петак, 29. јул 2022.

Prženija

 Zaista malo smešno ime za ovo jelo ali ja ga znam pod tim nazivom i kao mlađa, kad nisam imala baš mnogo vremena preko nedelje za neke velike ručkove, znalo je i ovo da se nađe na stolu i to obavezno sa feta sirom, mada ja nisam nikad jela sa feta  sirom, ja je volim bez, a nisam veliki ljubitelj fete ali zato sve vrste kačkavalja obožavam.

Sa našim paprikama, lukom i paradajzom iz bašte i domaćim jajima sa farme, baš smo imali jedan fini ručak za nas dvoje.

Sastojci: 15 do 20 manjih paprika, 2 velika paradajza, 1 manja glavica luka, 4 do 6 jaja, so, biber, suvi začin, malo šećera, ulje ili mast za prženje.

Priprema: Ako koristite mladi luk iz bašte, koji je kod nas tek stigao, nemojte ga prethodno pržiti, već stavite zajedno sa paprikama, koje ste oprali, očistili od žilica i semenki i isekli na manje komadiće, ali da nije presitno. Ja sam koristila pola ljutih pola slatkih i jelo nije bilo ljuto, tek je onako, kao što kažu naši stari, reznilo na ljutinu.

Ako koristite stariji crni lu, prvo ga vrlo malo propržiti, samo da postane  staklast na masti ili ulju, u zavisnosti šta koristite. 

Kad je paprika pola upržena, dodati 2 veća paradajza, koje ste prethodno oljuštili i isekli na kockice, i pržiti dok skoro sva tečnost ne uvri. Posoliti, pobiberiti, dodati suvi začin i ako vam je paradajz po malo kiseo, dodati vrlo malo šećera ( ja sam to u prste dodala ) samo da ubije tu kiselinu.

Umutiti onoliko jaja koliko mislite da će vam biti potrebno, kod nas je to bilo 6 komada, ali su sitnija sa malo soli i preliti preko upržene paprike i paradajz. Mešati dok se jaja ne uprže.

Poslužiti toplo uz sir koji vi volite ( kravlji, ovčji, kozji ) i prepečen hleb a može i da ne bude prepečen. Ja jedem bez hleba, jer u suštini vrlo malo jedem hleb, ali zato volim peciva.😊😊😊😊

Nekada smo znali, ako nam šta ostane da ponesemo sledećeg dana na posao za ručak.

Prijatno!!!

среда, 27. јул 2022.

Beli luk za zimu

 Kad imate previše belog luka i ne znate šta ćete s njim, jedan od načina da ga sačuvate duže je i konzerviranje..mi ove godine imamo toliko luka da ćemo i pored toga što smo već počeli da ga delimo komšiluku i prijateljima, imati previše..Izvadili smo jedan deo, onaj koji imamo u bašti, ali imamo skoro još toliko i ovde kod kuće i ostavićemo ga da se suši u garaži ali je nemoguće pojesti toliku količinu luka do iduće sezone i drugo, on je dobar do otprilike marta meseca, posle počne da klija.

Ima puno načina kako da se ukiseli beli luk, ja sam prošle godine pravila na ovaj način, ove godine sam htela da probam na malo drugačiji način.

Nisam koristila obično belo sirće jer jabukovo sirće je mnogo zdravije pa sam koristila njega, vi možete da koristite koje god želite.


Sastojci :  oko 500 do 750 g očišćenog belog luka, oko 1 l vode, 1 puna kašika soli, 1 kašičica šećera, oko 250 do 300 ml jabukovog sirćeta, zrna bibera, grančice ruzmarina ili mirođije / kopra, lovorov list

Priprema:  Luk očistiti oštrim nožem ali morate da koristite samo zdrave čenove. Oprati ih i naređati u oprane i sterilisane tegle.
Dok luk čistite staviti 1 l vode, so, šećer, biber u zrnu da se kuva dok se šećer i so ne otope.

Kad ste naređali beli luk u teglice, možete koristiti začinske biljkice po vašem izboru i ono što volite ( bolje je koristiti manje teglice jer je lakše, jednom kad se otvore držati u frižideru i brže se pojede ) naliti 2/3 teglice sa provrelom vodom a ostatak dopuniti sa sirćetom, zatvoriti teglice, prevrnuti naopako, zaviti u nešto što će držati toplo i ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi.


Ja sam pravila salatu od cvekle i u vodu u kojoj sam kuvala cveklu dodala sam so i šećer i kuvala dok se nije otopilo, nalila sam 2/3 tegle sa tom tečnošću i ostatak sam sipala jabukovo sirće. 
Mislim da neću dobiti intenzivnu crvenu boju ali napraviću još nekoliko teglica u koje ću, pored belog luka, dodati i kolutove cvekle, tako da ću imati i kiselu cveklu i kiseli roze beli luk.


Jednom kad su tegle hladne, ostaviti ih u hladan špajz ili ako nemate hladan špajz ostavite tamo gde čuvate i ostalu zimicu.


Ovako pripremljen beli luk možete poslužiti uz predjelo ili kao neki prilog uz pečeno meso..a za vas, koji imate višak belog luka, kao ja, napravite pa podelite svojim prijateljima, uz još neku teglu domaće zimnice, kao poklon..meni bi ovo super bilo, da se napravi neka korpa u kojoj se može staviti teglica ukiseljenog belog luka, domaći tiho sušeni paradajz, ajvar, ljutenica, kisele paprike.

Bei luk pripremljen na ovaj način nema toliko jak miris kao svež i ja bih ga radije pojela, mada nemam problema ni sa svežim, samo posle konzumiranja svežeg belog luka pojesti nekoliko grančica svežeg peršuna.


Prijatno!!!


недеља, 24. јул 2022.

Pekarski hleb

 Ništa fensi šmensi ovog puta, već jedan običan pekarski hleb...ne znam koliko vas zna da je moj otac bio pekar, ali je umro relativno mlad, u svojoj 42 godini života, kad sam ja imala samo 12 godina i u to vreme nisam bila zainteresovana za kuhinju. U našoj kući mama je uvek kuvala i mesila hleb, ne sećam se da je tata ikad umesio hleb kod kuće, ali je nekad znao da nas povede ujutru rano u pekaru kad je pripremao hleb od testa koje je već bilo zamešeno. Mama mu je po nekd pomagala a ja sam ili negde spavala na nekoj stolici ili se igrala sa testom. Sećam se i dan danas tog miris koji se širio dok se hleb pekao i po neki put su mi davali topli hleb namazan sa marmeladom od mešanog voća, koju je proizvodila Budimka a u pekari se koristila za puter kifle. Mrzela sam i puter kifle i marmeladu Budimka a najviše sam volela lisnate pogačice, perece i burek sa mesom...eto toliko o mom sećanju a sad da nastavim sa hlebom.

Sastojci: 450 g prosejanog brašna, 275 ml vode, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, kašičica soli, 1 kašika ulja, i 1 kašičica soli

Priprema: Brašno izmešati s kvascem, ( moj kvasac ne mora da se aktivira, vi ako nematu tu vrstu kvasca, aktivirajte ga u malo tople vode sa kašičicom šećera i kačikom brašna i kad se kvasac podigne, dodadti ga u brašno ) kašičicom šećera, dodati toplu vodu, ulje i so i zamesiti test. Mesiti testo dok ne dobijete glatko i elastično teto koje se ne lepi za ruke. Pokriti i ostaviti testo na tolpom da naraste.

Narslo testo isipati na radnu površinu i rukama ga rastanjiti u pravougaonik oko 2cm debljine i zaviti testo u malo širi rolat. Rkama malo istanjti krajeve , ali ako nećete i ne morate, meni je ovako lepši jer me podseća na vekne  hlebova kakve sam ja nekad kupovala u prodavnici dok sam bila u Srbiji. Preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom.  Pokriti providnom folijom i ostaviti da naraste.

Narasli hleb iseći oštrim žiletom., ako želite možete ga posuti malo brašnom da ima onaj rustični izgled a i ne mora.Uključiti rernu na 190°C da se zagreje a na dnu staviti prazan, neki stari pleh koji ne koristite često da se greje zajedno sa rernom.

Pripremite 4-5 kockice leda. Staviti hleb u rernu u zagrejan pleh staviti kockice leda, zatvoriti rernu i peći hleb oko  15 do 20 minuta, otvoriti izvaditi prazan pleh iz kog je voda isperila i peći hleb još 10 minuta ili dok vam ne porumeni.

Kockice leda koristimo da nam stvore paru a para će nam napraviti koricu da je lepa i hrskava.

Ispečen hleb izvaditi i ostaviti da se ohladi i poslužiti uz ručak, a možete praviti i odlične sendviče sa ovakvom vrstom hleba.

Ko želi, može napraviti duplu količinu testa i ispeći dva hleba pa jedan, kad se dobro ohladi, zaviti i staviti u zamrzivač ili, iseći na parčiće pa zamrznuti i vaditi po potrebi.


Prijatno!!!

петак, 22. јул 2022.

Zdrav napitak

 Kaže meni moja prijateljica, evo jedan recept da isprobaš, tvrde da je odličan napitak koji čisti organizam od toksin...hajde da probam, da li zaista čisti organizam, ne znam, ali mi se napitak dopao i meni je ovo bio doručak, jer ima sve što je meni potrebno..


Sastojci: sok od pola limuna, 1 kivi, 1 kašika seckanih oraha, 1 banana, 2 kašike peršuna, 1 kašičica semenke konoplje, 1 puna kašika badema, 250 d0 300 ml vode

Priprema: Sve sastojke staviti u blender i samleti u glatku masu. Sipati u 2 čaše i poslužiti odmah. Ako pijete u ove vrele letnje dane, sastojke možete rashladiti u frižideru pre nego što pripremite napitak.


Prijatno!!!

среда, 20. јул 2022.

Jedno testo dva peciva

 Danas je bila nesnosna vrućina ali sam ja sinoć rešila da danas mesim pecivo pa nek bude kako bude. Klima je i ovako uključena, samo sam još malo smanjila temperaturu da bude u kući hladnije i dadoh se ja na posao....ne pitajte me koliko su me znojeva oblili dok sam sve uslikala, pokušala sam da sedim napolje bar kafu da popijemo, ali sam ipak morala da udjem u kuću..

Sastojci: 500 g brašna + za doradu testa, 7 g kvasca, pola kesice praška za pecivo, 250 g kiselog mleka, 50 ml toplog mleka, 1 i po jaje, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli

i još: 100 g putera sobne temperature, semenke po izboru, pola jajeta sa 1 kašikom mleka za premazivanje, krem sir, 1 kašika kisele pavlake,  peršun, beli luk, čokoladni namaz, džem

Priprema:  Prosejati brašno i u brašno dodati prašak za pecivo, kvasac ( moj ne mora prethodno da se aktivira, ako je potrebno da se aktivira onda aktivirati u toplo mleko sa kašičicom šećera )  kašičicu šećera, promešati i ostaviti sa strane.

Ja koristim domaće kiselo mleko, koje uvek imam u frižideru, vi ako nemate možete koristiti i gusti jogurt, dodajte jedno celo jaje a drugo izmutite pa pola sipajte u kiselo mleko a u drugu polovinu dodati malo mleka, umutiti i ostaviti sa strane za premazivanje kiflica. U prvu smesu dodati i kašičicu soli i umutiti sve zajedno da se kiselo mleko sjedini sa jajima.

Dodati to u brašno, zamesiti testo, koje ćete dobro izmesiti. Meni je bilo potrebno još malo brašna da dodam, manje od 1 kašike, da bih dobila srednje meko testo koje se ne lepi za ruke. Oblikovati testo u kuglu, premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo podeliti na osam podjednakih jufkica. Uzeti 4 jufkice a preostale 4 pokriti da se ne suše dok vi tanjite ove 4. Svaku jufkicu rastanjiti u veličini malog plitkog tanjira i svaku premazati sa omekšalim puterom ( gledajte da imate dovoljno za 6 jufkica )  3 premazane jufkice stavljati jednu na drugu a četvrtu jufkicu ne premazujemo.

Tako pripremljene jufkice staviti na tanjir pa ih staviti u frižider dok vi tanjite sledeće 4 jufkice. Tokom tanjenja pomozite se sa brašnom. Kad ste završili i sa druge 4 jufkice, izvaditi prve 4 a ove druge 4 stavite na tanjir pa u frižider dok vi radite sa prvim jufkicama.

Pobrašniti radnu površinu i prvo rukama pa onda oklagijom rastanjiti testo oko pola cm debljine.iseći na 16 jednakih trouglića. Koliko sam kiflica do sada napravil verovatno da ni kose na glavi nemam ali još nikako da isečem trouglove da mi sve kiflice budu iste.

Pošto je testo neutralno možete ih puniti slatkim ili slanim punjenjem. Ja sam jedan deo punila sa krem sirom u koji sam dodala kašiku kisele pavlake, malo seckanog belog luka i peršuna a jedan deo sam punila džemom od šljiva i čokoladnim namazom.

Trebaju vam 2 pleha, koji ćete prekriti pek papirom pa na jedan pleh ređati slane kiflice a na jedan slatke. Pokriti ih i ostaviti na toplom mestu da još jednom narastu. Ne treba da rastu više od 20 do 30 minuta.

Narasle kiflice, ja sam svaki pleh pekla posebno, prvi pleh koji sam napravila, premazala sam ih sa umućenim jajetom i mlekom ( koje je bilo na strani ), posula susamom i pekla u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 20 minuta.

Kad sam izvadila taj pleh, onda sam premazala i druge kiflice i njih pekla takodje 20 minuta na 180°C

Ostaviti ih da se kratko ohlade pa ih poslužite. Kiflice se mogu praviti i prazne.

Slatke kiflice posuti šećerom u prahu zamirisan vanilom, skuvajte kafu ili čaj i poslužite.


Prijatno!!!

уторак, 19. јул 2022.

Banana bread smoothie

 Znam da mnogi od vas vole banana hleb, koji ustvari nije hleb, več odličan kolač, koji ovde svi na ovom kontinentu, obožavaju. Meni taj kolač odlično ide uz kafu ili čaj..ovog puta umesto kolača, evo smoothie u čaši..


Sastojci: 1 banana, 2 pune kašike ovsenih pahuljica, 1/2 kašičice javorovog sirupa ili meda, 75 ml jogurta, 1 puna kašika badema, prstohvat soli, 1 kašičica vanile, cimet po ukusu, prstohvat muškatnog oraha

Priprema: Sve sastojke staviti u blender i samleti u glatku masu, po želji, banana se može zamrznuti ili koristiti nekoliko kockica leda.

Ovo vam može biti idealan doručak ili užina između doručka i ručka.


Prijatno!!!




недеља, 17. јул 2022.

Grčka kukuruzna pita

 Ne bih mogla da ovo nazovem projom, jer proja nije, ali se pravi sa kukuruznim brašnom i zaista je odlina pita za večeru a može i ujutru za doručak...nama, pored čorbice od paradajza, bila je za ručak.

