Pravila sam ćufte od pasulja i od plavog patlidžana, ovog puta sa karfiolom i šampinjonima.
Sastojci: 1 manja glavica karfiola, 350 g šampinjona, 1 manja glavica crnog luka, 250 ml hlebnih mrvica, 4 čena belog luka
3 jaja, 2 pune kašike sitno iseckanog peršuna, pola kašičice suvog oregana, pola kašičice suvog timijana, po ukusu so i biber, maslinovo ulje
Priprema: U veći tiganj zagrejati maslinovo ulje, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok luk ne omekša, dodati šampinjone, koje ste prethodno očistili i iseckali na sitne kockice i pržiti sve zajedno dok tečnost, koje su šampinjoni ispustili, ne uvri, pred kraj dodati sitno iseckan beli luk, so, biber, suvi timijan i oregano, promešati i ostaviti da se ohladi.
U šerpu sipati vodu i kašičicu soli i pustiti da provri.
U provrelu vodu dodati karfiol, koji ste očistili i iskidali na sitnije cvetiće. Kuvati dok samo malo ne omekša, ne više od 5 minuta.
Ocediti od vode.
U multipraktik samleti da izgleda kao pirinač, ja sam morala iz dva puta da meljem.
U provrelu vodu dodati karfiol, koji ste očistili i iskidali na sitnije cvetiće. Kuvati dok samo malo ne omekša, ne više od 5 minuta.
Ocediti od vode.
U multipraktik samleti da izgleda kao pirinač, ja sam morala iz dva puta da meljem.
Pokriti providnom folijom i ostaviti najmanje dva sata u frižider da se ukusi sjedine.
Izvaditi i praviti ćuftice veličine po vašoj želji.
Ako kojim slučajem se ne može da oblikuje u ćuftice, dodati još hlebnih mrvica.
Masa bi trebala da bude dobra ako uzmete u ruku smesu i stisnete i ako se, kad otvorite ruku ne raspada, praviti ćuftice.
Ove ćuftice možete peći u rerni na 200°C oko 15 do 20 minuta ili pržiti u tiganju na malo ulja.
Ja sam jednu turu pržila a jednu sam pekla u rerni i ove koje sam pržila su mi bile malo sočnije.
Ćuftice koje sam pekla u rerni sam prvo dobro ohladila, naređala na pleh i ostavila 2 sata u zamrzivaču pa sam ih stavila u kesu za zamrzivač i njih sam zamrzla za neki drugi put. ( nemojte da vam dugo budu u zamrzivaču )
Ja sam pravila sama.
U tiganj na zagrejanom ulju ispržiti jednu manju glavicu crnog luka da omekša, dodati nekoliko čenova belog luka, koji ste sitno iseckali, 1 ljutu papriku, koju ste očistili od žilica i semenki i sitno iseckali i kad je povrće omekšalo naliti sa passata sosom i dodati 1 kašiku pirea od paprike ili paradajza, dodati suve začine po ukusu i ako je potrebno dodati soli i krčkati dok se sos ne ukuva.
Pripremljene ćuftice staviti u sos i krčkati sve zajedno desetak minuta ili kraće.
Budite vrlo pažljivi kad okrećete ove ćuftice ako ih pržite, jer mogu vrlo lako da se raspadnu ako niste pažljivi.
Umesto ćuftica možete napraviti i vege burgere od ove iste smese, ispeći ih i poslužiti sa listom zelene salate, kolutom luka i kolutom paradajza na nekoj fino prepečenoj kajzerici a nju možete premazati sa gustim grčkim jogurtom ili majonezom...
Ovaj recept može biti i gluten free ako koristite mrvice koje su gluten free.
Prijatno!!!!!