1 cup = 250 ml
Sastojci: 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 cup vode, 1/2 cup brašna od nauta / slanutka, 1/2 cup vode, 60 ml maslinovog ulja, 1 i 1/2 kašičica soli ili po ukusu, 3 do 4 cup svenamenskog brašna
U zdelu od miksera sipati vodu, dodati šećer, suvi kvasac i mlaku vodu, promešati i ostaviti da kvasac zapeni.
U blender ili multipraktik sipati pola cup vode i dodati pola cup brašna od nauta / leblebija i izmikstati dok ne bude gusto i penasto. Ostaviti na stranu.Premazati oblikovano testo sa malo ulja, vratiti nazad u zdelu i ostaviti na toplom mestu da naraste. Narasli testo pritisnite rukom da izađe sav vazduh iz testa, oblikovati još jednom i ostaviti da odstoji još pola sata.
Blago pobrašniti radnu površinu, isipati testo i prvo rukama rastanjiti testo, pa onda oklagijom da je oko 1cm debljine.
Iseći na deblje trake testo sa strane a sredina neka ostane cela pa ovlaž prebacite trake jednu preko druge. Ako želite, testo možete podeliti na 3 dela pa uplesti u pletenicu.Posuti hleb odozgore sa brašnom.
Preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom, pokriti i ostaviti da naraste još pola sata. Pre nego što stavite u rernu da se peče možete posuti sa još brašna da izgleda kao iz pekare, a ako nećete i ne morate.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite da je rumeno.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite da je rumeno.
Pečen hleb ostaviti na žici da se ohladi, iseći na parčiće i poslužiti.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар