четвртак, 30. април 2015.

Vlaške plašinte (palačinke)

Za ovomesečnu blogersku igricu, KuVarijacije, koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes smo izabrali sa Coolinarike,Tanjine " Vlaške plašnite / palačinke
Jedva sam čekala da i njih isprobam... inače sam i ja pravila vlaške palačinke,ali na drugačiji način...
Da budem iskrena, palačinke koje sam ja pravila su mi se mnogo više dopale, ali mislim da je to sve stvar ukusa.


Sastojci:

3 jaja
300 g brašna
300 g sira
90 ml mleka
45 ml ulja
1 kesica praška za pecivo
soli po ukusu

Priprema:

U vanglicu sipati brašni i prašak za pecivi i izmešati.
Napraviti udubljenje u sredini, dodati ulje,mleko, sir i blago razmućena jaja i  zamesiti testo, koje je na mekšoj strani.
Izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i razvući koru oko 0.5cm debljine.
Testo iseći na kocke a ulje dobro zagrejati i pržiti ih.



Poslužiti sa sirom, paradajzom, tartar sosom, kefirom, jogurtom,kiselim mlekom...izbor je vaš.

****  Kad sam sve sjedinila, moje testo je bilo mnogo lepljivo tako da sam morala dodavati još dosta brašna da bih zamesila testo....meni je trebalo oko 150 g dodatnog brašna...ne znam da li zbog sira, koristila sam fetu, ili veličine jaja, bila su XL, da mi je trebalo toliko više brašna.
Znam da sva brašna nisu ista, ali ovo je polovina više brašna od potrebne količine.
Volela bih da znam, da li je to i kod vas bio slučaj?

Inače plašinte zaista nisu upile ulje, ali  ih nisam pržila na visokoj temperaturi, kod mene je to bilo na 3 podeoku od 7 ( 7 je najače )

Sve u svemu, zadovoljna sam sa njima i imali smo fini doručak.


Prijatno!!!!

среда, 29. април 2015.

Kukuruz šećerac zapečen u rerni

Jedva čekam da stigne kukuruz da ga možemo kuvati i jesti, kad ga nema svežeg ( ustvarti ima ga ali mi nije baš nešto dobar ) onda može i zamrznuti.


Sastojci:

600 g smrznutog kukuruza šećerca
125 ml mleka
125 ml pavlake za kuvanje
30 g putera
22 g brašna
pola kašičices soli ili po ukusu
2 jaja
50 g izrendanog lako topljivog sira
vlašac,peršun

opcionalno:
100 g suve dimljene slanine

Priprema:

Zagrejati rernu na 200°C.
Vatrostalnu posudu 20cm X 20cm podmazati sa uljem ili isprskati sa sprejom za pečenje.

U šerpicu staviti puter, polovinu mleka i pavlaku za kuvanje i pustiti da provri.
U ostatak mleka umutiti brašno.
Jaja umutiti sa žicom za mućenje i ostaviti ih sa strane.
Kad je mleko i pavlaka provrela, sipati brašno umućeno sa mlekom i kuvati samo minut,dva dok se ne zgusne.

Skloniti sa ringle i dodati kukuruz šećerac, koji ste prethodno odmrzli i dobro ocedili i dodati so, sve to izmešati zajedno.
U vruću smesu,stalno mešajući,dodavati u tankom mlazu, umućena jaja.
Po želji u tu smesu možete staviti i pola količine izrendanog sira.
Ako koristite suvu dimljenu slaninu, nju prethodno ispržti,izvaditi je na kuhinjski papir, ocediti i dodati na kraju u kukuruz,promešati sve zajedno.


Isipati u podmazanu vatrostalnu zdelu i peći oko 25 minuta, izvaditi, posuti,ako želite sa sirom i vratiti nazad još 5 minuta da se sir otopi.
Pečen kukuruz izvaditi i ostaviti da se ohladi.
Iseći na parčiće, posuti sa vlašcem i peršunom i poslužiti kao prilog uz meso sa roštilja ili kao samostalni ručak.


уторак, 28. април 2015.

Kuglof sa sokom od citrusa

Danas smo imali goste na večeri i htela sam nešto jednostavno za desert...


Sastojci:

115 g omekšalog putera
200 g šečera
2 jaja
1 kesica vanilinog šećera
korica od limuna i pomorandže
50 ml sveže isceđenog soka od limuna
50 ml sveže isceđenog soka od pomorandže
10 kapi prirodnog ulja od pomorandže
10 kapi prirodnog ulja od limuna
300 g brašna
pola kašičice soli
8 g soda bikarbone
250 ml kisele pavlake
prah šećer
4 do 5 kašičica džema po ukusu

Priprema:

Pomešati brašno, so i sodu bikarbonu i sve zajedno prosejati. Ostaviti sa strane.
Kalup za kuglof namazati dobro sa omekšalim puterom i pobrašniti i istresti višak. Ostaviti sa strane.
Uključiti rernu na 175°C da se zagreje.

U veću zdelu umutiti šećer, vanilin šećer i omekšali puter u penastu smesu, dodati jaja,izrendane korice od citrusa, ( ovde se može dodati i korica od limete ) prirodna ulja od citrusa ( kod nas se kupuju u bio špajzu ) i sok od citrusa i sve zajedno umutiti.
Dodati kiselu pavlaku i umtiti vrlo kratko, samo da se sjedini i na kraju dodavati po malo prosejano brašno i to sve sjediniti sa spatulom.
Dobićete gusto testo.

Uzeti pripremljen kalup za kuglof i sipati pola količine testa na dno ( moje testo je bilo gusto i sipala sam ga sa kašikom ) po sredini testa sipati kašičicom džem koji volite. ( ja sam koristila džem od borovnica, može od malina, jagoda, citrusa )
Budite pažljivi da džem sipate po sredini testa, u suprotnom će džem iscuriti pri pečenju.


Preostali deo testa opet sipati sa kašikom ali popreko preko džema, tako da testo padne i sa jedne i sa druge strane do ivice kalupa. Kad ste završili sa testom, poravnjati testo, ali vrlo blago, ne pritiskajte.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 45 do 55 minuta. Ja sam moj pekla 55 minuta. Proverite sa čačkalicom da li vam je testo pečeno.

Izvaditi i ostaviti 5 minuta u kalupu da se malo ohladi, okrenuti na žicu i ostaviti da se ohladi.


Ohlađen kuglof posuti sa šećerom u prahu i poslužiti sa kafom ili čajem a ako vam šta ostane, ujutru dati deci za doručak, sa čašom mleka.


понедељак, 27. април 2015.

Čorba od graška

Ništa lepše nego topla čorbica na prohladan,ali sunčan dan.


Sastojci:

300 g smrznutog graška
150 g dimljene slanine
1 kocka za supu
1 glavica crnog luka
150 ml kisela pavlaka
2 mlade šargarepe
po ukusu so i biber
1 kašika brašna
peršun
voda za kuvanje

Priprema:

Grašak naliti vodom, samo toliko da je sav u vodi i kuvati dok ne omekša.
Drugu zdelu napuniti sa ledenom vodom i rešetkastom kašikom izvaditi skuvani grašak i staviti ga u ledenu vodu, da grašak zadrži onu njegovu lepu zelenu boju.
Vodu, u kojoj se grašak kuvao ne bacajte, trebaće vam.

U drugu šerpu sipati kašiku dve ulja i ispržiti crni luk, koji ste sitno iseckali samo dok ne postane staklast, dodati kašiku brašna i ispržiti, mešajući. Pazite da vam brašno ne izgori.
Dodati skuvani grašak u šerpicu,sipati polovinu tečnosti u kojoj se grašak kuvao, i štapnim mikserom sve smrviti.
Dodati ostatak tečnosti, kocku za supu,vratiti na ringlu i kuvati, na tihoj temperaturi oko desetak minuta.Povremeno promešati,jer može lako da zagori, zbog brašna u čorbi.
Ako je čorba gusta, dodati još malo tople vode.

*** Umesto vode može se naliti temeljcem, u tom slučaju izostavite kocku za supu.

Kuvanu čorbu skloniti sa ringle, dodati kiselu pavlaku i sa žicom sve dobro sjedinite.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Mladu šargarepu očistiti i oprati. Izrendisati je na krupno rende, pa je zajedno sa slaninom, isečenom na štapiće kratko prodinstati, da malo omekša, dodati seckan peršun i sve sipati po površini čorbe, pred služenje.

Prijatno!!!!

недеља, 26. април 2015.

Pilav sa prazilukom i šampinjonima

Pilav obično pravim drugačije, dopala mi se ova ideja sa prazilukom i šampinjonima i pilav je vrlo ukusan i na ovaj način. Uz pilav sam poslužila piletinu koju sam pekla u pivu i začinima...još jedan odličan ručak.


Sastav:

250 g pirinča okruglog zrna
2 struka praziluka, samo beli i svetlo zeleni deo
300 g šampinjona
1.5 dl belog vina
250 do 300 ml pilećeg temeljca ili vode
pola kašičice karija
ulje
po ukusu:so, biber, suvi začin

Priprema:

U veću šerpu, koju možete da stavite u rernu, sipati malo ulja i ispržiti šampinjone, koje ste prethodno oprali i isekli na četvrtine.
Pržiti ih dok sva tečnost ne uvri. Izvaditi ih i ostaviti na stranu.
( originalni recept kaže da se šampinjoni ispržeposebno, ja nisam, vi kako hoćete )
U istu šerpu dodati još malo ulja, ako je potrebno, i ispržiti sitno iseckan praziluk ( originalni recept kaže samo beli deo, ja sam koristila i svetlo zeleni deo, vi,kako hoćete ) i propržiti ga vrlo kratko.
Dodati očišćen i opran pirinač i pržiti zajedno samo nekoliko minuta, stalno mešajući.

Preliti pirinač sa polovinom toplog temeljca, dodati belo vino,pobiberiti, posoliti po ukusu, dodati suve začine i kuvati na laganoj vatri.
Dodati ispržene šampinjone, pola kašičice karija, naliti sa ostatkom temeljca.
Pokriti sa poklopcem i staviti u rernu, koju ste prethodno zagrejali na 175°C i peći dok voda ne uvri a pirinač ne omekša.

Poslužiti toplo sa salatom po izboru.
Jelo se može napraviti i za vegeterijance, umesto pilećeg temeljca može se koristiti voda ili povrtni temeljac.


Prijatno!!!!!

субота, 25. април 2015.

Piletina sa začinima pečena u pivu

Piletinu volimo i danas sam pravila pilav a uz pilav mi je najlepša piletina...



Sastojci:


8 bataka ili 1 celo pile
350 ml bilo kog piva
3 do 4 čena belog luka
sveži začini žalfija, majčina dušica, lovorov list,
po ukusu biber, suvi začin za piletinu,
pola kašičice dimljene crvene paprike
nekoliko kolutova limuna
150 g suve dimljene slanine
vrlo malo ulja

Priprema:

Piletinu oprati, iseći višak masnoće i iseći na delove. Ja sam koristila batake.
Osušiti je i ispod kožice zavucite komadiće suve,dimljene slanine, posuti sa začinima koje vi volite, iseći nekoliko kolutova limuna i staviti zajedno sa mesom,preliti sa kašikom ulja, pokriti i ostaviti nekoliko sati u frižider, ili preko noći.

U zemljanu posudu staviti komade piletine, pobacati sveže začine preko piletine, čenove belog luka ostavite ne oljuštene i njih pobacati po mesu, ako kojim slučajem imate još dimljene slanine stavite i nju, kolutove limuna koje ste koristili za mariniranje, stavite i njih i naliti sa pivom.
Pokriti folijom i dobro ušuškati svuda okolo.

Rernu uključiti na 150°C i staviti zemljanu posudu u rernu i peći piletinu na tihoj temperaturi oko 2 sata, otkriti, povećati temperaturu i peći samo dok ne porumeni.

Poslužiti toplu sa pire krompirom, pilavom ili šta god vi volite.
Za ovu piletinu je važno da se tiho peče. Zavisi koliko su vam komadi mesa veliki, možda će trebati više ili manje vremena...posle sat vremena proverite sa viljuškom, ako je tečnost bez krvi u njoj, onda je meso pečeno, samo onda otkriti i zapeći je.

Ova piletina je najbolje da se peče u posudi, koju mi ovde zovemo crock pot, ali ko je nema, može i na ovaj način koji je u receptu.



Prijatno!!!

петак, 24. април 2015.

Tropski smoothie

Ujutru mi je najlepše kad popijem nešto voćno za doručak...


Sastojci:

250 g tropskog voća po izboru ( kod mene mango i ananas )
1 manja banana
100 do 150 ml mleka od badema
1 do 2 kašičice meda ili javorovog sirupa

Priprema:

Staviti voće u blender ( ja sam koristila smrznuto voće, zato je kod mene malo gušće ) dodati jednu manju bananu, 100 ml mleka od badema i med ili javorov sirup,  ( ja nisam stavila ništa jer mi je dovoljno slatko od samog voća ) i sve to izblendiratri. ili možete koristiti i štapni mikser.

Ako ne volite previše gusto, dodati još bademovog mleka i razredite onako kako vi volite.

Poslužiti odmah.

Ako nemate bademovo mleko, koristite sojino, kokosovo ili obično mleko.


Prijatno!!!!

четвртак, 23. април 2015.

Integralni hleb

Kupih ovo brašno, koje je napravljeno od 9 vrsta žitarica,da bih pravila peciva, ali nikako da stignem da ih napravim..danas, dok mi se pasulj kuvao videh da nemamo dovoljno hleba za ručak i padne mi na pamet da bih mogla da isporobam da napravim hleb od ovog brašna...jako nam se dopao hleb i što je važno, vrlo je zdrav da se jede.
Sledeći put ću napraviti hleb samo od integralnog brašna, bez dodavanja belog brašna, pa ću videti razliku i koji će nam se više dopasti.


