Danas je bilo potpuno nešto drugo na meniju, ali oćeš, nije to kako ja hoću, nego kako drugi hoće ...posle toga se nije više imalo vremena za to što je planirano, onda je moralo nešto drugo.
Sastojci za masu od krompira:
4 veća krompira ( po mogućnosti onih brašnjavih )
2 do 3 čena belog luka
kašičica soli
2 do 3 kašike gustina
Sastojci za punjenje:
200 do 250 g pilećih grudi
6 manjih šampinjona
1 manja glavica crnog luka
1 mala ljuta papričica
2 čena belog luka
1 puna kašika ajvara ( i ne mora )
1 do 2 kašike sitno iseckanog peršuna
začini; vegetin miks za piletinu, so, biber, beli luk u prahu,mlevena dimljena paprika, chili začin
i još:
1 jaje
oko 100 g panko mrvica
2 pune kašike sitno izrendanog parmezana
ulje za prženje
Priprema:
Krompir oljuštiti i iseći na sitnije kockice, dodati oljuštene čenove belog luka i kašičicu soli, naliti sa vodom i pustiti da provri. Kad je provrelo, smanjiti temperaturu na osrednju i kuvati još 15 minuta.
Skuvani krompir ocediti od vode, vratiti u šerpu u kojoj se kuvao, prekriti sa kuhinjskom krpom i ostaviti 5 minuta da tako stoji, na taj način će voda ,koja je u šerpi ispariti i krompir će ostati suv, bez nepotrebnog viška vode..
Ako imate ovu mašinicu za pravljenje
pire krompira, onda je upotrebite da napravite pire a ako ne, onda koristite ono što imate, samo gledajte da ga dobro smrvite.
Dodajte gustin, pola kašičice soli ( prvo probajte krompir da li je slan, ako nije, posoliti po ukusu ) i sve dobro sjedinite.
Podeliti na koliko burgera hoćete,kod mene je bilo 5 po 120 g,možete ih praviti i manje.
Dok se krompir kuva pripremite nadev od piletine.
Meso očistiti od viška masnoće i kožice, oprati, osušiti i iseckati što sitnije možete.
U zdelu staviti iseckano meso, dodati pola kašičice vegetinog miksa za piletinu, četvrtinu kašičice belog luka u prahu, pola kašičice chili začina, pobiberiti i sve dobro izmešati.
Piletinu možete pripremiti malo ranije i ostaviti je sa strane ili u frižideru, da se ukusai malo sjedine.
Začine koristite po vašem ukusu i ukusu vaše porodice.
U tiganj sipati ulje, zagrejati i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok ne omekša i postane staklast, dodati sitno iseckane šampinjone, koje ste prethodno očistili ili oprali ( ja moje perem ) i pržiti zajedno oko 4 minuta.
Za to vreme iseckati što sitnije možete jedan mali feferončić i beli luk i dodati u šampinjone, zajedno sa pripremljenom piletinom i pržiti na osrednjoj temperaturi, stalno mešajući i odvajajući komadiće piletine da bude rastresito.
Dodatiu kašiku dve ajvara ( ne morate,ako nemate, ovo će samo da poboljša ukus ) pola kašičice mlevene dimljene paprike, promešati i probati za ukus. Na kraju dodati sitno iseckan peršun.
Uzeti deo od pire krompira, ispljeskati u veći krug na svom dlanu, staviti punu kašiku mase od piletine i vrlo pažljivo zatvoriti ivice okolo punjenja.
Staviti gustin na radnu površinu i svaki pripremljen burger staviti na gustin ( ovo radimo da nam se burgeri ne zalepe za radnu površinu.
Tako uraditi i sa ostalim pireom i punjenjem.
U dublji tanjir umutiti 1 jaje sa prstohvatom soli a u drugi tanjir izmešati mrvice i parmezan ( možete i bez njega )
Svaki burger prvo uvaljati (budite pažljivi, krompir je mek ) u umućeno jaje pa onda u mrvice ( ako koristite panko mrvice dobićete vrlo hrskave burgere ).
Tako uraditi i sa ostalim burgerima.
Zagrejati ulje na osrednjoj temperaturi i staviti burgete da se prže dok samo porumene, pažljivo okrenuti. Nemojte stavljati previšđe burgera u tiganj,biće vam malo teže da ih okrenete. Pržiti i drugu stranu dok ne porumene.
Verovatno da se mogu peći i u rerni, ja ih nisam probala tako pečene.
Pripremiti salatu po vašem izboru i poslužiti tople.
Burgere možete poslužiti i kao pravi burger, na zemičku staviti malo majoneza, list zelene salate, kolut crnog luka i kolut paradajza,poklopiti i poslužiti.