Simboli Božića kod pravoslavnih Srba su badnjak i česnica. Česnica,
pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko
delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili
zlata koji simbolizuje dar novorođenom Hristu, a veruje se da sreća čeka
onog u čijem komadu bude novčić.
Ovo je moja verzija česnice.
Sastojci:
125 ml tople vode
1 kašičica šećera
12 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
85 ml maslinovog ulja
250 ml mlaćenice/jogurta/mleka
2 veća jajeta, blago umućena
2 kašičice soli
700 g brašna + 1 do 2 kašike za doradu testa
i još:
100 g otopljenog putera
350 g feta sir
susam
1 jaje za premazivanje česnice
1 kašičica šećera
12 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
85 ml maslinovog ulja
250 ml mlaćenice/jogurta/mleka
2 veća jajeta, blago umućena
2 kašičice soli
700 g brašna + 1 do 2 kašike za doradu testa
i još:
100 g otopljenog putera
350 g feta sir
susam
1 jaje za premazivanje česnice
Priprema:
U toplu vodu dodati kvasac i šećer,promešati i ostaviti na stranu da se podigne.
U posudu, u kojoj ćete mesiti, prosejati brašno ( ja obično stavljam u
svenamensko brašno 10% brašno za hleb,,znači stavila sam 630 g
svenamenskog brašna i 70 g hlebnog brašna ) dodati so,umućena jaja,
maslinovo ulje,narasli kvasac i ja sam ovog puta stavila pola mleka pola
mlaćenice i sve to zamesiti.
Isipati na radnu površinu i mesiti testo oko desetek minuta,trebate dobiti malo mekše testo koje ima male plihčiće po sebi. Oblikovati u kuglu, premazati sa uljem, staviti u posudu,pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Isipati na radnu površinu i mesiti testo oko desetek minuta,trebate dobiti malo mekše testo koje ima male plihčiće po sebi. Oblikovati u kuglu, premazati sa uljem, staviti u posudu,pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Naraslo testo isipati na radnu površinu,premesiti i podeliti na 4 dela, moj je svaki deo bio 315 g. Premesiti još jednom.
Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo u pravouganik,premazati sa rastopljenim puterom.
Rastanjiti i drugu kuglu u pravouganik pa staviti testo preko prvog pravouganika i premazati sa otopljenim puterom.
Tako isto uraditi i sa trećom kuglom, staviti preko i malo podviti ivice ispod obe prethodne kore i rastanjiti testo što više možete.
Premazati testo sa puterom.
Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo u pravouganik,premazati sa rastopljenim puterom.
Rastanjiti i drugu kuglu u pravouganik pa staviti testo preko prvog pravouganika i premazati sa otopljenim puterom.
Tako isto uraditi i sa trećom kuglom, staviti preko i malo podviti ivice ispod obe prethodne kore i rastanjiti testo što više možete.
Premazati testo sa puterom.
Celo testo iseći po širini ali ne potpuno, ostaviti oko 2cm sa pizza sekačem, u trake, oko 2cm široke.
Posuti sa 300 g izmrvljenog feta sira i zaviti veoma pažljivo u rolat.
Četvrtu kuglu podeliti na 3 dela, svaki
deo po 105 g. Rastanjiti dve kugle u manji krug, premazati sa otopljenim
puterom,posuti sa 50 g feta sira i staviti jednu preko druge i skupiti
krajeve i podviti ih kao kad pravite buhtle u jednu manju kuglu.
Od trećeg dela napravite trakice ili ako imate ovaj sekač da napravite testo u obliku čipke i pokriti kuglu.
Od trećeg dela napravite trakice ili ako imate ovaj sekač da napravite testo u obliku čipke i pokriti kuglu.
Kalup, veličine 26cm, za tortu sa
pokretnim stranicama, premazati sa hladnim puterom i skinuti stranice.
Staviti kuglu u sredinu kalupa i veoma pažljivo preneti uvijeni rolat i
zaviti ga oko kugle ali da je bliži stranicama.
Staviti stranice i zatvoriti štipaljku.
Novčić oprati, zaviti u aluminijsku foliju i ugurati ga negde između isečenih delova rolata.
Pokriti testo sa najlonom i ostaviti da testo još jednom naraste.
Staviti stranice i zatvoriti štipaljku.
Novčić oprati, zaviti u aluminijsku foliju i ugurati ga negde između isečenih delova rolata.
Pokriti testo sa najlonom i ostaviti da testo još jednom naraste.
Naraslu pogaču premazati sa umućenim
jajetom,posuti susamom i staviti u hladnu rernu i uključiti rernu na 100
do 120*C i peći tako oko desetak minuta, povećati temperaturu na 175*C
do 180*C i peći još 30 do 35 minuta ili dok vam fino ne porumeni.
U slučaju da počne puno da rumeni, pokrijte je sa papirom za pečenje da vam ne izgori.
U slučaju da počne puno da rumeni, pokrijte je sa papirom za pečenje da vam ne izgori.
We have the same tradition at Christmas Eve in Bulgaria. :) This year the coin went to my grandfather. :)
ОдговориИзбришиYour bread is fantastic! :)
Hugs and kisses, Zoki! :)
Thank you. I enjoyed making this festive/holly bread for my family. While I was making the bread I remembered my mother and grandmother making it česnica on early Christmas morning and the whole house smelled like freshly made bread.As a child I loved that smell and even now.
ИзбришиHugs and kisses, my dear Gery.
Divno izgleda, sigurno je i ukusna, i što je najvažnije - ispoštovana je tradicija!
ОдговориИзбришиHvala Fikreta i u pravu si, tradicija se ispoštovala. Topli pozdrav
ИзбришиSavršena na oko, verujem da je i savršenog ukusa! Srežan Božić! Hristos se rodi!
ОдговориИзбришиOd srca ti hvala Boby.
ИзбришиVaistinu se rodi i srećan Božić:))
Какой вкусный и красивый пирог!!!Очень хочется его испечь.У Вас прекрасный блог,очень многие рецепты хочется повторить.Я живу в Молдове,точнее в Приднестровье,наша национальная кухня очень похожа с вашей.Я с удовольствием буду Вашим постоянным читателем.Приглашаю и Вас в свой блог http://nadymaks57.blogspot.com/
ОдговориИзбришиDear Nady, I will take a look at your blog and I am sure that you have lots of nice recipes which I will like it. Have a wonderful day!!
ИзбришиDivna, prekrasna...
ОдговориИзбришиit looks magical - a beautiful and delicious
Great recipe and great job
my compliments and happy holidays!
Thank you so much, my dear di_ani.
Избриши