среда, 23. октобар 2024.

Slatka pletenica sa orasima

 Ovaj recept sam odavno isprobala sa Coolinarike, jedne od najboljih kulinarskih stranica, koju su, silom prilika zatvorili za nas članove, koji smo tamo bili godinama i dali veliki doprinos da ta stranica bude ono šro je nekad bila, mesto za druženje, sticanje novih prijateljstva i razmenu mišljenja i iskustva. Recept je od Vukice a inače sam i ja pravila vrlo sličnu pletenicu sa jabukama, koja je takođe izuzetno lepa.

Sastojci za testo: 300 do 350 g brašna, 5 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 30 g šećera, malo soli, 1 žumance, 180 ml jogurta / kefira, 50 ml mleka,75 ml ulja, korica od jednog limuna

Sastojci za fil: 150 g mlevenih oraha, 150 g sekanih oraha, 30 g šećera, 2 belanceta, oko 100 g džema od kajsija, 1 kesica vanilinog šečera, izrendana kora od 1 pomorandže

Priprema: Brašno prosejati Ja obično prosejem malo više brašna jer sva brašna ne upijaju isto tečnost, pa odvojim onoliko koliko mi je potrebno za recept a ostatak stavim sa strane pa dodajem onoliko koliko mi je potrebno da dobijem testo koje se ne lepi za ruke ili za posipanje radne površine.

U toplo mleko dodati šećer, kvasac,jogurt, limunovu koricu, žumance i ulje. dobro sjediniti i ako je potrebno ostaviti da se kvasac podigne. Ja koristim kvasac koji ide direktno u brašno, promešam,dodam malo soli i sipam u tečne sastojke, spatulom sjediniti i dobro izmesiti testo koje treba da bude meko ali da se ne lepi za ruke.

Tako umešeno testo premazati sa malo ulja, vratiti nazad u posudu u kojoj ste umesili testo, prekrite providnom folijom i ostaviti na toplom mesu da testo naraste.

Dok testo raste pripremite orahe. Umutiti oba belanca sa šećerom, dodati vanili i koricu pomoranže i na kraju umešati seckane i mlevene orahe u masu.

Naraslo testo premesiti, podeliti na pola i ostaviti da se kratko odmori. Svako testo koje ostavimo da se kratko "odmori" se mnogo bolje  istanji oklagijom.

Uzeti jedan deo testa i rastanjiti u pravougaonik oko pola cm debljine a može i malo više  Sa obe strane testa  iseći trakice oko 2cm široke. Sredinu testa premazati sa polovinom džema od kajsija pa staviti polovinu mase od oraha i rasporedite da imate po celoj dužini isto. Donji i gornji  deo testa prebaciti preko fila a trakice prebacivati jednu unakrst sa drugom. Isto tako uraditi i sa drugim delom testa.


Slika ove pletence nije od ovog recepta već od nekog drugog samo sam htela da vam pokažem kako uraditi pletenicu.

Preneti obe pletenice a pleh koji ste prekrili pek papirom, pokriti i ostaviti da pletenice još jednom narastu. Narasle pletenice premazati umućenim žumancetom sa malo ulja i po želji posuti sa malo mlevenih oraha, ( ja nisam ) Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C i peći dok vam ne porumene onako kako vi volite, 20 do 25 minuta.
Ostaviti da se prohlade, iseći na parčiće i poslužiti uz kafu ili čaj.

Moraću da ponovim ovu slatku pletenicu pa ću onda bolje uslikati kotake pripreme. 

Prijatno!!

уторак, 22. октобар 2024.

Halapinjo papričice punjene sirom u ulju

Ove papričice redovno sam kupovaala kad god sam pripremala predjelo za goste i mogu da vam kažem da nisu ni malo jeftine, ali kad se nešto voli onda ne pitaš koliko košta.
Pre nekoliko dana muž i ja smo otišli na farm nekih pedesetak km od nas da kupimo kupus za kiseljenje i kad tamo vidim ove crvene halapinjo papričice i toliko sam im se obradovala da sam prvo zgrabila korpicu sa njima pa tek onda odosmo da izaberemo glavice kupusa.

Zelenih halapinjo ( Jalapeño ) papričica ima koliko hoćeš u prodavnici ali ih još nikad nisam našla da su crvene i zato sam im se toliko obrdovala.


Sastojci: 30 halapinjo papričica, 700 g kremastog feta sira *, 100 g krem sira, 1 l vde, 400 ml sirćeta, 2 dobro pune kašike soli, 1 1/2 kašika šećera, 4 čena belog luka, desetak zrna bibera, 2 lovorova lista, ulje po potrebi

Priprema: Paprike oprati i osušiti, Manjim oštrim nožem iseći gornji deo sa drškom pa vrlo pažljivo očistiti sve semenke iz paprike. Nosite rukavice jer paprike su jako ljute.
Ako su vam paprike jako ljute naliti ih ledenom vodom i ostaviti sat dva u vodi, na taj način će vam biti manje ljute.