Sastojci: 750 g tikvica, 300 g feta sir, 200 g gustog grčkog jogurta ili pavlake, 4 jaja, 60 ml ulja, 3 struka mladog luka, 2 kašike peršuna, 8 g praška za pecivo, 1 kašika kisele vode, 165 kukuruznog brašna, 70 g speltinog brašna

Priprema: Tikvice oprati, osušiti, odseći krajeve i izrendati na krupnije. Posoliti i ostaviti u đevđir da ispusti tečnost oko pola sata. Posle pola sata dobro iscediti tikvice.

Dok su jaja hladna, odvojiti belanca od žumanca, jer se tada lakše odvajaju nego kad su sobne temperature, umutiti mikserom belanca u šne sa malo soli i dodavati jedno po jedno žumance i svaki put dobro sjediniti pre nego što dodate sledeće žumance, dodati ulje, alo umutit i na kraju dodati gusti grčki jogurt ili kiselu pavlaku. Ja sam koristila pavlaku koja je puno gusta, skoro da liči na kvark sir pa sam dodala 1 kašiku kisele vode.

Ovu pitu možete napraviti i gluten free, izostavite speltino brašno i ukupna količina kukuruznog brašna koje je srednje krupno, povećati na 220 g.

Mladi luk oprati, osušiti i sitno iseckati. Peršun a možete dodati i mirođiju, ako je volite, sitno iseckati pa sve to dodati u masu od jaja i tek onda dodati dobro isceđene tikvice

Pomešati obe vrste brašna zajedno sa praškom za pecivo i dodati u masu od jaja i sjediniti a tek na kraju dodati feta sir, koji ćete prstima izmrviti ali ne previše da ipak ima komadići sira, ali da nije puno mastan, jer će se istopiti u piti dok se peče.

Sve nežno sjediiti zajedno da ne smeljate sir dok mešate. Najbolje je to uraditi spatulom.


Pleh, veličine 30cm X 22cm, ili sličnih veličina prekriti pek papirom ili premazati sa malo ulja i posuti kukuruznim brašnom pa višak istresti. Sipati masu u pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 do 55 minuta.


Pečenu pitu ostaviti kratko da se ohladi u plehu pa izvaditi sa pek papirom, ako ste ga koristil, iseći na kocke i poslužiti šta god vam je drago s njom...
Pita može biti na sobnoj temperaturi 24 sata, posle toga staviti u frižider.

Prijatno!!!



субота, 16. јул 2022.

Letnja obrok salata

 Leti mi se ne kuva svaki dan, nekad kuvam da imamo za dva dana pa jedan dan preskočimo to što smo jeli danas tako da sledeći dan pripremim nešto drugo, ali ako skuvam pasulj muž ga jede svaki dan a ja ne, jedem ga prvi dan i dosta mi ga je, zato retko i kuvam pasulj...

Današnja salata podseća na grčku salatu ali nije, ovop je kompletan obrok, koji je vrlo lagan i zasitan jer u njoj imamo sve što nam je potrebno.

Sastojci: 150 g orzo paste a može i pirinač, 1 konzerva leblebija / nauta / slanutka, 100 g čeri paradajza, pola engleskog krastavca, 4-5 struka mladog luka ili 2 manje glavice ljutike / aljme, 100 g kukuruza, 1 štapić celera, 1 kašičica suvog origana, 1 kašičica suve nane, korica i sok od 1 limuna, 50 g kalamata maslinke, 2 do 3 čena belog luka, maslinovo ulje, so i biber po ukusu, 100 g feta sir

Priprema: Orzo pastu skuvati po uputstvu proizvođača, ako nemate ovu vrstu paste možete da koristite braon pirinač dugog zrna. Skuvanu pastu ocediti od vode i isprati je pod mlazom hladne vode. Ostaviti da se dobro ocedi od viška tečnosti.

Dok se pasta kuva, iseckati mladi luk na sitnije kolutove a ako nemate mladi luk može i aljma ali je isecite na tanje kolutove.

Naut iscediti od tečnosti iz konzerve i isprati pod mlazom hladne vode. Ko ne želi da koristi iz konzerve, potopiti je preko noći, isipati tu vodu, naliti sa čistom vodom u koju možete dodati nekoliko čenova belog luka i manju glavicu crnog luka i kuvati dok se ne skuva. Na ovaj način možete skuvati veću količinu, ocediti, osušiti od tečnosti, spakovati u kesice i zamrznuti. Vaditi po potrebi.

Čeri paradajz oprati i iseći na 4 dela, moji su bili mnogo sitni  pa su isečeni na pola.

Pred kraj kuvanja paste dodati kukuruz, ako koristite smrznut i kuvati ga samo nekoliko minuta zajedno sa pastom, ako koristite iz konzerve samo ga ocediti od tečnosti i isprati pod mlazom hladne vode.

Engleski krastavac ili ako imate mlade domaće krastavce, oprati i iseću na sitnije kockice. Ja krastavac ne ljuštim a vi kako hoćete. Štapić celera, očistiti i njega iseći na manje polumesece.

Beli luk sitno iseckati ili izrendati na sitnu stranu.

Sve sastojke staviti u veću zdelu, dodati izmrvljenu fetu i kalamata maslinke. U manju zdelicu staviti izrendanu koricu limuna, sok od limuna, 1 do 2 kašike maslinovog ulja, sitno iseckan beli luk, oregano, nanu, so i biber i sve žicom sjediniti, preliti preko pripremljene salate i nežno izmešati.

Ja sam zaboravila da stavim maslinke pre fotkanja, tek kad sam završila sa fotkanjem vidim maslinke stoje sa strane a specijalno zbog njih sam danas išla u prodavnicu da ih kupim, tako da ih na fotkama nema, ali su bile dodate kasnije i već me je mrzelo da idem ponovo da fotkam a već sam bila gladna i umorna.

Ako izostavite feta sir( mada ukus onda neće biti isti kao sa njim ) možete imati i postan obrok.

Prijatno!!!

петак, 15. јул 2022.

Punjen paradajz

 Jedva čekam da mi pardajz uzri u bašti jer ovaj koji kupimo u prodavnici nema nekog ukusa pa je za punjenje odličan, jer ukus mu doteram sa raznim začinskim biljkama, kojih trenutno ima u izobilju.

Odlično vege jelo i uz salatu može biti i odličan ručak.


Sastojci: po 2 osrednje veličine paradajza po osobi, 4 čena belog luka, 1 glavica mladog crnog luka, 2 mlade šargarepe, 1 štapić celera, 60 g pirinča okruglog zrna, 1 mala kašičica šećera, 1 do 2 krompira, 50 g kačkavalja, ( ja sam koristila gouda sir ) začinske biljkice po vašem izboru, ulje 

Priprema: Paradajz oprati, osušiti i odseći vrhove, koji će vam biti poklupci oko 2 cm debljine. U činiju izdubiti pulpu i sok od paradajza ali ne previše da vam zidovi budu tanki da ne popucaju tokom pečenja. Okrenuti da se ocede dok vi pravite fil.

U tiganj sipati malo ulja, zagrejati pa dodati sitno isečen mladi crni luk, ako ga nemate može da se koristi i mladi zeleni luk ili običan crni luk i ako je luk mlad, kratko ga propržiti samo da omekša, dodati sitnije izrendanu šargarepu i sitno iseckan celerev štapić i kratko propržiti, dodati beli luk i pirinač, koji ste prethodno oprali i propržiti sve zajedno, na kraju dodati sredinu iz paradajza, koju ste iseckali na sitnije, dodati sok, pobiberiti, posoliti, dodati suvi začin i sve začinske biljkice koje volite i na kraju dodati malo šećera, ako vam je paradajz kiseo. Sve promešati i ostaviti na stranu da se malo prohladi. 

Puniti paradajz sa pripremljenim filom, ali ostaviti malo mesta odozgore jer pirinač će još da nabubri prilikom pećenja i ređati u podmazanu tepsiju. Odozgore posuti sa izrendanim kačkavaljem i poklopiti poklopcima koje ste prethodno isekli.

Okolo paradajza staviti oljušten krompir koji ste isekli na komade kakve vi volite. Posuti krompir sa malo soli i bibera ili suvim začinom, preliti svuda sa po malo ulja i peći na 180°C oko 45 minuta do sat vremena. Viljuškom probajte da li je pitinač skuvan a krompir ispečen.

Izvaditi iz rerne, ostavite da se malo ohladi i možete ga jesti uz neku zelenu salatu. Jelo je odlično i toplo a nama je bilo još bolje hladno.

Ako želite da vam je ovo jelo posno, izostavite kačkavalj.

Prijatno!!!

среда, 13. јул 2022.

Salata od plavog patlidžana i feta sira

Plavi patlidžan jako volimo i vrlo često ga spremamo, kao jelo ili salatu....


Sastojci: 1 veliki ili 2 manja plava patlidžana, 3 kašike maslinovog ulja, morska so, biber, 100 g feta sir, sitno seckana nana, sitno seckan bosiljak

Za preliv3 čena belog luka, morska so, 2 do 3 kašike sveže isceđenog soka od limuna, 3 kašike maslinovog ulja, pola kašičice mlevenog kumina


Priprema: Plavi patlidžan iseći na kolutove oko 1cm debljine, posoliti i ostaviti oko 20 minuta da ispusti vodu. Dobro osušiti kuhinjskim papirom. Preliti sa maslinovim uljem, pobiberiti i peći u rerni na 200*C ili na grilu.
Posle 10 minuta okrenuti i peći da porumeni, ali pazite da ga ne prepečete.
Pečen patlidžan ostaviti da se ohladi.

Sitno iseckati beli luk, nanu i bosiljak.
Napraviti preliv. U činijicu staviti ulje,so, ,cumin,( ko ne voli cumin neka ga izostavi ) limunov sok i umutiti žicom za mućenje.


Na tacnu staviti pečen patlidžan, posuti sa seckanim svežim biljem, izmrvljenom fetom i preliti sa prelivom, koji ste prethodno umutili sa žicom.

Poslužiti kao prilog nekom mesu ili kao laganu večeru.


Prijatno!!!!

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Jela sa bloga " Jelina Jela " koja nam je zadala temu plavi patlidžan i njoj šaljem ovaj recept.

Punjena pogača

 Domaćeg hleba nikad dosta, i ako ja ne jedem hleb, dok je topao, pojedem parče a ovo mi je bilo izvrsno jer sam je jela za doručak sa kiselim mlekom..


Sastojci: 500 g brašna + 50 g za doradu testa, 310 g gustig grčkog jogurta, 40 ml ulja, 50 ml tople vode, 1 žumance,  pola umućenog jajeta ( drugi deo za premazivanje pogače ) 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, mala kašičica šećera i 1 kašičica soli ili po ukusu
i još: 200 g kravljeg sira, 1 belance, 1 do 2 kašike sitno sečenog peršuna / spanaća, oko 50 do 75 ml ulja, semenke po izboru.

Priprema: Prosejati svo brašno pa odvojiti 50 g sa strane u slučaju da treba da se domesi testo. U 500 g brašna dodati suvi kvasac i promešati.

Gledajte da su vam svi sastojci sobne temperature. U gusti grčki jogurt dodati toplu vodu, ulje, žumance, pola umućenog jajeta, šećer i so i sjediniti sve zajedno, dodati u prosejano brašno i kvasac i zamesiti meko testo. Testo dobro izraditi, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Dok testo raste pripremite fil za pogaču. Izmrviti prstima feta sir, dodati belance i sitno iseckan peršun ili spanać i ako vam je sir dovoljno slan, nemojte soliti, ako nije, dodajte malo soli. Sjedinite sve zajedno i ostavite sa strane.

Naraslo testo isipati i podeliti na 12 jednakih delova, svaki deo premesiti, pokriti i ostaviti da se malo odmori.

