уторак, 28. мај 2024.

Slane kupus kifle

 Uopšte ne izgledaju "raščupane" kao što bi kupus kifle trebale da budu, ali kako god da se zovu, fenomenalne su.


Sastojci: 500 g svenamenskog brašna, 125 ml tople vode, 125 ml toplog mleka, 100 ml ulja, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 belance
i još: 1 žumance, 1/2 kašičice vode, semenke po izboru, 25 do 30 g putera

Priprema: Prosejati 550 g brašna, odvojiti 50 g sa strane ako je potrebno za doradu testa i brašno dodati so i suvi kvasac, promešati.
U toplo mleko i vodu dodati šećer, ulje i ako koristite svež kvasac i sve izmešati i dodavati brašno i mesiti testo dokle ne dobijete glatko i meko testo.
Oblikovati testo u kuglu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo se udvostruči.

Naraslo testo premesiti i podeliti na 10 jednakih delova, svaki deo je oko 88g. Ako ne želite da delite testo na toliko delova onda podeliti na 2 ili 3 dela i rastanjiti kao pravimo klsične kiflice.

Svaki deo rastanjiti u pravougaonik s tim da je donji deo malo uži od gornjeg, raseći na trakice ali ne do kraja.
Koristite šta želite; krem sir, feta sir, viršlice i zaviti u kiflicu.
Ređati ih na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Prekriti providnom folijom i ostaviti dvadesetak minuta da testo još jednom naraste.
Zagrejati rernu na 175°C sa ventilatorom. Ako koristite rernu bez ventilatora onda na 380°C
Dok se rerna greje premazati kiflica sa umućenim žumancetom u koje ste dodali malo vode. Posuti semenkama po izboru. Na svaku kiflicu staviti po komadić putera.


Peći oko 20 minuta ili dok vam ne porumene onako kako volite. Pečene kiflice ostaviti na žici i pokriti ih kuhinjskom krpom dok se malo ne prohlade.


Poslužiti ih tople uz domaći kefir, jogurt, mleko ili šta već volite.


Ja sam moje kiflice pravila sa krem sirom a sledeći put ću prazne.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар