Vladičin hleb
Recept, koji je izglasan je "Vladičin hleb" i da budem iskrena, jedva sam čekala da ga napravim da vidim kakvog će ukusa biti taj hleb, koji ustvari i nije hleb, već kolač....jer, u Patinom Kuvaru nema slika, nema postupaka priprema, a naše su mame i bake kuvale po tim receptima i kuvale su fantastična jela, pite,kolače,torte....
Nikad nisam čula za ovaj kolač a verovatno je nekad bio vrlo popularan.
Ovu vrstu kolača moj muž obožava, on to ujutru pojede parče dva, dok kuva kafu, a posle podne mu je poslastica sama za sebe.
Sastojci:
150 g putera, sobne temperature
150 g šećera
5 jaja
190 g oštrog brašna
limunova korica
50 g žutog suvog grožđa
40 g seckanih badema
30 g suvih smokava
Priprema:
Umutiti puter i šećer u penastu smesu,dodavati jedno po jedno žumance i posle svakog dodatog žumanca, dobro umuttiti.
Voće i bademe iseckati i dodati,zajedno sa limunovom koricom u smesu od putera i sve zajedno umutiti.
Postepeno dodavati po malo brašna i prethodno umućena belanca i sve sjediniti sa smesom od putera i voća.
****Jaja, kad izvadite iz frižidera, odvojite posebno belanca, posebno žumanca. ( jaja, dok su hladna lakše se odvajaja od jaja koja su sobne temperature )
Belanca umutiti sa prstohvatom soli i ostaviti sa strane.
Umutiti puter sa šećerom, ja sam stavila samo 100 g šećera jer suvo voće je već dovoljno slatko, samo po sebi.
Kad sam umutila smesu sa žumancima, dodala sam bademe, koje sam prethodno malo pekla u rerni, ohladila i isekla na krupnije komade i dodala suvo voće...dodala sam urme i suve kajsije...sve zajedno sa bademima i suvim voćem količina je bila 250 g i tu sam dodala 1 kašiku brašna od onih 190 g da mi se voće ne lepi jedno za drugo.
Umutila sam mikserom sve zajedno, samo da se sjedini.
Postepeno sam dodavala brašno i belanca, iz tri puta, i spatulom sam, vrlo nežno, odozdole prema gore, sjedinila sa smesom od putera i suvog voća.
Dobićete jednu gustu smesu.
Kalup za srneća leđa, dobro podmazati ili isprskati sprejom za pečenje i kašikom sipati smesu u kalup.
Poravnjati.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 165°C oko 45 do 50 minuta, proveriti sa čačkalicom da li je pečeno i ako je čačkalica suva, kolač je pečen.
**** Ja sam moj kolač pekla na 185°C i bilo je previše, tako da mi je malo više rumen, ali mu ništa ne fali, važno je da nije izgoreo, mada sam kasnije smanjila temperaturu na 165°C.
Ispečen kolač isipati na pobrašnjenu dasku i ostaviti da se ohladi.
**** Ja sam moj kolač prevrnula na žicu i ostavila da se ohladi na njoj.
Seći reckavim nožem za hleb i poslužiti uz kafu, čaj ili sok.
Kolač će dobiti na pravom ukusu tek posle nekoliko dana stajanja, što kod nas neće biti prilike, jer će kolač biti pojeden pre toga.
Prijatno!!!!
Originalni recept iz Patinog Kuvara
Za one, koji ne čitaju ćirilicu:
Ovo je kolač, koji se drži poduže.
Za njega treba: 150 grama masla, 150 grama šećera, 5 jaja, 190 grama oštra brašna, nastrugane limunove kore, 50 grama žuta suva grožđa bez semena, 40 grama badema, 30 grama suvih smokava (a može se dodati još malo kakva suva voća, recimo urme).
Maslo i šećer jako ćete izlupati, pa onda postepeno dodavati žumanca. Voće ćete sitno iseći, pa njega i limunovu koru umešati u tu smešu. Na kraju ćete postepeno i lako umešati čvrst sneg od belanaca i brašno. Podmažite pleh (obično se uzima za ovaj kolač poluvaljkast, dug i rebrast) i pospite ga brašnom, izručite testo pa ga ispecite na umerenoj vatri. Kad je pečeno, izručite ga na daščicu posutu brašnom pa ga ostavite da se ohladi. Pravi ukus dobiće kolač tek pošto odleži dva-tri dana.