgore posuti sa pola smese oraha,preko sipati drugu polovinu smese od sira i završiti sa smesom od oraha.
Kore podići preko ivica i ušuškati "testo" od sira.


Peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 160*C sat i deset minuta, ili dok vam se sredina počne da peče, ali je još uvek meka ( nije žitka ).
Isključiti rernu i odškrinuti vrlo malo vrata od rerne a kolač ostaviti u rerni dok se potpuno ne ohladi.
Tako ohlađen kolač staviti u frižider da se potpuno ohladi, najmanje 6 sati ili preko noći.
Ivice ,kolača posuti sa prah šećerom,kolač iseći na parčiće, svako parče preliti sa nekoliko kašičica agde i poslužiti
Prijatno!!!!!



среда, 17. јул 2013.

KINOA ( QUINOA ) PLJESKAVICE SA SPANAĆEM

Ove male zalogajčice sam prvi put probala kod moje Jelene...ja sam ih pravila u obliku pljeskavica, idealno za sve vas koji ne jedete meso ili ako hoćete da se malo odmorite od mesa.



Sastojci:

     375 ml quinoa
     375 ml povrtni temeljac
     125 ml maslinovog ulja
     1 mala glavica crnog luka, sitno iseckanog
     3 češnja pasiranog belog luka
     pola kašičice soli
     četvrtina kašičice bibera
     100 g očišćenog spanaća
     3 jajeta
     60 ml parmezan sira
     2 kašike brašna
     četvrtina kašičice naribane limunove korice
     1 1/2 kašičica praška za pecivo

    Za umak od jogurta i limuna:


     375 ml gustog jogurta
     2 do 3 struka mladog luka
     1 kašika limunovog soka
     prstohvat soli i bibera


Priprema:

Staviti kinou u cediljku i ispirati je dok voda ne bude potpuno čista. U šerpicu staviti povrtni temeljac i isto toliko vode,dodati kinou i pustiti da provri, kad provri,zaklopiti,smanjiti temperaturu i kuvati 15 minuta.
Isipati ponovo u cediljku i ostaviti da se ocedi i ohladi.
Dok se kinoa cedi, u tiganj staviti 1 kašiku maslinovog ulja dodati sitno iseckan crni luk, pasirani beli luk, so i biber i pržiti na osrednjoj temperaturi dok luk ne omekša, oko 4 minuta,povremeno promešati.Dodati opran spanać i pržiti oko 3 minuta da spanać omekša i voda uvri.
Ostaviti da se malo prohladi te sitno iseckati spanać.
Da napravite umak za njih izmešati sve sastojke zajedno i ostaviti u frižider. ( Gusti jogurt, limunov sok, tanko iseckan zeleni luk,so i biber )
U veliku zdelu umutiti sa žicom za mućenje, jaja,parmezan,brašno,prašak za pecivo,limunovu koricu.Dodati oceđenu kinou i spanać i sve zajedno sjediniti.
Sa blago nakvašenim rukama napraviti 16 manjih pljeskavica i staviti ih na pleh,koji ste prekrili papirom za pečenje.
Ostaviti sat vremena u frižideru.
Pržiti ih u teflonskom tiganju na osrednjoj temperaturi, okrenuti ih kad su zlatno braon sa dve spatule i pržiti i drugu stranu, sve zajedno oko 8 minuta.
Stavljati ih ponovo na pleh i držati ih u zagrejanoj rerni na 100*C dok ih sve ne ispržite.

Možete ih preliti sa umakom, posuti sa susamom ili umak staviti sa strane pa neka svako stavi koliko voli.
Naša deca umaču u sos i tako ih jedu...

Prijatno!!!!! 

Malo cveća iz moje bašte, drugi imaju paradajz i paprike u bašti, ja cveće.Moje omiljene daylilies, ovo je samo jedan deo koje su procvetale, druge tek stižu.




уторак, 16. јул 2013.

PITA OD MESA I ŠAMPINJONA

Pite sa mesom obožavam a otkako sam prvi put probala po ovom receptu jako mi se dopala kombinacija šampinjona i mesa...ja je pravim malo drugačije od originalnog recepta, pa ako želite,probajte je i vi.



 Sastojci za pitu:

500 g kora za pitu
300 g mlevenog mesa,po izboru
400 g šampinjona
1 mala glavica crnog luka
1 struk ( samo beli i svetlo zeleni deo ) praziluka
4 čena belog luka
1 mali feferončić ( ne mora )
2 kašike sitno iseckanog peršuna
začini - po ukusu; sveže samleveni biber, vegeta,so
ulje za prženje

Za preliv: 

4 jajeta
250 g kiselog mleka ili gustog jogurta
50 ml ulja
50 ml mleka
1 kašičica vegete ili suvi začin koji koristite

Za premazivanje kora:

50 ml ulja
100 do 150 ml kisele vode ili soda voda


Priprema:

 U dublji tiganj sipati malo ulja i zagrejati ga na osrednjoj temperaturi.

Crni luk sitno iseckati i dodati u zagrejano ulje i pržiti dok ne omekša,oko 5 minuta,dodati sitno iseckan praziluk, koji ste prethodno očistili od prvih listova i oprali, pržiti dok i on ne omekša. Dodati šampinjone koje ste isekli na krupne kockice,sitno iseckan feferončić ( ako ne volite da bude po malo ljutkasto, izostavite feferončić ) i beli luk, koji ste iseckali na sitnije komadiće.
Pržiti sve zajedno oko 5 minuta na malo jačoj vatri, mešajte i pazite da vam ne izgori, na kraju dodati mleveno meso i pržiti dok meso se ne uprži a tečnost ispari.
Kad se malo prohladi dodati sitno iseckan peršun i začine po vašem ukusu.

 U manju zdelu umutiti jaja i suvi začin, dodati ulje i sjediniti sa jajima, dodati kiselo mleko i mleko i sve zajedno umutiti da dobijete tečnost gustine kao za palačinke.Ostaviti sa strane.

U manju činijicu sipati ulje i kiselu vodu.

Kore raspodelite da imate dovoljno za tri reda. ( Kod mene su bile 12, ja sam na dno stavila 5 kora, drugi red 4 i zadnji red 3, vi kako hoćete...ja volim kad mi je donji red malo deblji )
Svaku koru, sa kuhinjskom četkicom premazati sa mešavinom ulja i kisele vode.
Vatrostalnu posudu,veličine 22cm X 34cm,premazati sa vrlo malo ulja i prvi koru ušuškajte  u posudu a preostale kore naborajte kao harmoniku i stavljajte u posudu, prvo jednu koru, ali da bude onako rastresito naborana, i drugu koru do nje a one druge dve kore preko njih,popreko,isto tako naborane,pritisnuti ih blago sa rukamai  sipati preko kora., pola, od ukupne količine, mesa i šampinjona.
Preko mesa staviti opet dve kore,koje ste premazali sa uljem i kiselom vodom a preko njih,popreko opet dve kore, ( ako su isuviše dugačke, preseći ih preko pola da mogu da stanu u posudu i preko sipati ostatak mesa i šampinjona.


Završiti sa dve naborane kore preko mesa i na kraju staviti celu koru preko i ušuškati je sa svih strana.

Pitu iseći na kocke. Preliti je sa umućenom smesom od jaja i kiselog mleka prvo svuda po malo, a onda isipati ostatak smese preko i sa viljuškom pomerati između isečenih delova da smesa uđe svuda podjednako.



Uključiti rernu na 180*C da se zagreje a pita da malo odstoji da se preliv upije u kore.
Peći je oko 45 minuta ili dok vam fino ne porumeni


Pečenu pitu ohladiti,iseći ponovo tamo gde ste je već sekli i poslužiti sa kiselim mlekom, jogurtom ili čašom piva.




Idealno za predjelo ili večeru.

Ovu pitu volim zato što nije masna, jer obično pite sa mesom su baš masne.

Prijatno!!!!

Draga Veselinka, počivaj u miru!!

петак, 12. јул 2013.

LIMUNADA SA UKUSOM ĐUMBIRA

Vrlo slična ginger ale. Kad sam došla u Kanadu ovo sam volela da pijem posle sam se odvikla jer mi je bilo preslatko, e ovo mi je najsličnije toj ginger ale ali sa mnogo manje šećera. 



 Sastojci za sirup od đumbira


     200 g sitno seckanog đumbira
     150 g šećera ili stevie
     750 ml vode

    Sastojci za slatki jednostavni sirup:


     3 pune kašike šećera ili stevie
     250 ml vode

    Sastojci za limunadu:

     250 ml soka od limete
     750 ml ili po ukusu vode ili mineralne vode
      naribana korica od limete
      leda


Priprema:

Đumbir očistiti od kožice i naseckati što sitnije možete ili iseći na komadiće i staviti u multipraktik i sameleti.
Staviti u manju šerpicu, dodati šećer ili steviu i 750 ml vode i pustite da provri,smanjiti temperaturu i kuvati oko sat vremena, dok vam pola tečnosti ne uvri.Procediti kroz najsitniju cediljku ili gazu i ostaviti da se kompletno ohladi.


U drugu šerpicu staviti šećer i vodu pustiti da provri , dotle se već šećer otopio, skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
U veću posudu naribati koricu limete, i iscediti limete.
Sipati u bokal, dodati kockice leda, kolutove limete, dodati sirup od vode i šećera,mineralnu ili običnu vodu, po ukusu dodati sirup od đumbira, sve promešati dobro.
U visoke čaše staviti led i sipati limunadu i ukrasiti kolutovima limete. 

Živeli!!!!!

четвртак, 11. јул 2013.

BELA MUSAKA

Ako volite tikvice, ovo je za vas...možete jesti toplo ili hladno,izbor je vaš. 



 Sastojci:


 4 osrednje tikvice
 6 čena ili po ukusu, belog luka
 2 kašike sitno seckanog peršuna
 500 ml kisele pavlake ili gustog grčkog jogurta
 1 kašika soli

Za paniranje:

 4 do 5 velikih jajeta
 4 do 5 vrešnih kašika brašna
 oko 150 g hlebnih mrvica
 po ukusu začini;so,biber,**mešavina italijanskog začina,vegeta
 2-3 kašike susama
 100 g nekog mekog sira ( gouda)
  ulje za prženje 


Priprema:

Tikvice oprati i iseći na kolutove ( ja tikvice ne ljuštim ).U veću cediljku naređati jedan red tikvica posoliti ih,preko njih sledeći red te i njih posoliti i tako dok imate tikvica.Ostavite ih sa strane da tikvice ispuste tečnost, isprati ih sa hladnom vodom i ostaviti u cediljki da se još malo ocede.


U širu i plići posudu staviti prezle i susam i sve to izmešati.
U drugu,malo dublju posudu umutiti jaja i na plitak, veći tanjir,staviti brašno i sve začine koje volite zajedno i sve to izmešati.
Beli luk sitno iseckati,takođe peršun.Sir izrendati.
U dublji i širi tiganj sipati ulje i zagrejati ga na osrednjoj temperaturi.
Svaki kolut tikvice prvo staviti u brašno i pobrašniti sa stvih strana,zatim umočiti u jaja sa obe strane i onda staviti u mrvice i susam ( ja koristim panko mrvice, koje su pravljene od sredine belog hleba i veoma su hrskave kad se pohuje sa njima ) i viljuškom ili rukom okrenuti da se nahvataju mrvice.
Tako uraditi dok imate tikvica.(možda će vam biti potrebno još mrvica i jaja )



