Desi vam se da imate u frižideru od svega po malo, malo šunke, malo sira, malo ajvara ili mariniranog povrća u tegli i šta sad?...meni je ovako nešto spas.
Želela sam da iskoristim pire krompir koji sam imala ali sam htela da umesim testo od njega, r meni su ta testa dugo sočna i mekana...
Sastojci za testo: 350 g "00" brašna, 120 ml toplog mleka, 110 g pire krompira, 1 jaje, 1 kašičica soli, pola kašičice šećera, 1 kašika maslinovog ulja, 4 g suvog kvasca
i još: šunka, sir, ajvar, marinirano povrće u ulju, semenke po izboru
Priprema: Ako imate pire krompir od ranije, onda dobro zagrejati mleko, odati hladan pire krompir i zmešajte sve zajedno da dobijete glatku tečnost, dodati 2/3 umućenog jajeta a ostatak ostaviti za premazivanje testa, kašičicu sol, dodati ulje i sjediniti sve zajedno.
Ako nemate pire kromnpir, onda skuvati krompir, uzeti 130 g skuvanog krompira, dodati 15 g putera, 120 ml toplog mleka i napraviti ređu masu.
U prosejano brašno ( prosejati celu količinu brašna ali nikad ne stavite svo brašno kad zamesite testo, već jedan deo ostaviti na stranu pa po potrebi dodavati jer sva brašna ne upijaju tečnost podjednako, meni je bilo potrebno tačno 350 g ) dodati suvi kvasac i šećer i izmešati, sipati u brašno i zamesii testo.
Testo dobro izmesiti, možete u zdeli u kojoj ste zamesili, meni je mnogo lakše da testo dobro izmesim na radnoj površini. Trebate dobiti meko testo koje se lepi za ruke ali ne ostaje ništa na rukama. Oblikovati testo u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti testo preko noći u frižider. Ko ne želi da ostavi testo preko noći u frižider neka ostavi na toplom mestu da testo naraste.
Naraslo testo možete podeliti na 2 dela pa napraviti 2 manje pletenice, mene je mrzelo pa sam napravila 1 veću.
Testo rukama malo rastanjiti na pobrašnjenoj radnoj površini, pa oklagijom nežno rastanjiti na pravougaonik oko pola cm debljine bočne stranice a sredina neka vam je malo deblja, jer kad preklopite bočne stranice sa obe strane da izbalansirate debljinu pečenog testa i gore i dole.
Нема коментара:
Постави коментар