Za ovomesečnu blogersku igricu, KuVarijacije, koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes smo izabrali svetosavske perece naše koleginice blogerice Jafi, koja ima svoj blog " Kuhinjske čarolije "
Sveti Sava se se slavi kao školska slava kod nas Srba i za taj dan se prave ove svetosavske perece. Iskreno rečeno, ja za to nikad nisam znala, jer sam rasla za vreme komunizma, kad se nisu proslavljali verski praznici, ali znam za Sv.Savu, jer je mom pokojnom ocu tada rođendan.
Kad sam došla u Kanadu, onda sam mnoge stvari naučila i išli smo redovno na proslave Sv.Save gde su deca, nas emigranata, učestvovala u raznim proslavama pri crkvi, recitovanjem raznih verskih i dečjih recitacija i igranjem folklora...i dan danas se sećam prve recitacije mog starijeg sina Dejana kad je imao nepunih 4 godina " leti pčela malena oko cveta šarena,niti staje niti seda dok ne skupi dosta meda " i od tada su ga zvali pčelica.
Svetosavska Himna
Uskliknimo s ljubavlju
svetitelju Savi,
srpske crkve i škole -
svetiteljskoj glavi.
Tamo venci tamo slava,
Gde naš srpski pastir Sava:
Pojte mu Srbi
Pesmu i utrojte!
Blagodarna Srbijo
Puna si ljubavi
Prema svome pastiru
Svetitelju Savi.
Celo Srpstvo slavi slavu
Svoga oca Svetog Savu:
Pojte mu, Srbi,
Pesmu i utrojte!...................
Bolje je da ja krenem sa receptom, jer ovako ću do sutra da pišem......
Sastojci:
300 g oštrog brašna
500 g mekog brašna
12 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
200 ml toplog mleka
300 ml tople vode
100 ml ulja
za premazivanje:
1 jaje
i još:
2 kašike brašna
pola kašike soli
vode
Priprema:
U manju posudu zagrejati mleko, dodati kašičicu šećera, suvi kvasac,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U vanglicu prosejati oba brašna,dodati so, ulje, toplu vodu i nadošli kvasac i zamesiti testo. Istresti testo na radnu površinu i umesiti glatko i meko testo, koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati ga u kuglu i vratiti nazad u vanglicu, premazati sa malo ulja, pokriti sa samolepljivom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla, oko pola sata.
Dok testo raste napraviti slani preliv za perece. U manju činijicu staviti brašno, so i dodavati po malo hladne vode da napravite gusto testo kao za palačinke. Ostaviti sa strane.
od
Naraslo testo podeliti na jednake delove, moje kuglice su bile po 85g svaka i dobila sam 17 pereca.
Svaku kuglicu ponovo premesiti i rukama rastanjiti u dugački i tanji valjak oko 1cm debljine. Oblikovati u perecu i staviti na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje ( meni su trebala dva pleha )
Dok sam jedan pleh sa perecama pekla, od drugog dela testa sam pravila perece.
Zagrejati rernu na 250°C ( kod mene je bilo na 200°C ) i premazati perece sa umućenim jajetom i pola kašike vode i peći ih oko 20 minuta ili dok vam blago ne porumene, izvaditi iz rerne i kašikom preliti slani preliv preko pereca,vratiti nazad u rernu i peći još 5 do 7 minuta ili dok vam se preliv ne osuši a perece lepo porumene.
Kad izvadite prvu turu, isto tako uraditi i sa drugom turom.
Ja sam moje perece namerno pravila da su manje, vi ih pravite kako ih vi volite.
Testo je fantastično da se sa njim radi.
Jafi, od srca ti hvala na odličnim svetosavskim perecama, ja sam ih napravila baš na sam dan Sv.Save.
Poslužiti ih sa kiselim mlekom, sokom ili jogurtom deci za doručak a možete im poslati i u školu za užinu.
Prijatno!!!!!