 Pržiti ih u zagrejanom ulju, nemojte predugo, jer tikvice su mlade i nema potrebe da se prže dugo,čim porumene okrenuti na drugu stranu i pržene stavljati na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoće. ( mogu se  peći i u rerni ) Ispržiti sve tikvice ( ako imate previše crnih uprženih mrviica po dnu tiganja, isipajte to ulje,obrisati tiganj sa papirom i usuti ponovo ulje )

 Staviti jedan red ispohovanih tikvica u vatrostalnu posudu, veličine 17cm X 27cm ili sličnih veličina, preko premazati sa kiselom pavlakom, preko pav lake posuti sa seckanim belim lukom i peršunom ( a ja ne bih bila ja kad ne bih stavila i ljutu papričicu, koju sam takođe sitno iseckala ) i na kraju posuti sa malo rendanog sira i tako dok imate materijala.

Zadnji red tikvica blago protisnuti sa vašim rukama i premazati sa pavlakom,posuti sa belim lukom i peršunom i završiti sa sirom.
Možete poslužiti odmah uz salatu po vašem izboru ili jesti hladnu.Po meni je mnogo lepša hladna, kad se svi ukusi sjedine.

Ako odlučite da napravite dan ranije i jedete je hladnu ili hoćete da je poslužite kao predjelo, ovako izgleda sledećeg dana.Uopšte nije vlažna ali je dosta sočnija od prvog dana.



**Ako nemate mešavinu italijanskog začina, koristite vegetin mediteranski mix**
Prijatno!!!!!
 Moram da vam pokažem ovo cveće, ne znam kako se zove, iz jednog grma rastu dve boje i to je počelo ove godine,ovako mi izgledaju vrlo interesantno.Inače ovo cveće se širi kao korov, ja svakog proleća iščupam jako puno, jer ga svuda ima.


Jasmin mi je poklonila prijateljica pre nekoliko godina za slavu i nikako nije hteo da raste.Ovog leta sam ga "izbacila" napolje, pa šta mu Bog da, kad ono, malo iznenađenje, čak će i da cveta a već ima jako puno novih izdanaka, znači voli sunce i toplotu.



Isusov trn sam takođe iznela napolje i njemu izuzetno prija sunce i toplota.




Anthurium, poklon moje prijateljice ( svi znaju da volim cveće i da ono meni baš ide od ruke ) i on je napolju, on ne sme na direktno sunce, izgoreće mu listovi, ali mu izuzetno prija toplota i vlaga.

среда, 10. јул 2013.

MRAMORNI KOLAČ S KAJSIJAMA

Izuzetno lep kolač, za sve vas koji volite voćne kolače,na malo drugačiji način.Probajte,dopašće vam se.

" ......Nikada ne žalite što ste upoznali neku osobu u svom životu.....Jer,dobre osobe ti daruju sreću....Loše ti daju iskustvo,a zle ti daju lekciju....U svakom slučaju,dobijaš nešto,i ne možeš nikako biti gubitnik,jer u životu,koliko si naučio, toliko si pobedio........" Meša Selimović     



Sastojci:


     12 zrelih kajsija
     225 g svenamenskog brašna
     50 g gustina
     3 jajeta
     135 g otopljenog putera
     125 ml mleka
     10 g praška za pecivo
     150 g šećera
     1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste
     1 kašika kakaoa
     1 kašika ruma ili mleka
     50 g čokoladnih suzica
     prstohvat soli


Priprema:


Izdvojiti belanca od žumanaca i umutiti belanca sa prstohvatom soli u čvrst šne i ostaviti sa strane.