Sastojci:

180 g integralnog brašna od 9 žitarica, ili koje imate
160 g hlebnog brašna
225 ml do 250 ml tople vode
4 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 pune kašike pečenog susama
2 pune kašike lanenog semena ( ako hoćete sameljite ga )

Priprema:

U vanglicu staviti integralno brašno, hlebno brašno,so, susam i laneno seme i sve izmešati i ostaviti sa strane.
U 100 ml tople vode staviti kvasac i kašičicu šećera i ostaviti da se kvasac podigne.
Dodati podignuti kvasac i ostatak vode, staviti prvo 225 ml vode i ako je potrebno dodati i ostatak vode.
Varjačom sve izmešati, trebate da dobijete potpuno meko i lepljivo testo, koje se ne može mesiti rukom ( ne znam kako drugačije da objasnim lepljivo testo ).
Varjačom oblikovati u kuglu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla, oko 45 minuta do sat vremena.

Radnu površinu obilato pobrašniti i isipati naraslo testo i pomoću pobrašnjenih ruku i brašna oblikovati testo u veknu.
Pleh ili tepsiju, prekriti papirom za pečenje i pobrašniti papir.

Uključiti rernu na 250°C i na dnu staviti posudu sa toplom vodom i pustiti da se rerna zagreje.

Preneti veknu na pobrašnjen pek papir, pobrašniti veknu još malo odozgore i raseći popreko sa oštrim nožem ili žiletom, na nekoliko mesta.
Peći zajedno sa vodom 15 minuta, izvaditi posudu sa vodom ( u originalnom receptu kaže poprskati rernu sa sprej flašom koju ste napunili sa vodom, meni je ovako bilo lakše ) i peći još 10 do 15 minuta ili dok vam korica lepo ne porumeni.

Pečen hleb izvaditi iz rerne, ostaviti na žici da se malo prohladi i po želji, zaviti u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.
Namazati sa puterom i uživati.

Prijatno!!!!

среда, 22. април 2015.

Zavežljaji

Videh da su kod vas počeli da izlaze divlje šparoge, pa zašto ih nebi napravili i na ovaj način...može vam biti prilog, ili uz neku povrtnu supicu ili čorbicu, i kompletan ručak...


Sastojci:

5 do 6 šparoga po osobi ( u zavisnosti od veličine )
1 šnita tanko sečene dimljene slanine po zavežljaju
po ukusu začini; beli luk u prahu, sveže samleven biber, mediteranski začin
maslinovo ulje

Priprema:

Oprati šparoge i donji, zadebljani deo polomiti ili odseći.
Možete uzeti samo jednu ili dve šparoge i zaviti ih šnitom dimljene slanine celom dužinom.
Meni se mnogo više svideo ovaj način na koji sam ja pravila.
Koristila sam 5 šparoga, zavila sam sa šnitom slanine i stavila na pleh, koji sam prekrila pek papirom.
Ja sam pravila za svaku osobu po jedan zavežljaj.


Poređane zavežljaje preliti sa vrlo malo maslinovog ulja, posoliti, pobiberiti, posuti sa belim lukom u prahu i mediteranskim začinom ili začinom po vašem ukusu.

Zagrejati rernu na 200°C i peći oko desetak minuta ili samo dotle dok slanina ne bude hrskava.
Takođe se može peći i na roštilju.

Ovo je ustvari više ideja nego recept..meni se jako dopalo i spremala sam juče, za uskršnji ručak, kao prilog.
Ovo može biti pečeno u rerni ili na roštilju.
Možete takođe poslužiti na posteljici od zelene salate kao lagani ručak ili večeru.
Takođe možete posuti sa sveže izrendanim parmezanom posle pečenja...

Prijatno!!!!

уторак, 21. април 2015.

Jetrena pašteta sa pilećim grudima

Paštetu sam od uvek volela, ali je retko kupujem.
Na Coolinarici sam videla ovaj recept, koji mi se jako dopao. Pre nego što sam počela sa pripremom ove paštete, porvo sam malo "prošvrljala" po internetu, da vidim kako to drugi prave i od svakog sam pokupila po nešto što volim i dobih ovu odličnu paštetu, koju je čak i moj muž jeo i oduševio se.


Sastojci:

450 g pilećih džigerica
200 g skuvanih pilećih grudi
50 g sitno iseckane suve slanine
2 male glavice ljutike ili 1 manja glavica crnog luka
2 veća čena belog luka
100 g pačje ili kokošije masti ( ako nemate ni jedno onda putera )
2 kuvana jaja
3-4 grančice majčine dušice
1 kašika sitno iseckanog peršuna
1 kašika konjaka ili brendija
1 kašičica crvenog vinskog sirćeta
prstohvat crvene mlevene paprike
pola kašičice mešavine italijanskog začina
ako je potrebno kašika dve supe u kojoj se kuvalo meso
so i biber po ukusu

Priprema:

U šerpu staviti vodu, malo soli ( ako ćete praviti supu dodajte i povrće po vašem izboru ) i pileće grudi i kuvati, dok se meso ne skuva.
Izvaditi meso, ostalo procediti i napraviti supu ili čuvati i koristiti po potrebi.
Meso iseći na komade i ostaviti da se ohladi.

