субота, 30. децембар 2017.

Bruschetta sa suvim smokvama i orasima ( Anchoiade )

Idealno za praznike ili uz čašicu, sa vašim prijateljima.

Volim ove naše blogerske igrice i trudim se da učestvujem,onoliko koliko mi vreme i obaveze, dozvole i zato ovaj recept šaljem Lari, sa Slatkog bloga, koja nam je zadala temu za ovaj mesec, suve smokve..idealno vreme za njih, jer u ovom mesecu imamo mnogo praznika i potrebno je puno kolača. Obično od suvih smokava pravimo kolače koji se ne peku..kod mene,pored kolača ( koji su iz arhive ) je i jedan slani recept.


Sastojci:
1 integralni baguette hleb
1 do 2 čena belog luka
20 do 30 ml maslinovog ulja
i još:
80 g suvih smokava
50 g oraha
8 do 10 fileta inćuna
3 čena belog luka
soli po ukusu
2 kašike maslinovog ulja
2 kašičice konjaka
sveže samleven biber

Priprema:
U multipraktik staviti smokve, kojima ste odstranili drškicu, orahe, beli luk,inćune i so ( ja so nisam dodavala jer su mi inćuni već dovoljno slani ) i samleti ali samo da se vrlo malo usitni, da bude više grubo usitnjeno.
Dodati ulje, konjak i biber i samleti još malo, da vidite komadiće smokve i oraha.

Baguette iseći na parčiće kakve vi volite, nama je ovo bio lagani ručak a vi, ako služite kao predjelo, iseći na manje parčiće.
Preliti sa malo maslinovog ulja i peći u rerni ispod gornjeg grejača, samo da hleb porumeni, možete da okrenete i drugu stranu, ako hoćete a i ne morate.
Propečen hleb istrljati sa čenom belog luka, staviti po malo nadeva odozgore,posuti sa sitno iseckanim peršunom i po želji, možete izrendati krupnije komadiće Parmigiano-Reggiano. ( ja nisam, mrzelo me, bila sam gladna )
Poslužiti odmah.


Prijatno!!!!


среда, 27. децембар 2017.

Lemon Smoothie

Ja od kad se doselismo u ovu kuću nikako da napravim smoothie, koji mi jako volimo, nekad nam zamene doručak, nekad je za užinu..vitamin C nam je svima potreban u ovim zimskim danima, pa zašto ne bi popili i na ovaj način.


Sastojci: 250 g jogurta,250 ml leda,2 pune kašike soka od limuna,nekoliko kapi ekstrakta od limuna ili izrendana korica od 1 limuna,2 kašike meda,1 kašičica vanile,1 kašika sveže izrendanog đumbira,1/4 kašičice mlvene kurkume,pola banane ( ne mora )

Priprema: U blender staviti sve sastojke i samleti u glatku masu.
Poslužiti odmah.
Po želji, možete da izostavite bananu.


Prijatno!!!


понедељак, 25. децембар 2017.

Srećan i blagoslovljen Božić...Merry Christmas!!!

Svima Vama,koji danas slavite Božić, neka Vam je blagoslovljen,srećan i radostan!!!!

On this joyous day, and throughout the coming year, may your life be filled with good luck and prosperity.

Merry Christmas to all !!!!






Pomoravka

недеља, 24. децембар 2017.

Punjeni burgeri od krompira

Danas je bilo potpuno nešto drugo na meniju, ali oćeš, nije to kako ja hoću, nego kako drugi hoće ...posle toga se nije više imalo vremena za to što je planirano, onda je moralo nešto drugo.



Sastojci za masu od krompira:

4 veća krompira ( po mogućnosti onih brašnjavih )
2 do 3 čena belog luka
kašičica soli
2 do 3 kašike gustina

Sastojci za punjenje:

200 do 250 g pilećih grudi
6 manjih šampinjona
1 manja glavica crnog luka
1 mala ljuta papričica
2 čena belog luka
1 puna kašika ajvara ( i ne mora )
1 do 2 kašike sitno iseckanog peršuna
začini; vegetin miks za piletinu, so, biber, beli luk u prahu,mlevena dimljena paprika, chili začin

i još:

1 jaje
oko 100 g panko mrvica
2 pune kašike sitno izrendanog parmezana
ulje za prženje

Priprema:

Krompir oljuštiti i iseći na sitnije kockice, dodati oljuštene čenove belog luka i kašičicu soli, naliti sa vodom i pustiti da provri. Kad je provrelo, smanjiti temperaturu na osrednju i kuvati još 15 minuta.
Skuvani krompir ocediti od vode, vratiti u šerpu u kojoj se kuvao, prekriti sa kuhinjskom krpom i ostaviti 5 minuta da tako stoji, na taj način će voda ,koja je u šerpi ispariti i krompir će ostati suv, bez nepotrebnog viška vode..
Ako imate ovu mašinicu za pravljenje pire krompira, onda je upotrebite da napravite pire a ako ne, onda koristite ono što imate, samo gledajte da ga dobro smrvite.
Dodajte gustin, pola kašičice soli ( prvo probajte krompir da li je slan, ako nije, posoliti po ukusu ) i sve dobro sjedinite.
Podeliti na koliko burgera hoćete,kod mene je bilo 5 po 120 g,možete ih praviti i manje.

Dok se krompir kuva pripremite nadev od piletine.
Meso očistiti od viška masnoće i kožice, oprati, osušiti i iseckati što sitnije možete.
U zdelu staviti iseckano meso, dodati pola kašičice vegetinog miksa za piletinu, četvrtinu kašičice belog luka u prahu, pola kašičice chili začina, pobiberiti i sve dobro izmešati.
Piletinu možete pripremiti malo ranije i ostaviti je sa strane ili u frižideru, da se ukusai malo sjedine.
Začine koristite po vašem ukusu i ukusu vaše porodice.

U tiganj sipati ulje, zagrejati i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok ne omekša i postane staklast, dodati sitno iseckane šampinjone, koje ste prethodno očistili ili oprali ( ja moje perem ) i pržiti zajedno oko 4 minuta.
Za to vreme iseckati što sitnije možete jedan mali feferončić i beli luk i dodati u šampinjone, zajedno sa pripremljenom piletinom i pržiti na osrednjoj temperaturi, stalno mešajući i odvajajući komadiće piletine da bude rastresito.
Dodatiu kašiku dve ajvara ( ne morate,ako nemate, ovo će samo da poboljša ukus ) pola kašičice mlevene dimljene paprike, promešati i probati za ukus. Na kraju dodati sitno iseckan peršun.

Uzeti deo od pire krompira, ispljeskati u veći krug na svom dlanu, staviti punu kašiku mase od piletine i vrlo pažljivo zatvoriti ivice okolo punjenja.
Staviti gustin na radnu površinu i svaki pripremljen burger staviti na gustin ( ovo radimo da nam se burgeri ne zalepe za radnu površinu.
Tako uraditi i sa ostalim pireom i punjenjem.


U dublji tanjir umutiti 1 jaje sa prstohvatom soli a u drugi tanjir izmešati mrvice i parmezan ( možete i bez njega )
Svaki burger prvo uvaljati (budite pažljivi, krompir je mek ) u umućeno jaje pa onda u mrvice ( ako koristite panko mrvice dobićete vrlo hrskave burgere ).
Tako uraditi i sa ostalim burgerima.


Zagrejati ulje na osrednjoj temperaturi i staviti burgete da se prže dok samo porumene, pažljivo okrenuti. Nemojte stavljati previšđe burgera u tiganj,biće vam malo teže da ih okrenete. Pržiti i drugu stranu dok ne porumene.
Verovatno da se mogu peći i u rerni, ja ih nisam probala tako pečene.
Pripremiti salatu po vašem izboru i poslužiti tople.


Burgere možete poslužiti i kao pravi burger, na zemičku staviti malo majoneza, list zelene salate, kolut crnog luka i kolut paradajza,poklopiti i poslužiti.


Prijatno!!!!!

субота, 23. децембар 2017.

Medene toblerone

Hoću samo da vas podsetim na ovaj recept...fenomenalan je.

Moj kalup za toblerone je bio prevelik za ovu kolučinu čokolade, ja sam rešila da ih napravim u obliku pralinica. Još jedan sitan kolač koji se ne peče i idealan je za veća slavlja.


Sastojci:
250 g    čokolade za kuvanje
80 g    meda
75 g    badema ili lešnika

Priprema:
Čokoladu otopiti na pari, pa dodati med u otopljenu čokoladu. Dobro promešati.

Bademe, koje ste prethodno krupnije naseckali, umešajte u ovu prethodnu smesu.

Kalup za toblerone obložiti providnom folijom, sipati smesu u kalup, poravnati i ostaviti da se dobro ohladi



Ja sam koristila silikonski kalup za praline umesto trouglastog kalupa,lepše mi je bilo ovako da serviram na tacni sa sitnim kolačima, vi radite kako vi volite.
Ohlađene toblerone seći i poslužiti.

Prijatno!!!!

петак, 22. децембар 2017.

Liker od brusnica

           Vreme je svežih brusnica i za sve ljubitelje slatkih likera,pravo vreme da ga napravite



Sastojci:

500 g šećera
250 g brusnica
250 ml vode
3 kašike sveže isceđenog soka od pomorandže
1 kašika rendane kore od pomorandže
500 ml dobre votke

Priprema:

U težu šerpicu staviti vodu i šećer,pustiti da provri i neka vri 3 minuta, da bi se sav šećer otopio.

Dodati sveže brusnice,sok i naribanu koricu od pomorandže.

Pomeriti sa toplote i ostaviti da se malo prohladi.

Sipati tečnost sa brusnicama u multipraktik, malo samleti, tek toliko da se brusnice otvore i ispuste malo boju.

Potpuno ohladiti.

Ohlađenoj smesi dodati pola litre dobre votke,sipati u veću teglu,dobro zatvoriti i ostaviti na hladnom i tamnom mestu za tri nedelje.

Svakih nekoliko dana protresti teglu.

liker-od-brusnica-

Posle tri nedelje procediti kroz najfiniju gazu,ili filter od kafe, da zadržite sve sitne semenkice od brusnica.Oceđene brusnice možete poslužiti preko sladoleda od vanile ili nekog finog kolača.

Liker sipati u flaše,ukrasiti ih sa nekim lepim kuglicama i kartom i podeliti kao poklon iz vaše kuhinje.

Od ovog likera možete napraviti divan koktel,staviti nekoliko brusnica u čašu za šampanjac,dodati likera koliko želite u čašu i dopuniti sa nekim penušavim vinom.Nazdraviti za srećan Božić ili u ponoć za srećnu Novu Godinu.

liker-od-brusnica-a614ce6600b92ddbaac337486833dbd8_view_l
                                                               

четвртак, 21. децембар 2017.

Princezice punjene sa grilijaš kremom od lešnika

Princes krofne su idealne, mogu se puniti sa slanim ili slatkim nadevom, u zavisnosti šta volite i za kakvu prigodu su vam potrebne, ili napravite duplu količinu pa jedan deo puniti slanim filom i poslužiti kao predjelo a drugi deo napuniti slatkim filom. Mi ih obično punimo sa kremom od vanile, ovog puta mi se dopala ideja za punjenje sa čokoladnim mlekom i mlevenim lešnicima.



Sastojci za princes krofne:


250 ml vode
115 g putera
150 g brašna
prstohvat soli
4 jaja

Sastojci za fil:

500 ml mleka
250 ml čokoladnog mleka
75 g šećera
4 žumanaca
40 g brašna
40 g gustina
50 g putera
samlevenog grilijaša od lešnika
250 ml slatke pavlake
1 kašičical ikera od lešnika ( ne mora )

Sastojci za grilijaš od lešnika: 

100 g lešnika
100 g šećera
65 ml vode

Priprema:

Prvo napraviti kremu, jer treba da se ohladi.
Vaše je, da li ćete praviti grilijaš od lešnika ili ćete samo dodati u već pripremljenu kremu, samleven lešnik.
Ako pravite grilijaš lešnike, onda prvo napravite njih.
U manju šerpicu sipati vodu i šećer i na tišoj temperaturi otopiti šećer, mešajući. Kad se šećer otopio,povećati temperaturu, na osrednjo jaču i pustiti da se šećer karamelizuje, oko desetak do 15 minuta. Skloniti sa vatre, dodati pečene i očišćene lečnike i sve brzo izmešati. Sipati na silikonsku podlogu ili na pleh, koji ste premazali sa uljem i spatulom izravnjati u tanju ploču. Ostaviti da se ohladi i hladno samleti u multi praktiku.

Staviti u šerpu mleko i čokoladno mleko i pustiti da provri.( po želji, ne morate koristiti čokoladno mleko, može obično, punomasno mleko )
Dok se mleko kuva, umutiti sa žicom za mućenje žumanca i šećer u gustu i svetlu smesu, dodati brašno i gustin i to sjediniti sve zajedno.
Provrelo mleko skloniti sa ringle i kutlačom uzimati toplo mleko i stalno muteći sa žicom, sipati u tankom mlazu provrelo mleko ( ovo radimo da izjednačimo temperaturu jaja i mleka, da nam se jaja ne zgrudvaju ) sipati tako dok svo mleko ne uspete u umućena jaja. Sipati sve nazad u šerpicu, vratiti na ringlu i kuvati dok se smesa ne zgusne.( treba da bude dosta gusta )
U zgusnutu kremu dodati puter, isečen na kockice i sjediniti sve zajedno.
Pokriti preko kreme sa pek papirom ili samolepljivom folijom i ostaviti da se kremapotpuno ohladi,prvo na sobnoj temperaturi,posle u frižideru da odstoji oko 45 minuta. Krema se može napraviti i veče pre.

Napraviti princes krofne, možete da koristite ovaj recept ili koji god vi imate.
U šerpu staviti vodu i puter da se puter otopi, na nižoj temperaturi a kad se puter otopio, povećati temperaturu.
Kad je voda provrela a puter se otopio,skloniti sa vatre, dodati brašno i prstohvat soli i mešati da se sve sjedini. Trebate dobiti glatku smesu koja će se odvojiti od stranica šerpe i skupiti u loptu.
Ostaviti da se prohladi, oko 15 minuta i onda, dodavati jedno po jedno jaje, svaki put dobro umutiti sa mikserom.

Uključiti rernu na 200°C.

Pleh za pečenje prekriti papirom za pečenje. Napuniti špric sa pripremljenim testom i staviti nastavak sa što većim otvorom ili sipati u kesu i odseći vrh. Istisnuti testo u krug, veličine oko 5 cm i tako raditi, dok imate materijala. Između krugova ostaviti malo razmaka jer će testo još da naraste.


Staviti ih da se peku u prethodno zagrejanoj rerni, peći ih na 200°C deset minuta, onda smanjiti temperaturu i peći ih još deset minuta dok vam ne porumene. ( možda vašoj rerni treba manje od deset minuta, vi najbolje poznajete svoju rernu )

U hladnu kremu umešati grilijaš od lešnika i ako hoćete, dodajte liker od lešnika. Sve dobro sjedinite.
Umutiti slatku pavlaku i jedan deo dodati u kremu ( zaboravila sam da izmerim koliko sam slatke pavlake dodala ) a drugi deo ostaviti.

Napuniti špric sa kremom od lešnika i puniti princezice, koje ste prethodno presekli na pola,kad ste ih napunili sa kremom, u špric staviti umućenu slatku pavlaku i puniti preko prethodne kreme. Poklopiti,posuti sa prah šećerom ili izrendanom čokoladom i poslužiti.
Ako princeze pripremate ranije za goste, nemojte ih puniti, jer će vam omeknuti, nego ispečene i potpuno ohlađene staviti u kutiju i zatvoriti je dobro.Puniti ih kad su vam potrebne.

Prijatno!!!!!

уторак, 19. децембар 2017.

Srećna Slava



Danas je slava Sv. Nikola i svima vama, koji  danas slavite, neka je srećna slava!!!

slika sa neta
Slava je kod nas Srba jedan od najvažnijih događaja u toku godine. Za taj dan se posebno pripremamo. Svečano se oblačimo, kupujemo darove i odlazimo kod rodbine i prijatelja koji slave.

Kada dođete za bogato postavljenu sofru, i odlučite da nazdravite domaćinu lepo i u stilu srpstva i duhovnosti, evo šta možete da izgovorite tada:



"Ajde bože pomogni, što arno Bog neka daje sreću i zdravlje, na čije smo dobro bogu pomoglo. Slavu slavili, slavu nezaboravili, uvek sve srećno i veselo nalazili, jedno drugog pominjali."

Vaša Pomoravka




понедељак, 18. децембар 2017.

Crema di Limoncello

Ako volite likere iz domaće radinosti onda probajte da napravite i ovaj mirisni liker sa ukusom limuna.



Sastojci: 4 limuna, samo korica,1 l mleka,500 ml čistog alkohola od 94%,600 g šećera,1 mahuna vanile

Priprema: Oprati limune i osušiti. Po mogućstvu bi bilo najbolje da kupite iz bio uzgoja a još bolje ako imate domaće.
Nožićem sa kojim ljuštite krompir,oljuštiti koricu od 4 limuna, ali pazite da ne oljuštite i onaj beli deo ispod korice, to je gorko.

U čistu teglu, koja ima poklopac,staviti koricu od limuna i naliti čistim alkoholom, koji se kod vas kupuje u apoteci, meni je doneo prijatelj 1 l iz Srbie, a u slučaju da nemate taj alkohol, koristite dobru vodku i naliti preko korice, zatvorite teglu i ostaviti teglu na hladnom i tamnom mestu.
Dva puta dnevno protresti tesglu i ostaviti tako, minimum 6 dana a najbolje do 40 dana ( kod mene je stajalo 14 dana )

Posle stajanja, izvaditi koricu i procediti kroz gazu, korica limuna treba da bude skoro bez boje a tečnost bi trebala da bude lepa žuta boja. ( boja će puno zavisiti i koji limun koristite )

U šerpu sipati mleko, šećer ( slatkoću likera odredite prema svom ukusu, možete početi sa manje šećera pa kad vam se otopi, probajte i ako je potrebno dodati još šećera ..ja sam stavila celu količinu šećera ) i rasečenu mahunu vanile i zagrevati, stalno mešajući da se šećer otopi.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi do sobne temperature ( veoma je važno da se mlečni sirup ohladi do sobne temperature, ako se ne ohladi dovoljno, kad dodajete u alkohol, zgrušaće vam se, a mi to ne želimo da nam se desi )
Sjediniti sa alkoholom i još jednom procediti sve zajedno kroz gazu.



Sipati u flaše kakve vi volite, dobro zatvorite, napravite male ukrasne nalepnice i ili ih zalepite na flašu ili ih vezati oko grla flaše i poklonite ih prijateljima.


Ovako pripremljen liker može stajati mesec dana u frižideru ili do 6 meseci u zamrzivaču.
Ako ćete čuvati u zamrzivaču, nemojte puniti flše skroz do kraja, ostavite malo praznog mesta, oko 5-6 cm da alkohol može da se širi po potrebi.


Prijatno!!!!

недеља, 17. децембар 2017.

Božićni vanac

Jako mi se dopala ideja venac moje Ruške, koji je ona pravila u slanoj verziji, pa sam složila moje buhtlice u obliku venca, inače sam ovu ideju odavno videla u časopisu Canadian Living ali oni su napravili venac od princes krofnica, ako budem imala vremena, naći ću to staro izdanje i napraviti taj venac, jer mi se ideja jako sviđa. Inače buhtlice se mogu složiti i na klasičan način.


Sastojci:
Džem / umak od brusnica
Sastojci za testo: 600 g + -50 g brašna,175 ml slatke pavlake, 265 ml mleka,korica od 1 pomorandže,60 g svetlo braon šećera,1 kesica vanilinog šećera1 jaje,12 g suvg ili 30 g svežeg kvasca
i još:,1 kašika vode,1 jaje

Priprema: Prvo napraviti džem od brusnica a ako nemate brusnice, koristite neki džem koji je malo kiselkast.
350 g svežih ili zamrznutih brusnica
60 g šećera od trske
korica od 1 pomorandže
60 ml sveže isceđenog soka od pomorandže
30 ml likera od pomorandže,ili po ukusu

Brusnice oprati i ocediti od viška vode.Staviti ih u manju šerpicu,dodati koricu od pomorandže, svež isceđen sok od pomorandže i šećer i staviti da se kuva.
Kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko desetak minuta, bobice će pucati od toplote a vi sa varjačom možete pritiskati ispucale bobice da se stvori masa kao džem.
Kad je dovoljno gusto, skloniti sa ringle, dodati liker od pomorandže i vratiti nazad na ringlu i promešati,ali nemate potrebe da dalje kuvate.
Ako je preliv previše gust dodavati po 1 kašiku vode da dobijete željenu gustinu.
Ja sam pravila ovaj džem od 500 brusnica jer mi je ostatak bio potreban za drugi recept a vama, ako ostane, možete da prelijete sladoled sa njim ili jednostavno da namažete na parče istostiranog hleba i pojesti uz kafu ili čaj.
Ostatak čuvati u frižideru u zatvorenoj teglici.
Umesto likera od pomorandže možete da koristite pola kašičice ekstrakta od pomorandže.

Zagrejati mleko zajedno sa pavlakom da bude mlako, ne toplo.
Oduzeti jedan deo u koji ćete izmrviti kvasac i dodati kašičicu šećera od ovih 60 g, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
Ja koristim instant kvasac, koji nije potrebno podizati u toplom mleku.

Prosejati brašno, dodati šećer, koricu pomorandže, vanilu, jaje umutiti u ostatak mleka i pavlake, dodati u brašno i na kraju dodati nadošli kvasac i testo možete zamesiti rukom ili mikserom. Ja sam mesila testo mikserom sa spiralnim nastavcima oko 10 minuta.
Isipati testo na radnu površinu, malo domesiti rukom, i vratiti u zdelu, koju ste blago premazali sa malo ulja.Pokriti i ostaviti na toplom mestu dok se testo ne udvostruči u volumenu.

Istresti testo na radnu površinu, meni nije bilo potrebno ekstra brašno, jer testo je veoma podantno za rad.
Ja sam se igrala sa testom, kao što sam navela u uvodu a vi možete napraviti obične buhtle ili praviti venac.
Ja sam podelila testo na 20 loptica po 56-7 g svaku a možete praviti veće kuglice spolja a manje kuglice unutra, izbor je vaš.
Oblikovati sve kuglice u male loptice.

Uzeti veću tepsiju ako pravite venac, ako pravite buhtlice uzeti pekač veličine 33cm X 23cm i onda podeliti testo na 12 većih kuglica.
Tepsiju podmazati ili, po želji koristiti pek papir. Ja koristim sprej za pečenje.
Rastanjiti oklagijom svaku lopticu u veličini oko 8cm prečnika, staviti punu kašičicu džema i vrlo pažljivo zatvoriti ivice testa i dobro ih ponovo zatvoriti na dnu, blago ih još jednom oblikovati u kugle.
Ako pravite venac, staviti 11 ili 12 kuglica do ivice tepsije a ostatak staviti između njih.
Pokriti i ostaviti da odstoje dok se rerna greje.
Zagrejati rernu na 175 do 180°C.
Premazati buhtlice sa umućenim jajetom i 1 kašikom vode.
Peći ih oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumene.


Ostaviti da se ohlade jedno desetak minuta, posuti prah šećerom izmešan sa vanilom.
Poslužiti tople sa kafom, čajem, sokom.....


Prijatno!!!

петак, 15. децембар 2017.

Kuglof sa sokom i pireom od jabuka ( Apple Cider Bundt Cake )

Ovo više izgleda kao jesenji kolač, ali jabuke nisu skupe ni preko zime pa zašto ne bi napravili kolač sa njima.


Suvi sastojci: 300 g sve namenskog brašna,150 g brašna od zobenih pahuljica, 150 g šećera od trske,4 g cimeta,10 g praška za pecivo, 4 g sode bikarbone,prstohvat soli i 1/8 kašičice muškatnog oraha ili kardamoma,1 kesica vanilinog šećera
Mokri sastojci: 250 ml isceđenog soka od jabuka, ( apple cider )250 g pirea od jabuka,125 ml ulja,3 veća jaja
i još: 2 jabuke 
Za preliv: prah šećer, kašika-2 sveže isceđenog soka od jabuka ( apple cider ) 1 kašičica vanile

Priprema: Neka su vam sve namirnice sobne temperature.
Uključiti rernu na 175°C da se greje.

 U veću zdelu staviti sve namensko brašno, brašno od zobenih pahuljica, ( ako nemate brašno od zobenih pahuljica, možete da stavite zobene pahuljice u multipraktik i samlet u brašno ili zameniti zobeno brašno za obično brašno, izbor je vaš ) šećer, vanilu, prstohvat soli, muškatni orah ili kardamom u prahu, prašak za pecivo,cimet i sodu bikarbonu i sve dobro izmešati žicom za mućenje.

U drugu, manju zdelu umutiti jaja, dodati sveže isceđen sok od jabuka, pire od jabuka i ulje i umutiti sve zajedno.

Oljuštiti jabuke,očistiti ih i iseći na sitne kockice.

Sipati mokre sastojke u suve sastojke i žicom za mućenje sjediniti sve zajedno, dodati isećene jabuke i njih sjediniti sa testom.


Kalup za kuglof dobro podmazati hladnim puterom i posuti sa brašnom sa svih strana. Istresti višak brašna i sipati pripremljenu masu u kalup i poravnjati odozgore.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 60 do 65 minuta, ali kad bude oko 50 minuta probati žicom da li je kolač pečen i ako je potrebno dodavati po 5 minuta pečenja, da kolač ne presušite.
Kad je kolač pečen treba da bude sočan, ali da je pečen.

Ispečen kolač ostaviti oko 5 minuta u kalupu da se prohladi, okrenuti kalup i kolač staviti na žicu da se prohladi.


Poslužiti kolač posut prah šećerom ili napravite glazuru od šećera u prahu, male kašičice vanile u tečnosti i 1 do 2 kašike soka od jabuka. Gustinu preliva odredite sami po vašem ukusu.






четвртак, 14. децембар 2017.

Eggnog panna cotta sa prelivom od brusnica

Još jedna odlična poslastica za tradicionalnim božićnim napitkom,eggnog, a uz to i sos od brusnica...pa šta nam treba više.


Sastojci za preliv od brusnica: 350 g svežih ili zamrznutih brusnica,60 g šećera od trske,korica od 1 pomorandže,60 ml sveže isceđenog soka od pomorandže,30 ml likera od pomorandže,ili po ukusu
Sastojci za panna cottu: 500 ml bez alkoholnog likera od jaja ( eggnog ),30 ml hladne vode,7 g želatina ili agar agar praha

Priprema: Prvo napraviti preliv od brusnica.
Brusnice oprati i ocediti od viška vode.
Staviti ih u manju šerpicu,dodati koricu od pomorandže, svež isceđen sok od pomorandže i šećer i staviti da se kuva. Kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko desetak minuta, bobice će pucati od toplote a vi sa varjačom možete pritiskati ispucale bobice da se stvori masa kao džem.
Kad je dovoljno gusto, skloniti sa ringle, dodati liker od pomorandže i vratiti nazad na ringlu i promešati,ali nemate potrebe da dalje kuvate.
Ako je preliv previše gust dodavati po 1 kašiku vode da dobijete željenu gustinu.
Ja sam pravila ovaj džem od 500 brusnica jer mi je ostatak bio potreban za drugi recept a vama, ako ostane, možete da prelijete sladoled sa njim ili jednostavno da namažete na parče istostiranog hleba i pojesti uz kafu ili čaj.
Ostatak čuvati u frižideru u zatvorenoj teglici.
Umesto likera od pomorandže možete da koristite pola kašičice ekstrakta od pomorandže.

U manju zdelicu sipati želatin ( kod nas je to kesica od 7 g koja je dovoljna za 500 ml tečnosti, kod vas je to možda drugačije, znači,koristiti onoliko želatina koliko je dovoljno za 500 ml tečnosti ) preliti sa 2 kašike hladne vode, promešati i ostaviti da želatin nabubri.

U šerpicu sipati eggnog i samo dobro zagrejati, ne treba da provri.
Sipati nabubreli želatin u zagrejanu tečnost i mešati dok se želatin ne otopi.

Pošto je eggnog dosta kaloričan, bolje je da koristite manje čašice od po 100 ml i trebaće vam 6.
Raspodelite tečnost da imate dovoljno za 6 čašica.
Stavite ih na poslužavnik pa sve zajedno u frižider i ostaviti da odstoji bar nekolliko sati, ili najbolje preko noći.

Pre nego što ćete da poslužite sipajte preliv od brusnica, koji ste već pripremili u slučaju da vam je preliv još uvek gust, odvojiti jedan deo, dodati malo soka od pomorandže, izmešati i tek onda preliti preko panna cotte.
Ukrasiti svežim ili kandiranim brusnicama i listićima ruzmarina ili nane.


среда, 13. децембар 2017.

Liker od pomorandže

Još jedan fantastičan poklon iz vaše kuhinje 



 Sastojci: 6 velike ne prskane pomorandže,500  do 750 ml čistog alkohola 90% ili vodka, 300 ml vode,  300 g šećera,125 ml skuvanog sirupa iz kandiranih pomorandži

Priprema: Oprati pomorandže i "nožićem" sa kojim ljuštite krompir oguliti samo koricu sa pomorandže.
Staviti sve oljuštene korice u teglu od litre i naliti sa alkoholom. ( ja sam koristila vodku i sipala sam 750 ml jer su mi pomorandže bile ogromne)


Zatvoriti sa poklopcem i teglu uviti u alu foliju i ostaviti na hladnom i tamnom mestu četri dana,svaki dan malo protresti teglu.

Posle 4 dana procediti tečnost iz tegle kroz gazu ( da pokupi pomorandžino ulje, koje se skupilo na površini tečnosti ) u čistu zdelu.
Dodati sirup od kandiranih pomorandži ( sutra ću vam ostaviti recept za kandirane pomorandže ,ako imate priliku,obavezno ih napravite, nećete se pokajati ) i sirup, koji ste prethodno skuvali i ohladili od vode i šećera.
Sve dobro promešati i po želji dodati 5-6 kapi prirodnog ulja od pomorandže ili ekstrata pomorandže i još jednom promešati.

Sipati u flašu sa zatvaračem, zatvoriti i ostaviti još 8 nedelja da odstoji, na hladnom i mračnom mestu, pre nego što počnete da ga pijete.


Prijatno!!!!

уторак, 12. децембар 2017.

Vege minestrone čorba

Puno puta se desi da imamo svašta po malo od povrća u frižideru, zašto da ne napravimo okrepljujuću i toplu italijansku čorbicu...Ja je pravim na nekoliko načina, nekad sa mesom, najčešće bez.


Sastojci: 100 g skuvanog pasulja, 30 ml maslinovog ulja, 1 manja glavica sitno iseckanog crnog luka, 2 veće ili 3 manje šargarepe, isečene na manje kockice,3 štapića celera, isečenih na manje kockice, 4 čena sitno iseckanog belog luka, 1 manja tikvica isečena na kockice,600 ml kuvanog paradajza,1.5 l povrtnog temeljca ili vode,2 veća krompira očišćena i isečena na kockice,75 do 100 g sitnijih makarona,100 g smrznute boranije,po ukusu so i biber, pola kašičice ljute tucane paprike, pola kašičice italijanskog suvog začina,suvi začin po ukusu

Priprema: U veliku šerpu ili lonac, sipati maslinovo ulje i zagrejati.
Pre nego što stavite da se ulje greje, pripremite svo povrće, ovde je stavljeno šta sam ja koristila a vi možete da koristite ono što volite i šta imate pri ruci.
U zagrejano ulje staviti sitno iseckan luk, šargarepu i celer i pržiti dok ne omekša, oko 5 minuta i povremeno promešati.
Dodati beli luk i sitnije iseckanu tikvicu i pržiti da samo beli luk zamiriše i tek onda naliti sa kuvanim paradajzom,povrtnom supom, ako je  nemate možete jednu ili dve povrtne kocke razmutiti u 1.5 l vode,u sve to dodati sitnije sečen krompir, smrznutu boraniju, skuvani pasulj ( može i iz konzerve ) sitnije makarone, italijanski začin, posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati suvi začin i kuvati sve zajedno oko 20 do 25 minuta ili dok se krompir i pasta ne skuva.

Kad je sve kuvano, po želji možete dodati sitno iseckan spanać ( ja ga nisam imala ) i kuvati da samo spanać omekša, nema potrebe da se dugo kuva.
Umesto spanaća možete staviti lisnati kelj ili sitnije sečen kupus.

Ja sam na kraju dodala i punu kašičicu pire od paprike, volim taj ukus, ali se to obično u ovoj čorbi ne stavlja.
Probajte šta vam je potrebno još od začina i na kraju dodati tučenu ljutu papriku, ili svako može sebi dodati u tanjir onoliko koliko voli da je ljuto.
Po želji možete izrendati i malo parmezana odozgore, ali ne mora.
Posuti seckanim bosiljkom i poslužiti toplu.

Kao što znate, sve što se kuva sa pastom da će se kasnije zgusnuti, zato ćete kasnije dodati još malo vode ili povrtnog temeljca da je malo razredite ili je odmah skuvajte da je ređa,izbor je vaš. Ja sam je kuvala da je gušća pa sam je kasnije razredila.


Prijatno!!!!

понедељак, 11. децембар 2017.

Kandirane pomorandže

Volim ukus i miris pomorandži, pre nekoliko dana dobismo puno domaćih neprskanih pomorandži, od prijatelja, koji su ih doneli iz Floride...eh da mi je da imam jedno drvo svojih, najela bih ih se.Ogromna je razlika od onih koje kupimo u prodavnici i ovih,domaćih. 


 


Sastojci: 2 pomorandže,300 g šećera,300 ml vode,1 mahuna vanile

Priprema: Oprati pomorandže i iseći na kolutove oko 5 do 7mm debljine.
Naliti sa vodom i prokuvati ih 5 minuta. Ocediti od vode.
U šerpu staviti mahunu vanile, koju ste rasekli na pola sipati 300 ml vode dodati šećer i kuvati dok se šećer ne otopi i ukuvati da dobijete malo ređe nego li za slatko.

Ubaciti kolutove pomorandže, smanjiti temperaturu na minimum i kuvati oko sat vremena.
Ocediti od sirupa ( sačuvajte sirup, trebaće vam za sledeći recept koji ću napisati ) i staviti na žicu da se suše najmanje 12 sati.
Po želji možete ih staviti i u rernu da se suše, koju ste zagrejali na 100*C,oko dva sata,ili duže.

Osušene kolutove pomorandže zatvoriti u hermetičku kutiju i koristiti za kolače ili ih jesti takve kakve jesu.


Kolutove možete umočiti u otopljenu čokoladu po izboru.


 


недеља, 10. децембар 2017.

Orange Truffles

Još jedna ideja za Božićne sitne kolače, koje možete napraviti ranije, ili Božićni poklon iz vaše kuhinje.
Recept je iz arhive od pre nekoliko godina.


Sastojci:
originalni recept

     300 ml sveže isceđenog soka pomorandže
     2 kašike izrendane korice pomorandže
     300 g bele čokolade ( kuverture )
     2 kašike likera od pomorandže
     50 g putera
     200 + 100 g kokosa

Priprema:

Izrendati koricu pomorandže i staviti u šerpicu. Iscediti sok ( trebaće oko 3 veće pomorandže ) i sipati u šerpicu.
Staviti na vatru i kuvati dok se ne reducira da imate 75 ml i malo ohladiti.

Za to vreme,na pari,otopiti čokoladu koju ste sitno iseckali,zajedno sa puterom i likerom od pomorandže u glatku smesu i dodati 200 g kokosa.
Ostaviti da se ohladi i od hladne smese praviti kuglice, uvaljati u ostatak kokosovog brašna, staviti u papirne korpice i ostaviti da se potpuno stegnu u zatvorenoj metalnoj kutiji na hladnom mestu.

 Druga, originalna verzija je kad ste čokoladu i puter otopili ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi,staviti u frižider najmanje 4 sata,posle toga oblikovati kuglice i uvaljati ih u 100 g kokosa.
Ja sam ih spremala na brzinu i nisam imala vremena da toliko čekam zato sam dodala 200 g kokosa da bih mogla da ih oblikujem..kod mene su bile spremne za sat vremena. ( uključujući hlađenje na -12 napolje )

Pripremljene kuglice možete zapakovati u neku prikladnu kutiju, dodati mali Božićni ukras i pokloniti.



Sa prohlađenom smesom, možete puniti praline,premazati kalupe sa tamnom čokoladom, napuniti ih sa ovom smesom, zatvoriti sa tamnom čokoladom i ostaviti u frižideru da se potpuno ohlade.Tako napravljene praline isto možete spakovati u kutiju i pokloniti prijateljima.
Mogućnosti su beskonačne.

Prijatno!!!!

Dok sam ja pripremala njih, muž je očistio sneg, koji nas je baš dobro zatrpao ovog vikenda,ma i nije toliko puno, koliko je u drugim delovima grada i okolini.



субота, 9. децембар 2017.

Broccoli soup

Kod nas broccoli se može kupiti preko cele godine, vi, ako ga nemate svežeg, može i zamrznut da se koristi za ovu finu čorbicu.


Sastojci: 1 manja glavica sitno iseckanog crnog luka,2 čena pasiranog belog luka,400 do 500 g brokolija,pola vezice mente, ( ko ne voli ukus mente /nane, može da koristi peršun )2 štapića celera,1 do 1.5 l pileće ili supe od povrća,gusti jogurt ili ricotta sir,100 ml pavlake za kuvanje

Priprema:  U šerpu staviti pileću ili povrtnu supu, dodati sitno iseckan beli luk, crni luk i stabljike celera i pustiti da provri, kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok povrće ne omekša.Ja u ovo stavim i stabljike od brokolija, koje oljuštim od kore i iseckam na manje komade.5 minuta, pre nego što je povrće skuvano, dodati cvetove brokolija i kuvati dok ne omekšaju, ali gledajte da ga ne prekuvate.

Listiće mente / nane, otkunuti sa grančice a manje, sitne listove, ostaviti za dekoraciju.
Skuvanu čorbu sipati u blnder, dodati listove nane ( ko ne voli ukus nane može da koristi i listiće peršuna ) i samleti sve zajedno.
Vratiti u šerpu i ako vam je čorbica pregusta, možete dodati još malo povrtne supe i pustiti da ponovo provri.
Skloniti sa ringle, dodati pavlaku za kuvanje i vratiti na ringlu, samo da se zagreje sve zajedno, ne mora da provri.

Istostirati parčiće hleba, staviti hleb u dublji tanjir, preko sipati toplu čorbu, odozgore namrviti ricotta sir ( ja ga nisam imala pa sam koristila gusti grčki jogurt ), ukrasiti listićima mente / nane i poslužiti toplo.


Prijatno!!!!