субота, 25. септембар 2021.

Ciganski djuveč

 Djuveč nisam pravila više i ne pamtim koliko dugo i ako sam danas mislila da kuvam pasulj, promenih mišljenje u zadnjem momentu i nisam se pokajala.

Ciganski djuveč svako pravi na svoj način, ja sam moj napravila na moj, a zašto se zove ciganski? pa ne bih znala, valjda zbog svih ovih šarenih boja u tanjiru, koje ja obožavam. Kod mene je, što šarenije to bolje.

Sastojci: 500 g piletine, 100 g suve slanine, 3 velike glavice crnog luka, 2 velika paradajza, 3 čena belog luka, 100 g pirinča, 1. 5 do 2 kg paprika raznih boja, 2 šargarepe, 250 g šampinjona, 3 krompira, maslinovo ulje za prženje, 300 ml kuvanog paradajza, oko 600 ml supe ili vode sa kockom za supu, peršun, suvi začin, so, biber

Priprema:  Piletinu očistiti od viška masnoće i kožice ( ja koristim odkoštan karabatak, nekako mi je to meso najbolje a vi koristite meso koje volite ) oprati, osušiti i iseći na komade jednog zalogaja. Ko želi može staviti i više mesa, ja volim da ga ima manje a više povrća.

Suvu slaninu iseći na kockice.

Svo povrće očistiti, oprati i iseći na kocke, paprika neka bude malo krupnije sečena, paradajz oljušten i isečen na sitnije kockice, beli luk isečen što sitnije možete, krompir isečen na manje kocke, šargarepu možete izrendati ili iseći na sitne kockice, šampinjone, ako su veći, iseći na 4 dela, ako su manji na pola, luk iseći na rebarca ili veće kocke.

U dublji tiganj staviti slaninu da se prži i pržiti je dok ne porumeni i ispusti malo masti. Izvaditi je i staviti na stranu.

Pileće meso, koje je već isečeno staviti na tu mast i ako je potrebno, dodati vrlo malo maslinovog ulja i pržiti samo da porumeni. Ja je namerno nisam solila, posolila sam je tek kad sam je ispržila. Ostaviti nju zajedno sa slaninom.

U tiganj dodati još kašiku ili dve ulja i dodati luk, šargarepu i pustite da se to polako dinsta, na pola dinstanja dodati beli luk, iseckan paradajz  i pržiti samo dok luk zamiriše i dok sok još nije ispario, dodajte šampinjone te i njih kratko propržiti i na kraju dodati isečenu papriku. Kad paprika omekša, dodati pirinač i krompir, kratko propržiti i naliti sa kuvanim paradajzom. Začiniti po vašem ukusa sa solju, biberom i suvim začinom, naliti sa  supom ili izmrviti kocku i preliti vrelom vodom da sve to ogrezne i pustite da samo provre. Na kraju dodati sitno isečen peršun.

Sipati u veći pekač, oko 32cm X 22cm polovinu pripremljenog djuveča, pa rasporediti meso i slaninu odozgore i prekriti meso drugom polovinom djuveča. ( ko želi meso može da raspodeli i odozgore, meni je meso sočnije na ovaj način, ne isuši mi se tokom pečenja ) Pokriti alu folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, otkriti i peći još 15 minuta da jelo malo porumeni odozgore. Nemojte dozvoliti da vam sva tečnost uvri, jer će jelo upiti tečnost dok malo odstoji, u protivnom će vam biti suvo.

Poslužiti sa zelenom salatom ili šta vi već volite.

Kratko ohladiti, posuti sa još isečenim peršuom i poslužiti toplo.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар