субота, 16. јул 2016.

Skordalia (grčki umak od krompira )

Sad malo da prošetamo i do Grčke...meze od krompira i belog luka.


Sastojci:
250 g krompira
4 velika čena pasiranog belog luka
2 kašičice sitno iseckanog ruzmarina
1 kašičica suvog grčkog origana
1 puna kašika sirćeta od belog vina
75 g grčkog jogurta
150 do 200 ml dobrog maslinovog ulja
po ukusu so i biber

Priprema:
Krompir oprati i staviti u posoljenu vodu da se kuva ( ne mojte ga ljuštiti jer za ovo predjelo krompir treba da je što suvlji )
Skuvani krompir ostaviti na stranu samo da se prohladi, toliko koliko možete da ga oljuštite.

Ako koristite suvi grčki origano ( drugačiji je od italijanskog, ali, ako nemate onda koristite onaj koji imate ) potopiti ga u vodu i ostaviti 5 minuta da se natopi i onda ga ocediti od vode i osušiti u kuhinjskom papiru.
Pripremite veću zdelu.
Staviti pasirani krompir, beli luk, origano, sitno iseckan ruzmarin, jogurt, belo vinsko sirće, ulje,so i biber i sve dobro izmešati da dobijete gfušću masu, ređu od pire krompira.
Ako je previše gusto, dodati još jogurt i još jednom sve izmešati,probati za ukus.

Poslužiti sa ribom ili mesom po vašem izboru.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар