петак, 20. април 2018.

Pork & Mushroom Tigania With Katsamaki

Odlično grčko jelo koje je posluženo sa kačamakom ( koji odavno nismo jeli )


Sastojci: 1 kg mesa od buta, 300 g gljiva, 1 dosta velika glavica crnog luka iseckanog na kockice, 3 do 4 čena pasiranog belog luka, 1 kašika brašna, 355 ml piva, 355 ml pileće supe ili tople vode, 5 do 6 grančica timijana, 1 mala grančica ruzmarina, 2 lista lovora, po ukusu so i biber, sok od pola limuna, 30 do 40 ml pavlake za kuvanje, majčina dušica ili timijan za serviranje
Sastojci za kačamak: 150 g kukuruznog brašna, 625 ml pileće supe ili obične vode, malo jači kozji sir,biber

Priprema: U veći tiganj sipati malo maslinovog ulja. i dobro zagrejati. Meso oprati dok je u komadu i osušiti ga. Iseći na kockice, veličine koje vi volite.
Posoliti i pobiberiti meso. Ja imam neku mešavinu grčkih začina i posula sam meso sa 1 kašikom tog začina. Sve izmešati i staviti meso u tiganj na vruće, ali ne i vrelo, ulje. Pržiti, samo dok malo meso ne porumeni sa svih strana.
Mešajte meso da vam se puno ne zalepi za dno tiganja.

Dok se meso prži, iseckati luk i pasirati beli luk
Izvaditi prženo meso u posebnu zdelu,poklopiti i ostaviti na stranu.
Staviti crni luk i pržiti na nižoj temperaturi oko 5 minuta, ali nemojte ga mešati, dok ne omekša, kad omekša, dodajte beli luk i pržiti vrlo kratko, samo da zamiriše.
Za to vreme, očistiti gljive, ja sam koristila sitne šampinjone i njih nisam sekla,već sam ih koristila cele,ako su gljive veće, preseći ih na pola ili četvrtine.
Vratiti meso i gljive u tiganj, dodati kašiku brašna i pržiti zajedno oko minut i mešajte stalno.

Sipati pivo, pileću supu i izgrebite varjačom sve sa dna tiganja,dodajte lovorov list, grančice timijana i ruzmarin, posoliti i pobiberiti po ukusu, pustiti da provri, smanjiti temperaturu na nisku i kuvati oko 30 do 35 minuta dok vam sos se ne zgusne.
Izvaditi grančice timijana, lovorov list i ruzmarin ( tokom krčkanja listići ovih začinskih biljkica će otpasti, ostaće samo gole grančice i njih izvaditi )
Kad je sos zgusnut dodati sok od pola limuna, ili po vašem ukusu, promešati, dodati pavlaku za kuvanje, probati da li je potrebno još nešto od začina.
Po želji, posuti sa timijanom / majčinom dušicom ili svežim peršunom.

Dok se meso krčka, i kad je skorpo gotovo, napravite kačamak.
U šerpu sipati pileću supu ili običnu vodu, dodati soli, ako je supa slana, nije vam potrebna so, jer i sir je slan a i jelo koje ćete poslužiti, pa da vam ne bude preslano, jelo se uvek može dosoliti kasnije.
Kad supa ili voda provri, dodavati kukuruzno brašno i stalno žicom mešajte da nemate grudvica.
Kuvati dok se ne zgusne, stalno mešajući žicom.
Kad je kačamak skuvan, dodati kozji sir i biber i izmešati sve zajedno

Na tanjir sipati kačamak prvo pa preko kačamaka sipati meso i gljive i poslužiti odmah..


2 коментара:

  1. Draga Zoki ovo je vec drgo jelo sa tvog bloga za kratko vreme, koje sam markirala da napravi, Mi cesto jedemo kacama sa kukuriznim brasnom. Drugo jelo bese sarma u corbi. Fantatsicno. Pozdrvce i ljubac

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Dubravka, ja tako retko pravim kačamak a volimo ga, moraću malo da se više potrudim i da ga češće napravim...Hvala ti i grlim vas.

      Избриши