уторак, 5. октобар 2021.

Slatki pužići sa pire krompirom

 Mnogima od nas ostane pire krompir posle ručka, kod mene je to malo teže, jer moj ga muž obožava zato ja svaki put skuvam malo više krompira nego što mi treba pa jedan deo,samo propasiram kroz pasirku i to ostavim na stranu a drugi deo pasiram i od njega pravim pire krompir u koji dodajem puter, so i vruće mleko.

Ono što sam ostavila na stranu zatvorim, u neku staklenu posudu i ostavim u frižider do onda kada mi treba za upotrebu. Obično ga ne držim više od nekoliko dana u frižideru.

Ovog puta sam se malo igrala sa oblicima, vi možete napraviti u obliku običnih kiflica da ne gubite puno vremena oko oblikovanja.

Sastojci: 300 g brašna za hleb ( bread flour ) 75 g pire krompira, prstohvat soli, 1 i po kašika mleka u prahu, 50 g šećera, 5 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 1 i po jaje, 60 ml vode, 20 g omekšalog putera, 1 kesica vanilinog šećera, džem po želji

Priprema: Prosejati brašno pa dodati so, šećer, vanilu, mleko u prahu ( ako nemate mleko u prahu koristite 60 ml punomasnog mleka umesto vode  ali bi bilo poželjno da se koristi mleko u prahu jer, meni lično, ta testa budu mnogo bolja nego kada se ne koristi ) i sve to izmešati zajedno. Toplu vodu dodajte u pire krompir, kvasac koji koristite i u to dodajte 1 celo jaje i jedno, umutite pa dodajte pola a polovinu ostaviti za premazivanje kiflica, izmešajte sve zajedno i zamesite testo U umešeno testo dodajte 20 g omekjšalog putera i dobro sjedinite testo sa puterom. Dobićete meko i po malo lepljivo testo.

Oblikovati testo u kuglu, premazati sa vrlo malo otopljenog putera i vratiti nazad u vanglicu. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo istresti na radnu površinu i podelite na onoliko delova na koliko želite da su vam pužići veliki ili ako ih pravite kao kiflice onda testo ne treba da se deli. Ja sam moje podelila na 8 loptica, svaku lopticu blago premesiti, oblikovati u kuglicu, pokriti i ostaviti ih da odstoje 10 do 15 minuta jer će testo lakše da se tanji.

Pobrašniti radnu površinu ( vrlo blago ) i svaku lopticu rastanjiti u pravougaonik, tako da je čira strana okrenuta prema vama. Donji deo iseći na trakice a gornji deo staviti gušći džem po celoj dužini. Ja sam koristila moj domaći džem od šljiva i čokolade a vi možete da koristite nutelu, eurokrem, linoladu ili šta već volite.


Gornji kraj testa prebacite preko nadeva i prstima dobro zalepite taj kraj za testo koje je ispod džema. Zaviti u ceo rolatić a onda taj rolatić zaviti u pužić.


Pleh prekriti pek papirom i stavljati pužiće a između ostaviti dovoljno mesta jer će pužići da narastu još jednom. Tako isto uraditi i sa preostalim testom.

Pripremljene pužiće prekriti providnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da još jednom pripremlheni pužići narastu. 

Narasle pužiće premazati sa preostalim jajetom u koje ste dodali vrlo malo vode i posuti makom a i ne morate.

Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite.Poslužiti ih tople, posute prah šećerom zamirisan vanilom, uz šolju kafe, čaja, mleka...




Prijatno i uživajte u ovim slatkim pužićima.


Po želji, ove pužiće možete napraviti i u slanoj varijanti samo smanjite šećer na 1 kašičicu a so povećajte na 1 kašičicu i izostavite vanilu a puniti ih sirom, peršunom i belim lukom, samo sa sirom, krem sirom  ili sir i šunka ili šta već volite...

Нема коментара:

Постави коментар