Danas Coolinarika slavi svoj 12-ti rođendan i povodom tog slavlja kuvali smo po njenim receptima...meni se posebno dopale ove buhtle pa bih želela da recept podelim sa vama...probajte ih, jer su izvanredne, možete ih puniti a mogu da vam budu i prazni, pa koristiti umesto hleba.
Sastojci:
700 g brašna +
pola kašičice šećera
12 g suvog kvasca
200 ml toplog mleka
200 ml kefira ili jogurta,sobne temperature
1 jaje
1 žumanac
80 ml ulja
1 kašičica soli
Sastojci za punjenje:
250 g rikota ili svež sir
80 g izrendanog gouda sira
so i biber
2 belanca
Za premazivanje:
1 žumance
1 do 2 kašike mleka
susam
Priprema:
U toplo mleko staviti šećer i suvi kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U vanglicu prosejati brašno ( staviti 600 g brašna a ostatak ostaviti sa strane i dodavati po potrebi ) dodati so, ulje,žumance, jaje,kefir / jogurt i nadošli kvasac i zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i umesiti meko, po malo lepljivo testo.
Oblikovati u loptu,premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu,prekriti sa kuhinjskom krpom i ostaviti da testo naraste.
Dok testo raste, ocedite svež sir, pomešati sa izrendanim sirom,dodati 2 belanca,posoliti i pobiberiti i sve dobro sjediniti.
Naraslo testo podeliti na manje loptice ( u zavisnosti koliki vam je pleh za pečenje, mogu biti veće ili manje loptice, ja sam podelila na 15 loptica ) i svaku lopticu blago premesiti.
Lopticu malo rastanjiti na dlanu ili na radnoj površini,staviti punu kašičicu nadeva ( gledajte da imate dovoljno za svih 15 loptica ) i zatvoriti ih, blago ppovlačeći testo preko nadeva i prstima stiskajte da se testo zalepi.
Pleh isprskati sprejom za pečenje ili premazati sa uljem i ređati loptice, ostavljajući malo mesta između.
Kad ste završili sa svim lopticama, pokriti ih i ostaviti na toplom da malo narastu, oko 15 do 20 minuta.
Uključiti rernu na 180°C i dok se rerna greje,umutiti žumance sa mlekom,premazati narasle buhtlice i posuti sa susamom.
Peći ih oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumene.
Ohladiti ih i poslužiti tople sa jogurtom ili kiselim mlekom.
Prijatno!!!!
Buhtle obožavam slatke. Znači vreme je i za slane da se isprobaju :)
ОдговориИзбришиa ja i slatke i slane.........Pozdrav, draga SAndra.
ИзбришиPrekrasno Vam izgledaju! Veliki sam obožavatelj Vaših peciva! Lijepi pozdrav iz Međimurja!
ОдговориИзбришиHvala ti,draga Marta i topli pozdrav iz daleke Kanade.
Избришиmmmmm
ОдговориИзбриши