Najavili su se gosti, mora se nešto na brzinu da pripremi.Znajući da muž voli jabuke,odlučila sam da napravim čupavu katu sa filom od jabuka, suvog grožđa i oraha.
Sastojci:
750 g brašna
250 g putera
200 g šećera
16 g ili 1 kesica praška za pecivo
3 žumanceta
150 g kisele pavlake
limunova korica
1 kašika vanilla paste ili 1 kesica vanilinog šećera
Sastojci za fil:
1.5 do 2 kg izrendanih jabuka
200 g seckanih oraha
150 g suvog grožđa
2 kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma
2 do 3 kašike griza
100 do 150 g šećera ili u zavisnosti od slatkoće jabuka
cimet po ukusu
Priprema:
Prosejati brašno i prašak za pecivo. Dodati hladan puter i rukama sjediniti puter sa brašnom, dok ne dobijete sitne mrvice.
Dodati žumanca, šećer, vanilu, kiselu pavlaku,limunovu koricu i zamesiti glatko testo.
Podeliti testo na pola zaviti u providnu foliju, jedan deo staviti u frižider a drugi deo u zamrzivač.
Jabuke oljuštiti i izrendajte na krupno. Dodati suvo grožđe, sitnije seckane orahe, vanilin šećer, šećer po ukusu ( ja sam stavila 120 g šećera, jabuke su bile dosta slatke ) i cimet ( ja sam stavila vrlo malo cimeta jer gošća ne voli cimet a njen muž voli a cimet volimo i mi i kome sad ugoditi )
Uzeti vatrostalnu posudu,veličine 25cm X 33cm ili sličnih veličina,podmazati sa hladnim puterom i sada, testo možete razvaljati u veličini posude, na blago pobrašnjenoj radnoj površini i pomoću oklagije preneti u posudu, ili staviti testo u posudu i rukama ga rastanjiti.
Uzeti deo testa iz zamrzivača i izrendati testo preko jabuka ili rukom kidati manje komadiće i pobacati preko testa.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 35 do 40 minuta ili dok vam gornje testo blago ne porumeni.
Ohladiti, iseći na kocke,posuti sa prah šećerom i poslužiti.
Kod mene nije imalo prilike da se ohladi,sečeno je toplo.
Prijatno!!!!!!!
Нема коментара:
Постави коментар