Umutiti žumanca sa postepenim dodavanjem šećera i vanile u gustu i svetlu smesu,dodati otopljen puter i njega umutiti.
U zdelu pomešati brašno,gustin i prašak za pecivo i prosejati iznad posude gde je smesa od jaja,ali ne sve odjednom, nego po malo, pa onda dodavati naizmenično mleko i brašno. Kad je sve umućeno dodati belanca i umešati sa spatulom.

Smesu podeliti na dva dela u jedan deo dodati čokoladne suzice i sjediniti sa smesom a u drugi deo dodati kakao,koji ste izmešali sa kašikom ruma ili mleka.
Pleh,veličine 22cm X 34cm prekriti sa papirom za pečenje i stavljati naizmenično po jednu kašiku od oba testa.
Kad ste završili sa sipanjem smese,uzeti neki štapić  i sve to izmešati zajedno da dobijete mramorni kolač.


Po želji, možete posuti sa listićima badema.
Po vrhu kolača poređati polutke kajsija.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 30 do 35 minuta.
Ohladiti,posuti sa prah šećerom,iseći na kocke i poslužiti.


Ideja je odavde.
Prijatno!!!!



уторак, 9. јул 2013.

HARIRA - MAROKANSKA ČORBA

Izuzetno dobra i ukusna čorbica, puna proteina i povrća...ko voli,neka izvoli. 




Sastojci:


     150 g leće/sočiva
     3 do 4 kašike ulja
     1 veća šargarepa,očišćena i isečena na kockice
     2 štapa celera isečenih na polumesece
     4 čena pasiranog belog luka
     1 glavica crnog luka,sitno iseckanog
     pola struka praziluka (samo beli deo )
     250 g skuvanih leblebija/slanutka
     1 konzerva seckanog paradajza od 800 ml ili 400 g svežeg, oljuštenog i sitno isečenog
     nekoliko ljutih papričica ( ili po ukusu )
      seckani korijander/peršun
     1 kašičica rendanog đumbira
    Po ukusu začini:
      kurkuma, kumin,mediteranski vegeta mix,biber,dimljena paprika
    i još:
      neka dimljena kobasica a može i bez mesa


Priprema:


Leću/sočivo očistiti i oprati sa hladnom vodom.Ja sam koristila zelenu francusku leću,vi koristite koju imate. U manju šerpicu staviti opranu leću, naliti sa vodom, dodati jedan list lovora, malo soli i čen,dva belog luka. Pustiti da provri, onda smanjiti temperaturu,poklopiti i pustiti da se kuva na tihoj temperaturi,oko 20 do 30 minuta ( u zavisnosti od starosti leće ) ili dok ne omekša.
Procediti i odstraniti lovorov list i čenove belog luka.
Začiniti je sa još soli,limunovim sokom, svežim biljčicama i možete je jesti samo na taj način ili je sačuvati u frižideru, do nedelju dana, i koristiti je za razne čorbe,supe,salate,pljeskavice.

U veću šerpu staviti ulje i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti na osrednjoj temperaturi oko 5 minuta ili dok vam luk ne postane staklast, dodati sitno iseckan praziluk i njega pržiti dok ne omekša a zatim dodati, beli luk,celer,đumbir i šargarepu i ako dodajete sušenu kobasicu dodati i nju i sve to zajedno pržiti nekoliko minuta. Dodati začine po ukusu i njih pržiti dok ne osetite da su pustili aromu.

Dodati kuvanu leću/sočivo, leblebije/slanutak i paradajz iz konzerve, naliti sa vodom ili povrtnim temeljcem do željene gustine i kuvati još pola sata do 45 minuta na veoma tihoj temperaturi, samo da pomalo vidite mehuriće na vrh tečnosti.

Probati za začine, dodati šta je potrebno.
Posuti sitno seckanim korijanderom/peršunom i poslužiti sa prepečenim hlebom.
 Recept je vegeterijanski, ja sam po svom dodala dimljenu kobasicu a vi uradite kako vi volite. Marokanci isključivo jedu jagnjetinu.
Prijatno!!!!!