U veću šerpu sipati vodu, sirće ( naše kanadsko sirće nije toliko jako kao vaše koje je 9%, naše je samo 5% te sam ja koristila duplu količinu sirćeta ) oljuštene čenove belog luka koje ćete iseći na krupnije komade, lovorov list, biber u zzrnu, šećer, so i pustiti da sve provri.
U provrelu vodu staviti očišćene paprike i kuvati ih oko 4 minuta, samo da malo omekšaju. Izvaditi rešetkaastom kašikom, okrenuti otvore od paprika na dole da se paprike ocede i ohlade.

Dok se paprike hlade vi izmešajte feta i krem sir. Ja nisam koristila krem sir jer sir koji sam koristila je toliko kremast da mi nije bilo potrebno.


                                                  ( ovo je sir koji sam ja koristila ovde u Kanadi )

Napuniti poslastičarski špric ili kuvarsku dresir kesu i punti paprike ovom kremastom masom.

Tako pripremljene paprike ređati u prethodno oprane i sterilisane tegle i kad ih napunite, preliti uljem. Ja nisam koristila maslinovo ulje jer ono mi se stegne u hadnoj ostavi već sam koristila ulje od semenki grožđa.


Zatvoriti tegle, obrisati i ostaviti ili u hladnoj ostavi ili u frižideru. Ja svu moju zimnicu držim u hladnoj ostavi.


Dužina trajanja puno zavisi od kvaliteta sira. Pošto ih ja ovko pravim prvi put, reći ću vam koliko dugo su kod nas trajale, ali sam sigurna da mogu stajati preko cele zime.


Prijatno!!!

среда, 9. октобар 2024.

Slana štrudla sa šunkom i sirom

 Slana štrudla je kod nas uvek dobro došla. Nekada je jedemo za ručak uz neku salatu i supu i ono što nam ostane obično pojedemo za večeru.

Sastojci: 650 g brašna, ( + 50 g za doradu testa ) 250 ml mleka, 2 jajeta, 1 belanac, 75 g kisele pavlake, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 70 g omekšalog putera,  1 kašičica soli, 1 kašika meda

i još: 1 žumance, malo putera sa belim lukom i peršunom, susam,  200 g provolone sira, 1 ljuta papričica, 400 g šunke, 100 g omekšalog krem sira, 40 g sitno izrendanog parmezana

Priprema: Brašno prosejati pa odvojiti 50 g na stranu her ćemo to koristiti za valjanje testa. Ja sam koristila brašno tip 400. 

Mleko zagrejati  da je toplo ali ne i vruće, dodati 2 jajeta, 1 belance, kiselu pavlaku, med i kvasac i sve dobro sjediniti.

U brašno dodati so i promešati, dodati sve tečne sastojke i zamesiti testo pa kad je testo sjedinjeno, dodati omekšali puter i sjediniti testo sa puterom. Ovaj proces je malo duži, trebaće vam oko desetak minuta da se razvije gluten. Ako je testo i dalje previše meko i nemoguće je da ga oblikujte dodajte po vrlo malo brašna dok ne dobijete meko testo koje možete da oblikujete u loptu. Meni je za to bllo potrebno još dvadesetak grama brašna pored onih 650 g. Oblikovano testo posuti sa malo brašna a posuti i zdelu u kojoj će testo da raste, pokriti i ostaviti da testo naraste.

Nraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i premesiti testo. Podeliti na pola, jer od ove količine trebate dobiti 2 štrudle. Ja sam namerno pravila dve štrudle jer sam jednu nosila u goste a jedna je bila za nas. Ako ne planirate da pravite 2 štrudle onda celu količinu sastojaka podelite na pola.

Pobrašniti radnu površinu ali koristite minimalnu količinu brašna, samo toliko da vam se testo ne lepi. Rastanjiti testo u pravugaonik debljine oko pola cm. Premazati 2/3 testa sa krem sirom, posuti sitnoizrendanim parmezanom, sitno iseckanom ljutom papričicom ili mladim lukom, preko staviti listove šunke i završiti sa provolone sirom. Zaviti u rolat i iseći na 12 do 14 jednakih parčića.

Pleh veličine 10 X 32cm ili sličnih veličina prekriti pek papirom ili podmazati puterom pa ređati parčiće u zig zag formi. ( pogledajte fotkicu ) Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. Dok to testo raste vi napravite i drugu štrudlu, pokriti i nju i kad su se kalupi napunili sa podignutim testom premazati sa umućenim žumancetom, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25do 30 minuta ili dk vam lepo ne porumeni.


Pečene štrudle izvaditi oz pleha, pažljivo ukloniti pek papir pa premazati sa otoplhenim puterom u koji ste dodali jedan čen belog luka i kašičicu peršuna. Ostaviti da se ohladi, seći na parčiće i poslužiti sa kefirom za večeru ili za ručak.


Ja nisam dugo čekala da se ohladi jer sam bila jako znatiželjna kakvog je ukusa. Štrudla je kao pamuk meka pa bih vam je preporučila da je napravite. Ako ne želite da ih pravite sa punjenjem napravite ih kao hleb.


Prijatno!!!