Nešto u zadnje vreme sam prestala da pravim razno razne pogače a nekada sam ih jako puno pravila...u zadnje vreme puno pravim onaj moj hleb koji se ne mesi, jer nekako mi je to najlakša opcija a taj mi je hleb fantastičan i posle nekoliko dana a ako je potrebno, može se samo staviti u toster i dobićete odlično parče hleba..
Sastojci: 500 g brašna + 50 g za doradu testa, 20 g svežeg ili 7 g suvog kvasca, 100 g kisele pavlake, 50 g omekšalog pitera, 50 g kisele vode, 150 toplog mleka, 1 jaje, 1 kašika jabukovog sirćeta, 1 kašičica soli ili po ukusu, pola kecice praška za pecivo
i još: 50 g omekšalog putera, 1 jaje, 1 kašičica vode ili mleka, semenke po izboru
Priprema: Ja brašno uvek prosejem jer mi je nekako vazdušastije tako prosejano a vi uradite onako kako vi volite. U brašno staviti prašak za pecivo i suvi kvasac, jer kvasac koji ja koristim nije potrebno prethodno razmutiti u tečnost da bi se podigao.
U zagrejano mleko dodati kiselu pavlaku, jaje, kiselu vodu, kašiku sirćeta, so i sve sjediniti zajedno i sipati u brašno i zamesiti testo. U zamešeno testo dodati puter sobne temperature koji ste isekli na kockice i mesiti sve dotle dok se puter i testo ne sjedine a vi dobijete glatko i meko testo koje se lepi za ruke ali na rukama ne ostaje ništa. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Naraslo testo isiati na radnu površinu, podeliti na 3 dela, svaki deo je oko 290 do 295 g a ostatak ostaviti za kuglu koju ćete staviti u sredinu.
Tri dela rastanjiti u veličini plitkog tanjira, prvi deo premazati sa omekšalim puterom, staviti drugi deo preko te i njega premazati puterom i treći deo staviti preko njih. Uz pomoć brašna, rastanjiti u krug debljine oko pola cm i raseći na 16 trouglova, svaki trougao razrezati gde je uži deo. Uzeti taj donji deo te provući kroz razrezani deo, zaviti u kiflicu i stavljati u prethodno podmazanu tepsiju puterom ili prekriti pek papirom i stavljati do stranica tepsije, tako da je provučeni deo do stranica tepsije.Za okolo tepsije potrebno je 8 kiflica. Ja sam koristila kalup od torte 26cm a vi, ako želite da vam je pogača niža koristite 28cm...ja ću sledeći put probati u veću tepsiju.
Pogaču na sličan način sam pravila pre mnogo godina i možete je videti ovde.