Rolat se može napraviti na dva naćina, ispeći koru ili upotrebiti sendvič hleb, koji nije sečen na kocke, već je ceo hleb isečen na 5 istih delva oko 1cm debljine dužine od 24cm a širine 11cm.
Mislim da je lakše ispeći koru ako nemate da kupite ovakav hleb.
Ja sam koristila integralni hleb.
Sastojci: 1 pakovanje integralnog hleba za sendviče, 100 g krem sira, 1 puna kašika majoneza 1 puna kašika kisele pavlake, 300 g sitno iseckane ili samlevene šunke, 2 tvrdo kuvana jaja, 15 g rukole, 2-3 struka mladog luka, po ukusu biber i so
za dekoraciju: 1 kašika krem sira ili majoneza, sveže sitno rendan kačkavalj, peršun, marinirane pečurke
Priprema: Izaberite šta vam je lakše, da li da napravite rolat ili da kupite ovakav hleb sa kojima se prave slane torte i rolati. Ja da nemam ovu vrstu hleba bilo bi mi lakše da napravim rolat i napravila bih ga ovako: 5 jaja, 100 g brašna, 1 kašika samlevenog lana, pola kesice paška za pecivo i pekla u plehu od rerne oko 15 do 17 minuta na 175°C. Nemojte ga prepeći, pucaće kad se bude zavijao. Zaviti u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi.
Šunku sitno iseckati ili samleti na mašini za meso ili u multi praktiku. Rukolu oprati i osušiti. Mladi luk očistiti, oprati, osušiti i sitno iseckati sa zelenim delom. Jaja skuvati, očistiti i sitno iseckati ili izrendati.
U samlevenu šunku dodati kašiku guste kisele pavlake i majoneza ( ja dodajem kiselu pavlaku jer moj muž ne voli majonez pa mu je ova kombinacija podnošljivija ) i sjediniti sve zajedno. Dodati sveže samleven biber jer soli ne treba, šunka je dovoljno slana.
Četri parčeta hleba staviti ispred sebe, na providnu foliju u vertikalnom položaju ali tako da svako parče preklapa drugo oko 1cm. Oklagijom dobro pritisnuti na te delove gde se preklapaju da se zalepe jedna za drugu i kad su zalepljene onda naprave jedan lepu koru. Koru premazati sa 70 g omekšalog krem sira, preko sira staviti listiće ošušene rukole ( može i baby spanać grublje isečen ) preko rukole staviti kašikom svuda po kori pripremljenu šunku, preko šunke izrendana ili sitno isečena jaja i preko jaja sitno iseckan mladi luk ( ako ga nemate može i tanko sečen ljubičasti luk )
Pomoću providne folije zaviti u rolat, dobro zaviti i stranice folije i ostaviti u frižider nekoliko sati, najbolje preko noći.
Sledećeg dana izvaditi rolat iz frižidera, skloniti providnu foliju, premazati sa ostatkom krem sira, može i majonezom, preko izrendati na sitno kaškavalj po vašem izboru, ukrasiti onako kako vi volite.
Prekriti providnom folijom i vratite u frižider do posluženja. Rolat možete poslužiti tako što đete iseći sve parčiće pa naređati na tacnu ili ovako u komadu pa seći ispred vašh gostiju.
Ako pripremate za slavu ja bih ga isekla ranije, naređala na tanjir za posluženje i stavila na sto.
Mi smo ovo imali kao zakusku i ja sam sekla rolat ispred naših gostiju, poslužila sa zelenom salatom, pilećim pečenim krilcima i punjene ljute papričice sa sirom i suvom slaninom.
Parče je iz prijateljičinog tanjira, tako da rolat se vrlo lepo seče i svako parče stoji samo za sebe.
Prijatno!!!!
Fantastično izgleda, laka izrada, efektno na trpezi, a kora od hleba je odlična ideja!
ОдговориИзбриши