уторак, 8. јул 2025.

Opet kiflice

 Najavili su nam se gosti i ov mi je bila idealna prilika da iskoristim šunku koju sam imala u frižideru.

Testo je uiverzalno i možete ga koristiti za sva slana peciva i pogače a ako želite da ga koristite za slatka peciva ja bih ga upak obogatila  sa vanilom, šećerom ili medom, limunovom ili pomorandžinom koricom, dodala malo ekstrakta ruma,  ružinu vodicu ili pustite vašoj mašti na volju.


Sastojci: 750 g mekog brašna, 20 g mleka u prahu, 1 veća kašičica soli, 125 ml ulja, 250 ml jogurta / kefira, 130 ml mleka, 1 kašičica šećera, 12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca,2 jaja, 1 dobro puna kašika jabukovog sirćeta
i još: punjenje po želji ( kod mene je izrendana šunka, izrendan kačkavalj,sitno iseckan mladi luk i sitno iseckana ljuta papričica ) 1 jaje, 1 kašika mleka, semenke po izboru, 150 g putera

Priprema: Prosejati brašno i mleko u prahu. Dodati so i sve izmešati zajedno.
U drugu zdelu sipati toplo mleko, kefir/ jogurt, ulje, kvasac, šećer, jaja i sjediniti zajedno. Uzeti 4 pune kašike brašna od ukupne količine i sjediniti sa tečnim sastojcima, izgledaće kao testo za palačinke i na kraju dodati kašiku jabukovog sirćeta. Pokriti i ostaviti da kvasac krene.
U testo sa kvascem dodavati brašno i mešati varjačom ili satulom dok ne dobijete testo koje ne možete više mešati varjačom i  sad krenite da mesite rukom dok ne dobijete meko i po malo lepljivo testo. Meni je trebalo još nekoliko kapi vode u testo ali sva brašna ne upijaju isto tečnost.
Kad ste dobili meko testo oblikovati u kuglu, premazati zdelu sa malo ulja, vratiti testo, pokriti i ostaviti na toplom da testo naraste.

Ja sam moje testo umesila, pokrila onom kapom za tuširnje i iznela napolje na terasu jer unutra radi klima pa računam napolju je toplije, brže će da naraste. Legla sam na kauč da malo gledam Djokovića i odjednom kad se spusti neki oblak, prava provala oblaka. Posle pola sata ja se setim, auuuu pa moje testo je napolje. Sreća moja te je testo bilo pokriveno tom kapom te mi se nije napunilo vodom, već voda "sedi" odozgore na testu..smejala sam se samoj sebi ali testo je i dalje bilo dobro da se radi s njim i baš mi je lepo naraslo.

Dok testo raste pripremite sa čim želite da ga punite. Izbor je veliki; šunka, krem sir, feta sir, mozzarella, viršlice, kobasica ma što god vam srce poželi.

Naraslo testo podeliti na 14 jednakih loptica. Ja sam pravila 2 hrpe od po 7 loptica jer mi je previše da tanjim odjednom svo to testo. Vi radite kako vama odgovara.
Svaku kuglicu rastanjiti u veličini malog plitkog tanjira, premazati sa omekšalim puterom pa staviti preko  sledeću rastanjenu jufkicu i tako svih 6 jufkica, sedmu samo rastanjiti i staviti preko ostalih premazanih jufkica.
Zaviti u providnu foliju i staviti u frižider da se puter stegne dok vi radite sa drugom polovinom testa.
Staviti drugi deo testa u frižider a izvaditi prvi deo, blago pobrašniti radnu površinu i rastanjite testo što više možete. Ja sam isekla svaki deo na 16 trouglova jer nisam želela velike kifle, ovo je sasvim dobra veličina.
Puniti ih po želji i zaviti u kiflice. Ja sam se malo igrala pa sam onaj donji deo rasekla na 3 dela i uplela u pletenicu i samo sam zavila kao kiflicu preko pletenice.
Meni izgledaju jako lepo.


Staviti na pleh ( meni su trebala 2 pleha ) koji ste prekrili pek papirom, pokriti providnom folijom i ostaviti da još jednom naraste testo.
Premazati umućenim jajetom sa malo mleka ili vode, posuti semenkama po zboru i na svaku kiflu odozgore staviti po komadić putera.
Peći u prethodno  zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumene odozgore a dole da su pečene.


Izvaditi iz rerne, pokriti kuhinjskom krpom da se kratko prohlade i poslužit ih tople.

U našoj kući se koristi puter i kad nađem po povoljnoj ceni kupim više, zamrznem i vadim po potrebi. Za ove kifle sam koristila puter biljnog porekla, ali meni lično to nije puter već margarin ali sam vrlo zadovoljna kako su kifle ispale. Koristila sam ovo što vidite na fotki.


Vi koristite ono što već imate u svjim frižiderima.


Poslužila sam ih gostima sa kefirom, ajvarom...Kiflice su spolja hrskave a unutra mekane "kao duša"😊😊

Prijatno!!!