U veći tiganj staviti kokošiju mast ( ja sam sekla delove od pileta na kome ima masnoće i to sam pržila, muž je bpojeo pileće čvarke a mast sam upotrebila za paštetu ) i dodati sitno iseckan crni i beli luk i sitno iseckanu suvu slaninu i pržiti na tihoj temperaturi dok se luk ne uprži.
Za to vreme očistiti pileće džigerice od viška masnoće i svih onih žilica.
Dodati u upržen luk, dodati listiće majčine dušice i pržiti dok džigerica ne pobeli a unutra da je po malo rumeno, znači, ne prepržiti džigericu da bude suva.

 Kad se ohladi, staviti sve to u multipraktik, dodati sve ostale sastojke, pileće grudi, peršun, konjak, sirće,mlevenu papriku, mešavinu italijanskog začina,kuvana jaja i sve samleti u glatku smesu.,probati za so i biber i ako je potrebno, dodati. Ako je pašteta pregusta, dodati kašiku dve supe i samleti još jednom.

Isipati po malo u cediljku i pasirati paštetu kroz nju...ako vam ne smetaju mali komadići, a možda ih u ne bude, onda ne morate ni da je pasirate.

Isipati u zdelu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se ohladi, sat dva u frižideru.

Ja nisam mogla da čekam da se ohladi, poslužila sam j odmah i posula sam odozgore sa sitno iseckanim peršunom i belčim lukom i malo sveže ljute papričice.

Pašteta se može pripremiti i kao predjelo. Sipati u neku lepu zdelu, otopiti još kokošijeg sala ili putera i preliti preko paštete i ostaviti da se potpuno ohladi.

Liver Pâté se može poslužiti i hladno sa nekim finim krekerima ili na tostiranom baget hlebu.


Prijatno!!!!

понедељак, 20. април 2015.

Slatko pecivo

Ništa lepše ne miriše nego kad se peče hleb, ne znam tačno kako bih ovo nazvala, ali znam da je pecivo, koje mi se jako dopalo.


Sastojci:

300 g sve namenskog brašna + 30 g za doradu testa
250 g brašna za hleb
100 g šećera
korica od 1 limuna ili pomorandže
1 kašičica vanile ili 1 kesica vanilinog šećera
7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
150 ml kefira ili jogurta
125 ml toplog mleka
2 jaja + 1 belanac
100 g omekšale masti
50 ml ulja
250 do 300 g ratluka sa pistaćima ili koji vi volite

Priprema:

Vrlo je važno da su vam sve namirnice sobne temperature.


U toplo mleko dodati kašičicu šećera i kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
Sjediniti oba brašna i prosejati. Dodati šećer, vanilin šećer,ulje, limunovu koricu, kefir / jogurt, nadošli kvasac i 2 jaja + belanac i sve to zamesiti. Ja koristim mikser sa spiralnim nastavcima jer mi je mnogo lakše da umesim testo i na kraju ga samo doradim rukama.
Kad je testo potpuno sjedinjeno, sada dodavati po malo omekšalu mast ( možete koristiti biljnu ili životinjskog porekla mast, a ako je nemate onda koristite puter, koji ste isekli u kockice ) i mesiti mikserom sve dotle dok vam cela količina masti nije umešena u testo.
Trebate dobiti meko i lepljivo testo.

Posuti radnu površinu sa malo brašna,isipati dobro umešeno testo ( trebate imati male mehuriće po testu ) i domesiti ga rukama.

Pobrašniti po dnu vanglicu, staviti testo, koje ste oblikovali u loptu, pobrašniti vrlo blago i odozgore, pokriti i ostaviti na toplom mestu da vam se testo udupla, oko sat vremena.


Naraslo testo istresti na blago pobrašnjenoj radnoj površini i rastanjiti testo u pravougaonik, debljine oko pola cm debljine.
Dve trećine testa ostavite kako jeste a jednu trećinu izrezati u trakice oko 1cm širine.
Gornji deo testa posuti sa iseckanim ratlukom i zaviti u rolat, ali samo do isečenog dela testa.


Uzeti po 3 trakice i isplesti pletenicu i prebaciti preko urolanog testa, tako uraditi i sa ostalim trakicama...gledajte da isečete dovoljno trakica da imate po 3 za svaku pletenicu.


Kad ste upleli sve pletenice i prebacili ih preko urolanog testa, ispletene pletenice ugurajte ispod rolata i zaviti celo testo u krug.
Umesto jednog velikog peciva, možete podeliti testo na 5-6 delova i od svakog dela napraviti ovako, ali u minijaturnom izdanju.
Ako imate već skuvana jaja, staviti po jedno jaje u manju pletenicu i napraviti za svaku osobu po jedno pecivo.


Zavijeno pecivo preneti u kalup za tortu oko 26 do 28cm ili tepsiju, koju ste prethodno postavili papirom za pečenje.


U sredini testa staviti neki remekin, koji ste prethodno zavili u foliju i isprskali sa sprejom za pečenje.
Pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste, oko pola sata.
Naraslo testo premazati sa umućenim žumancetom u koje ste dodali malo mleka i kap-dve ulja.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Ispečeno pecivo izneti zajedno sa papirom za pečenje, staviti na žicu, izvući papir, pokriti sa kuhinjskim papirom, preko sa kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi.
Ohlađeno posuti sa prah šećerom i poslužiti sa čašom mleka, soka,čaja ili sa šoljom kafe.


Ideja za ovo pecivo je odavde.



Prijatno!!!!

недеља, 19. април 2015.

Pirinač sa tikvicom i šunkom

Mnogo volim ove ručkove, koje napraviš sve u jednom tiganju, čak se iskoriste i ostaci šunke od Uskrsa..uh ova šunka je baš bila velika, nikad više neću da kupim ovako veliku šunku...ostalo je za još jedan ručak..već će šunka početi i na uši da mi izlazi i neće je biti na meniju za jedno izvesno vreme.



Sastojci:

2 jaja
sveže samleven biber
2 do 3 kašike maslinovog ulja
450 g tikvica, isečenih na manje komade
125 g sitno iseckane suve slanine
1 velika glavica crnog luka
2 čena belog luka
100 g pirinča dugog zrna
250 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
nekoliko grančica majčine dušice
250 g šunke, isečene na kockice
75 g sveže izrendanog parmezana
1 do 2 kašike sitno iseckanog peršuna

Priprema:

Umutiti dva jaja sa sveže samlevenim biberom i ostaviti na stranu.

U tiganj, koji ima poklopac, staviti kašiku ulja i dobro zagrejati. Tikvice oprati i osušiti i iseći na komadiće dovolnji za jedan ili dva zalogaja ( moje tikvice su bile toliko tanke, da sam ih isekla u manjo deblje krugove ) malo ih pobiberiti i ispržiti ih vrlo kratko na vrelom ulju, samo da kratko porumene, ali da su još uvek hrskavi.
Izvaditi iz tiganja.

Dodati još jednu kašiku maslinovog ulja, dodati sitnije sečenu slaninu i pržiti dok ne bude hrskava, dodati sitno iseckan crni luk, opran i oceđen pirinač i sitno iseckan beli luk i pržiti, stalno mešajući, oko 2 minuta.
Naliti sa temeljcem, promešati, dodati nekoliko grančica majčine dušice, smanjiti temperaturu,poklopiti i pustiti da se kuva na tihoj temperaturi.

Posle 15 do 20 minuta otklopiti, izbaciti majčinu dušicu, pirinač bi trebao da je kuvan, u slučaju da nije, poklopitei kuvati još malo, ako je potrebno, dodati još malo temeljca.

U skuvan pirinač dodati isečenu šunku i tikvicu i sve dobro izmešati.Posoliti po ukusu. ( po želji, šunku možete dodati na početku, zajedno sa pirinčem i kuvati je zajedno sa pirinčem )

Skuvani pirinač odgurati sa varjačom na stranu, dodati tamo gde je prazno mesto umućena jaja i ispržiti ih...izmešati i njih sa pirinčem, dodati sitno izrendan parmezan, sve izmešati, posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti toplo.

Ja sam koristila basmati pirinač i nekako mi nije išao parmezan sa njim, te sam ga izostavila.


ideja je odavde 

Prijatno!!!!

субота, 18. април 2015.

Apple Pancake

Američke palačinke jako volim i one se mogu praviti na mnogo načiina, prvi put se susrećem sa ovim načinom i jako mi se dopao....ovo može da bude i slatka razlevuša ali ja ću da se držim originalnog naziva..


Sastojci:

6 jaja
250 ml punomasnog  mleka
110 g brašna
1 kašičica vanile
prstohvat soli
45 g putera
2 velike ili 3 manje jabuke
šaka suvog grožđa
50 g braon šećera
1 kašičica cimeta

i još:

javorov sirup, prah šećer


Priprema:

Umutiti mikserom jaja i dodati mleko i vanilu, sjediniti i na kraju dodati brašno i prstohvat soli i umutiti sve zajedno. 
Trebate dobiti smesu,malo gušću nego za palačinke.

Uključiti rernu na 200°C.

U vatrostalnu posudu 22cm X 22cm ili okruglu,prečnika 22cm staviti puter, koji ste isekli na kockice.


Kad se rerna zagrejala, ili dok se zagreva, staviti posudu sa puterom da se otopi.
U otopljen puter staviti jabuke, koje ste prethodno očistili i izrezali na deblje listove i gledajte da ih stavite tako što će vam sve ležati na puteru ( kod mene je bilo nekoliko parčića koji su ležali na jabukama, mada i to ništa ne smeta.


Peći tako jabuke dok ne vidite da po puteru počinju da izlaze mehurići, možda oko desetak minuta.


Izvaditi posudu iz rerne.
Promešati smesu od jaja i preliti svuda po jabukama, gledajte da su pokrivene sa smesom od jaja.


Pomešati braon šećer,cimet i suvo grožđe ( ako ne volite suvo grožđe, izostavite ga ) i posuti svuda po površini smese od jaja.
Vratiti nazad u rernu i peći oko 20 minuta.


Vruće iseći na parčiće, posuti sa prah šećerom i preliti sa javorovim sirupom.

Poslužiti odmah.


петак, 17. април 2015.

Jaja sa parmezanom

Još jedna odlična ideja kako upotrebiti preostala uskršnja jaja....



Sastojci:

10 kuvanih jaja
100 g maslaca
100 g izrendanog parmezana
2 kašičice senfa
4 paradajza
po želji maslinke
so i biber

Priprema:

Oljuštiti jaja, raseći ih po dužini i izvaditi žumanca.

U posebnu zdelu umutiti maslac sa senfom, žumancima i izrendanim parmezanom i posoliti i pobiberiti po ukusu.
Napuniti polovine belanaca sa ovom smesom.

Paradajz iseći na kolutove,preko staviti napunjene polovine jaja i ukrasiti sa maslinkama.( ja sam se malo igrala pa sam pravila mace...ako služite ova jaja deci, oči pravite od maslinki, ja sam stavljala zrna bibera,za brkove sam koristila vlašac a za usta komadiće crvene paprike )


Poslužiti.


Prijatno!!!

четвртак, 16. април 2015.

Musaka sa šunkom

Još jedan način kako iskoristiti ostatke uskršnje šunke.


Sastojci:

400 do 500 g kuvane šunke
2 struka praziluka
1 šargarepa
2 do 3 čena belog luka
1 mala ljuta papričica
2 kašike sitno iseckanog peršuna
ulje za dinstanje
po ukusu sveže samleven biber, suvi začin
2 do 3 jaja
500 ml do 750 ml mleka
150 gkisele pavlake ili gustog jogurta
biber, so, suvi začin
oko 2 kg krompira

Priprema:

U veći i dublji tiganj sipati ulje, dodati sitno iseckan praziluk,koji ste prethodno dobro oprali ( ja koristim ceo struk, što znači i zeleni deo ) i dinstati, dodati izrendanu šargarepu i sitno iseckan beli luk i dinstati sve dotle dok praziluk potpuno ne omekša.
Dok se praziluk prži, vi isecite šunku na manje komade i u multipraktiku sve samleti.
Dodati samlevenu šunku, ljutu papričicu,koju ste očistili od semenki i sitno iseckali i pržiti sve zajedno oko 5 minuta.
Ocediti višak masnoće i začiniti po ukusu, dodati sitno iseckan peršun, budite oprezni kad solite jer šunka je već slana. Ja nisam dodavala uopšte so, dodala sam pola kašičice suvog začina. Promešati sve zajedno.

Krompir oljuštiti, ja koristim žuti, yukon gold.
Vatrostalnu ili zemljanu posudu veličine oko 23cm X 34cm i dubine oko 6-7cm ( što dublja to bolje ) podmazati sa uljem.
Narezati krompir na kolutove tako da vam pokrije dno, ja volim da imam deblji sloj krompira na dnu.
Sipati celu količinu mesa preko krompira i pokriti sa preostalim krompirom, ja opet volim da imam deblji sloj i odozgore.
Po želji, možetze staviti tanji sloj krompira na dno, sipati polovinu količine šunke, staviti krompir ponovo, preostalu šunku i završiti sa krompirom...izbor je vaš kako ćete složiti musaku.

Takođe se ova musaka može napraviti da se sipa jedan deo mesa, pa onda složiti kuvana jaja,( ako imate preostala jaja od Vaskrsa ) koje isečete na kolutove, prekriti sa ostatkom mesa i završiti sa krompirom.

U tiganj, u koji ste izdinstali šunku, staviti jaja, mleko i kiselu pavlaku ili gusti jogurt, dodati sveže samleven biber i pola čašičice suvog začina, sve dobro izmutiti sa žicom za mućenje, preliti preko gornjeg sloja krompira.
Prekriti sa pek papirom i tek onda prekriti sa folijom i dobro ušuškati svuda okolo posude.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko sat vremena,probati da li je krompir pečen, za to vreme, krompir nije potpuno pečen, ali je dosta omekšao,otkriti i peći još pola sata ili dok vam krompir ne porumeni odozgore.
Dužina pečenja puno zavisi od vrste krompira.

Pečenu musaku izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo ohladi.
Poslužiti toplu.


Prijatno!!!!

среда, 15. април 2015.

Iz Patinog Kuvara - - - - - - - - - - - - - Blogerske igrice


Vladičin hleb


Naša blogerica Mikica sa bloga Mimi's Kingdom je i osmislila ovu igricu "Patin petnaesti" i jako joj se radujem.
Recept, koji je izglasan je "Vladičin hleb" i da budem iskrena, jedva sam čekala da ga napravim da vidim kakvog će ukusa biti taj hleb, koji ustvari i nije hleb, već kolač....jer, u Patinom Kuvaru nema slika, nema postupaka priprema, a naše su mame i bake kuvale po tim receptima i kuvale su fantastična jela, pite,kolače,torte....

Nikad nisam čula za ovaj kolač a verovatno je nekad bio vrlo popularan.
Ovu vrstu kolača moj muž obožava, on to ujutru pojede parče dva, dok kuva kafu, a posle podne mu je poslastica sama za sebe.


Sastojci:

150 g putera, sobne temperature
150 g šećera
5 jaja 
190 g oštrog brašna
limunova korica
50 g žutog suvog grožđa
40 g seckanih badema
30 g suvih smokava

Priprema:

Umutiti puter i šećer u penastu smesu,dodavati jedno po jedno žumance i posle svakog dodatog žumanca, dobro umuttiti.
Voće i bademe iseckati i dodati,zajedno sa limunovom koricom u smesu od putera i sve zajedno umutiti.

Postepeno dodavati  po malo brašna  i prethodno umućena belanca i sve sjediniti sa smesom od putera i voća.


****Jaja, kad izvadite iz frižidera, odvojite posebno belanca, posebno žumanca. ( jaja, dok su hladna lakše se odvajaja od jaja koja su sobne temperature )
Belanca umutiti sa prstohvatom soli i ostaviti sa strane.
Umutiti puter sa šećerom, ja sam stavila samo 100 g šećera jer suvo voće je već dovoljno slatko, samo po sebi.
Kad sam umutila smesu sa žumancima, dodala sam bademe, koje sam prethodno malo pekla u rerni, ohladila i isekla na krupnije komade i dodala suvo voće...dodala sam urme i suve kajsije...sve zajedno sa bademima i suvim voćem količina je bila 250 g i tu sam dodala 1 kašiku brašna od onih 190 g da mi se voće ne lepi jedno za drugo.
Umutila sam mikserom sve zajedno, samo da se sjedini.

Postepeno sam dodavala brašno i belanca, iz tri puta, i spatulom sam, vrlo nežno, odozdole prema gore, sjedinila sa smesom od putera  i suvog voća.
Dobićete jednu gustu smesu.

Kalup za srneća leđa, dobro podmazati ili isprskati sprejom za pečenje i kašikom sipati smesu u kalup.
Poravnjati.



Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 165°C oko  45 do 50 minuta, proveriti sa čačkalicom da li je pečeno i ako je čačkalica suva, kolač je pečen.

**** Ja sam moj kolač pekla na 185°C i bilo je previše, tako da mi je malo više rumen, ali mu ništa ne fali, važno je da nije izgoreo, mada sam kasnije smanjila temperaturu na 165°C.

Ispečen kolač isipati na pobrašnjenu dasku i ostaviti da se ohladi.

**** Ja sam moj kolač prevrnula na žicu i ostavila da se ohladi na njoj.

Seći reckavim nožem za hleb i poslužiti uz kafu, čaj ili sok.

Kolač će dobiti na pravom ukusu tek posle nekoliko dana stajanja, što kod nas neće biti prilike, jer će kolač biti pojeden pre toga.


Prijatno!!!!

Originalni recept iz Patinog Kuvara



Za one, koji ne čitaju ćirilicu:

Ovo je kolač, koji se drži poduže.

Za njega treba: 150 grama masla, 150 grama šećera, 5 jaja, 190 grama oštra brašna, nastrugane limunove kore, 50 grama žuta suva grožđa bez semena, 40 grama badema, 30 grama suvih smokava (a može se dodati još malo kakva suva voća, recimo urme).

Maslo i šećer jako ćete izlupati, pa onda postepeno dodavati žumanca. Voće ćete sitno iseći, pa njega i limunovu koru umešati u tu smešu. Na kraju ćete postepeno i lako umešati čvrst sneg od belanaca i brašno. Podmažite pleh (obično se uzima za ovaj kolač poluvaljkast, dug i rebrast) i pospite ga brašnom, izručite testo pa ga ispecite na umerenoj vatri. Kad je pečeno, izručite ga na daščicu posutu brašnom pa ga ostavite da se ohladi. Pravi ukus dobiće kolač tek pošto odleži dva-tri dana.