Ova salata me strašno podseća na grčku salatu, koju obožavamo, kad ne znate šta ćete za ručak, evo vam ideja, a ako šta ostane, sledećeg dana, ponesite na posao.
Sastojci:
250 g paste po vašem izboru
450 g malih paradajščića ili 3 velika
2 veća ili 4 manja krastavca
100 g crnih maslinki, isečenih na komadiće
100 g izmrvljene fete
2 do 3 avokada isečenih na kockice
2 kašike sveže mirođije
Sastojci za preliv:
85 ml dobrog maslinovog ulja
90 do 100 ml vinskog sirćeta
1 do 2 čena sitno iseckanog belog luka
1 1/2 kašika sitno iseckane mirođije
1 kašičica italijanskog začina ili suvog origana
so i sveže samleven biber
Priprema:
Prvo poripremiti preliv. Staviti sve u manju teglicu, zatvoriti i dobro izmućkati ili sve sastojke staviti u manju zdelicu i malom žicom sve umutiti zajedno i ostaviti sa strane.
( Originalni recept kaže da se koristi vinsko sirće i sa njim i 2 kašičice šećera, ja sam koristila belo balsamic sirće i nisam stavljala šećer, jer mislim da je nepotreban, vi kako hoćete )
Pastu skuvati po uputstvu proizvođača.
Ocediti je, isprati hladnom vodom i ostaviti da se dobro ocedi od viška vode.
U veliku zdelu staviti isečen mali paradajz ( grape or cherry tomato ) a ako kojim slučajem ih nemate, uzeti paradjz, očistiti od semenki i iseći meso na manje komadiće, krastavac iseći na sitnije kocke, maslinke iseći na manje komade ili, ako su vam sitnije staviti ih cele, koristite one bez koštica i dodati mirođiju.
Preliti sa prelivom, dobro izmešati i ostaviti u frižider nekoliko sati da se dobro ohladi. Preliv koristiti onoliko koliko vam je potrebno, možda vam je cela količina previše,stavite prvo samo pola i ako ćete ostaviti u frižider za nekoliko sati za to vreme će se preliv upiti u pastu, pre služenja, iseći avokado i umešati u salatu, probati da li je dovoljno preliva za vaš ukus, ako nije, dodajte još i promešajte i na kraju izmrviti fetu preko salate i pobacati sitne grančice mirođije preko fete, ako hoćete,promešajte a i ne morate.
Poslužiti rashlađenu ili sobne temperature, jer salata se može poslužiti i odmah posle pripreme, važno je kako je vi volite.
Mi smo je jeli odmah i to nam je bio ručak, ostalo nam je i za sledeći dan i nije se ništa promenila.
Prijatno!!!!
Svidja mi se kombinacija u salati. Mi retko ovakve stvari pravimo zimi, ne znam ni sama zasto..Ustvari, znam, imam ovde neke što bi samo meso pa meso jeli.. Baš bih mogla ovo za promenu narednih dana.. Hvala i pozdrav!
ОдговориИзбришиJa obožavam ovakve salate, da li leto ili zima...nekako mi je dan bolji kad vidim sve ove boje na tanjiru.Biće mi drago ako je napraviš.
ИзбришиJa cesto pravim pasta salate i MNOGO ih volim. Barem jednom nedeljno pravim vas recept sa orzo i pecurkama. Takodje uvek pravim ovu varijantu - pasta, sitno iseckane crne masline, crvena paprika, paradajz, mladi luk i preliveno sa malo maslinovog ulja i italian seasoning. Ali ovaj vas recept mi zvuci mnogo bolje i ukusnije pre svega sto ima povrca i feta sira koji obozavam. Jedva cekam da napravim
ОдговориИзбришиSamo da prijavim da sam napravila i da je ispalo savrseno. Jedno od najboljih jela koje sam ikad jela! hvala mnogo na receptu
ОдговориИзбришиDa znaš da se jako radujem da ti se salata dopala. Hvala ti puno i topli pozdrav.
ОдговориИзбришиMoram da vam napisem da se jako cesto vracam ovom receptu. Sjajan je.
ОдговориИзбришиSamo da znaš, obožavam je i ja i ovo mi je često spas za, kad ne znam šta bih za ručak, a pretoplo mi je..hvala ti puno i pozdrav ti šaljem.
Избриши