субота, 31. децембар 2022.

Slatke prhke kiflice

Ove kiflice sam videla na Instagramu i jako su mi se dopale na izgled i naravno da sam morala da pitam za recept i verujte da se nisam pokajala što sam ih napravila i uskoro ću ih opet praviti samo za našu dušu jer ove sam nosila mojoj kćerki za prvi Božić.


Sastojci: 500 g putera, 2 jajeta, 1 kesica praška za pecivo, 50 g šećera, 90 ml limunovog soka, 120 ml vode i 850 do 900 g brašna, 1 kesica vanilin šećera, korica od 1 limuna
i još: džem po vašem izboru, kristal ili šećer u prahu.

Priprema: Puter sobne temperature, koji ste isekli na kockice, pomešati sa šećerom, limunovom koricom, vanilin šećerom, jajima  i trećinom brašna, koje ste prethodno prosejali zajedno sa praškom za pecivo i sjediniti varjačom, dodati i drugu trećinu brašna i ponovo sjediniti varjačom, dodati izmešan limunov sok sa vodom i na kraju dodati  ostatak brašna ali ne sve, jer sva brašna ne upijaju isto tečnost pa ako je potrebno dodati i ostatak brašna samo toliko koliko da dobijete testo koje se ne lepi za ruke. Oblikovati testo  u valjak pa podeliti na 6 jednakih delova a to je otprilike oko 295 g, malo stanjiti u diskove, zaviti svaki deo u foliju i ostaviti preko noći u frižider.

Sledećeg dana, izvaditi iz frižidera i dok vi pijete vašu prvu jutrnju kafu ostaviti na sobnoj temperaturi. 
Blago pobrašniti radnu površinu i malo preko testa i oklagijom rastanjiti testo manje od pola cm. Ja volim da su mi kiflice manje a vi kako volite, pa podelite testo na 12 delova.  Na svaki širi deo staviti džem ili čokoladni namaz pa zaviti kiglice.

Za ovu količinu testa će vam trebati dva pleha. Prekriti ih pek papirom i naređati kiflice. Kad ste završili sa prvim plehom, uključiteri rernu na 180°C i u zagrejanu rernu peći kiflice oko dvadesetak minuta ali pazite, moraju vam ostati svetle.
Dok se prva tura kiflica peče vi za to vreme tanjite ostatak testa.


Ispečene kiflice uvaljati u kristal šećer ili ostaviti ih na žici da se ohlade pa ih posuti prah šećerom zamirisan vanilom.

Kiflice možete čuvati u zatvorenoj kutiji na hladnom mestu i pre nego što ćete i poslužiti ostaviti ih na sobnoj temperaturi.


Od ove količine sam dobila 72 kiflice i moje kiflice nisu male, a vi ako želite još manje onda svaki deo podeliti na 16 delova.


Najbolje si mi uz kafu ili čaj.....Prijatno!!!






петак, 30. децембар 2022.

Pileća čorbica sa ječmom i šampinjonima

 Pre neki dan pošalje mi poruku sin da je snaha napravila divnu pileću čorbu, koja im je baš dobro došla u vreme ove viroze i pošto mi volimo lagane čorbice rešim da je i ja napravim.Jedinu izmenu koju sam napravila je što sam umesto pirinča koristila ječam a može i heljda, koju ja trenutno nisam imala u kući i što sam dodala 1 kašiku ajvara, po mom običaju, u čorbu.

Ko želi, može je napraviti i bez pilećeg mesa ili umesto piletine može i neka kobasica ili teletina.

Sastojci: 2 do 3 kašike maslinovog ulja, 2 do 3 šargarepe, 2 štapića celerovih stabljika, 1 veća glavica ccrnog luka, 1 struk praziluka, 2 čena belog luka, 250 g šampinjona, svež timijan i peršun, 100 g ječma, 2 l vode ili pileće supe, 1 ili 2 pileća bela mesa, suvi začin, so i biber po ukusu

Priprema: U veću šerpu staviti ulje da se zagreje. Ja koristim ulje od avokada a vi koristite ulje koje imate u kući.

Svo povrće očistiti, oprati i iseći na kockice ili onako kako vi volite. Dodati na zagrejano ulje, luk, praziluk, šargarepu, celer i isečene šampinjone na listiće i pržiti na nižoj temperaturi desetak minuta, povremeno promešajte. Kad je povrće malo omekšalo dodajte pileće belo meso ( ili koje god deo piletine vi volite ) isečeno na kockice, dodajte beli luk, timijan i kratko propržiti sve zajedno.

Pobiberiti, dodati suvi začin i pažljivo posolite, nalite sa vodom ili pilećpm ili povrtnom supom, dodati opran ječam i kuvati dok ječam ne omekša, oko dvadesetk minuta. Ja sam sada dodala i kašiku ajvara ali ne mora, čorba je podjednako ukusna i bez.

Probati da li je još potrebno da se začini, skloniti sa ringle ako je ječam kuvan, posuti iseckanim peršunom i poslužiti dok je još toplo.

Prijatno!!!

четвртак, 29. децембар 2022.

Punjene zapačene palačinke

Ne sećam se da li sam ranije pekla slatke palačinke, i ako nisam, puno sam propustila.


Sastojci za palačinke: 2 jajeta, 250 ml mleka, 250 ml mineralne gazirane vode, 150 g brašna, prstohvat soli, 30 ml ulja
Sastojci za punjenje: 300 g ricotta sir, korica od 1 limuna, 1 kašičica vanilla paste, 1 jaje
50 g šećera ili zaslađivač po izboru, 50 do 75 g suvog grožđa
i još:  šećer u prahu izmešan sa vanilom, javorov sirup

Priprema:  Napravite palačinke po receptu koji sam ovde napisala ili kako vama najviše odgovara.
Ja sam pravila palačinke od dela sourdough testa, jer mi je žao da bacim to testo i palačinke uvek pravim na pamet, to mi je nešto što mi je najlakše, ali svaki put palačinke umutim uveče, stavim sve sastojke, osim mineralne gazirane vode, nju dodajem ujutru pre nego što ih pečem.
Palačinke možete napraviti i ranije pa ih zamrznuti, između njih staviti pek papir i vaditi po potrebi.
Ja ih uvek pravim onda kad su mi potrebne i u toku dana ih pojedemo.

Za ovu količinu fila potrebno vam je 9 do 10 palačinki obima 20cm.
U zdelu staviti ricotta sir, dodati jaje, suvo grožđe, limunovu koricu, vanilla paste ( ako nemate vanilla paste može i običan vanilin šećer ili sa ukusom limuna ) i šećer ili zaslađivač koji vi koristite i izmešajte sve zajedno.

Uključiti rernu na 185° da se greje.
Pekač, veličine 22cm X 33cm ili sličnih veličina premazati sa malo putera ili isprskati sprejom za pečenje.
Fil treba podeliti da imate dovoljno za 9 ili 10 palačinki.
Stviti palačinku na tanjir, sipati deo fila, preklopiti bočne strane preko, gornju stranu preko fila i zaviti u rolnicu.
Tako isto tako uraditi i sa ostalim palačinkama i naređati ih u pekač.
U zdelu vam je ostalo malo fila, sipati 1 kašiku mleka, sve to sjediniti i premazati preko palačinki.
Peći ih oko 15 do 20 minuta ili dok vam blago ne porumene.
Izvaditi i ostaviti kratko da se ohlade


Prohlađene palačinke posuti prah šećerom koji ste izmešali sa vanilinim šećerom, preliti javorovim sirupom i poslužiti ih tople.
Ko želi, ove palačinke može poslužiti i sa nekim voćnim prelivom.


Prijatno!!!

среда, 28. децембар 2022.

Salata od ječma i jabuke

Salata koja vam može zameniti ceo obrok ili kao prilog.... idealna za vegeterijance ili za dane posta, samo izostaviti parmezan ili koristiti vege sir.


Sastojci: 150 g ne kuvanog ječma, 450 ml vode, 1/2 kašičice soli, 45 ml limunovog soka, 60 ml maslinovog ulja, po ukusu so i biber, 2 pune šake rukole ili spanaća, 1 veča kisela jabuka ( Granny Smith ), 1 zreli avokado, 1 puna kašika iseckanog peršuna, 1 puna kašika iseckanog bosiljka, 25 g istostiranih pikan oraha, po želji parmezan sir

Priprema:  Očistiti ječam, isprati pod mlazom hladne vode i naliti sa hladnom vodom, dodati so.
Poklopiti poklopcem i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok se ne skuva ali da se ne prekuva.
Trebaće vam od 25 do 40 minuta da se ječam skuva, u zavisnosti koji koristite.
Voda bi trebala sva da uvri, ako nije, ostavite ječam poklopljen da svu vodu upije, ili ocediti od viška vode. ( u zavisnosti koliko je ječam skuvan da se ne bi stajanjem raspao )

U veću zdelu dodati skuvan ječam, koji ste viljuškom rastresli.
Jabuku oprati i iseći na manje kocke, avocado iseći te i njega iseći na kockice.
Rukolu , ako je nemate može i spanać, oprati i ocediti od viška vode, iskidati na krupnije komade i dodati u zdelu.

Tostirane pikan orahe, ako ih nemate može i običan orah, grubo iseći i njih dodati u zdelu. Dodati iseckan peršun i bosiljak.
U posebnu zdelicu umutiti limunov sok, maslinovo ulje, so i biber i preliti preko salate.
Po želi možete staviti tanke i sitne parčiće parmezana, promešati i ostaviti da se rashladi u frižideru.
Poslužiti kao kompletan obrok ili prilog.
Ja sam ovu salatu nosila kod prijatelja i jeli smo je uz meso sa roštilja.


Prijatno!!!

уторак, 27. децембар 2022.

Sourdough hleb sa jalapeno paprikom i cheddar sir

E ja sam se baš "navukla" na ovu vrstu testa i zaista nam se sviđa...volim ja sve i svašta da isprobam pa tako je i ovaj hleb došao na red.
Tog dana sam pekla 3 sourdough hleba, dva ovakva i jedan bez dodataka.
Više ne pravim sourdough starter, ovo je bilo pre godinu dve dana al je ostalo zapisano. Koliko sam to dobro radila ne znam ali sam srećna da sam i to isprobala.


Sastojci:  450 g brašna za hleb, 300 g mlake vode, 200 g nahranjenog startera / kvasca, 1 kašičica šećera, 1 mala kašičica soli ili po ukusu, 2 jalapeno paprike, 100 g cheddar sir

Priprema:  Starter nahraniti otprilike 4 do 6 sati pre nego što ćete pripremati hleb.
Ja to obično uradim ujutru.
80 g kvasca iz frižidera ( startera ) 80 ml filtrirane vode sobne temperature i 80 g brašna, izmešati i ostaviti da kvasac počne da raste.
Kad je kvasac se uduplirao ili čak i više od duplog ( a obično za to mu treba oko 4 do 6 sati ) promešati, uzeti 200 g a ostalo ostaviti u frižider pa kad je potrebno, ponovo ga nahraniti, ostaviti oko 2 sata na sobnoj temperaturi da počne da raste pa tako narastao zatvoriti teglu i ostaviti u frižider do upotrebe.

U veću zdelu sipati mlaku filtriranu vodu dodati starter i rukom ili viljuškom sjediniti s vodom, dodati šećer i prosejano brašno i samo zamesiti testo, koje je dosta čvrsto, ne trebate ga puno mesiti.
Pokriti i ostaviti na sobnoj temperaturi.
Posle sat vremena, kad je gluten počeo da "radi" dodati so, iseckanu papričicu, koju ste očistili od semenki i žilica i iseckali na sitne kockice i sir, koji ste isekli na manje kockice, staviti to odozgore na testo i razvlačeći testo sa jedne strane ispod testa i preko papričice i sira, umesiti sir i papričice u testo.
Pokriti i ostaviti da se testo odmori.
Mokrim rukama, u roku od 2 sata, što znači svakih pola sata, razvlačiti testo ispod testa i savijati ga preko sredine "premesiti" testo još 3 do 4 puta.

Posle zadnjeg mešenja, isipati testo na radnu površinu, oblikovati ga i staviti u korpicu ili zdelu, koju ste prekrili čistom lanenom krpom i posuli gustinom ili pirinčanim brašnom i stavili oblikovano testo ali deo koji treba da bude dole, ona strana koja nije baš glatka, gde ste sastavljali testo, neka bude okrenuta gore.
Pokriti i ostaviti testo da odstoji preko noći u frižideru.
Sledećeg dana izvaditi testo iz frižidera, ( ja sam ovog puta ovaj hleb pekla u šerpu koju nisam prethodno zagrejala, ali mi je rerna bila vrela od prethodna dva hleba koja sam pekla zajedno ) i prevrnuti a na sredinu pek papira, tako da je sad donja strana gore i ona je veoma glatka.
Iseći žiletom onako kako volite da imate šare, i peći u prethodno zagrejanoj rerni zajedno sa šerpom na 225°C.
Pažljivo preneti testo zajedno sa pek papirom i spustiti u vrelu šerpu, poklopiti i peći oko 35 minuta poklopljeno, otklopiti i peći još 10 do 15 minuta da vam hleb lepo porumeni.

Ispečen hleb izvaditi zajedno sa pek papirom na žicu, skloniti pek papir i ostaviti da se hleb dobro ohladi pre nego što ga isečete.
Poslužiti za ručak ili za večeru sa ajvarom ili ljutenicom i sirom


Prijatno!!!

понедељак, 26. децембар 2022.

Shrimp i orzo pasta sa limunom

Kad nemate puno vremena da pripremite ručak svojim ukućanima, ovo vam može biti na stolu za 30 minuta... Takođe je dobro za one koji poste.


Sastojci: 450 do 500 g osrednjih shrimpova, 200 g orzo paste, 1 do 2 kašike maslinovog ulja, 1 glavica sitnije seckanog crnog luka, 3 do 4 većih čenova sitno iseckanog belog luka, 500 ml povrtne supe ili vode, 150 g brokule iskidane na manje cvetiće, 100 g sojinih bobica ili smrznutog graška, po ukusu so i sveže samleven biber, pola kašičice suvog bosiljka, 1 limun, svež seckan peršun

Priprema:  U veći tiganj zagrejati maslinovo ulje i dodati sitno iseckan crni luk, beli luk i orzo pastu i pržite sve zajedno, stalno mešajući, dok luk ne omekša i postane staklast a orzo pasta se blago istostira.
Naliti povrtnom supom ili vodom ( ako koristite vodu, dodajte kašičicu suvog začina ili rastvorite povrtnu kocku ) posoliti i pobiberiti po ukusu.
Poklopiti i kuvati desetak minuta na osrednjoj temperaturi, povremeno promešajte dok pasta ne bude skoro skuvana.

Ubacite očišćene shrimpove ( ja sam koristila očišćene ali su imali ljusku samo na repićima ) iskidanu brokulu na sitne cvetiće i sojine bobice ako ih nemate može i smrznuti grašak i iscedite sok iz pola limuna i preliti preko.
Sve to zajedno kuvajte još 5 do 6 minuta ili dok vam shrimpovi ne porumene.
Povrće treba da ostane lepe zelene boje i da je hrskavo kad se jede, što znači da ne bude prekuvano.




Isipati sve to na veći oval, posuti sitno iseckanim peršunom i onu drugu polovinu limuna iseći na 4 dela i svaki deo iseći na kriškice i ukrasiti jelo.
Poslužiti toplo.
Ako nemate shrimp, zamenite sa pečenom ili kuvanom piletinom, neće biti istog ukusa, ali će biti odličan ručak.


Prijatno!!!

недеља, 25. децембар 2022.

Merry Christmas!!!

Svima Vama koji danas slavite Božić, neka vam je srećan i blagoslovljen..

Merry Christmas to all of you!!




 

субота, 24. децембар 2022.

Šareni kolač sa ukusom cimeta

Da samo znate kako mi je mirisala kuća na cimet ...ovaj kolač je fantastičan uz šolju čaja ili mleka.i idealan je za ovo hladno vreme..


Sastojci:  65 ml ulja, 55 g putera, 150 g šećera, 2 jaja, 1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašičica vanilla paste, 1/2 kašičice cimeta, 1/2 kašičice soli, 225 g brašna, 6 g praška za pecivo, 3 do 4 kapi ekstrakta pomorandže ili korica od manje pomorandže, 125 ml tečnog jogurta ili buttermilk ( mlaćenica )
i još: 125 ml otopljenog putera, 50 g šećera, 60 g braon šećera, 1/2 kašičice cimeta, 1 puna kašičica kakao u prahu, 1 kesica vanilin šećera

Priprema:  Neka su vam svi sastojci sobne temperature.
Ko nema buttermilk može ga napraviti i sam. U 125 ml mleka dodati pola kašičice belog sirćeta, promešati i ostaviti na stranu. Umesto sirćeta može i limunov sok

Uključiti rernu da se greje na 175°C bez ventilatora.
U zdelu izmešati prosejano brašno sa praškom za pecivo, cimetom i solju.
U veću zdelu, mikserom umutiti puter sobne temperature i ulje, dodati šećer i vanilu i to umutiti sve zajedno,dodati jedno po jedno jaje i svaki put dobro umutiti posle dodavanja jajeta.
Dodati mlaćenicu i izrendanu koricu pomorandže ili ekstrakt pomorandže,umutiti sve zajedno i na kraju, iz nekoliko puta dodati brašno, ali sjediniti spatulom, nežnim pokretima odozdole prema gore.

Odvojiti 125 ml testa i u to testo dodati cimet, kakao i jednu malu kašičicu mleka, da masa ne bude pregusta.
Kalup veličine 10cm X 22cm, ili sličnih veličina poprskati sprejom za pečenje, sipati kašikom pola bele mase, pa preko kašičicom vaditi po malo od braon mase i stavljati kao kuglice preko bele mase, onda opet sipati kašikom belu masu preko svih kuglica i na kraju sipati kašičicom braon masu.
Dužim štapićem išarati testo ( moj štapić nije bio dovoljno dug tako da mi nije obuhvatio i donji deo kolača, ali mi ništa ne smeta što nije išaran. ) i staviti da se peče oko 40 do 45 minuta ili dok vam kolač ne dobije zlatno braon boju.
Izvaditi kolač i staviti sa plehom da se hladi.


Dok se kolač hladi, otopiti puter i u jedan veći pekač, u koji može da stane celi kolač, sipati taj otopljen puter.
U sličan pekač pomešati braon šećer, beli šećer, vanilu i cimet.
Kad je kolač dovoljno se ohladio da ga možete držati u rukama, izvaditi iz kalupa i prvo ga umočiti sa svih strana u otopljen puter pa posle u šećer i rukama se pomažite da oblepite mešavinu vcimeta i šećera oko kolača.
Ostaviti na žici da se ohladi.


Prijatno!!!

четвртак, 22. децембар 2022.

Posne lisnate kiflice

Od kako je počeo božićni post ništa ne mesim osim mog hleba iz šerpe koji se ne mesi i baš nam se jelo neko testo, tako da su nam ove kiflice bile kao kec na desetku, nema ih mnogo i to za nas dvoje je sasvim dovoljno..jedan deo sam ih pravila da su prazne a druge sam punila sa džemom od dunja.


Sastojci: 350 g brašna, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 1 kašika ulja, 210 ml tople vode i 5 g suvog kvasca
i još: 80 g posnog putera ili margarina, posni majonez, semenke po izboru

Priprema: Prosejati brašno i dodati so i izmešat. U toplu vodu rastvoriti kvasac uz dodatak kašičice šećera i 1 kašike brašna i ostavite da se kvasac podigne. Ja koristim kvasac koji dodajem direktno u brašno. Zamesiti meko testo. Posuti radnu površinu brašnom i mesiti testo dok ne dobijete meko testo koje se po malo lepi za ruke. Nemojte dodavati previše brašna samo toliko da možete testo da oblikujete a da vam se previše ne lepi za ruke.
Oblikujte u kuglu, premažite sa vrlo malo ulja, vratite u vanglicu i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.


Naraslo testo rastanjiti u pravougaonik  i premazati celu površinu sa polovinom posnog putera ili margrina, preklopiti na 3 dela po dužini pa onda zaviti u rolnicu a krajeve ćete malo raširiti da obavijete rolnicu sa svih strana i ( pogledajte gornje 2 fotkice. Vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti da se testo odmori dvadesetak minuta.

Izvaditi testo i na radnu površinu ( ako vam se testo mnogo lepi koristiti minimalnu količinu brašna da testo rastanjite ) i rastanjiti u krug i ponovo premazati celu površinu posnim puterom ili margarinom i iseći okolo stranice a sredina, u veličini manjeg plitkog tanjira neka ostane ne rasečeno i sad svaku stranicu presavi i stavljati na sredinu testa , jedno preko drugog ali svaki deo raširiti rukaa da prekrije tu sredinu, lepo ušuškati testo svuda okolo da dobijete jednu loptu.


Tako pripremljeno testo ostaviti desetak minuta da se odmori.


Testo se najbolje tanji kad se odmori, ali ako nemate vremena da čekate možete ga i odmah oklagijom rastanjiti ali ide malo teže, jednostavno testo "beži" ispod oklagije.
Rastanjeno testo iseći na 16 jednakih trouglova i filovati po želji. Skoro mi je prijateljica sa IG preporučila jednu vrstu pekmeza od dunja, koji sam ja već imala u ostavi, da je najbolji za pravljenje kiflica i da uopšte ne curi a prodaje se ovde u samouslugama po nekoj smešnoj ceni i zaista je fantastičan. Smotati kiflice, pokriti i ostaviti oko dvadesetak minuta da raste pa tek onda uključiti rernu na 180°C da se greje.
Ja sam moje kiflice premazal posnim majonezom, posuti semenkama po vašem izboru i peći oko 20 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite.


Ove kiflice pošto ne sadrže ni mleko ni jaja rumene malo teže i ja sam zadnjih 2 minuta podigla temperaturu na 200 da bi mi malo porumenele.


Kratko ih ohladiti pa poslužiti uz kafu ili čaj.


Prijatno!!!

среда, 21. децембар 2022.

Kilerica

Zašto se ovako zove, ne bih znala da vam kažem, ali je recept jako dugo u našoj porodici.


Sastojci: 1 pakovanje većih oblatni8 jaja, 100 g mlevenih oraha, 100 g seckanih oraha, 250 g putera, 400 g šećera, 100 g čokolade za kuvanje, 3 kašičice mlevene kafe ( ko voli ukus), sok i korica od pola limuna ( po želji mozete i pomorandže a može i bez ovoga )

Priprema: Umutiti 8 belanaca a 250 g šećera i dodati 100 g mlevenih oraha i 100 g seckanih oraha. ( neko stavlja samo mlevene orahe, ja volim ove sitno seckane ) Kore od oblatni svaku pojedinačno namazati ovim filom i svaku pojedinačno peći na prevrnutom plehu na umerenoj temperaturi da malo porumeni.


Fil:
8 žumanaca umutiti sa 150 g šećera i kuvati na pari, kada je dovoljno gusto, dodati 100 g čokolade i kafu i mešati dok se ne otopi, svemu ovome dodati umućen puter sa malo limunovog soka i naribane koricu o ponovo umutiti
Ovom smesom mazati svaku koru oblatne, preko zapečenih belanaca, ostavitii malo ovog fila za premazati petu koru, odozgore staviti petu koru i dobro pritisnuti da se oblatne zalepe pa onda i nju premazati sa braon filom odozgo i posuti mlevenim orasima.
Seći na štangle
Prijatno!!!
Videla sam da neko umesto oraha koristi i kokos pa izbor je vaš,ali originalni recept je sa orasima.

Prijatno!!!

уторак, 20. децембар 2022.

Bombice od suvih šljiva i čokolade

Ovog Božića sam pravila 3 vrste bombica, ili takozvanih truffles, jer deca ih vole a i brzo se naprave jer ne moraju da se peku..
Ove bombice su sa suvim šljivama, čokoladom i pečenim bademima i što mi ovde kažemo, " truffles to die for "


Sastojci: 150 g tamne čokolade sa što većim procentom kakaa, 150 ml tečne pavlake 35%mm, 150 g očišćenih suvih šljiva, 4 do 5 kašike svežeg soka od pomorandže, korica od 1 pomorandže, 3 do 5 kolutova kandiranog đumbira, 75 g sitno iseckanih tostiranih badema, 1 kašika likera od pomorandže ( grand marnier )

Priprema:  Suve šljive ako su previše suve, preliti sa vrelom vodom samo da omekšaju. Isipati vodu, dodati sveže isceđen sok iz pomorandže i koricu. ( ja sam dodala i nekoliko kapi prirodnog ulja od pomorandže i naše šljive su izuzetno meke tako da ih nisam prelivala vrelom vodom )
Ostaviti ih preko noći da omekšaju i upiju mirise pomorandže.
Bademe istostirajte i kad se ohlade iseckati nožem što sitnije možete.
Ostaviti na stranu.

U zdelu staviti iseckanu čokoladu ( ja sam koristila čokoladu sa ukusom pomorandže )
Pavlaku zagrejati ali nema potrebe da provri. Sipati preko čokolade i mešati dok se čokolada potpuno ne otopi.

U multi praktik staviti suve šljive zajedno sa sokom i koricom, dodati nekoliko kašika otopljene čokolade, kandirani đumbir i samleti sve zajedno. ( ako nemate kandirani đumbir, može se dodati vrlo malo đumbira u prahu a i ne morate )Svu tu masu sipati u zdelu gde je otopljena čokolada, dodati sitno iseckane bademe, liker od pomorandže i sve dobro sjediniti.Ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi i tek onda staviti u frižider da se potpuno ohladi, na bar nekoliko sati.

Kašičicom vaditi dobro raslađenu masu, i rukama oblikovati kuglice.
Kad ste ih sve napravili, uvaljajte kuglice u šta vi volite; mleveni kokos, sitno iseckan badem, čokoladne mrvice ili, što bi bilo izuzetno leo, preliti ih otopljenom čokoladom.
Ostaviti ih da se ohlade, svaku kuglicu staviti u papirnu korpicu i poslužiti.

Prijatno!!!

понедељак, 19. децембар 2022.

Dulche de leche ( karamel ) kuglice

Ove kuglice se mogu praviti sa slatkim kondenzovanim mlekom ili sa dulche de leće i dobićete čokoladni karamel bombice


Sastojci: 130 ml pavlake za kuvanje, 120 g dulche de leche, 100 g čokolade sa 60 do 70 % kakaa, kakao za valjanje kuglica


Priprema:  U šerpicu sipati tečnu pavlaku, dodati dulche de leche i zagrejati dok ne provri. Skloniti sa ringle i zicom umutiti zajedno da dobijete svilenkastu tečnost. Ako kojim slučajem vam ostanu grudvice od dulche de leche razbiti ih sa štapnim mikserom. Meni nisu ostale grudvice ali sam morala dobro da izmešam.

U drugu zdelu staviti čokoladu koju ste iseckali na manje komadiće da se lakše otope.Preliti vruću kremu od pavlake i dulche de lece i mešati dok vam se čokolada ne otopi.U ovom receptu koristimo gorku čokoladu iz razloga što je dulche de lece slatko pa da nam ne bude preslatko.Kad se čokolada otopila i dobili smo ganache, pokriti providnom folijom preko ganacha i ostaviti nekoliko sati u frižider da se ganache dobro ohladi.Ja sam napravila ujutru i ostavila preko dana u frižider.

Uzeti malu kašičicu ili onu kašičicu sa kojom vadite loptice iz dinje ili lubenice i vaditi ganache koji ćete stavljati na pek papir, koji ste stavili u jedan poslužavnik. Ja sam moje kuglice merila i svaka je bila 12 g. Tako stavljene hrpice odnesite u zamrzivač i ostavite oko pola sata do 45 minuta da se stvrdnu da bi mogli lakše da ih oblikujete.

Kad ste ih izvadili iz zamrzivača, ruke pospite kakaom u prahu ili čokoladom u prahu i svaku kuglicu oblikujte dlanovima u lopticu. Kad ste završili, ponovo ih vratite još jednom u zamrzivač da se stegnu, izvadti i svaku kuglicu uvaljati u kakao ili, po želji umakati ih u otopljenu čokoladu, izvaditi viljuškom i ostaviti na pek papir da se prosuše. Staviti svaku kuglicu u papirnatu korpicu, zatvoriti ih u kutiju i čuvati na hladnom mestu.

Prijatno!!!

петак, 16. децембар 2022.

Pasta sa belim lukom i limunom

Nemamo uvek vremena da pripremimo ručak, ovo je onako, nešto na brzinu kad hoćemo da pojedemo nešto laganije.


Sastojci: 500 g špageti, 30 g putera, 4 veća čena belog luka, 250 ml pavlake za kuvanje, 2 kašičice izrendane limunove korice, po ukusu soli, 50 g + sveže izrendanog parmezan sira, 1 do 2 kašike sitno, sečenog peršuna, 30 ml svežeg limunovog soka


Priprema: U provrelu vodu dodati so i pastu. Kad ponovo provri, kuvati 7 minuta ili po upustvu proizvođača da bude al dente.
Ostaviti 125 ml vode u kojoj se pasta kuvala i procediti pastu.

U veći tiganj rastopiti puter, dodati sitno isečen beli luk i pržiti samo dok zamiriše.Dodati pavlaku za kuvanje, limunovu koricu i so i kuvati oko 5 minuta na osrednjoj temeraturi, ili dok ne počne da se zgušnjava.

Dodati proceđenu pastu i vodu u kojoj se pasta kuvala, pojačati temperaturu i kvati sve zajedno, mešajući dok se sos ne sjedini sa pastom, oko 2 minuta.

Skloniti sa ringle i po malo dodajte izrendani parmezan dok se ne sjedini, dodajte iseckan peršun, limunov sok i sjediniti sve zajedno.


Poslužiti uz dodatak parmezana i tucane paprike.


Prijatno!!!



четвртак, 15. децембар 2022.

Grčka orzo pasta sa grilovanim škampima

Odlična salata koja može da vam bude ručak .... umesto šrimpova može da se koristi i piletina


Sastojci:  oko 500 g šrimpova, 45 ml maslinovog ulja, 2 kašike za'atar začina, 1 kašičica sveže mlevenog bibera, 2 kašike limunovog soka, 1 kašičica mlevene paprike, po ukusu soli, 250 do 300 g orzo pasta, 65 ml maslinovog ulja, 2 male glavice ljubičasog luka, 2 paradajza, 1 krastavac, 3 do 4 struka mladog luka, po 1 kašika seckanog peršuna i mirođije, 50 g kalamata maslina, 200 g feta sira, po ukusu limunov sok, po ukusu so i sveže samleven biber

Priprema:  Orzo pastu skuvati po uputstvu proizvođača, ocediti od vode i ostaviti na stranu. Sačuvati oko 250 ml tečnosti u kojoj se pasta kuvala da bi se pasta osvežila, jer dok stoji, može da se osuši.

Shrimpove posuti sa za'atar začinom, ako nemate ovaj začin, možete ga napraviti sami, recept kako, imate ovde, limunovim sokom, maslinovim uljem,solju i biberom i ostaviti 10 do 15 minuta da se marinira ( nemojte ostaviti predugo jer limunov sok može da "skuva" šrimpove.

Svo povrće očistiti, oprati i iseckati na sitnije kockice. Za preliv pripremiti u zdelicu: maslinovo ulje, so i biber po ukusu, limunov sok i ljubičasti luk isečen na kockice, promešati i ostaviti na stranu.

Šrimpove ispeći na roštilju, gril tavi ili ih ispeći u rerni, šta god da je vama najlakše. dok ne porumene, oko 2 do 3 minuta svaka strana.Pazite da ih ne prepečete, onda budu gumeni.

Feta sir iseći na kockice.
U veću zdelu staviti orzo pastu. Ako vam se pasta slepila prilikom stajanja dodajte malo od vode u kojoj se pasta kuvala i viljuškom je rastresite.Dodajte krastavac isečen na kockice, mladi luk isečen na kolutove, paradajz iseći na sitnije kockice, maslinke preseći na polovine ili četvrtine, iseckan peršun i mirođiju, grilovane šrimpove i na kraju preliti sa prelivom u kom je ljubičasti luk i sve to dobro izmešati. Probati da li je potrebno još limunovog soka, soli i bibera i na kraju posuti feta sirom.Ostaviti da se malo ukusi sjedine i može se poslužiti hladna ili sobne temperature.Ako vam šta ostane, može se poneti na posao za ručak.


Prijatno!!!

уторак, 13. децембар 2022.

Posni pilav

 Kao dete sam jako volela pilavi mama bi ga obično spremala sa supom kad je kuvala domaću supu, jedan deo mesa bi koristila za pilav a drugi deo mesa bi koristila za neko drugo jelo, tako da smo od jedne koke imali nekoliko jela, koja bi za nas dve bilo dovoljno za dva tri nedeljna ručka.. Moj pilav je postan ali zato sam u njega natrpala svo povrće koje sam imala u frižideru i ne pitajte koliko sam ga danas pojela, jer mi se pilav vrti u glavi već nekoliko nedelja, kao i posna sarma, koju moram što pre da napravim.


Sastojci: 250 g kočanskog pirinča,  glavica crnog luka, 3 šargarepe, 1 paškanat, 1 koren peršuna, oko 100 g koren celera, 1 struk praziluka, 1 paprika u boji, 2 čena belog luka, 200 g šampinjona, 1 kašika ajvara, po ukusu; so, biber, suvi začun, 1 l tople vode ili povrtne supe, oko 50 ml ulja za dinstanje, peršun

Priprema:  U veći tiganj sipati ulje koje koristite i kad se zagreje dodati sitno isečen crni l i pržiti dok ne postane staklast. Dok se luk prži očistiti svo korenasto povrće i iseći na male kockice približno iste veličine i dodati u luk i pržiti na osrednjoj temperaturi dok povrće malo ne omekša.

Za to vreme očistiti praziluk i papriku. ( ja sam imala one mini paprike i stavila sam 6 raznih boja ) Papriku iseći na manje kockice a praziluk prvo na četvrtine pa posle na uže trakice i dodati zajedno u ostalo povrće. 

Dok se to prži, iseći beli luk i očistiti šampinjone te i njih, ako su sitnije iseći na 4 dela a ako su krupnije na više delova i dodati sve to u tignj zajedno i pržiti dok pečurke malo ne svenu i ispuste tečnost.

Pirinač, ako je potrebno očistiti i isprati pod mlazom hladne vode, dodati u tiganj i pržiti sve zajedno dok pirinač ne dobije staklastu boju. Ja za pilav volim pirinač okruglog zrna i najradije koristim ili turski pirinač ili naš kočanski i koliko sam primetila naš kočanski pirinač mi uvek bude kremastiji, mada volim i turski pirinač. Ako vi volite pirinač dugog zrna onda koristite njega.

Začiniti po ukusu sa suvim začinom, solju i biberom, maliti sa toplom vodom ili ako imate povrtnu kocku možete je rastvoriti u toplu vodu i dodati kašiku ajvara. Pustiti da provri i na kraju dodati isečen peršun.

Ako vaš tiganj može da ide u rernu onda  staviti u rernu da se dodatno ispeče a gotovo je kad sva tečnost uvri.

Ja sam sipala u mali đuveč, koji sam prethodno premazala sa malo ulja, sipala sve iz tiganja i stavila u rernu na 180°C da se peče oko pola sata ili dok vam sva tečnost ne uvri.

Na pola pečenja promešajte pirinač jer nam obično povrće bude gore a pirinač padne na dno pa ja volim da mi je povrće izmešano sa pirinčem. U slučaju da pirinač nije ispečen a nema više tečnosti, dodajte još malo tečnosti.

Mi jako volimo naše domaće feferone i ja sam ih ovog puta poslužila uz pilav ali sam feferone malo obogatila.

Izvadila sam ih iz teglice, U drugu zdelu sam iseckala čen belog luka, dodala 1 kašičicu iseckanog peršuna, dodala ulje a u sve to sam dodala feferone, izmešala i poslužila uz ovo jelo.

Pred služenje pilava posuti sa još malo svežeg peršuna i uz ove feferončiće imaćete divan posni ručak.

Ako ne postite uz ovo jelo možete poslužiti meso po vašem izboru ili dodati u plav pileće meso.

