Danas sam trebala svoju frustraciju negde da izbacim a gde bi to bilo bolje nego da se mesi testo, bar tako je kod mene..to me na neki način umiri i skrene mi misli na neku drugu stranu.
Originalno je ova pogača trebala biti premazana samo sa puterom ali ja imah čvarke i malo preostale šunke u frižideru i tako je nastala pogača sa čvarcima, drugi put će biti bez, ali nam je i ovako bila fenomenalna. Pojeli smo je pola dok je bila topla a ostatak ćemo jesti za večeru a ako šta ostane biće mužu i za doručak.
Sastojci: 500 g hlebnog brašna, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 115 ml vode, 100 ml buttermilk ili jogurta, 50 g kisele pavlake, 30 ml maslinovog ulja ili otopljenog putera, 1 1/2 jaje, 1 kašičica soli ili po ukusu i 1 kašičica šećera
i još: pola umućenog jajeta za premazivanje, 350 g samlevenih mesnatijih čvaraka, semenke po izboru
Priprema: Prosejati brašno, dodati suvi kvasac, šećer, so i izmešati sve zajedno.
Zagrejati vodu, dodati buttermilk, to je kod nas mlaćenica, kiselu pavlaku otopljen puter ili maslinovo ulje i jedno celo jaje a drugo izmutiti pa dodati pola umućenog jajeta u masu a pola ostaviti sa strane, jer će vam trebati za premazivanje. Umutiti sve zajedno i dodati u prosejanio brašno i zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i dobro umesiti testo, sve dotle dok ne dobijete meko i glatko testo koje je moguće oblikovati u kuglu. Dok ne dobijete ovako testo trebaće vam da mesite testo oko 15 do 20 minuta a ako imate kuhinjski robot pustite njega da vam odradi ovo mešenje. Oblikovati testo u kuglu, premazati sa malo maslinovog ulja i vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Dok testo raste pripremite nadev od čvaraka, ako ćete koristite čvarke. Ja sam imala 250 čvaraka i 100 g šunke i samlela sam to sve zajedno jer su moji čvarci bili mnogo masni. Ako nemate čvaraka ova pogača se može napraviti i bez njih sa omekšalim puterom. Ja ću je tako sledeći put napraviti i na taj način pogača se može koristiti za ručak, dok ova sa čvarcima mi je više ili za doručak ili večeru a može da vam bude i uz pivo sa vašim prijateljima.
Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na dva dela, jedan deo treba da bude 550 g a drugi deo je 350 g.
Veći deo testa rastanjiti u što veći pravougaonik i premazati sa malo više od polovine nadeva, zaviti u rolat i krajeve sastavite zajedno sa testom. Spoljne krajeve odseći oko 3cm i ostaviti ih sa strane. Rolat iseći na parčiće oko 3cm debljine.
Нема коментара:
Постави коментар