Imali smo goste prošlog vikenda i ostalo mi je pire krompira koji sam htela da iskoristim za neko pecivo, prvo sam mislila da ću napraviti hleb sa njim, ali hleba je bilo dovoljno u kući, onda hajde da napravim neko pecivo.
Ako volite kroasane, ovo testo kad se ispeče, spolja je hrskavo a unutra meko, baš kao pravi kroasani.
Sastojci za testo: 365 g brašna sa većim procentom glutena, 5 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 150 g pire krompira, 120 nl vrućeg mleka, 50 g kisele pavlake, 1 kašičica soli, 1 jaje , 45 g omekšalog putera
i još: šunka, kačkavalj ( provolone ) malo mleka, semenke po izboru, malo putera
Priprema: Ako nemate preostali pire krompir, prvo skuvati krompir i napraviti pire. Ja nikad ne pravim testo sa krompirom ako nemam preostali pire, jer mi se ne kuva krompir samo za testo a vi, kako vam je volja.Instant krompir pire ne koristim, jer jednostavno nemam tu naviku.
Brašno prosejati, dodati suvi kvasac i šećer, izmešati i ostaviti sa strane.
Mleko zagrejati da je vruće, dodati so, pire krompir, ( ako koristite sveže napravljen pire onda nmleko neka ne bude prevruće, ja sam koristila pire iz frižidera i bilo mi je potrebno da mi mleko bude vruće da bih izbalansirala temperaturu hladnog pire krompira ) kiselu pavlaku i 1 jaje i umutiti sve zajedno da dobijete glatku tečnost beš grumuljica i sipajte u pripremljeno brašno. Zamesiti testo.
U zamešeno meso dodati omekšali puter i izmesiti testo dok se puter ne sjedini sa testom ( 5 do 10 minuta )
Ja sve ovo odradim ručno, vi možete velikim kuhinjskim mikserom. Tako umešeno testo je meko, ali se ne lepi za ruke. Pokriti i ostaviti da testo naraste. Ja sam moje testo ostavila preko noći u frižider da fermentiše na hladnom ( mislim da sam ranije pisala da su mi ta testa mnogo lepša ) Ako nećte da ostavljate testo preko noći u frižider, onda ostavite bar sat vremena pred kraj jer je mnogo bolje kad je i lakše raditi sa ovako mekanim testom kad je hladno, jer se ne lepi ni za ruke ni za radnu površinu i trebaće vam mnogo manje brašna da se testo rastanji a sa im i struktura pečenog testa će biti bolja bez nepotrebnog dodavanja brašna.
Ujutru sam testo iznela iz frižidera i dok sam ja pila kafu ostavila sam ga sobnoj temperaturi.
Podeliti testo na onoliko delova koliko vam pleh ima otvora za muffie. Ja sam ga podelila na 16 delova i svaku deo oblikovati u kuglicu, pokriti i ostaviti da se testo odmori desetak minuta. Od ovog testa ne morate da pravite ove nuffine, možete da pravite i obične kiflice. Kod mene su bile 8 obične kiflice i 8 muffin kiflice.
Нема коментара:
Постави коментар