понедељак, 30. октобар 2023.

Harmonika pita sa sirom

 Prošlog vikenda sam dobila kore od prijateljice za probu i toliko su se stvari izdešavale da jednostavno nisam stigla da napravim ništa.Mislila sam da ću sa njima napraviti pitu sa jabukama, ali nekim slučajem mi se želja nije ispunila, jer sam tokom nedelje kupula svež mladi sir i bojala sam se da ćemi se pokvariti sir tako da htela, ne htela morala sam da napravim slanu pitu.

Harmonika pitu sam odavno pravila, jeste da je bila na drugačiji način  ali mi je pala na pamet da bih mogla opet da je pravim ali sad na ovaj način.

Sastojci: 500 g kora za pite, 4 jaja, 450 g mladog sira, 1 puna kašika kisele pavlake, 1 kašičica soli, 80 ml ulja + za premazivanje kora

Priprema: Umutiti jaja, dodati ulje, kiselu pavlaku, so i mladi sir i umutiti sve zajedno u glatku masu. Kod mene ima komadići sira jer sam koristila svežu rikotu a vi koristite sir koji vi volite i imate.

Svaku koru premazati sa malo ulja i presaviti u obliku lepeze, ali koru  ne presavijati na sredinu. Pleh dužine kolike su kore premazati sa malo ulja, stranice i dno i staviti jednu koru dole. Ređati presavijene kore u obliku lepeze . Ja sam kore savijala sa uže strane jer toliki mi je bio pleh u kome sam pitu pekla.

Tako raditi dok imate kora. Ređati ih jednu pored duge. Kad su sve naređane malo ih prstima raširite i kašikom vaditi fil od jaja i sira i stavljati između kora i gledajte da svuda podjednako pospete kore i da imate dovoljno fila za celu pitu i da vam ostane nekoliko kašika fila. U preostali fil sipati nekoliko kašika kisele vode i preliti preko pite. Po želji posuti susamom.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Pečenu pitu kratko ohladiti i poslužiti je sa kiselim mlekom ili jogurtom.

Pita se može jesti topla a sasvim je dobra i hladna ( ja moram obavezno da je malo zagrejem jer ne volim ništa hladno od jela )


Prijatno!!!

среда, 18. октобар 2023.

Pasta salata sa tunom na mediteranski način

 Nekada stvarno nemam ideju šta bih da nam pripremim za ručak a da to ipak bude zasitno...ribu nismo odavno jeli pa mi je idealno bilo da iskoristim tunu koju sam već imala.


Sastojci: 200 g sitnije paste po vašem izboru, 1 konzerva od 450 g nauta / slanutka, 1 osrednji paradajz, 1/2 dugačkog krastavca, 50 g crnih kalamata maslinki, 2 konzerve tune u vodi, 5 struka mladog, ili manja glavica ljubičastog luka, po 1 kašika sečenog peršuna i mirođije, 65 ml maslinovog ulja, 1 kašika balsamico sirćeta,1 čen belog luka, sok od limuna, 2 kašičice dijon senfa, po ukusu so i biber, 1 jalapeno ( halapinjo )  paprika 

Priprema: Skuvati pastu po uputsvu proizvođača. Ja sam koristila sitnu orzo pastu jer mi je idealna za ovakvu vrstu salate. Ocediti od vode i isprati pod mlazom hladne vode. Ostaviti da se ocedi od viška tečnosti.

Dok se pasta kuva, ocediti naut / slanutak / leblebije i isprati ga pod mlazom hladne vode. Ostaviti da se ocedi i kad se ocedilo staviti u jednu veću zdelu.

Povrće svo oprati i osušiti od viška vode. Paradajz preseći na pola pa izvaditi kašikom semenke i samo meso od paradajza iseći na male kockice, Staviti u zdelu. Maslinke preseći na pola te i njih staviti u zdelu. Mladi lčuk očistiti i iseckati što stnije možete na kružiće a ako nemate mladi luk možete koristiti i ljubičasti luk, koji ćete iseći na sitne kockice. Dodati i to u zdelu. Halapinjo papriku raseć na pola očistiti od semenki i žilica te i nju iseći na sitne kockice.
Krastavac,koji ste prethodno oprali nemojte ljuštiti te i njega iseći na sitne kockice.
Peršun i mirođiju takođe sitno iseckajte i dodajte u zdelu i na kraju dodajte oceđenu pastu.

U drugu manju zdelu sipajte limunov sok, balsamico sirće ( ja ne volim crveno pa koristim belo a ako nemate balsamico sirće sipajte jabukovo sirće ali dodajte kašičicu meda ) senf, pasiran čen belog luka, so i biber i maslinovo ulje i sve to umutiti viljuškom ili manjom kuvarskom žicom i preliti preko salate.
Vrlo nežnim pokretima promešati sve zajedno. Po potrebi dodati još so i biber.

Staviti u frižider da se rashladi. Poslužiti je rashlađenu i po želji možete izmrviti feta sir odozgore, ko voli. Kod nas je bio postan dan pa se sir nije koristio.


Ova vrsta salate vam je ustvari kompletan zdrav obrok a ako vam šta ostane možete poneti i na posao sledećeg dana.


Prijatno!!!



понедељак, 16. октобар 2023.

Džem od bobica zove i jabuka

 Od uvek sam želela da napravim džem od bobica zove ali uvek me ptice pobede u trci za njima, e ovog puta sam ih pobedila ja...fantastična kombinacija pa ako ikad imate prilike, probajte da napravite ovaj džem.

Sastojci: 600 g bobica zove, 3 jabuke, 250 g šećera, 1 kesica vanilin šećera,  sok od 1 limuna

Priprema:  Očistiti bobice zove od suvih i zelenih bobica. Oprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se ocedi od viška vode. Pažljivo skinuti bobice i ostaviti ih sa strane.

Jabuke oprati, oljuštiti i odstraniti semenke. Iseckati ih da su sitniji komadi. ( ako želite, ljuske, semenke i onu opnicu staviti u neku kesicu i kuvati zajedno jer u to imate dodatni pektin koji će doprineti da se džem brže zgusne i pred kraj odstraniti  iz šerpe )

U šerpu staviti iseckane jabuke, dodati šećer, vanilin šećer ( ja sam koristila vanilla paste )  i sok od limuna. Pustiti da provri i tek onda dodati bobice zove i kuvati zajedno dok se voće ne raspadne i zgusne. Ja sam moj džem samlela štapnim mikserom a vi kako želite.

Vruć džem sipati u čiste i sterilisane tegle, koje ste prethodno zagrejali u vrućoj rerni. Napunjene tegle ( ja sam dobila samo dve teglice jer nisam imala više bobica ) zatvoriti i vratiti nazad u toplu rernu i ostaviti da odstoji 15 do 20 minuta, izvaditi i ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi...

Umesto jabuka možete da koristite šljive. ( trebaće vam oko 200 g ) 

Prijatno!!!

четвртак, 12. октобар 2023.

Jedan najobičniji paprikaš

 Ko kaže da se ručak ne može skuvati za manje od sat vremena...mi paprikaš volimo jer u njemu je moja omiljena namirnica...krompir.

Sastojci: 5 do 6 većih krompira, 2 do 3 domaće kobasice, 250 ml kuvanog paradajza, 1 dobro puna kašika pirea od paprika, 2 veće glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 1 do 1.5 l pileće supe ili vode, suvi začin, biber, mlevena dimljena ili obična paprika, peršun

Priprema: U veću šerpu sipati ulje i dodati sitnije isečen crni luk, blago posoliti i pržiti dok luk ne omekša, dodati kobasicu, koju ste isekli na manje komade, kratko propržiti ( ja nemam domaće kobasice pa sam koristila kranjsku ljutu ) pa dodati kašiku pirea od paprika ili ako nemate pire od paprika može i ajvar, sve to izmešati zajedno, dodati krompir, koji ste prethodno oljuštili i isekli onako kako volite. Nalite sa kuvanim paradajzom i supom, posoliti, dodati suvi začin i biber i kuvati dok krompir ne omekša.

Ako vam nije dovoljno gusto onoliko koliko vi volte, možete da dodate 1 kašiku brašna izmešanog sa hladnom vodom i pustite da još jednom provri. Ja obično izvadim nekoliko komada skuvanog krompira i izgnječim kao za pire i vratim nazad u šerpu. 

Pred služenje posuti sečenim peršunom i poslužiti dok je vruće. Ja sva jela volim dok su vruća a vi kako volite.

Prijatno!!!


петак, 6. октобар 2023.

Buhtle meke kao pamuk

 Pre nekoliko dana na IG vidim Alesandrin post za buhtle i preletim pogledom na njih, vidim lepe i meke buhtle i nastavim sa gledanjem drugih postova, ali mi ne da đavo mira, moram da idem da pogledam i recept.

Pravila sam ja mnogo vrste testa za buhtle i sva su mi podjednako lepa, ali ovo testo me je oduševilo, vrlo mi je slično brioche testu i naravno da sam morala da ga isprobam...biće mi jedno od dražih testa, koja ću vrlo često da koristim i za neka druga peciva. Već imam ideju šta ću praviti sledeći put od tog testa a dotle vi isprobajte ove buhtle pa mi napišite u komentaru kako su vam se dopale.


Sastojci z početno testo: 370 ml toplog mleka, 20 g svežeg kvasca i 3 kašike šećera
Sastojci za testo: 700 g brašna, 3 kašike šećera, 120 g omekšalog putera, 3 kašike jogurta, 2 žumanca, korica limuna, vanila i prstohvat soli
i još: džem po vašem izboru

Priprema: U vanglicu prosejati brašno pa napraviti udubljenje i tu sipati toplo mleko, izmrviti kvasac, dodati 3 kašike šećera i po malo zahvatiti brašna sa strane za kašiku dve i sve to blago razmutiti u tu sredinu brašna ali da brašno ostane svuda okolo. Pokriti i ostaviti oko dvadesetak minuta da ta masa naraste.

Aleksandra kaže da sva testa za buhtle ne zahtevaju da se pripremi kvas, ali slatka dizana testa su za nijansu ukusnija i ja se slažem sa njom, imam nekoliko recepata gde se prvo pripremi kvasno testo pa se onda dodaju ostali sastojci u to kvasno testo, da se zamesi. Probajte, nećete ništa izgubiti već naučiti i nešto novo.

Posle dvadeset minuta stajanja dodajte i ostale sastojke i samo zamesite testo da se svi sastojci sjedine i počne stvaranje glutena. Ponovo pokriti i ostaviti 30 minuta da se testo odmori.

Isipati na radnu površinu i mesiti testo oko 5 minuta. U početku će testo biti lepljivo, što ga duže mesite testo će biti sve bolje i neće se lepiti za ruke. Nemojte dodavati više brašna. Umešeno testo pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testoudvostruči. U zavisnosti od temperature u prostoriji u kojoj mesiti može uzeti i više od sat vremena.
Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenoj radnoj površini i rukama ili oklagijom rastanjiti testo na 1cm debljine. Iseći na 24 jednakih kocki.

Ja sam mesila 2 tepsije buhtli i jednu, koja je za nas, podelila sam na 16 kockica pa mi je testo bilo malo tanje, ali ništa se nije promenilo što se ukusa tiče.


Na svaku kockicu staviti po kašičicu džema i zatvoriti sa svih strana da oblikujete buhtlicu. 
Tepsiju prečnika 32cm premazati puterom ili prekriti pek papirom i ređati lepe male oblikovane buhtlice.


Pokrite i ostavite da se testo još jednom podigne, oko 45 minuta. Zagrejati rernu na 180°C. Naraslo testo premazati sa malo mleka i peći oko 30 do 35 minuta ili dok vam ne porumene.


Ispečene buhtle pokriti i ostaviti da se malo ohlade.


Poslužiti dok su tople posute prah šećerom zamirisan vanilom....buhtle su odlične i sledećeg dana, meni su lepše kad se malo zagreju dok ih moj muž jede bez zagrevanja.


Aleksandra, od srca ti hvala na ovom fenomenalnom receptu a vama neka je prijatno!!!