четвртак, 31. март 2022.

Lovačke šnicle

 Svako ih pravi na svoj način i najvažije da tako vaša porodica voli..


Sastojci: 6 telećih šnicli, 40 g brašna, 400 ml pileće supe ili vode, 2 čena belog luka, 3 osrednje glavice crnog luka, 1 kašika džema od kajsija, 30 ml jabukovog sirćeta, ulje za prženje, 1 kašika ljutog ajvara i začini po ukusu: so, biber, suvi začin, peršun

Priprema:  Meso oprati, dobro osušiti i tučkom za meso malo istući. ( umeasto telećih šnicli možogu da se koriste i svinjske ) 
U brašno staviti biber i suvi začin, izmešati i svaku šniclu blago pobrašniti i pržiti na zagrejanom ulju samo dok obe stranice ne porumene. Izvaditi šnicle iz ulja i ostaviti na stranu.
U to isto ulje, ako je potrebno dodati još malo ulja, staviti crni luk da se prži, posoliti ili dodati malo suvog začina i pržiti dok ne omekša. Dodati sitno iselčen beli luk i prđiti svega nekoliko sekundi, samo da beli luk zamiriše.
U nekoliko kašika vode razmutiti džem od kajsija, dodati jabukovo sirće i kašiku ajvara ( ja sam koristila pire od paprika ) i sipati u šerpu, dodati brašno, vodu ili pileću supu, posoliti, pobiberiti i dodati začin po ukusu, sitno isečen peršun, promešati i skloniti sa ringle.
Ako želite da vam je sos svilenkast, bez ikakvih komadića luka, smrviti štapnim mikserom. Ja nisam jer mi ne smetaju komadići luka.

U vatrostalni pekač sipati polovinu pripremljenog sosa, preko naređati ispržne šnicle i preko šnicli staviti drugu polovinu sosa, poklopiti ili pokriti alu folijom, dobro ušuškati okolo i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 minuta.


Tako pripremljene šnicle posuti seckanim peršunom i poslužiti uz kuvani krompir i salatom po vašem izboru.


Prijatno!!!



уторак, 29. март 2022.

Slana pletenica

 Desi vam se da imate u frižideru od svega po malo, malo šunke, malo sira, malo ajvara ili mariniranog povrća u tegli i šta sad?...meni je ovako nešto spas.

Želela sam da iskoristim pire krompir koji sam imala ali sam htela da umesim testo od njega, r meni su ta testa dugo sočna i mekana...

Sastojci za testo: 350 g "00" brašna, 120 ml toplog mleka, 110 g pire krompira, 1 jaje, 1 kašičica soli, pola kašičice šećera, 1 kašika maslinovog ulja, 4 g suvog kvasca

i još: šunka, sir, ajvar, marinirano povrće u ulju, semenke po izboru

Priprema:  Ako imate pire krompir od ranije, onda dobro zagrejati mleko, odati hladan pire krompir i zmešajte sve zajedno da dobijete glatku tečnost, dodati 2/3 umućenog jajeta a ostatak ostaviti za premazivanje testa, kašičicu sol,  dodati ulje i sjediniti sve zajedno.

Ako nemate pire kromnpir, onda skuvati krompir, uzeti 130 g skuvanog krompira, dodati 15 g putera, 120 ml toplog mleka i napraviti ređu masu.

U prosejano brašno ( prosejati celu količinu brašna ali nikad ne stavite svo brašno kad zamesite testo, već jedan deo ostaviti na  stranu pa po potrebi dodavati jer sva brašna ne upijaju tečnost podjednako, meni je bilo potrebno tačno 350 g )  dodati suvi kvasac i šećer i izmešati, sipati u brašno i zamesii testo.

Testo dobro izmesiti, možete u zdeli u kojoj ste zamesili, meni je mnogo lakše da testo dobro izmesim na radnoj površini. Trebate dobiti meko testo koje se lepi za ruke ali ne ostaje ništa na rukama. Oblikovati testo u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti testo preko noći u frižider. Ko ne želi da ostavi testo preko noći u frižider neka ostavi na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo možete podeliti na 2 dela pa napraviti 2 manje pletenice, mene je mrzelo pa sam napravila 1 veću.

Testo rukama malo rastanjiti na pobrašnjenoj radnoj površini, pa oklagijom nežno rastanjiti na pravougaonik oko pola cm debljine bočne stranice a sredina neka vam je malo deblja, jer kad preklopite bočne stranice sa obe strane da izbalansirate debljinu pečenog testa i gore i dole.


Iseći bočne stranice na trakice oko 2c, debljine ali gledajte da vizualno raspodelite da vam sredina bude iste širine kao i bočne stranice, što znači, podeliti vizualno testo na 3 dela.
Na sredinu testa staviti šta želite prvo, ajvar ili marinirano povrće u ulju, koje mi ovde koristimo ca bruskete. ( ja sam koristila ovo marinirano povrće jer sam imala samo za 2 pune kašike, prvo sam ga dobro ocedila od ulja, rasporedila svuda po sredini ) 
Preko staviti sir u listićima ili izrendanu mozzarelu, ( ja sam koristila provolone sir u krugovima ) preko staviti šunku ili pršutu ili koje god suhomesnato meso volite, preko posuti izrendanim sirom ( kod mene 4 vrste italijanskih sirevam kupim gotovo izrendano )  i preklapati isečene trakice preko testa a krajeve prebaciti preko nadeva. ( to uraditi pre nego što počnete da preklapate isečene trake )


Preneti na pek papir, pokriti i ostaviti na toplom mestu da još jednom naraste.


Naraslu pletenicu premazati sa ostatkom jajeta u koje ste dodali nekoliko kapi vode, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta ili dok vam pletenica ne porumeni.

Ispečenu pletenicu ostaviti na žici da se ohladi.

Iseći na parčiće i poslužiti.

Prijatno!!!

недеља, 27. март 2022.

Kremasta supa od brokolija i ječma

 Obično kad jedemo čorbe gledamo da nam to bude obrok koji će nas držati site do onog sledećeg obroka, ili pored ovakvih čorbi pojedemo po neki sendvič i to nam je dovoljno za ručak...ne zaboravite, mi smo u godinama kad nam nije potrebno da previše jedemo, što manje to bolje za nas, jer desi nam se da nekad jedemo malo obilnije obroke i kasnije nego što obično ručamo i onda nam nema spavanja jer smo pretovarili stomak sa hranom i ako obavezno hodamo uveče sat vremena.

Sastojci: oko 300 do 400 g svežeg brokolija, 1 struk praziluka ili 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 100 g svežeg ili smrznutog spanaća, 40 g ječma, maslinovo ulje, so, biber, suvi začin, 750 do 1l povrtne supe ili vode

Priprema: Brokoli očidstiti ali drške nemojte bacati, oljuštite ih i iseći na sitne kockice, takođe i brokoli iseći na sitnije delove.

Ječam očistiti, naliti sa vodom i skuvati ga dok ne omekša. 

U šerpu sipati maslinovo ulje, dodati sitno isečen praziluk ili crni luk i pržiti dok luk ne omekša, dodati beli luk i pržiti samo dok ne zamiriše. U šerpu dodati sitnije sečen brokoli i pržiti sve zajedno oko 5 minuta, naliti sa povrtnom supom ili vodom i kuvati dok brokoli ne omekša, ne više od 5 minuta jer njemu ne treba puno da se skuva. Posoliti, pobiberiti i dodati suvi začin, dodati opran spanać ( ja sam koristila svež baby spanać )  i kuvati samo dok spanać ne svene.

U tu istu šerpu dodati skuvan i oceđen ječam i samleti sve štapnim mikserom ili u blender iz nekoliko puta. 

Ako je potrebno razrediti supu onako kako je vi volite, ako je potrebno. Poslužiti toplu supu i po želji preliti sa malo maslinovog ulja.

Prijatno!!!!

субота, 26. март 2022.

Pogača...pod rednim brojem, ko zna koji

 Što se tiče mene ja bih da mesim svaki dan ali se ne može pojesti tako brzo pa, ili da delim, što često i radim ili da sačekam dok muž ne pojede taj umešeni hleb...Za danas nam je trebao hleb i jedva sam dočekala da zaronim ruke u brašno, jer meni je to najlepši odmor.

Sastojci: 585 g brašna sa većim procentom glutena, 145 g semolina, ( brašno koje se koristi da se napravi pasta ) 250 ml mlaćenice ili jogurta, 1 jaje, 80 g kisele pavlake, 100 ml tople vode, 50 ml ulja, 160 g pire krompira, 10 g kvasca, pola kašičice šećera, 1 puna kašičica soli ili po ukusu

i još: 100 do 150 g putera sobne temperature, malo jogurta ili kiselog mleka, pola kašičice ulja, semenke po vašem izboru.

Priprema:  Sjediniti oba brašna pa ih prosejati. Ja volim da koristim semolina brašno jer mi daje bolju teksturu testa a vi, ako nemate ovu vrstu brašna, koristite brašno sa većim procentom glutena jer je bolja zamena nego sve namensko brašno.

Zagrejati vodu da bude vruća, dodati pire krompir, pola umućenog jajeta ( polovinu ostaviti za premazivanje pogače ) mlaćenicu, ulje, kiselu pavlaku, so i sjediniti sve zajedno da bude toplo ali ne i prevruće.

U prosejano brašno ( odvojiti 85 g  brašna sa većim procentom glutena pre nego što prosejete oba brašna, jer sva brašna ne upijaju isto tečnost, neka više, neka manje, meni je trebalo tačno 585 g ) dodati kvasac i šećer, izmešati i dodati tečne sastojke. Zamesiti testo.

Isipati na radnu površinu i dobro izmesiti testo uz pomoć brašna i trebate dobiti meko testo koje se ne lepi za ruke, ustvari lepi se ali ništa ne ostaje na rukama. Oblikovati testo, premazati sa vrlo malo ulja, vratiti nazad u zdelu, pokriti i ostaviti u frižider preko noći da raste na hladnom. Ako ne želite da ostavljate testo preko noći, ne morate ali morate da ostavite testo da vam naraste.

Ja lično mnogo više volim testa koja rastu na hladnom i imaju dužu fermentaciju, jer sa takvim testom, koje je mekše strukture je lakše raditi kad je rashlađeno jer mi je potrebno mnogo manje brašna da rastanjim testo i ne menja se struktura testa jer ne dodajem previše brašna. Vi uradite onako kako vi volite.

Ujutru kad ustanete, izvadite testo da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi. Pripremite tepsiju prečnika 26cm, prekrite je pek papirom.

Testo podelite na 2 jednaka dela i svaki deo rastanjite u pravougaonik oko pola cm debljine. Premazati sa polovinom omekšalog putera, zaviti u rolat. Ako je testo previše mekano staviti na pleh rolat pa u frižider da se malo ohladi da bi mogli lakše da sečete krugove. Dok se prvo testo hladi, to isto uraditi i sa drugim delom testa. Ja moje rolate nisam stavljala u frižider jer testo je bilo sasvim dobro da se seče.

Isecite krugove oko 2 do 3cm širine ( mislim da su moji bili oko 3cm ) i ređati, jedan a sledeći da se malo preklapa preko i tako ceo krug.

Unutrašnji krug ređat da krugovi leže na suprotnu stranu od prvog kruga ( pogledajte sliku ) a u sredinu stavite krajeve od rolata. Kod mene su 3 jer jedan kraj je bio baš mali pa sam stavila ispod jednog kraja od ovih 3.

Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo napuni tepsiju.

Naraslu pogaču premazati sa masom od pola umućenog jajeta, malo jogurta ili kiselog mleka i malo ulja, umutite sve zajedno, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.

Pečenu pogaču izvaditi iz tepsije, ostaviti je da se malo ohladi i po želji premazati je sa malo otopljenog putera a i ne morate. Poslužiti je uz ručak.

Odlična je i sledećeg dana a možete je kratko zagrejati u rerni...ako vas ima više u kući, poješće se još istog dana. Nama je ostalo pola.

Prijatno!!!



петак, 25. март 2022.

Paradajz čorba

 Jedna izuzetno fina čorbica, koju možemo da napravimo i onda kad nemamo zrelog paradajza u bašti..ja imam dosata kuvanog paradajza u kom ima i povrća i baš mi je taj paradajz bio idealan za ovu čorbicu.


Sastojci: 500 ml kuvanog paradajza, 2 manje glavice crnog luka, 3 čena belog luka, 1 šargarepa, 1 krompir, mešavina italijanskih začina ( oregano, timijan, ruzmarin, bosiljak ) 2 kašike ajvara, 1 l povrtne supe ili vode, začini po ukusu; so, biber, suvi začin, ako je potrebno malo šećera, maslinovo ulje

Priprema:  U veću šerpu zagrejati maslinovo ulje i dodati sitno iseckan crni luk koji ćete pržiti na osrednjoj temperaturi oko desetak minuta dok ne omekša. Dodati beli luk, koji ste sitno iseckali, krompir i šargarepu očistiti, oprati i iseckati na sitnije kockice i pržiti zajedno oko 5 minuta ali mešajte češće jer krompir hoće da se zalepi za dno. 

Naliti sa kuvanim paradajzom, polovinom povrtne supe ili vode, dodati začine, ajvar ( ja koristim ljut jer volim da mi je čorbica malo pikantna )  i ako vam je paradajz kiseo, dodari vrlo malo šećera, samo da "ubije" tu kiselost. Poklopiti i kuvati desetak minuta, samo da se krompir i šargarepa skuvaju. 


Skuvanu čorbu samleti u blenderu ili štapnim mikserom i naliti sa ostatkom supe ili vode, ili dodavati po malo dok ne dobijete gustinu čorbe koju volite.
Vratite na ringlu, pustiti da provri i ako ne postite dodati oko 25 g izrendanog parmezana, promešati da se sir otopi.


Poslužiti toplu uz dodatak sitno isečenog svežeg bosiljka i preliveno maslinovim uljem a ako ne postite posuti i sa malo izrendanog parmezana.

Ovde imate još jedan recept za paradajz čorbu.


Prijatno!!!



четвртак, 24. март 2022.

Puding od jabuka

 Jede vam se nešto slatko, evo brze poslastice, koju možete jesti odmah a ja je volim kad je dobro rashlađena...

Sastojci: 500 g jabuka, 200 ml ne zaslađenog soka od jabuka, 1 kesica vanile, 1 kašika soka od limuna, 50 g šećera, 1 i po kašičica gustina i 2 kašičice vode

Priprema:  Jabuke oljuštiti i iseći na sitne kockice, naliti sa sokom od jabuka, dodati limunov sok, šećer i vanilu ( ako nemate sok može i voda )  i kuvati dok jabuke potpuno ne omekšaju.

Skloniti sa ringle pa ili štapnim mikserom ili u blender samleti sve u glatku masu koja podseća na kašu. Vratiti nazad na ringlu.

Gustin izmešati sa hladnom vodom pa dodati u kašastu masu i kuvati samo nekoliko minuta dok se kaša ne počne da zgušnjava.

Skloniti sa ringle, sipati iz čega želite da poslužite i ostavite u frižider da se potpuno ohladi a po želji možete poslužiti i toplo.

Ukrasiti šlagom, kriškicama jabuke i poslužiti.

Nekom drugom prilikom ću vam napraviti sličan puding ali na drugačiji način...sad nemam više jabuka.

Prijatno!!!!

понедељак, 21. март 2022.

Pikantno varivo od nauta i spanaća

 Danas smo hteli malo laganiji ručak bez mesa ali da bude zasitno i na kašiku. Inače naut / slanutak / leblebije jako volim, ali ga ne kuvam tako često, nemam pojma zašto. Uz dodatak drugog povrća i spanaća, bilo je odlično.

Sastojci: 50 ml maslinovog ulja, 2 šargarepe, 2 štapića celera, 1 veća glavica crnog luka, 2 do 3 čena belog luka, 1/2 kašičice cumina, 250 ml kuvanog paradajza, 2 pune kašike ljutog ajvara, 2 konzerve od po 540 ml nauta, 1 koren peršuna, 75 g svežeg baby spanaća, oko 1l do 1.5 l vode ili povrtne supe, 1 kašičica suvog začina, ili po ukusu. 2 lorbera, 1 kašičica tucane ljute paprike ili po ukusu, so i biber

Priprema:  U veću šerpu sipati maslinovo ulje i dodati iseckan luk na kockice, šargarepu, celer, peršunov koren, koje ste prethodno očistilči, oprali i isekli na sitnije kockice i pržite sve zajedno na osrtednjoj temperaturi u poklopljenoj šerpi. 

Dok se to prži, oprati mladi spanać io ostaviti sa strane. Naut isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se i on ocedi.

U omekšalo povrće dodati cumin, beli luk, so, biber, lorber, suvi začin, naliti kuvanim paradajzom, dodati oceđen naut i naliti sa vodom, poklopiti i kuvati dok naut još ne omekša, oko 20 do 25 minuta.

U to dodati 2 kašike ljutog ajvara ( ako služite deci ovo jelo izostavite namirnice koje su ljute ) i kuvati još nekoliko minuta. Dodati tucanu papriku. Uzeti 2 pune kutlače kuvanog nauta zajedno sa povrćem i staviti u blender i samleti u glatku masu i sve to vratiti nazad u šerpu da na taj način zgusnemo varivo. Ako ne želite to da radite onda umutite kašičicu brašna sa vodom pa sipajte to u varivo. Ja sam pravila prvu opciju. Odredite koliko vam je jelo gusto i ako je potrebno dodati još tečnosti. Meni je trebalo 1.5 l povrtne supe.

Na kraju dodati opran spanać i kuvati samo da spanać svene, jer nema potrebe da se kuva previše. Probati za ukus i ako je šta potrebno, dodati. Ja volim ljuto i pred kraj kuvanja sam dodala 2 male ljute papričice ali su bile cele, tako na taj način manje oljuti jelo, jer moj muž jede ljuto, ali onako umereno, dok ja baš volim da je dobro ljuto i onda meni te paričice baš dobro dođu.

Poslužiti toplo uz domaći hleb. Ja ne jedem hleb i meni je ovo bilo sasvim dovoljno za ručak, dok mužu je potreban hleb uz jelo.

Prijatno!!!

субота, 19. март 2022.

Kajin postan kolač

 Pre neki dan nam je došla komšinica u posetu i donela nam je kolač da probamo, jako nam se dopao i ja ovde pišem onako kako ga je ona pravila.


čaša = cup = 250 ml

Sastojci: 1 čaša kiselijih rendanih jabuka, 1 kesica vanile, 200 g šećera, 1 kašičica sode bikarbone, 250 ml crvenog vina,  300 g brašna, 1 čaša mlevenih oraha, 250 ml ulja, 50 do 75 g džema od kajsija ili bresaka
i još: seckani orasi, prah šećer zamirisan vanilom

Priprema:  Jabuke izrendajte, dodajte vanilu, šećer i ostavite na stranu da jabuke malo ispuste svoj sok.  Brašno izmešajte sa sodom bikarbonom i ostavite na stranu.

U jabuke dodati vino ( ko ne želi alkohol može dodati ne zaslađeni sok od jabuka, ako dodajete sok od jabuka ja bih onda smanjila količinu šećera ) i sve zajedno izmešajte, dodajte mlevene orahe ( može se dodati i malo seckanih oraha ) još jednom sve sjedinite, dodati brašna sa sodom bikarbonom izmešajte sve zajedno i na kraju dodati ulje i dobro sjediniti sa ostalim sastojcima. 

Manji pekač, veličine 30cm X 22cm prekriti pek papirom sipati masu u pleh i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 minuta. Proverite čačkalicom da li je testo pečeno.
Izvaditi iz rerne i krartko prohladiti kolač, premazati sa džemom po vašem izboru, koji ste prethodno malo zagrejali i posuti sitno iseckanim orasima.


Iseći na kocke ili štanglice i poslužiti uz kafu ili čaj.

Draga moja Katice, od ❤ ti hvala na ovom kolaču i kao što znaš, kolač nam se jako dopao a uskoro ću ga i ja praviti, pa ćemo onda probati ovaj kolač i na moj način.


Prijatno!!!!

петак, 18. март 2022.

Domaći garlic bread

 Nećete mi verovati ali sam ovaj hleb pravila dva dana uzastopce, prvi dan sam napravila 2 manja, jedan dala komšijama a jedan nama i pošto su to manji hlebovi mi smo naš jeli ali sledećeg dana sam opet mesila jer nije bilo dovoljno za ručak, pa opet je jedan bio nama a drugi sam odnela drugim komšijama, jer nam je bilo previše..mogla sam da napravim od pola količine ali sam htela da dam drugoj komšinici da i ona proba.

Sastojci: 250 g sve namenskog brašna, ( all purpose flour ) 250 g brašna sa većim procentom glutena ( bread flour ) 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, pola kašičice šećera, 1 i po kašičica soli, ili po ukusu, 4 kašike maslinovog ulja, 1 celo umućeno jaje i polovina od drugog, 125 ml mlake kisele vode, 130 ml mlaćenice ili jogurta

i još: 50 do 75 g omekšalog putera, 4 do 5 čena belog luka, 2 pune kašike sečenog peršuna, semenke po izboru, 1 kašičica jogurta, pola kašičice ulja

Priprema: Ja volim da koristim brašno sa većim procentom glutena, vi koristite brašno koje koristite za mešenje hleba. Oba brašna spojiti i prosejati, dodati suvi kvasac koji ide direktno u brašno i pola kašičice šećera i izmešajte.

U mlaćenicu ( buttermilk ) dodajte jedno velo jaje i pola umućenog od drugog jajeta a polovinu ostavite za premazivanje testa, sjedinite sve zajedno, dodati maslinovo ulje,so i na kraju mlaku kiselu vodu i sjediniti sve zajedno, dodati tečnost u brašno i zamesiti testo. Testo treba da bude mnogo meko, ali tako treba da bude. Mesite testo oko desetak minuta ili dok vam ruke ne budu potpuno čiste od testa. Testo treba da bude meko, lepi se za ruke ali ništa ne ostaje na rukama. U slučaju da vam testo i dalje bude mnogo meko i da ne može da se oblikuje, dodavati po vrlo malo brašna, samo dotle dok ne dobijete testo koje možete da oblikujete u meku loptu. Meni je trebalo oko pola kašičice ekstra brašna. Premazati oblikovano testo sa vrlo malo ulja, vratiti nazad u vanglicu ili posudu u kojoj ste mesili, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Dok testo raste, pripremite premaz od belog luka. Imate dve opcije kako da napravite premaz. U omekšali puter da dodate sitno iseckan beli luk i peršun i sve zajedno da sjedinite ili da posebno iseckate luk a posebno peršun. Ja sam radila ovu drugu opciju.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i ako nemate veći kalup za hleb, napravite dva manja. Ja sam pravila 2 manja. Podeliti testo na pola i svaku polovinu rastanjiti oklagijom na blago pobrašnjenoj radnoj površini na pola cm debljine. 

Četkicom premazati sa polovinom omekšalog putera, posuti sa polovinom iseckanog belog luka i polovinom peršuna i zaviti u rolat.

Oštrim reckavim nožem ili koncem seći parčiće oko 2 do 3 cm debljine. Za jedan hleb potrebno je oko 13 do 14 manjih kolutića, u zavisnosti koliki su vam kolutići.

Pleh za hleb prekriti pek  papirom i naređati kolutiće testa kako vi volite, mogu da budu po dva u svakom redu ili ovako kao ja. Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo još jednom naraste.

Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa. Umesto da testo uvijate u rolat pa seći manje komade, možete napraviti tako što ćete drugi deo testa podeliti na 3 dela, svaki deo rastanjiti u manji pravougaonik, premazati omekšalim puterom, posuti seckanim belim lukom i peršunom i zaviti u tanak rolat. Sad tako isto uraditi i sa druga dva dela testa i na kraju ta tri rolata uplesti u pletenicu, krajeve podviti malo ispod i staviti u pleh. Moj pleh je 10 cm 22cm. Treći način je da celo testo rastanjite u jedan veliki pravougaonik, premažete sa puterom i posuti peršunom i belim lukom i zavite u deblji rolat. Seći komade oko 2 do 3 cm i stavljati u pleh komade jedan do drugog po dužini celog pleha. Dobićete neku vrstu lisnatog hleba sa belim lukom i peršunom. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.


U polovinu umućenog jajeta dodati kiselo mleko ili jogurt, ulje i sjediniti sve zajedno. Tom masom premazati preko naraslog testa, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni ( ja sam pekla oba hleba zajedno ) na 175°C oko 20 d0 25 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.


