уторак, 5. јул 2016.

Hleb sa speltinim ( pirovim ) i integralnim brašnom

uz dodatak chia semenke...idealno za one koji vole da se zdravo hrane..jes da ima malo više posla oko mešenja, ali se dobije fantastičan hleb u kom ćete zaista uživati.


Sastojci:
7 g suvog kvasca
20 g šećera
20 g mleka u prahu
350 ml tople vode
400 g belo spelt brašno***
100 g hlebnog brašna
30 g chia semenke
5 g soli
30 ml maslinovog ulja
i još:
1 jaje za premazivanje
chia semenke

Priprema:
*** Ja nisam imala 400 g belog speltinog brašna,već integralno speltino brašno ( belo ovde nisam videla, pogledaću kad budem išla u bio špajz ) već samo 240 g i da bih imala 400 g, dodala sam 160 g integralno brašno, dodala 100 g hlebnog brašna, so, chia semenke,mleko u prahu i sve to izmešati.
Ostaviti sa strane.
U 150 ml tople vode dodati kvasac i šećer, izmešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U brašno sipati nadošli kvasac,maslinovo ulje i dodati preostalih 200 ml tople vode i zamesiti varjačom.
Isipati na radnu površinu, testo je mnogo meko i lepljivo, izgleda kao da treba da se doda još puno brašna e sad je caka u tome da se ne dodaje više brašna nego da se takvo testo mesi oko 30 do 40 minuta, dok ne bude umešeno da može da se oblikuje u loptu.
Testo mesite, lupajte ga o radnu površin, pomognite se velikom spatulom za testo da ga odvojite od radne površine i mesite, razvlačite i mesite...na kraju, kad ste umesili da može da se oblikuje u loptu, premazati posudu u kojoj ste prethodno zamesili testo ( ako treba, operite je i osušite ) sipati vrlo malo ulja i oblikovano testo ubaciti u posudu, okrenuti ga sa svih strana da se umasti od ulja i pokriti zdelu sa vlažnom krpom.
Ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči..u zavisnosti od temperature ukuhinji može da traje do 2 sata.

Dok testo raste, pripremite dva pleha veličine 23cm X 8cm ili sličnih veličina,premazati sa uljem ili isprskati sa sprejom za pečenje.
Ja sam hleb pravila u jednom, dužem ali užem plehu, lično mislim da će biti bolje ispeći dva hleba ( ovo ću probati sledeći put )


Naraslo testo isipati na radnu površinu i premesiti ga.
Ako pravite dva hleba, podelite testo na pola i razvući jednu polovinu u pravougaonik, širine koliko vam je dug pleh,zaviti u rolat, krajeve podvuići ispod i staviti u pleh.
Tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Radnu površinu ne trebate pobrašniti jer testo je nauljeno i sasvim se lepo razvlači.
Pokriti hlebove sa providnom folijom i ostaviti da još jednom naraste,tj da se udupla.
Premazati sa umućenim jajetom,posuti sa ekstra chia semenkama i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta..ako počne previše da rumeni posle 20 -25 minuta prekriti sa pek papirom.

Ispečeni hleb izvaditi iz rerne i ostaviti 5 minuta da se prohladi, okrenuti kalup, hleb će sam ispasti i ostaviti na žici da se potpuno ohladi.
Seći na kriške i poslužiti, mi smo ga jeli sa melitzanosalatom, ili grčkim namazom od patlidžana.



Prijatno!!!!

1 коментар: