Odavno nisam mesila domaći hleb i da znate da smo ga se uželeli, ja i nekako jer u suštini vrlo retko jedem hleb, ali mom mužu jeste.
Od ovog testa možete praviti male kravajčiće ( dinner rolls ) hleb koji možete da kidate rukama ili kao hleb.
Sastojci : 330 g brašna sa većim procentom glutena, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli ili po ukusu, 10 g mleka u prahu, 2 žumanca, 200 ml toplog mleka, 4 g kvasca, 25 g omekšalog putera
Priprema: Prosejati brašno, dodati mleko u prahu, suvi kvasac, manju kašičicu šećera i kašičicu soli i sve izmešati. Dodati iz dva puta omekšali puter i svaki put dobro sjediiti sa testom. Trebaćete da mesite testo oko desetak minuta da dobijete glatko i meko testo koje se ne lepi za ruke. Oblikovati testo u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja i ostaviti da testo naraste.
Ja sam, po mom običaju, testo zamesila uveče i ostavila u frižider preko noći da naraste.
Naraslo testo podeliti na 9 jednakih delova., premesiti i oblikovati u kuglice.
U manju tepsiju ili kalup za tortu ( ja sam koristila kalup za tortu prečnika 22cm ) stavljati kuglice jednu pored druge.
Pokriti tepsiju sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Naraslo testo posuti sa brašnom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 minuta.
Ispečen hleb izvaditi i ostaviti na žici da se kratko ohladi i tek onda izvaditi iz kalupa. Pokriti i ostaviti da se kratko ohladi i poslužiti.
Prijatno!!!
Нема коментара:
Постави коментар