Ispečeni hleb izvaditi iz rerne i zajedno sa pek papirom izvaditi iz kalupa, staviti na žicu, skloniti pek papir i ostaviti da se malo prohladi. Po želji se može premazati sa još malo otopljenog putera u kome ima peršun i beli luk. 


Ovako pripremljen hleb je izuzetno mek i mirišljav..odličan za ručak ili večeru..Hleb možete seći reckavim nožem ili kidati parčiće i jesti.


Prijatno!!!!


среда, 16. март 2022.

Slana štrudla

 Možda za nekog ovo nije štrudla, ali ne znam ni sama kako bih ovo nazvala, pecivo jeste ali ime? e pa neka bude štrudla.

Sastojci za testo: 125 g sve namensko brašno, ( all purpose flour ) 250 g brašno sa većim procentom glutena, ( bread flour ) 200 ml vrućeg mleka,. 50 g kisele pavlake, 6 g suvog kvasca, pola kašičice šećera, 1 kašičica soli ili po ukusu, 1 jaje i 40 h omekšalog putera

i još: 150 g dimljene šunke u tanjim kolutovima ( ili suhomesnato po vašem izboru ) oko 50 do 75 g provolone sira u kolutovima., ( može i swiss

za premazivanje testa: 1 puna kašika jogurta, pola kašičice ulja i pola kašičice mleka, semenke po vašem izboru

Priprema:  Oba brašna prosejati ( ja volim da koristim brašno sa većim procentom glutena jer mi uvek daje bolju strukturu testa, ali ako nemate tu vrstu brašna, koristite brašno koje koristite da mesite hleb i peciva. U zdelu u kojoj ćete mesiti dodati suvi kvasac koji ide direktno u brašno, pola kašičice šećera i promešajte sve zajedno.

Zagrejati mleko, dodati kiselu pavlaku i izmešajte kuvarskom žicom da dobijete glatku tečnost, dodati jaje i još jednom sve umutite.

U brašno sipajte tečnost, dodajte omekšali puter i zamesite testo. Testo će biti dosta meko ali mesite testo toliko dugo dok vam ruke ne ostanu čiste ali bez dodavanja brašna. Tokom mešenja gluten će se razviti i testo će vam se lepo umesiti. Ja sam mesila oko 7 - 8 minuta.  Oblikovati u loptu, premazati sa vrlo malo ulja i vratite testo nazad u posudu u kojoj ste zamesili i ostavite na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste blago pobrašnili i bez da ponovo premesite testo, rastanjite na pravougaonik pola cm debljine. Koristie brašno ali u minimalnoj količini da rastanjite testo.Rastanjeno testo vrlo blago premazati sa malo putera ( trebaće vam jedna kašičica otopljenog putera ) na početku testa po dužoj strani naređati kolutove šunke, preko šunke staviti kolutove sira i zaviti u rolat, ali neka bude čvršće zavijeno. Ivice po dužoj strani sastaviti sa testom i blago provaljati rukama da se testo dobro zalepi. Rolat preneti na pek papir. Oštrim makazama iseći parčiće oko2 do 2.5 c, ukoso testo odozgore, ali ne do kraja i prvo parče ide pravo a druga dva sa jedne i sa druge strane, ali budite nežni kad vučete testo da ga ne pokidate i tako nastaviti do kraja rolata. Pleh staviti pa pek papir zajedno sa rolatom  prevući preko pleha. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo još jednom naraste.

U manju zdelicu staviti kašiku jogurta ili kiselog mleka, ( ja sam koristila moje domaće kiselo mleko ) dodati ulje i mleko i umutiti sve zajedno. Premazati naraslo testo, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni. Ako počne previše da rumeni, pokriti je pek papirom.

Pečenu štrudlu preneti na žicu, zajedno sa pek papirom staviti na žicu da se kratko prohladi, skloniti pek papir ispod i ostaviti da se još malo ohladi. Po želji je možete seći nožem ili kidati rukom...mi smo je kidali rukom.

Poslužiti sa kiselim mlekom a može i sa pivom, ko voli.

Prijatno!!!!

уторак, 15. март 2022.