Uzeti deo pa prstima rastanjiti da je testo oko 1cm debelo. U sredinu staviti deo sira pa zatvoriti testo svuda okolo. Sad tako isto uraditi i sa preostalim delovima testa. Kad ste završili, uzeti kalup ili tepsiju 26cm prečnika, prekriti pek papirom ili samo podmazati hladnim puterom.

Svaki deo testa blago ruko pritisnite u manji krug, i svaki krug zamočiti u ulje i ređati tako što će vam deo sa uljem biti okrenut prema gore. Pokriti i ostaviti još pola sata do 45 minuta da raste.

Naraslu pogaču premazati sa preostalim jajetom posuti semenkama po vašem izboru i peći na 180°C oko 40 do 45 minuta. 

Pečenu pogaču izvaditi iz tepsije i ostaviti na žici da se ohladi, po želji pogaču možete pokriti kuhinjskom krpom dok se hladi.

Poslužiti je za doručak ili uz ručak. Mi smo je jeli sa varivom od boranije a deo koji je ostao smo pojeli sledećeg jutra za doručak sa kiselim mlekom i pogača je mekana i sledećeg dana.


Prijatno!!!


понедељак, 11. јул 2022.

Knedle na drugačiji način

 Ovaj recept za knedle je još iz 2011 godine i ja sam totalno zaboravila na njega...kad sam prvi put videla ovaj  recept, bila sam skeptična, ali sam ga ipak isprobala je ja volim da probam nove ukusu, i nas je oduševio mladi sir u knedlama...probajte i vi, možda vam se i dopadne.


Sastojci: 500 g urde ili bilo kog mladog neslanog sira, 35 g šećera, 85 g pšeničnog griza, 30 g brašna, 1 kesica vanile ili vanilla paste, 2 jaja, 150 g hlebnih mrvica, 3-4 kašike ulja ili neslanog putera, 3-4 kašike šečera, po ukusu cimet ili mleveni orasi ili vanilin šećer

Priprema: U veći tiganj staviti ulje ili neslani puter, zagrejati na osrednjoj temperaturi, dodati hlebne mrvice i pržiti ih, stalno mešajući, da vam ne izgori, dok ne dobijete zlatno žute mrvice. Ostaviti na stranu, da se ohlade, dodati po želji šta hoćete. Ja sam stavila šećer, cimet i malo mlevenih oraha.

U blender staviti mladi sir i jaja i izmikstati da dobijete glatku masu. Sipati u vanglicu pa dodati šećer, brašno, griz i vanilin šećer i dobro sjediniti testo.Ako ne želite sir i jaja ne morate stavljati u blendern ali onda ćete imati masu u kojoj ima gromuljice sira. Ja sam tako pravila prvi put a sad sam htela da probam na ovaj način da izbegnem te mrvice sira. Ostaviti na stranu, da odstoji.

Trešnje oprati, osušiti i očistiti od koštica i peteljki.

Od testa kidati po malo, raspljeskati na dlanu, u sredinu staviti jednu trešnju i sve lepo testom zatvoriti okolo trešnje,praviti lopte sa vašim dlanovima i stavljati ih na tanjir. Ja sam moje testo merila da je po 25 g svaki deo. Ako vam je testo premekano, pomozite se sa malo brašna.

U veću šerpu staviti vodu i pustiti da voda provri, u kipuću vodu,ali ne da ključa,spuštati knedle i kuvati ih dok ne isplivaju ne vrh,onda su vam kuvane.
Rešetkastom kašikom izvaditi ih,dobro ocediti, stavljati ih u pripremljenu smesu od mrvica. Dobro ih pokriti sa proprženim mrvicama i poslužiti.


Prijatno sam iznenađena ukusom ovih knedli, probajte ih i vi.


Ja sam koristila kremastu rikotu jer ovde nemam mladi sir.


Prijatno!!!