субота, 31. децембар 2022.
Slatke prhke kiflice
петак, 30. децембар 2022.
Pileća čorbica sa ječmom i šampinjonima
Pre neki dan pošalje mi poruku sin da je snaha napravila divnu pileću čorbu, koja im je baš dobro došla u vreme ove viroze i pošto mi volimo lagane čorbice rešim da je i ja napravim.Jedinu izmenu koju sam napravila je što sam umesto pirinča koristila ječam a može i heljda, koju ja trenutno nisam imala u kući i što sam dodala 1 kašiku ajvara, po mom običaju, u čorbu.
Ko želi, može je napraviti i bez pilećeg mesa ili umesto piletine može i neka kobasica ili teletina.
Sastojci: 2 do 3 kašike maslinovog ulja, 2 do 3 šargarepe, 2 štapića celerovih stabljika, 1 veća glavica ccrnog luka, 1 struk praziluka, 2 čena belog luka, 250 g šampinjona, svež timijan i peršun, 100 g ječma, 2 l vode ili pileće supe, 1 ili 2 pileća bela mesa, suvi začin, so i biber po ukusu
Priprema: U veću šerpu staviti ulje da se zagreje. Ja koristim ulje od avokada a vi koristite ulje koje imate u kući.
Svo povrće očistiti, oprati i iseći na kockice ili onako kako vi volite. Dodati na zagrejano ulje, luk, praziluk, šargarepu, celer i isečene šampinjone na listiće i pržiti na nižoj temperaturi desetak minuta, povremeno promešajte. Kad je povrće malo omekšalo dodajte pileće belo meso ( ili koje god deo piletine vi volite ) isečeno na kockice, dodajte beli luk, timijan i kratko propržiti sve zajedno.
Pobiberiti, dodati suvi začin i pažljivo posolite, nalite sa vodom ili pilećpm ili povrtnom supom, dodati opran ječam i kuvati dok ječam ne omekša, oko dvadesetk minuta. Ja sam sada dodala i kašiku ajvara ali ne mora, čorba je podjednako ukusna i bez.
Probati da li je još potrebno da se začini, skloniti sa ringle ako je ječam kuvan, posuti iseckanim peršunom i poslužiti dok je još toplo.
Prijatno!!!
четвртак, 29. децембар 2022.
Punjene zapačene palačinke
Sastojci za palačinke: 2 jajeta, 250 ml mleka, 250 ml mineralne gazirane vode, 150 g brašna, prstohvat soli, 30 ml ulja
Sastojci za punjenje: 300 g ricotta sir, korica od 1 limuna, 1 kašičica vanilla paste, 1 jaje
50 g šećera ili zaslađivač po izboru, 50 do 75 g suvog grožđa
i još: šećer u prahu izmešan sa vanilom, javorov sirup
Palačinke možete napraviti i ranije pa ih zamrznuti, između njih staviti pek papir i vaditi po potrebi.
Ja ih uvek pravim onda kad su mi potrebne i u toku dana ih pojedemo.
Fil treba podeliti da imate dovoljno za 9 ili 10 palačinki.
Stviti palačinku na tanjir, sipati deo fila, preklopiti bočne strane preko, gornju stranu preko fila i zaviti u rolnicu.
Tako isto tako uraditi i sa ostalim palačinkama i naređati ih u pekač.
U zdelu vam je ostalo malo fila, sipati 1 kašiku mleka, sve to sjediniti i premazati preko palačinki.
Peći ih oko 15 do 20 minuta ili dok vam blago ne porumene.
Izvaditi i ostaviti kratko da se ohlade
среда, 28. децембар 2022.
Salata od ječma i jabuke
Poklopiti poklopcem i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok se ne skuva ali da se ne prekuva.
Trebaće vam od 25 do 40 minuta da se ječam skuva, u zavisnosti koji koristite.
Voda bi trebala sva da uvri, ako nije, ostavite ječam poklopljen da svu vodu upije, ili ocediti od viška vode. ( u zavisnosti koliko je ječam skuvan da se ne bi stajanjem raspao )
U veću zdelu dodati skuvan ječam, koji ste viljuškom rastresli.
Jabuku oprati i iseći na manje kocke, avocado iseći te i njega iseći na kockice.
Rukolu , ako je nemate može i spanać, oprati i ocediti od viška vode, iskidati na krupnije komade i dodati u zdelu.
Tostirane pikan orahe, ako ih nemate može i običan orah, grubo iseći i njih dodati u zdelu. Dodati iseckan peršun i bosiljak.
U posebnu zdelicu umutiti limunov sok, maslinovo ulje, so i biber i preliti preko salate.
Po želi možete staviti tanke i sitne parčiće parmezana, promešati i ostaviti da se rashladi u frižideru.
Poslužiti kao kompletan obrok ili prilog.
Ja sam ovu salatu nosila kod prijatelja i jeli smo je uz meso sa roštilja.
уторак, 27. децембар 2022.
Sourdough hleb sa jalapeno paprikom i cheddar sir
Tog dana sam pekla 3 sourdough hleba, dva ovakva i jedan bez dodataka.
80 g kvasca iz frižidera ( startera ) 80 ml filtrirane vode sobne temperature i 80 g brašna, izmešati i ostaviti da kvasac počne da raste.
Kad je kvasac se uduplirao ili čak i više od duplog ( a obično za to mu treba oko 4 do 6 sati ) promešati, uzeti 200 g a ostalo ostaviti u frižider pa kad je potrebno, ponovo ga nahraniti, ostaviti oko 2 sata na sobnoj temperaturi da počne da raste pa tako narastao zatvoriti teglu i ostaviti u frižider do upotrebe.
U veću zdelu sipati mlaku filtriranu vodu dodati starter i rukom ili viljuškom sjediniti s vodom, dodati šećer i prosejano brašno i samo zamesiti testo, koje je dosta čvrsto, ne trebate ga puno mesiti.
Pokriti i ostaviti na sobnoj temperaturi.
Posle sat vremena, kad je gluten počeo da "radi" dodati so, iseckanu papričicu, koju ste očistili od semenki i žilica i iseckali na sitne kockice i sir, koji ste isekli na manje kockice, staviti to odozgore na testo i razvlačeći testo sa jedne strane ispod testa i preko papričice i sira, umesiti sir i papričice u testo.
Pokriti i ostaviti da se testo odmori.
Mokrim rukama, u roku od 2 sata, što znači svakih pola sata, razvlačiti testo ispod testa i savijati ga preko sredine "premesiti" testo još 3 do 4 puta.
Posle zadnjeg mešenja, isipati testo na radnu površinu, oblikovati ga i staviti u korpicu ili zdelu, koju ste prekrili čistom lanenom krpom i posuli gustinom ili pirinčanim brašnom i stavili oblikovano testo ali deo koji treba da bude dole, ona strana koja nije baš glatka, gde ste sastavljali testo, neka bude okrenuta gore.
Pokriti i ostaviti testo da odstoji preko noći u frižideru.
Sledećeg dana izvaditi testo iz frižidera, ( ja sam ovog puta ovaj hleb pekla u šerpu koju nisam prethodno zagrejala, ali mi je rerna bila vrela od prethodna dva hleba koja sam pekla zajedno ) i prevrnuti a na sredinu pek papira, tako da je sad donja strana gore i ona je veoma glatka.
Iseći žiletom onako kako volite da imate šare, i peći u prethodno zagrejanoj rerni zajedno sa šerpom na 225°C.
Pažljivo preneti testo zajedno sa pek papirom i spustiti u vrelu šerpu, poklopiti i peći oko 35 minuta poklopljeno, otklopiti i peći još 10 do 15 minuta da vam hleb lepo porumeni.
Ispečen hleb izvaditi zajedno sa pek papirom na žicu, skloniti pek papir i ostaviti da se hleb dobro ohladi pre nego što ga isečete.
Poslužiti za ručak ili za večeru sa ajvarom ili ljutenicom i sirom
понедељак, 26. децембар 2022.
Shrimp i orzo pasta sa limunom
Naliti povrtnom supom ili vodom ( ako koristite vodu, dodajte kašičicu suvog začina ili rastvorite povrtnu kocku ) posoliti i pobiberiti po ukusu.
Poklopiti i kuvati desetak minuta na osrednjoj temperaturi, povremeno promešajte dok pasta ne bude skoro skuvana.
Povrće treba da ostane lepe zelene boje i da je hrskavo kad se jede, što znači da ne bude prekuvano.
недеља, 25. децембар 2022.
Merry Christmas!!!
субота, 24. децембар 2022.
Šareni kolač sa ukusom cimeta
i još: 125 ml otopljenog putera, 50 g šećera, 60 g braon šećera, 1/2 kašičice cimeta, 1 puna kašičica kakao u prahu, 1 kesica vanilin šećera
Ko nema buttermilk može ga napraviti i sam. U 125 ml mleka dodati pola kašičice belog sirćeta, promešati i ostaviti na stranu. Umesto sirćeta može i limunov sok
U veću zdelu, mikserom umutiti puter sobne temperature i ulje, dodati šećer i vanilu i to umutiti sve zajedno,dodati jedno po jedno jaje i svaki put dobro umutiti posle dodavanja jajeta.
Dodati mlaćenicu i izrendanu koricu pomorandže ili ekstrakt pomorandže,umutiti sve zajedno i na kraju, iz nekoliko puta dodati brašno, ali sjediniti spatulom, nežnim pokretima odozdole prema gore.
Kalup veličine 10cm X 22cm, ili sličnih veličina poprskati sprejom za pečenje, sipati kašikom pola bele mase, pa preko kašičicom vaditi po malo od braon mase i stavljati kao kuglice preko bele mase, onda opet sipati kašikom belu masu preko svih kuglica i na kraju sipati kašičicom braon masu.
Dužim štapićem išarati testo ( moj štapić nije bio dovoljno dug tako da mi nije obuhvatio i donji deo kolača, ali mi ništa ne smeta što nije išaran. ) i staviti da se peče oko 40 do 45 minuta ili dok vam kolač ne dobije zlatno braon boju.
Izvaditi kolač i staviti sa plehom da se hladi.
Kad je kolač dovoljno se ohladio da ga možete držati u rukama, izvaditi iz kalupa i prvo ga umočiti sa svih strana u otopljen puter pa posle u šećer i rukama se pomažite da oblepite mešavinu vcimeta i šećera oko kolača.
Ostaviti na žici da se ohladi.
четвртак, 22. децембар 2022.
Posne lisnate kiflice
среда, 21. децембар 2022.
Kilerica
Fil: 8 žumanaca umutiti sa 150 g šećera i kuvati na pari, kada je dovoljno gusto, dodati 100 g čokolade i kafu i mešati dok se ne otopi, svemu ovome dodati umućen puter sa malo limunovog soka i naribane koricu o ponovo umutiti
Ovom smesom mazati svaku koru oblatne, preko zapečenih belanaca, ostavitii malo ovog fila za premazati petu koru, odozgore staviti petu koru i dobro pritisnuti da se oblatne zalepe pa onda i nju premazati sa braon filom odozgo i posuti mlevenim orasima.
Seći na štangle
Prijatno!!!
Videla sam da neko umesto oraha koristi i kokos pa izbor je vaš,ali originalni recept je sa orasima.
уторак, 20. децембар 2022.
Bombice od suvih šljiva i čokolade
Ove bombice su sa suvim šljivama, čokoladom i pečenim bademima i što mi ovde kažemo, " truffles to die for "
Bademe istostirajte i kad se ohlade iseckati nožem što sitnije možete.
Ostaviti na stranu.
Pavlaku zagrejati ali nema potrebe da provri. Sipati preko čokolade i mešati dok se čokolada potpuno ne otopi.
Kad ste ih sve napravili, uvaljajte kuglice u šta vi volite; mleveni kokos, sitno iseckan badem, čokoladne mrvice ili, što bi bilo izuzetno leo, preliti ih otopljenom čokoladom.
Ostaviti ih da se ohlade, svaku kuglicu staviti u papirnu korpicu i poslužiti.
понедељак, 19. децембар 2022.
Dulche de leche ( karamel ) kuglice
Priprema: U šerpicu sipati tečnu pavlaku, dodati dulche de leche i zagrejati dok ne provri. Skloniti sa ringle i zicom umutiti zajedno da dobijete svilenkastu tečnost. Ako kojim slučajem vam ostanu grudvice od dulche de leche razbiti ih sa štapnim mikserom. Meni nisu ostale grudvice ali sam morala dobro da izmešam.
U drugu zdelu staviti čokoladu koju ste iseckali na manje komadiće da se lakše otope.Preliti vruću kremu od pavlake i dulche de lece i mešati dok vam se čokolada ne otopi.U ovom receptu koristimo gorku čokoladu iz razloga što je dulche de lece slatko pa da nam ne bude preslatko.Kad se čokolada otopila i dobili smo ganache, pokriti providnom folijom preko ganacha i ostaviti nekoliko sati u frižider da se ganache dobro ohladi.Ja sam napravila ujutru i ostavila preko dana u frižider.
Uzeti malu kašičicu ili onu kašičicu sa kojom vadite loptice iz dinje ili lubenice i vaditi ganache koji ćete stavljati na pek papir, koji ste stavili u jedan poslužavnik. Ja sam moje kuglice merila i svaka je bila 12 g. Tako stavljene hrpice odnesite u zamrzivač i ostavite oko pola sata do 45 minuta da se stvrdnu da bi mogli lakše da ih oblikujete.
Kad ste ih izvadili iz zamrzivača, ruke pospite kakaom u prahu ili čokoladom u prahu i svaku kuglicu oblikujte dlanovima u lopticu. Kad ste završili, ponovo ih vratite još jednom u zamrzivač da se stegnu, izvadti i svaku kuglicu uvaljati u kakao ili, po želji umakati ih u otopljenu čokoladu, izvaditi viljuškom i ostaviti na pek papir da se prosuše. Staviti svaku kuglicu u papirnatu korpicu, zatvoriti ih u kutiju i čuvati na hladnom mestu.
петак, 16. децембар 2022.
Pasta sa belim lukom i limunom
Sastojci: 500 g špageti, 30 g putera, 4 veća čena belog luka, 250 ml pavlake za kuvanje, 2 kašičice izrendane limunove korice, po ukusu soli, 50 g + sveže izrendanog parmezan sira, 1 do 2 kašike sitno, sečenog peršuna, 30 ml svežeg limunovog soka
Priprema: U provrelu vodu dodati so i pastu. Kad ponovo provri, kuvati 7 minuta ili po upustvu proizvođača da bude al dente.
Ostaviti 125 ml vode u kojoj se pasta kuvala i procediti pastu.
U veći tiganj rastopiti puter, dodati sitno isečen beli luk i pržiti samo dok zamiriše.Dodati pavlaku za kuvanje, limunovu koricu i so i kuvati oko 5 minuta na osrednjoj temeraturi, ili dok ne počne da se zgušnjava.
Dodati proceđenu pastu i vodu u kojoj se pasta kuvala, pojačati temperaturu i kvati sve zajedno, mešajući dok se sos ne sjedini sa pastom, oko 2 minuta.
Skloniti sa ringle i po malo dodajte izrendani parmezan dok se ne sjedini, dodajte iseckan peršun, limunov sok i sjediniti sve zajedno.
Poslužiti uz dodatak parmezana i tucane paprike.
четвртак, 15. децембар 2022.
Grčka orzo pasta sa grilovanim škampima
Shrimpove posuti sa za'atar začinom, ako nemate ovaj začin, možete ga napraviti sami, recept kako, imate ovde, limunovim sokom, maslinovim uljem,solju i biberom i ostaviti 10 do 15 minuta da se marinira ( nemojte ostaviti predugo jer limunov sok može da "skuva" šrimpove.
Svo povrće očistiti, oprati i iseckati na sitnije kockice. Za preliv pripremiti u zdelicu: maslinovo ulje, so i biber po ukusu, limunov sok i ljubičasti luk isečen na kockice, promešati i ostaviti na stranu.
Šrimpove ispeći na roštilju, gril tavi ili ih ispeći u rerni, šta god da je vama najlakše. dok ne porumene, oko 2 do 3 minuta svaka strana.Pazite da ih ne prepečete, onda budu gumeni.
Feta sir iseći na kockice.
U veću zdelu staviti orzo pastu. Ako vam se pasta slepila prilikom stajanja dodajte malo od vode u kojoj se pasta kuvala i viljuškom je rastresite.Dodajte krastavac isečen na kockice, mladi luk isečen na kolutove, paradajz iseći na sitnije kockice, maslinke preseći na polovine ili četvrtine, iseckan peršun i mirođiju, grilovane šrimpove i na kraju preliti sa prelivom u kom je ljubičasti luk i sve to dobro izmešati. Probati da li je potrebno još limunovog soka, soli i bibera i na kraju posuti feta sirom.Ostaviti da se malo ukusi sjedine i može se poslužiti hladna ili sobne temperature.Ako vam šta ostane, može se poneti na posao za ručak.
уторак, 13. децембар 2022.
Posni pilav
Kao dete sam jako volela pilavi mama bi ga obično spremala sa supom kad je kuvala domaću supu, jedan deo mesa bi koristila za pilav a drugi deo mesa bi koristila za neko drugo jelo, tako da smo od jedne koke imali nekoliko jela, koja bi za nas dve bilo dovoljno za dva tri nedeljna ručka.. Moj pilav je postan ali zato sam u njega natrpala svo povrće koje sam imala u frižideru i ne pitajte koliko sam ga danas pojela, jer mi se pilav vrti u glavi već nekoliko nedelja, kao i posna sarma, koju moram što pre da napravim.
Priprema: U veći tiganj sipati ulje koje koristite i kad se zagreje dodati sitno isečen crni l i pržiti dok ne postane staklast. Dok se luk prži očistiti svo korenasto povrće i iseći na male kockice približno iste veličine i dodati u luk i pržiti na osrednjoj temperaturi dok povrće malo ne omekša.
