Ništa lepše od domaćih bakinih uštipaka...
Sastojci: 350 do 400 g brašna, 200 g kisele pavlake, 2 jaja, 7 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, ulje ili mast za prženje
Priprema: U vrlo malo tople vode ili mleka dodati šećer i suvi kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U vanglicu prosejati brašno, dodati so i izmešati. Dodati dva jaja,kiselu pavlaku i nadošli kvasac i zamesiti testo.
Isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i umesiti glatko i meko testo, koje se ne ,lepi za ruke. Ako je potrebno dodati još malo brašna.
Oblikovati u kuglu i vratiti u pobrašnjenu vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Naraslo testo isipati na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti na debljinu od pola cm, iseči u oblike koje vi volite. Pokriti i ostaviti da još jednom naraste oko 20 do 25 minuta.
Zagrejati uljeili mast na osrednjoj temperaturi i pržiti dok vam donja strana ne porumeni, okrenuti i pržiti i tu stranu dok vam ne porumeni.
Ulje ne sme da bude prevruće jer će vam uštipci brzo porumeneti a sredina će ostati ne pržena a ako nije dovoljno vruće, napiće se puno masnoće i biće masni.
Možete ih poslužiti sa sirom, džemom, ajvarom ili posute sa šećerom u prahu..izbor je vaš.
Moja baka ih je obično posipala sa kristal šećerom, prah šećer se u to vreme retko kupovao ( za slavu i Božić ) i mi smo ih jeli nekad sa toplim mlekom nekad sa kiselim mlekom...šta je tog momenta bilo u kući.
U mojim receptima ima još jedan način kako praviti ove prženice/ uštipke.