понедељак, 30. новембар 2015.

Šareni kuglof

Moj muž voli jednostavne kolače i ova vrsta kolača mu je najbolja...jedan stari recept iz moje sveske, za koji vam nije potrebno više od 10 minuta da ga pripremite...


Sastojci:
3 jaja
200 g šećera
2 kesice vanile ili 1 ravna kašika vanilla paste
250 ml ulja*
375 ml mleka + 2 kašika mleka
450 g brašna
1 kesica praška za pecivo
15 g kakao

Priprema:

Umutiti jaja, sobne temperature i postepeno dodavati šećer. Mutiti dok ne dobijete gustu i svetlu masu i na kraju dodati vanilu. ( Ja sam koristila šećer od trske i stavila sam samo 150 g jer mi ne volimo puno slatko, za vas, koji volite slatko,staviti svih 200 g )
Dodavati polako ulje, stalno muteći i na kraju dodati mleko i sjediniti sve zajedno.
* Možda je nekom previše ulja, ja sam ovaj kuglof pravila i sa manje ulja, ali je onda bio dosta suv, tako da bih vam preporučila da stavite celu količinu ulja.

Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo.
Žicom za mućenje sjediniti brašno sa tečnom masom, dodavajući po malo i kad ste sjedinili prvu količinu, dodavati po malo i preostalo brašno.
Ko voli, može dodati koricu pomorandže ili limuna.

U malu činijicu sipati kašiku mleka i dodati kakao i rastopiti u mleku.

Celokupnu masu podeliti na dva dela ( kod mene je to bilo malo više od 600 g svaki deo ) i u jedan deo dodati kakao i dobro sjediniti sa belom masom.

Kalup za kuglof ( najveći koji imate ) dobro isprskati sa sprejom za pečenje ili podmazati sa puterom i blago pobrašniti.
Sipati kašikom svuda po dnu prvo belu masu ( trebaće vam oko 3 do 4 kašike mase ) onda preko sipati masu sa kakaom pa preko mase sa kakaom sipati belu masu i tako dok imate materijala.


Uključiti rernu na 175 do 180°C ( to uraditi kad počnete da sipate masu u kalup, dok vi završite sa sipanjem,rerna će se zagrejati ) i peći oko 45 do 50 minuta. Probati sa iglom za pletenje da li je kolač pećen.

Ostaviti u kalupu da se kratko prohladi i onda okrenuti na žicu i ostaviti da se potpuno ohladi.

Kuglof možete preliti sa istopljenom čokoladom ili  samo posuti šećerom u prahu.


Prijatno!!!!

Ovako je to napravila Iva PS i od srca ti hvala na predivnoj prezentaciji.

недеља, 29. новембар 2015.

Krompir i crveni radić salata

Nisam veliki ljubitelj radića, gorak mi je i zato ga retko koristim, ali, domaćica za ovaj mesec,Aleksandra,sa bloga " Vanilla&Staubzucker" za blogersku igricu"ajme, koliko nas je" je zadala temu, crveni radić.
Volim ove naše blogerske igrice i trudim se da učestvujem,onoliko koliko mi vreme i obaveze, dozvole i zato ovaj recept šaljem Aleksandri.


Sastojci:
8 krompira
pola manje glavice crvenog radića
200 g zelene boranije
50 g graška
pola glavice ljubičastog luka
1 puna kašika sitno iseckanog peršuna
2 do 3 tvrdo kuvanih jaja

Za preliv:
1 mala ljutika
1 kašika dijon senfa
pola kašičice soli
50 ml jabukovog sirćeta
2 do 3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Krompir oljuštiti i oprati, iseći na osmine ili na komade kakve vi volite, staviti u šerpu, naliti sa vodom i dodati kašičicu soli. Pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko desetak minuta ili dok se krompir ne skuva, ali pazite da ga ne prekuvate ( ja sam koristila roze krompir i meni se malo prekuvao, obično koristim yukon gold )
Ocediti skuvan krompir i ostaviti ga sa strane.

U manju šerpicu sipati vodu i prstohvat soli i kad provri dodati boraniju, koju ste očistili i isekli na manje komadiće i kuvati oko 3 minuta i onda dodati grašak i kuvati još 2 ali vreme se meri od trenutka kad ponovo provri.

Skuvati jaja.

U veću zdelu sipati hladnu vodu, dodati kockice leda i tu staviti blanširano-skuvanu boraniju i grašak ( povrće treba da bude krckavo, nikako prekuvano ) i ostaviti da odstoji oko 5 minuta, sipati u cediljku i ostaviti da se ohladi.

Luk iseći na tanja rebarca a crveni radić na tanke listiće.

Jaja oljuštiti i iseći na na četvrtine ili polovine.

Sve sastojke staviti u veću zdelu, zajedno sa sitno iseckanim peršunom,osim jaja, koja ćete staviti tek na kraju.

U manju zdelicu staviti dijon senf, ( ja sam koristila sa celim zrnom 1 kašičicu a 2 kašičice sam koristila običan dijon senf ) sitno iseckanu ljutiku, so, biber, ulje i sirće i sve umutiti viljuškom ili malom žicom za mućenje.
Preliti preko salate i vrlo nežno promešati.
Preko staviti isečena skuvana jaja.

Da servirate možete da koristite veće listove radića ili sipati na tanjir i poslužiti.

Ako izbacite jaja, salata može biti i posna.

субота, 28. новембар 2015.

Salata od crvenog radića,komorača i pomorandže

Nisam veliki ljubitelj radića, gorak mi je i zato ga retko koristim, ali, domaćica za ovaj mesec,Aleksandra,sa bloga " Vanilla&Staubzucker" za blogersku igricu"ajme, koliko nas je" je zadala temu, crveni radić.
Volim ove naše blogerske igrice i trudim se da učestvujem,onoliko koliko mi vreme i obaveze, dozvole i zato ovaj recept šaljem Aleksandri.


Sastojci:
pola manje glavice crvenog radića
1 mala glavica komorača, isečenog na tanke trakice
1 osrednja glavica crnog luka, isečena na tanje šnitice
100 g quinoa
100 g izmrvljenog feta sira
2 sočne pomorandže
25 g semenki od bundeve
2 do 3 kašike sitnije sečenog peršuna

za preliv:
1 limun
30 ml maslinovog ulja 
30 ml belog balsamik sirćeta
so i biber

Priprema:

U manju šerpicu sipati 250 ml vode i malo soli. Kinou ( quinoa ) staviti u cediljku i isprati pod mlazom hladne vode i dodati u šerpicu sa vodom, pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko 15 minuta dok ne omekša ( neki je kuvaju 20 minuta,meni je to previše ),ocediti je i ostaviti da se ohladi.

U veću zdelu staviti ohlađenu kinou, radić, očistiti od spoljašnih listova, isprati sa hladnom vodom, ocediti,i iseći na tanke rezance, staviti u zdelu.
Komorač očistiti od spoljnih listova, odseći onaj gornji deo ( možete ih sačuvati kad pravite povrtnu supu ) a donji deo isći na 4 dela i iseći na tanke rezance. i to dodati u zdelu.
Crni luk očistiti i iseći na tanje šnitice i dodati u zdelu, dodati izmrvljenu fetu, semenke od bundeve, možete ih staviti cele ili iseći na krupnije komade.
Pomorandži odseći vrh i dno i nožem iseći koru svuda okolo a sa korom odseći i onu belu membranu. Oštrim nožem iseći pomorandžu izmeću membrane i staviti parčiće u  zdelu i dodati sitnije sečen peršun.

U manju zdelicu iscediti sok od limuna, dodati balsamico sirće, maslinovo ulje, so i sveže samleveni biber i umutiti sve zajedno sa malom žicom, preliti preko salate i vrlo nežno promešati.

Za vas, koji postite, možete da izostavite feta sir.

Poslužiti odmah.



четвртак, 26. новембар 2015.

Slane buhtle sa sirom

Danas Coolinarika slavi svoj 12-ti rođendan i povodom tog slavlja kuvali smo po njenim receptima...meni se posebno dopale ove buhtle pa bih želela da recept podelim sa vama...probajte ih, jer su izvanredne, možete ih puniti a mogu da vam budu i prazni, pa koristiti umesto hleba.



Sastojci:
700 g brašna + 
pola kašičice šećera
12 g suvog kvasca
200 ml toplog mleka
200 ml kefira ili jogurta,sobne temperature
1 jaje
1 žumanac
80 ml ulja
1 kašičica soli

Sastojci za punjenje:
250 g rikota ili svež sir
80 g izrendanog gouda sira
so i biber
2 belanca

Za premazivanje:
1 žumance
1 do 2 kašike mleka
susam

Priprema:
U toplo mleko staviti šećer i suvi kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati brašno ( staviti 600 g brašna a ostatak ostaviti sa strane i dodavati po potrebi ) dodati so, ulje,žumance, jaje,kefir / jogurt i nadošli kvasac i zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i umesiti meko, po malo lepljivo testo.
Oblikovati u loptu,premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu,prekriti sa kuhinjskom krpom i ostaviti da testo naraste.

Dok testo raste, ocedite svež sir, pomešati sa izrendanim sirom,dodati 2 belanca,posoliti i pobiberiti i sve dobro sjediniti.

Naraslo testo podeliti na manje loptice ( u zavisnosti koliki vam je pleh za pečenje, mogu biti veće ili manje loptice, ja sam podelila na 15 loptica ) i svaku lopticu blago premesiti.


Lopticu malo rastanjiti na dlanu ili na radnoj površini,staviti punu kašičicu nadeva ( gledajte da imate dovoljno za svih 15 loptica ) i zatvoriti ih, blago ppovlačeći testo preko nadeva i prstima stiskajte da se testo zalepi.

Pleh isprskati sprejom za pečenje ili premazati sa uljem i ređati loptice, ostavljajući malo mesta između.


Kad ste završili sa svim lopticama, pokriti ih i ostaviti na toplom da malo narastu, oko 15 do 20 minuta.
Uključiti rernu na 180°C i dok se rerna greje,umutiti žumance sa mlekom,premazati narasle buhtlice i posuti sa susamom.

Peći ih oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumene.

Ohladiti ih i poslužiti tople sa jogurtom ili kiselim mlekom.


Prijatno!!!!

уторак, 24. новембар 2015.

Varadero / Havana -----Kuba


Vrlo retko pišem o našim putovanjima, jer obično smo u nekom resortu i tu provedemo 7 ili 14 dana, ali ovog puta je to malo drugačije,prvi put da smo izašli iz resorta i obišli jedan prelepi deo Kube. Ovo je naše treće putovanje tamo i jedno od najlepših jer smo obišli Havanu i zaista je šteta da je nismo obišli ranije, ali nikad nije kasno.
Na put smo krenuli sa našim prijateljima,Milanom i Katarinom i ovo nam je prvi put da smo zajedno na odmoru i našom prijateljicom,Budinkom, sa kojom smo ranije išli nekoliko puta na odmor, ali nikad na Kubu. Put nas vodi u Varadero i u resort Iberostar Laguna Azul.
Svaki put kad idemo na odmor, gledamo da budemo u nekom drugom resortu ili u drugom mestu. Moj muž ne voli ovu vrstu putovanja tako da obično odemo samo jednom godišnje.

Toronto iz aviona

 Poleteli smo sa Pearson aerodroma i let do Varadera je trajao oko 3 sata i 15 minuta...imali smo izuzetno lep let i bili smo posluženi, pored lepog ručka i čašom šampanjca.
Kad smo sleteli na aerodrom u Varadero, prvo što je bilo,skidaj jakne, jer je pretoplo.

Vrlo udobnim autobusima su nas odvezli do naših resorta i već je uveliko bilo veče, tako da nismo mogli videti okolinu,ali videlo se more ( Atlantski okean ) i palme pored puta.

Terasa u resortu Iberostar

 Kad smo ustali ujutru, došli smo na terasu, sa koje se pruža predivan pogled, da popijemo našu jutarnju kafu i posle toga smo krenuli u obilazak resorta i plaže.

Pogled sa terase 
  Sad ću vam staviti nekoliko slika resorta.

Staza koja vodi na plažu

Sve je tako lepo,čisto i uredno....

Mi smo bili na trećem spratu i imali smo divan pogled

Pogled sa naše terase







Kokosa koliko volite, obično ih skidaju i za jedan turistički pesos, koji dajete kao bakšiš, vam ga izdube i daju da pijete kokosovu vodicu, ili ga iseku na pola pa vam daju parče svežeg kokosa.


Fikus, velik kao drvo, njih nije bilo u resortu, ovo je uslikano pored puta.


Cveće i životinjice u resortu...ovih životinjica ima raznih veličina i obično beže kad ljudi naiđu, ovom se izgleda nije žurilo.

Plaža



Neko voli da je na suncu, mi smo obično bili u hladovini i pored toga smo dobili lepu boju.



Jako mi se dopao ovaj deo, dole je trpezarija a gore se ide na terasu.


Ako vam se jede sladoled, to je bilo u ovoj prvoj kućici sa desne strane a preko puta, sa leve strane je restoran, gde ste mogli da doručkujete i ručate u kupaćim kostimima.

Posle desetak dana provedenih u resortu, pošli smo na ekskurziju u obilazak Havane ( Španci to izgovaraju Abana )..


Neke slike nisu baš najbolje jer su slikane iz autobusa.
Put je trajao dva i po sata, sa pauzom od petnaestak minuta.







Odavde počinju slike iz Havane

Pogled na Havanu 

Tvrđava





Stara Havana, koja je opasana zidinama tvrđave



Trgovačka komora / berza


Trg gde je trgovačka komora / berza

U ovom hotelu je Hemingvej odsedao

Hemingvejeve slike u hotelu u kom je odsedao

Havanska katedrala



Tipična kubanska nošnja

Ima vrlo interesantnih građevina, za ovu nisam sigurna iz kog je veka.


Pored starih građevina mogu se videti i nove, moderne zgrade.

Karlos Manuel de Sespedes, advokat, koji je među prvima oslobodio svoje robove i pušta ih na slobodu.

Murals....ovako su živeli bogati Španci na Kubi. Svi su beli, osim jednog, koji je bio Kubanac i on je bio muzičar...vidi se na slici, skroz na desnoj strani.
Preko puta ovog murala ( crteža ) je originalna zgrada, samo je trenutno popravljaju.

Trg revolucije
Spomenik kubanskom političaru, koji je bio i pesnik, Jose Martiju

Ministarstvo za komunikaciju i unutrašnjih poslova

Sedište kubanske parije

Nacionalna biblioteka


Američka ambasada u Havani




Kraj u kom su nekad živeli bogataši.

U Havani ima i lepih, modernih oblakodera.


Kubanska Akademija znanja

Kubanska akademija znanosti, koja izgleda isto kao kongresna kuća u Washington-u

Veliko pozorište Havane


Državni muzej

Muzej revolucije









Kuba je poznata po starim američkim automobilima....svuda ih možete videti....cene automobila se kreću od 9 do 90 hiljada eura....Imali su tri perioda prvi period je 50-tih godina kada su imali ove američke automobile, period kad su vozili ruske i češke automobile i sadašnji, moderni period.


Naši prijatelji, sa kojima smo proveli naš divni godišnji odmor na Kubi, Budinka, Milan i Katarina.


....i na kraju, nas dvoje.