Brioche pogača

 Odavno nisam mesila brioche testoi ovih dana smo imali goste i htela sam da ih bradujem pogačom od brioche testa..

Oni koji su je jeli kod nas znaju koliko je ova pogača bila meka, jednostavno se topila u ustima.

Sastojci: 250 ml tople vode, 45 ml mleka, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 i po kašičica soli, 450 g brašna sa većim procentom glutena,  od 50 do 75 g sve namenskog brašna,1 jaje, 50 g omekšalog putera

i još: 50 g omekšalog putera, 2 kašike mleka i semenke po vašem izboru

Priprema: Mleko i vodu zagrejati, dodati kvasac i kašičicu šećera, izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.

Dok čekate da se kvasac podigne, prosejati 450 g brašna sa većim procentom glutena i 50 g sve namenskog brašna, preostalih 25 g ostaviti sa strane, ako vam bude potrebno.

U prosejano brašno dodati omekšali puter i so i mikserom ili rukama sjediniti sve to zajedno da imate mrvičastu masu, dodati jaje i narasli kvasac i rukom ili mikserom sjediniti sve zajedno i mesiti oko desetak minuta dok ne dobijete meko i glatko testo, koje se ne lepi za ruke. Ako je potrebno dodati ostatak brašna ali pokušajte da ne dodajete, već mesite rukom ili mikserom što duže možete.

Oblikovati testo u kuglu, pokriti i ostaviti  da testo naraste. Ja testo ostavljam u frižider da naraste prreko noći jer mi je mnogo lakše raditi sa hladnim testom, ne moram da dodajem ekstra brašno ili ako koristim, koristim ga u minimalnoj količini.

Ja sam se igrala sa testom pa sam napravila ovu vrstu pogače, vi, ako nemate vremena, slobodno podelite testo na 12 manjih loptica, premesiti, oblikovati ih u glatke kuglice i staviti ih u manji pekač, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Moje igranje je bilo ovako. Naraslo testo podeliti na 6 delova po 70 g, 6 po 30 g i jedan deo od 50 g.Izdeljeno  testo premesiti, oblikovati u kuglice, pokriti i ostaviti da se testo kratko odmori. Uzeti 4 kuglice od po 30 g i rastanjiti u pravougaonik, premazati sa omekšalim puterom, zaviti u rolatiče, ivice zalepite da se ne otvara i ostavite sa strane. Svaki rolatić jopš rukama rastanjiti u dužinu oko 30cm i dva rolatića uplesti zajedno i staviti u tepsiju, koje ste prekrili pek papirom, ili podmazali sa puterom blizu ivice tepsije, veličine 26cm. Sad to isto uraditi i sa preostala dva rolatića.

6 većih loptica staviti okolo unutrašnje strane pletenice sa razmakom između njih. Uzeti preostale dve kuglice od po 30 g podelitiu ih na pola i rastanjiti u manje krugove. premazati svaki deo sa malo omekšalog putera, staviti jednu na drugu a zadnju ne premazujemo puterom, rastanjiti ih u veći krug, podeliti na 6 trouglova, raseći trougao u sredini i vrh provuću kroz rasečeni deo i svaki deo stavit na već pripremljenu kuglicu koju ste stavili u tepsiju.  Ja sam pre nego što sam stavljala ove, nazovimo ih listićima. od tih većih kuglica otkinula po malo testa da bih imala za ove 2 ružice koje vidite tamo gde su sastavljeni upleteni rolatići. Na kraju staviti u sredinu kuglu od 50 g testa. Ako želite umesto ova dva cvetića, možete otkinuti testo od kuglica pa napraviti veće krugove i iseći ih na 8 delova pa listiće staviti preko sastavljenih delova...pustite mašti na volju. Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo još jednom naraste.

Naraslu pogaču premazati mlekom, posuti semenkama po vašem izboru i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 do 35 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Pečenu pogaču izvaditi, skloniti papir premazati sa malo otopljenog putera i ostaviti da se ohladi.


Poslužiti je uz ručak a može da vam bude i deo predjela sa suhomesnatim narescima i raznim sirevima...kod nas su neki gosti mazali je kajmakom a neki su je jeli uz ručak...ostao je mali komadić i to je poslato tako da presek nemam.


Prijatno!!!