Za to vreme očistiti praziluk i papriku. ( ja sam imala one mini paprike i stavila sam 6 raznih boja ) Papriku iseći na manje kockice a praziluk prvo na četvrtine pa posle na uže trakice i dodati zajedno u ostalo povrće.
Dok se to prži, iseći beli luk i očistiti šampinjone te i njih, ako su sitnije iseći na 4 dela a ako su krupnije na više delova i dodati sve to u tignj zajedno i pržiti dok pečurke malo ne svenu i ispuste tečnost.
Pirinač, ako je potrebno očistiti i isprati pod mlazom hladne vode, dodati u tiganj i pržiti sve zajedno dok pirinač ne dobije staklastu boju. Ja za pilav volim pirinač okruglog zrna i najradije koristim ili turski pirinač ili naš kočanski i koliko sam primetila naš kočanski pirinač mi uvek bude kremastiji, mada volim i turski pirinač. Ako vi volite pirinač dugog zrna onda koristite njega.
Začiniti po ukusu sa suvim začinom, solju i biberom, maliti sa toplom vodom ili ako imate povrtnu kocku možete je rastvoriti u toplu vodu i dodati kašiku ajvara. Pustiti da provri i na kraju dodati isečen peršun.
Ako vaš tiganj može da ide u rernu onda staviti u rernu da se dodatno ispeče a gotovo je kad sva tečnost uvri.
Ja sam sipala u mali đuveč, koji sam prethodno premazala sa malo ulja, sipala sve iz tiganja i stavila u rernu na 180°C da se peče oko pola sata ili dok vam sva tečnost ne uvri.
Na pola pečenja promešajte pirinač jer nam obično povrće bude gore a pirinač padne na dno pa ja volim da mi je povrće izmešano sa pirinčem. U slučaju da pirinač nije ispečen a nema više tečnosti, dodajte još malo tečnosti.
Mi jako volimo naše domaće feferone i ja sam ih ovog puta poslužila uz pilav ali sam feferone malo obogatila.
Izvadila sam ih iz teglice, U drugu zdelu sam iseckala čen belog luka, dodala 1 kašičicu iseckanog peršuna, dodala ulje a u sve to sam dodala feferone, izmešala i poslužila uz ovo jelo.
Pred služenje pilava posuti sa još malo svežeg peršuna i uz ove feferončiće imaćete divan posni ručak.
Ako ne postite uz ovo jelo možete poslužiti meso po vašem izboru ili dodati u plav pileće meso.
Ovo jelo takođe se može pripremiti i na vodi.
Prijatno!!!!
субота, 10. децембар 2022.
Svečana pogača 2
U zadnje vreme sam se toliko ulenjila da baš retko pravim ove lepe pogače, najlakše mi je napraviti onaj moj hleb koji se ne mesi i nekako mi je taj hleb za svaki dan fantastičan..danas smo išli u goste kod naših dragih prijatelja i odlučim da se malo provrednim i napravim ovu lepu pogaču...uživala sam u svakom momentu praveći je a domaćini i njihovi gosti su pogaču pojeli u slast.
Sastojci: 750 g brašna + 50 g za doradu testa, 400 ml toplog mleka, 70 g kisele pavlake, 12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca, 2 kašičice soli ili po ukusu, 1 kašičica šećera, 1 celo jaje i pola umućenog od drugog jajeta, 35 g omekšalog putera, pola kesice praška za pecivo
i još: 60 g omekšalog putera, semenke po izboru
Priprema: Prosejati brašno pa odvojiti 750 g u koje ćete dodati pola kesice praška za pecivo, suvi kvasac i šećer i izmešati sve zajedno.
U vanglicu sipati toplo mleko, dodati kiselu pavlaku, jedno celo jaje i pola umućenog a polovinu ostaviti za premazivanje pogače. Ako koriistite svež kvasac dodati u toplo mleko i ostaviti da kvasac nadođe, dodati omekšali puter koji možete da rukom iskidate na manje komadiće i postepeno dodavati brašno i ako ste ovde aktivirali kvasac tek kad ste dodali malo brašna dodati so onoiko koliko mislite da vam je dovoljno. Ja sam stavila 2 male kašičice ali sam koristila ne slani puter, ako koristite slani puter onda bolje dodati manje soli da ne presolite pogaču. Kad ste iskoristili svo brašno, testo bi trebalo da bude skoro ne lepljivo za ruke, ako vam je testo još uvek po malo lepljivo za ruke, dodajte od onih 50 g koje ste ostavili na stranu. Ako želite možete početi sa 700 g brašna jer sva brašna ne upijaju tečnost isto. Umešeno testo premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.