Praziluk obožavam, ako ste vi,kao što sam ja, onda je ovo pravi recept za vas.
Sastojci:
200 g suvog mesa i slanine (špeka)
5 većih krompira ( oni brašnjasti su ukusniji)
2 velika ili 4 manja struka praziluka
4-6 kuvanih jaja
250 g rendanog sira (gauda ili bilo koji tvrdi sir)
2 dobro pune kašike brašna
750 ml mleka ili manje
oko 100 g putera
po ukusu začini; biber, so, vegeta
Priprema:
Staviti krompir da se kuva, ali ga ne ljuštiti.
U posebnu šerpicu staviti jaja da se kuvaju.
U posebnu šerpicu staviti jaja da se kuvaju.
U malo ulja propržiti suvo meso i slaninu (špek) i dodati praziluk,koji
ste prethodno očistili i dobro oprali i isekli na kolutove ( ja sam
praziluk isekla na pola,tako mi je bilo najlakše da ga dobro operem) i
praziluk ispržiti dok ne omakša.Dodati vegetu i biber,po ukusu. Ostaviti
na stranu.
Napraviti bešamel tako što ćete otopiti puter, dodati brašno i pržiti na
tihoj temperaturi, pazeći da vam brašno ne dobije braon boju,dodati
mleko stalno mešajući žicom za mućenje, da nemate grudvice.Kad počne da
se zgušnjava, skloniti,dodati pola narendanog sira,bibera,vegete ili
soli i sve dobro sjediniti.
Jaja i krompir oljuštiti.
U vatrostalnu posudu naređati narezan krompir na kolutove svuda da pokrije dno posude.
U vatrostalnu posudu naređati narezan krompir na kolutove svuda da pokrije dno posude.
Na kolutove krompira sipati smesu od praziluka i mesa i poravnjati.
Preko praziluka i mesa staviti kolutove
kuvanih jaja, preliti sa pripremljenim bešamelom, posuti sa ostatkom
rendanog sira i zapeći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C oko 20
minuta ili dok vam fino ne porumeni.
Poslužiti sa zelenom, ili paradajz,salatom.
Poslužiti sa zelenom, ili paradajz,salatom.
Prijatno!!!!
So yummy! I really like it, Zokie, very nice idea!
ОдговориИзбришиI wish you all the best, my friend! :)
Thank you so much, my dear friend.Have a wonderful Sunday afternoon.
ИзбришиMmm, zvuci gurmanski...
ОдговориИзбришиHvala Jasna.
Избриши