Nikad mi se nije desilo da sam skoro na kraju meseca za igrice
FBI Rukavice, koju je pokrenula Maja sa bloga
Cooks and Bakes i da nisam završila sa isprobavanjem recepata...ova dva meseca su mi tako brzo prošla, mnogo lepih zbivanja u ta dva meseca su se dogodila u našoj porodici, to je jedan od razloga što kasnim.
Ovog puta smo istraživali Brankin blog
Home-made by Branka.....šta da vam kažem o Branki a da vi to već ne znate...obožavam da čitam njene postove, mlade žena,koja je iz njenog lepog Dubrovnika, otišla u Hrvatsku prestonicu, ali i pored toga, njeno srce je u Dubrovniku,gde ima puno prijateljica, koje joj nedostaju...možda je u Zagrebu, pored posla zadržao i čovek, koji je osvojio njeno srce,dragi I.
Branka je za mene kraljica marmeladi, u životu nisam videla nekog, ko ih voli više pripremati od nje...koju god da vam srce poželi,Branka ih je pravila. Volela bih da sam bliža pa da mogu neke i da isprobam, mada ja ostajem verna jednom i jedinom džemu od kajsija/marelica.
Branka pored divnih marmeladi priprema i fantastične poslastice i torte, ja, na moju žalost, nisam isprobala ni jednu njenu poslasticu, jer kao što ranije rekoh, u našoj kući je bilo puno slavlja u poslednjih dva meseca, da smo jednostavno presiti slatkiša..ali obećavam da ću isprobati neka od njenih peciva u skoroj budućnosti.
Branka, od srca ti hvala na svakom tvom finom receptu i na svakoj tvojoj lepoj reči i iskreno mi je žao da nisam uspela da te upoznam pri mojoj poseti Zagrebu.
Pa da krenem sa receptima....Recepte neću pisati, naći ćete ih pod imenom recepta
Kad sam se pripremila da napravim ove fantastične smokve, shvatila sam da u gomili silnih kutija sa čajevima, nemam Earl Grey i pošto je vreme bilo grozno napolju, skuvala sam zeleni čaj, dve kesice i jednu kesicu od nane,pored cimet štapića dodala sam i semenke kardamoma i zvezdu anis...a joj da vi znate kako mi se kućom širio divan miris ovih začina...svi vi, koji niste isprobali ovu divnu poslasticu, ne čekajte više, isprobajte je što pre.
Ako volite smoothies, probajte obavezno ovaj.Branka, mi smo uživali u ovom doručku, koji ćemo češće ponoviti. Ja na žalost nisam imala svežih malina, i nisam ih htela kupiti,jer su bile bezobrazno skupe i koristila sam zamrznute i ništa nije promenilo ukus, čak mi je prijao hladni smoothie, koji,umesto doručka može biti i osvežavajuća poslastica za ova dolazeća topla vremena.
Ovu salatu je Branka pripremila sa štapićima od lisnatog testa, ja sam izostavila štapiće a salata nam je bila za lagani ručak.
Ako volite citruse, obavezno isprobajte ovu salatu...idealna je leti, kad je dobro rashlađena.
Sećam se ovog recepta kad je Branka napisala post i izgledao mi je fantastično i drugačije i morala sam da ga isprobam.
Za razliku od Branke, koristila sam svinjetinu ( ne volimo govedinu ) i marinirala sam je sa začinima, kojima sam dodala kašičicu praška za pecivo, od njega je meso izuzetno mekano, i malo ulja i ostavila sam nekoliko sati u frižideru. Kim nisam koristila jer ga baš ne ljubim a umesto mlevenog paradajza sam koristila svež paradajz i aceto nisam koristila jer mi je bilo dovoljno kiselo od paradajza, da sam na kraju dodala kašičicu šećera.
Ja nisam pravila knedle od hleba, a probala sam ih prvi put kad sam bila u Zagrebu i oduševila sam se njihovim ukusom,drugi put ću sigurno napraviti i njih. Ovog puta je gulaš poslužen sa kuvanim krompirom i da vam kažem, gulaš je fantastičan, ovo je pravi "muški" ručak, na tanjiru imate od svega po malo. Ja sam zaboravila da stavim na tanjir kisele krastavčiće ali i bez njih je veoma ukusno.
Nisam znala šta je 1 kašičica konserve rajčice, mislim da je to pire od paradajza, koji sam ja i koristila....Branka, ako ovo pročitaš, molim te napiši mi da li je to TO.
Moj gulaš je bio gotov posle sat i po vremena, i ovo će se češće naći na našem stolu,mi smo oduševljeni ukusom ovog jela.
Obično kad pravim likere, treba im puno vremena da odstoje, ovaj liker mi se jako sviđa, brzo se napravi a izuzetnog je ukusa. ( liker je iz iste flaše, samo se sunce poigralo sa bojama ) Ovaj je sa citrusima.
Obožavam....nikada ranije nisam pravila pitu na ovaj način, ali gde može da špek/suva slaninica , nešto pokvari.
Idealna salata, puna vitamina, nama je bila kompletan ručak,dodala sam mlad zeleni luk i dva češnja belog luka u preliv, jedino što bih ovde promenila je da bih bobice aronije, koje idu u preliv, stavila u salatu a napravila klasičan preliv, jer kad se aronija smrvi, promeni boju salati i smanjila bih sa 4 kašika aronije na 2 kašike. Umesto smeđeg šećera, koristila sam livadski med.
Sve u svemu, hvala ti draga Branka na ovim fantastičnim receptima, koje sam sa uživanjem isprobala i u kojima smo Stanoje i ja, izuzetno uživali u svakom zalogaju i gutljaju.
Grlim te i ljubim.