петак, 22. јул 2016.

Plavi patlidžan u pikantnom umaku

Danas sam htela ručak bez mesa ....


Sastojci:
2 veća plava patlidžana
so i biber
maslinovo ulje
suvi bisiljak ili italijanski začin

Sastojci za umak:
4 čena pasiranog belog luka
2 pune kašike paradajz pirea
1 do 2 kašike pirea od paprika ( ljutog ) ako nemate, može i 2 pune kašike ljutog ajvara
500 ml vode ili povrtnog temeljca
1 do 2 pune kašike sitnije sečenog peršuna
1 kašičica suvog začina
biber i so
svež bosiljak
kiselo mleko ili gusti jogurt

Priprema:
Patlidžan oprati,osušiti, odseći tamo gde je drška i nožićem oljuštiti 4 do 5 linije po dužini, oljuštiti 1 liniju od gore do dole, pa preskočitti, pa opet oljuštiti...moj patlidžan je bio manji a širi, tako da sam imala 5 linija.
Raseći patlidžan na pola po dužini i još jednom na pola i onda iseći veće komade / štapiće.
Ja moj patlidžan ne solim da bi ispustio gorčinu, jer mi nemamo tu vrstu, vi, ako je potrebno, posoliti i ostaviti sa strane pola sata da ispusti gorčinu, isprati sa hladnom vodom i osušiti.
Pleh prekriti sa pek papirom.
Patlidžan preliti sa malo maslinovog ulja, blago posoliti, pobiberiti i posuti sa suvim bosiljkom ili italijanskim začinom i sve izmešati rukom.
Sipati na pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 15 do 20 minuta, ili dok patlidžan ne omekša,na polovinu pečenja okrenuti parčiće da i druga strana porumeni.

Parčiće pečenog patlidžana staviti u vatrostalni ili keramički pekač.
Pire paradajz i pire od paprike ( ja sam koristila ljut ) preliti sa vodom ili povrtnim temeljcem, dodati pasirani beli luk, sitno iseckan peršun, so, biber i suvi začin sve izmešati i preliti preko patlidžana i vratiti nazad u rernu da se peče još 20 do 30 minuta ili dok se umak ne zgusne, ali ne potpuno.


Ovako pripremljen patlidžan, posuti sa sitno iseckanim svežim bosiljkom i možete poslužiti sa pire krompirom, mi smo jeli sa dodatkom gustog jogurta i hrskavog hleba, umak je bio fantastičan da se hleb umače.

Priprema!!

1 коментар: