Reciklirani ručak, inače ovakve ručkove jako volimo, strpaš sve u jednu posudu pa nek se peče a ti radi nešto drugo.
Sastojci:
6 do 7 večih krompira
oko 400 g preostalog pilećeg mesa, isečeno na kockice ( kuvano iz supe, pečeno u rerni ili na roštilju )
1 veća glavica ili 1 manja glavica crnog luka i pola struka praziluka ( samo beli deo )
250 g šampinjona
200 g dimljene slanine
1 do 2 ljute papričice
2 do 3 čena belog luka
50 g rendanog sira
po ukusu so, biber, vegeta
1 puna kašika sitno iseckanog peršuna
2 kašike ulja
prva opcija za preliv:
2 do 3 jaja
375 ml mleka
druga opcija za preliv:
40 g putera
40 g brašna
570 ml mleka
100 g rendanog sira
Priprema:
Krompir opratii dobro izribati, staviti ih u šerpu, naliti sa hladnom vodom i dodati kašičicu soli. Pustiti da proivri, smanjiti temperaturu i kuvati ih dok krompir ne omekša, ali ne sme da se prekuva.
Ocediti od vode, i ostaviti ih da se ohlade.
Kad su se dovoljno ohladili, oljuštiti ih.
Dok se krompir kuva, napraviti fil.
U veći i dublji tiganj, sipati dve kašike ulja ( koje god vi koristite, ja koristim od semenki grožđa ) i dodati sitno iseckan crni luk i praziluk ( koji ste prethodno dobro oprali pod mlazom tekuće vode ) i pržiti dok oba luka ne omekšaju, ali pazite da ne izgore, dodati dimljenu slaninu, koju ste isekli na kockice i propržiti i nju, da samo malo ispusti masnoću.
Dok se to pržu, oprati i iseckati na krupnije šampinjone, dodati ih u luk i pržiti ih dokle god ima tečnosti.
Na kraju dodati sitno iseckanu ljutu papričicu, beli luk i piletinu,isečenu na kockice i pržiti sve zajedno još 5 minuta.
Začiniti po vašem ukusu i na kraju dodati sitno iseckan peršun. ( ja koristim začin koji se zove
montreal chicken i koji je odličan i za druga jela,specijalno za jela sa piletinom )
Uzeti pekač, koji je malo dublji, blago premazati sa uljem.
Polovinu krompira iseći na kolutove i poređati da prekrije dno, preko sipati fil od piletine i šampinjona a preko posuti sa 50 g izrendanog sira, cheddar,gouda...koji sir već volite i pokriti sa ostatkom krompira, koji ćete iseći na kolutove.
Ako volite, možete dodati i kolutove paradajza preko krompira i tek onda stavljati fil, prekriti sa kolutovima paradajza i završiti sa krompirom.
Opcija ima puno.
Prva verzija preliva:Umutiti jaja u tiganj u koji ste pržili fil, dodati mleko i malo začina po ukusu i preliti preko krompira.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 75 do 90 minuta, kad vam gornji deo krompira porumeni, izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo ohladi.
Iseći na kocke i poslužiti sa zelenom salatom.
Druga verzija preliva:Staviti puter u tiganj i otopiti puter na tihoj temperaturi.
Dodati brašno i stalno mešajte da vam se brašno uprži ali ne sme da porumeni, dok ne dobijete glatku masu.
Polako sipati mleko , mešajući i pustite da provri.
Kuvati dok se ne zgusne, dodati izrendani sir i izmešati da se sir otopi i sipati preko krompira.
Peči oko 75 do 90 minuta i po želji, kad je pečeno, možete posuti sa još malo izrendanog sira i vratiti na kratko da se sir otopi.
Prijatno!!!!