петак, 13. мај 2016.

Odmor

Svako od nas zaslužuje godišnji odmor, tako i mi blogeri trebamo odmor...Obično su odmori u julu i i avgustu,  za mene i mog muža je odmor sada...u maju slavimo mnogo praznika, majčin dan,muževljev rođendan i našu godišnjicu braka i ovog puta smo izabrali jednu daleku i egzotičnu denstinaciju...ta destinacija je Kina.
Ostaćemo 12 dana, tura je organizovana od kanadske agencije i mnogo će se videti i naučiti,biće i naporno,ali će se sve izdržati, čak i tih 18 sati u avionu...ko preživi,pričaće kako je bilo.
Na ovom putu sa nama putuju i mlađi sin i snajkica i naša prijateljica, znači nismo sami, a u društvu je uvek lepše.

Slike sa putovanja će biti kad se vratim a za sada  neke sa neta..




Radujem se ovom pitu,mada se malo i bojim....

Ostajte mi zdravi i veseli pa se pišemo posle našeg puta.

Vaša Pomoravka

четвртак, 12. мај 2016.

Coconut rice pudding

Još jedan način kako napraviti sutlijaš sa "kokosovim" mlekom, koje ćete sami napraviti.


Sastojci:

200 g zaslađenog kokosovog brašna ( sweet shredded coconut )
100 g arborio pirinač
1.125 ml mleka
pola kašičice vanilinog ekstrata
četvrtina kašičice kokosovog ekstrata
125 ml slatke pavlake

Priprema:

U osrednju šerpu sipati mleko i kokos,pustiti da provri i povremeno promešati.
Isključiti ringlu i ostaviti da odstoji tako sat vremena.
Iscediti kroz cediljku, pritiskajući kokos koliko god možete, sa varjačom da iscedite što više mleka iz kokosa.
Kad procedite mleko, trebali biste da imate 1 l mleka, ako nemate, nalite sa običnim mlekom do 1 l.

Proceđeno kokosovo mleko sipati ponovo u šerpu,pustiti da provri, dodati arborio pirinač, ( u receptu kaže samo 60 ml pirinča, meni se učinilo da je to premalo, to bi bilo oko 50 g ili možda čak i manje na litar mleka te sam stavila 100 g i za nas je bilo dovoljno ) kokosov ekstrakt i vanilin ekstrakt i kuvati na vrlo niskoj temperaturi dok se pirinač ne skuva,i ne dobijete vrlo kremastu, kao rižoto masu.Povremeno promešati.

Skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi. Ovako pripremljen sutlijaš će biti vrlo gust kad se ohladi i može da stoji oko 2 dana u frižideru.
Kad hoćete da ga servirate, prvo umutiti slatku pavlaku u šlag, dodati trećinu umućene slatke pavlake u pripremljen sutlijaš i spatulom umešati pavlaku i onda dodati i ostatak umućene slatke pavlake i to sjediniti spatulom.
Poslužiti hladno odmah ili ponovo ostaviti u frižider do služenja.


Prijatno!!!!

среда, 11. мај 2016.

Bacon and eggs pasta salad

Ja obožavam prženu slaninu i jaja za doručak..ova salata je na tu temu i idealno je kad imate višak kuvanih jaja a ne znate šta ćete sa njima.


Sastojci:

250 g paste
8 kuvanih jaja
250 g ispržene slanine
5 štapića celera
1 veća glavica ljubičastog luka
4-5 komada sušenog paradajza
250 ml majoneza
125 g kisele pavlake
po ukusu himalajska so i sveže samleven biber
1 puna kašika sitnije sečenog peršuna

Priprema:

U veću šerpu sipati vodu i pustiti da provri i kad provri,pre nego što ćete dodati pastu sipati kašičicu soli i tek onda dodati pastu. Kuvati je po uputstvu proizvođača, ja sam moju pastu kuvala oko desetak minuta i koristila sam ovu vrstu paste ( ne znam kako se zove na srpskom ) Za mene je najbolja sitnija pasta za ovu vrstu salate.
Kad se skuvala, ocediti je, isprati sa hladnom vodom i ostaviti da se ocedi od viška vode.

Dok se pasta kuva, ispržiti slaninu koju ste iseckali na sitnije kockice. Isprženu slaninu staviti na kuhinjski papir da se ocedi od viška masnoće.

Za to vreme iseckati ljubičasti luk, oprati i iseći štapiće celera na najsitnije polumesece, sušen paradajz na sitnije komadiće,skuvana jaja na sitnije kockice i sve to staviti u zdelu, dodati majonez, kiselu pavlaku, oceđene makarone i isprženu slaninu, dodati so i biber po ukusu i sitno iseckan peršun i sve dobro i nežno sjediniti.
Salatu možete odmah poslužiti ili rashladiti je u frižideru.


Prijatno!!!!

уторак, 10. мај 2016.

Havajska salata sa tortellini ( Hawaiian Tortellini Salad )

Eh, Hawaii i ja...davno nekada sam imala želju da ih jednom posetim, imam i sada tu želju e sad, da li ćemi se ostvariti ili ne, ne znam..možda jednog dana a dotle ću ja uživati u ovoj salati, koja je meni bila kompletan obrok.


Sastojci:
inspiracija

500 g skuvanih tortellini paste, punjenje po vašem izboru
1 do 2 narandžaste paprike
1 engleski krastavac
1 mala glavica ljubičastog luka
300 g cherry paradajza
300 g kuvane šunke
1 manja konzerva ananasa
1 mala ljuta papričicA
2 čena pasiranog belog luka
1 kašika sitnije sečenog peršuna
Za preliv:
2 pune kašike majoneza
2 pune kašike kisele pavlake
125 ml soka od ananasa
1 kašika dijon senfa
1 kašičica krupnije mlevenog bibera
2 kašičice uzrendanog djumbira ili po ukusu

Priprema:

Prvo skuvati tortellini. Staviti u veću šarpu vodu i pustiti da provri, kad je provrela i pre nego što ćete dodati pastu sipati kašičicu soli i tek onda dodati pastu i kuvati dok se pasta ne skuva, najbolje pogledajte upustvo proizvođača.
Ocediti od vode i ostaviti sa strane.
Ja sam koristila tortellini punjeni sa tri vrste sira.

Dok se pasta kuva pripremiti sve ostalo.
Šunku iseći na manje kockice, papriku oprati i iseći na manje kockice,cherry paradajz iseći na četvrtine, ljutu papričicu očistiti od semenki i iseći na jako sitne komadiće, luk očistiti,iseći na četvrtine i iseći na tanke listiće,krastavac oprati i iseći na 4 dela i onda iseći na komadiće, dodati pasirani beli luk i sitnije sečen peršun i na kraju, ocediti ananas od soka, ananas,tortellini i sve ostalo povrće i šunku staviti u veću zdelu a sok ostaviti sa strane.

U veću zdelu sipati sok od ananasa, dodati majonez, senf, kiselu pavlaku, krupno mleven biber, izrendan djumbir i sve umutiti sa malom žicom za mućenje. ( ako ne volite ukus djumbira, slobodno ga izostavite )
Sipati pola količine u salatu, promešati i ako želite, ostaviti u frižider da se rashladi, kad se rashladi sipati ostatak preliva, koji ste takođe ostavili u frižider,dobro promešati i poslužiti.
Ako kojim slučajem prelijete sav preliv odjednom i ostavite da se ohladi onda će vam pasta upiti sav preliv,znači, bolje je preliti kasnije sa ostatkom preliva.


Prijatno!!!

понедељак, 9. мај 2016.

Pita sa krem sirom i jagodama

Odlična kombinacija voća i blagog krem sira.


Sastojci:


300 g lisnatog testa
125 g krem sir
50 g prah šećera
250 g jagoda
1 kašičica vaniling ekstrata ili vanilla paste
i još:
1 manje jaje
1 kašičica šećera

Priprema:

Uključiti rernu na 200°C da se greje dok vi pripremite sve ostalo.

Jagode oprati, osušiti i iseći na listiće, otprilike na 4 listića, ako su manje a ako su veće na više.
Krem sir, sobne temperature, umutiti sa šećerom u prahu, dodati vanilu i sjediniti sve zajedno.

Lisnato testo otvoriti ( po želji, lisnato testo možete napraviti i sami, ja nisam imala vremena i koristila sam smrznuto, koje sam prethodno ostavila u frižiderda se odledi ) sredinu testa ostaviti u komadu a stranice iseći na trakice, donji i gornji deo ostaviti malo veći.


Na sredinu testa naneti pripremljen fil od krem sira i preko poređati isečene jagode. Donji i gornji deo, koji je malo veći, preklopiti preko sira i jagoda, tako da vam fil ne curi a isečene trakice preklapati jednu preko drugože, malo ukoso.
Pre nego što preklopite gornje trakice, duži deo testa preklopiti preko gornjeg dela fila i završiti sa trakicama.
Radite sve ovo što brže možete da vam testo ostane hladno.


Premazati sa umućenim jajetom,posuti sa kristal šećerom i peći u prethodno zagrejanoj rerni, oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Pečenu piti ohladiti, iseći na parčiće, posuti sa prah šećerom i poslužiti.


Prijatno!!!!


недеља, 8. мај 2016.

среда, 4. мај 2016.

Škampi salata sa avocadom i mangom

Sve ovo volim i kad počnem da jedem, ne znam šta mi je dosta..


Sastojci:

300 g škampa
1 mali avocado
1 veći mango
100 g cherry paradajza
1 puna šaka rukole 
1 puna kašika sitnije sečenog peršuna
1 mala glavica ljubičastog luka
sok od 1 limete
30 ml maslinovog ulja
2 čena belog luka
so i biber

Priprema:

U tiganj sipati ulje i zagrejati, dodati sitno iseckan beli luk i pržiti vrlo kratko, samo da zamiriše, dodati škampe, koje ste očistili i isekli na manje parčiće ( iseći na 2 ili 3 dela ) i ispržiti ih samo dok ne porumene,posuti sa peršunom, promešati i ostaviti na stranu da se ohladi.
Ispržiti nekoliko celih škampa da stavite kao ukras na vrh salate.

Rukolu oprati i iskidati na manje komadiće,ili ako hoćete ostavite ih cele..šta god vi više volite.
Luk iseći na kockice, mango očistiti i iseći na kockice, cherry paradajz iseći na polovine ili četvrtine.
Sve to staviti u zdelu, dodati sok od limete, dodati ispržene škampe, cele ostaviti na stranu, i na kraju dodati avocado,očišćen i isečen na kockice.
Posoliti, pobiberiti, promešati vrlo nežno i probati za ukus.

Poslužiti sa celim škampima odozgore.

Prijatno!!!!!


уторак, 3. мај 2016.

Perfect brunch omelette

Odlično za nedeljni doručak sa vašom porodicim...nama je bio ručak.



Sastojci:

6 jaja
2 do 3 struka praziluka
200 g brie sir
50 ml pavlake za kuvanje
po ukusu so i biber
maslinovo ulje,maslo ili puter za prženje

Priprema:

Praziluk očistiti i dobro isprati pod mlazom hladne vode.
Iseći na polovine, ako je manji, ako je veći na četvrtine i iseckati na rezance.
U dublji tiganj sipati šta koristie, ja sam koristila maslinovo ulje, i pržiti praziluk dok ne omekša.Pobiberiti i posoliti po ukusu, promešati i isipati na tanjir.
Brie sir iseći na kockice ili šnitice.

U zavisnoti koliko ste gladni,toliko jaja koristite, mom mužu i meni je bilo dovoljno 3 jaja, umutiti jaja sa viljuškom, posoliti i pobiberiti, dodati pavlaku za kuvanje i sjediniti sve zajedno.
Možete koristiti isti tiganj ili tiganj za palačinke,dodati kap dve ulja ( ako je teflonski ) i ispržiti omlet, ja sam od 3 jaja ispržila dva omleta, jedan po jedan..
Sipati polovinu mase od jaja ( ili, ako koristite 6 jaja onda četvrtinu ) ispržiti omlet samo sa donje strane, staviti polovinu ili četvrtinu brie sira na sredinu omleta, staviti preko isprženi praziluk i vrlo pažljivi preklopiti stranice omleta, jednu preko druge, sačekati vrlo kratko da se sir počne topiti.
Izručiti na tanjir, posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti sa paradajzom i istostiranim hlebom po vašem izboru.

Jelo je vrlo izdašno i možete da ga poslužite kao doručak, ručak ili večeru.


Prijatno!!!!

понедељак, 2. мај 2016.

Strawberry shots

Brzo piće, koje možete da napravite za vas i vaše društvo..ovo nije za decu, jer ima alkohola......


Sastojci:

500 g smrznutih jagoda ( ananas, mango )
od 50 g do 100 g šećera ili koliko volite da je slatko
50 ml svežeg soka od limuna
150 ml soka od jabuka
350 ml vodke ( beli rum )

Priprema:

Staviti sve zajedno u blender, izblendirati i poslužiti odmah...umesto vodke može i beli rum.
Kad se otopi led sa jagoda, onda možete dodati kockice leda i poslužiti.

Idealno za tople letnje dane a ako hoćete da poslužite bez alkohola, umesto vodke dodajte toliko soka od jabuke i poslužiti hladno.


Prijatno!!!!

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Vanji, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Kuvaj za me " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,alkohol.