Ovo jelo takođe se može pripremiti i na vodi.

Prijatno!!!!

субота, 10. децембар 2022.

Svečana pogača 2

 U zadnje vreme sam se toliko ulenjila da baš retko pravim ove lepe pogače, najlakše mi je napraviti onaj moj hleb koji se ne mesi i nekako mi je taj hleb za svaki dan fantastičan..danas smo išli u goste kod naših dragih prijatelja i odlučim da se malo provrednim i napravim  ovu lepu pogaču...uživala sam u svakom momentu praveći je a domaćini i njihovi gosti su pogaču pojeli u slast.

Sastojci: 750 g brašna + 50 g za doradu testa, 400 ml toplog mleka, 70 g kisele pavlake, 12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca, 2 kašičice soli ili po ukusu, 1 kašičica šećera, 1 celo jaje i pola umućenog od drugog jajeta, 35 g omekšalog putera, pola kesice praška za pecivo

i još: 60 g omekšalog putera, semenke po izboru

Priprema: Prosejati brašno pa odvojiti 750 g u koje ćete dodati pola kesice praška za pecivo, suvi kvasac i šećer i izmešati sve zajedno.

U vanglicu sipati toplo mleko, dodati kiselu pavlaku, jedno celo jaje i pola umućenog a polovinu ostaviti za premazivanje pogače. Ako koriistite svež kvasac dodati u toplo mleko i ostaviti da kvasac nadođe, dodati omekšali puter koji možete da rukom iskidate na manje komadiće i postepeno dodavati brašno i ako ste ovde aktivirali kvasac tek kad ste dodali malo brašna dodati so onoiko koliko mislite da vam je dovoljno. Ja sam stavila 2 male kašičice ali sam koristila ne slani puter, ako koristite slani puter onda bolje dodati manje soli da ne presolite pogaču. Kad ste iskoristili svo brašno, testo bi trebalo da bude skoro ne lepljivo za ruke, ako vam je testo još uvek po malo lepljivo za ruke, dodajte od onih 50 g koje ste ostavili na stranu. Ako želite možete početi sa 700 g brašna jer sva brašna ne upijaju tečnost isto. Umešeno testo premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo blago premesiti i 8 delova neka budu sva ista a deveti deo neka bude malo veći. Moj veći deo testa je bio 180 g a koliko se sećam 8 delova su bili oko 130 g ili malo više, svaki deo premesiti i ostaviti da se kratko testo odmori.

Najveći deo oblikovati u kuglicu, pokriti i ostaviti na stranu.
Sve manje delove rastanjiti u veličin plitkog tanjira. Uzeti jedan deo, premazati sa omekšalim puterom, staviti drugu rastanjenu jufku preko, premazati puterom, staviti treću jufku te i nju premazati omekšalim puterom i završiti sa četvrtom jufkom. 

Pripremiti šerpu ili kalup za tortu prečnika od 28 cm. Pripremiti pek papir koji ćete staviti u kalup.
Uzeti premazane 4 jufke, pobrašniti malo radnu površinu i jufkice preko i rastanjiti da vam je rastanjeno testo prečnik od 28cm, oko pola cm debljine. Preneti na pek papir i raseći na 8 istih delova ali ne raseći do kraja ivice koja ide do tepsije. U sredini svakog ne rasečenog trougla do kraja raseći na sredini i vrh testa provući kroz taj razrez a vrh podviti ispod ne rasečenog dela testa...tako sad uraditi i sa preostalim delovima testa.





Kad ste završili sa prvim delom ovog testa, pokrite providnom folijom tepsiju ili u šta ste stavili testo pa sad isto uradti i sa preostalim kuglicama od testa. Rastanjiti svaki deo u veličini plitkog tanjira, svaku jufku premazati puterom pre nego što stavite sledeću a četvrtu ne mažemo ni sa čim. 
Rastanjiti testo oko pola cm debljine i iseći na 8 istih trouglova. Svaki trougao raseći na sredinu pa  svaki uži deo provući kroz taj razrez.



Kada ste provukli uži deo, donje stranice malo podviti prema unutra i ređati ih između onih koji su već u tepsiji.


Na kraju premesiti onu kuglu koju ste ostavili sa strane i spustiti je u sredini testa. 


Pokriti i ostaviti na toplom mestu  da naraste još jednom ali da ne napuni tepsiju, oko 15 do 20 minuta. Premazati umućenim jajetom koje vam je ostalo od testa, dodati malo mleka i posuti semenkama po vašem izboru.
Rernu uključiti na 180°C i staviti pripremljenu pogaču u hladnu rernu. Peći je oko 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni, ako počne previše da rumeni prekriti je pek papirom.

Ispečenu pogaču izvaditi sa pek papirom, skloniti ga i ostaviti da se pogača ohladi. Ako želite, pogaču možete premazati sa malo otopljenog putera ali i ne morate.


Pogaču nemojte nikada seći nožem već je iskidati rukama i poslužiti uz ručak. Ovakva pogača vam može biti i česnica za Božić...sledeću pogaču koju ću napraviti biće sa ovim testom ali malo drugačijeg oblika.
Ovo vam je odlična ideja za poklon iz vaše kuhinje, pomoći ćete domaćici pri  spremanju ručka  a gosti će biti oduševljeni domaćim hlebom.


Prijatno!!!