субота, 8. мај 2021.

Čorba od preostale šunke i krompira

Znam da je tradicija da se za Vaskrs peče jagnje, u našoj kući samo muž je jede...ove godine nismo mogli da imamo veliko slavlje jer smo još uvek u lockdown, pa smo Vaskrs proveli sa prijateljicom, jer jedna osoba koja je sama, može da bude sa drugim domaćinstvom. Ona isto voli jagnjetinu pa je ispekla jedno divno parče tako da su ona i moj muž imali jagnjetinu za ručak a ja sam za sebe pekla šunku, koja je baš bila velika ali manje nije bilo. Obično volim da kupim šunku koja ima kosku, jer kasnije tu kosku i još mesa, skuvam pasulj, koji bude izuzetno ukusan...e ovog puta je toliko bilo puno šunke da će biti i pasulja sa njom i kupusa, danas sam kuvala ovu prelepu čorbu i još sam napravila salatu od nje i preostalih vaskršnjih jaja, jer je krajnje vreme da se iskoriste...sutra ćemo jesti sendviče, koje ću napraviti od te salate.


Sastojci:  450 g šunke isečene na manje kockice, 2 veće ili 3 do 4 manje šargarepe, 2 štapića celera, 1 paškanat, 1 glavica crnog luka, 3 do 4 čena belog luka, 1 kg krompira, 100 g smrznutog graška, suvi začin, biber, so, 1 puna kašika pirea od paprika, ulje za prženje 2 - 3 lista lovora
i još:  2 žumanca, 1 kašika brašna, 1 do 2 kašike vode 2 do 3 l vode, peršun

Priprema:  U veću šerpu sipati ulje koje koristite i kad se zagrejalo dodati sitno iseckan crni luk, očišćeni i na kolutove isečenu šargarepu, ( ako je šargarepa veća isecite je na pola pa onda na kolutove ) paškanat koji ste prethodno očistili i isekli na sitnije kockice ( ako ga ne volite, može i bez njega )  štapiće celera, koje ste isekli na pola pa onda na krugove i beli luk koji ste sitno iseckali i pržiti na tihoj temperaturi oko 5 minuta.
Za to vreme iseći šunku na sitnije kockice, ili onako kako vi volite. Ja volim da je sve sečeno na manje kockice, dodati povrću, zajedno sa lorberom i sve zajedno pržite poklopljeno na tihoj temperaturi dok povrće ne omekša.

Dok se meso prži, očistiti krompir i iseći na manje kockice. Žumanca umutiti viljuškom, dodati 1 do 2 kašike vode i sjediniti sa žumancima i na kraju dodati kašiku brašna i umutiti sve zajedno da nema grudvica. Ostaviti na stranu.


U omekšalo povrće dodati 1 kašiku pirea od paprika, ako nemate ( kod vas taj pire ima da se kupi u tubi a ja koristim iz tegle i to izgleda ovako ) možete da koristite i ljuti ajvar...jelo neće biti ljuto ali će biti baš onako fino, pikantno..



Kratko propržiti zajedno s povrćem. Dodati krompir i kratko, samo minut dva propržiti zajedno i onda naliti prvo sa manje vode, u koju ćete dodati kašiku brašna i izmešati da je bez grudvica pa ćete na kraju dodati tečnosti onoliko koliko volite da vam je čorba retka / gusta. Začiniti sa začinima po vašem ukusu, dodati smrznuti grašak i kuvati na osrednjoj temperaturi još 15 minuta ili dotle dok vam krompir ne omekša. Ko želi, umesto da dodajete brašno u vodu, možete brašno izostaviti pa na kraju izvaditi malo skuvanog krompira i izgnječiti viljuškom i vratiti nazad da vam malo zgusne čorbu ili dodati kašiku griza...izbor je vaš. 
Probati da li je još šta potrebno od začina, da li je potrebno dodati još tečnosti i na kraju, kad je čorba kuvana, uzeti kutlačom čorbu i polako sipati u umućene žumanca, koja ćete celo vreme mutiti da se ne zgrušaju, ako je potrebno dodati nekoliko kutlača čorbe.Sipati žumanca nazad u čorbu, polako mešajući varjačom, skloniti sa ringle i ostaviti da se kratko prohladi.


Služiti toplu čorbu posutu sitno iseckanim peršunom i po želji možete staviti po kašiku gustog jogurta u svoj tanjir. Ja je jedem bez jogurta a moj muž ju je jeo sa jogurtom.


Prijatno!!!!

2 коментара: